Register voor personeel kinderopvang

Harry

Medewerkers in de kinderopvang en peuterspeelzalen worden vanaf maart volgend jaar continu gecontroleerd op strafbare feiten. In 2016 komt er een register van personen die in de kinderopvang werken. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD).

De permanente screening houdt in dat de bestanden van gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en de Kamer van Koophandel aan elkaar worden gekoppeld. Zodra iemand met justitie in aanraking komt, bekijkt het ministerie van Justitie of diegene kan blijven werken in de kinderopvang. Is dit niet het geval, dan worden de gemeente en GGD ingeschakeld.

De screening kost volgend jaar ongeveer 230 duizend euro en van 2013 tot 2016 jaarlijks 420 duizend euro. De kosten gaan zitten in het ontwikkelen van een register en aanpassingen in bestaande ict-systemen. Met de invoering van de permanente screening gaat het kabinet verder dan de aanbevelingen van de commissie-Gunning.

Die commissie was ingesteld naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak. Deze commissie stelde onder meer voor om medewerkers in de kinderopvang jaarlijks een Verklaring Omtrent het Gedrag te vragen.