[Vuelta] Contador kraakt, maar eindzege lonkt

Alberto Contador is zo goed als zeker van de eindzege in de Ronde van Spanje. De 29-jarige Spanjaard van Saxo Bank sloeg zaterdag de aanvallen op zijn rode leiderstrui af in de zware bergetappe naar de Bola del Mundo. Joaquin Rodriguez boekte wel tijdwinst op zijn landgenoot, maar die hield de schade beperkt.

Denis Menchov schreef de 170,7 kilometer lange twintigste etappe op zijn naam. De Rus van Katusha toonde zich na een lange vlucht te sterk voor de Australiër Richie Porte. Het tweetal ontdeed zich in de slotfase van de Belg Kevin de Weert, nadat eerder al veertien medevluchters werden afgeschud.

Voor de klassementsrenners moest de rit de beslissing brengen. Onderweg werden drie cols van de eerste en een van de tweede categorie bedwongen, maar het vuurwerk bleef bewaard voor de enorm steile slotklim. Met stroken met een stijgingspercentage van maximaal 23 procent was er nog voldoende kans om verschil te maken.

Aanvankelijk leken Contador, Alejandro Valverde en Rodriguez gelijke tred te houden, maar die laatste liet zijn belangrijkste concurrenten van deze Vuelta toch nog achter zich. De geruststellende voorsprong van Contador in het klassement kwam echter niet in gevaar. Valverde blijft tweede op 1.16, Rodriguez geeft 1.37 toe.

Robert Gesink slaagde er niet meer in om Daniel Moreno van de vijfde plaats te stoten en blijft zesde. De jonge Amerikaan Andrew Talansky verdrong Laurens ten Dam nog naar de achtste plaats. Chris Froome handhaafde zich op de vierde positie.

De Australiër Simon Clarke, in het bezit van de bolletjestrui, zat mee in de kopgroep en pakte onderweg voldoende punten om zijn leidende positie in het bergklassement veilig te stellen. Er zaten geen Nederlanders in de vlucht. De winnaar van vorig jaar Juan Jose Cobo zat wel mee, maar hij werd gelost.