Belgisch-Nederlandse productie wint in Venetië

Redactie

Het drama Het Vijfde Seizoen heeft in Venetië twee prijzen gewonnen. De Belgisch-Nederlands-Franse coproductie won de jeugdprijs voor beste film en de Groene Druppel Prijs voor de ecologische thematiek. "Het filmfestival kan voor ons nu al niet meer stuk", zegt regisseur Peter Brosens tegen Novum Nieuws.

De jury van de jeugdprijs bestaat uit honderd jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud. "Sommige mensen vinden de film heel zwaar, daarom is het extra bijzonder dat juist jongeren deze film als beste hebben verkozen", aldus de Belgische Brosens.

Brosens regisseerde Het Vijfde Seizoen samen met zijn Amerikaanse vrouw Jessica Woodworth. Het drama speelt zich af in een Waals dorpje, waar de winter weigert te verdwijnen. Als de bijen sterven, wordt duidelijk dat de apocalyps nadert. Volgens de dorpelingen valt hun ellende samen met de komst van een vreemdeling, een Vlaamse imker.

Het Vijfde Seizoen is voor twintig procent geproduceerd door Nederland. Producent Joop van Wijk vindt dat het Nederlands Filmfonds weinig energie steekt in het benadrukken van dat Nederlandse aandeel. "Ze hebben daar toch een hoop geld in gestoken, geld van de belastingbetaler. Maar er is hier niemand van het fonds."

Het Vijfde Seizoen gaat in de winter van volgend jaar in de Nederlandse bioscopen draaien.


Belgisch-Nederlandse productie wint in Venetië (Foto: Novum)