UCI-preses wil amnestie voor dopingzondaars

Peterselieman

Voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielerunie UCI wil dat er serieus gekeken wordt naar het instellen van een generaal pardon voor dopingzondaars uit het verleden. "Er is ruimte voor en ik denk dat de UCI het kan instellen", zegt McQuaid, die het onderwerp later deze maand gaat aankaarten bij het uitvoerend comité.

Het is nog niet duidelijk wie er in aanmerking komen voor amnestie en voor welke periode het moet gelden. "We moeten ons houden aan de wereldwijde antidopingcode", was alles wat McQuaid kwijt wilde.

De uitlatingen van McQuaid volgen op de beslissing van Usada om Lance Armstrong zijn zeven Tourzeges te ontnemen. De UCI wacht nog altijd op het bewijs van het Amerikaans antidopingagentschap. Volgens McQuaid gaat het UCI alleen in beroep als daar een serieuze aanleiding voor is.

Armstrong heeft overigens te horen gekregen dat hij niet welkom is in de marathon van Chicago. De Amerikaanse oud-renner wilde daar geld inzamelen voor zijn foundation, maar mag vanwege zijn schorsing niet starten.


UCI-preses wil amnestie voor dopingzondaars (Foto: Novum)