FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van vrijdag 7 september 2012

Brazilië wil energiekosten verlagen

Brazilië wil de energiekosten van bedrijven en particulieren terugdringen in de hoop de economie op die manier een zwengel te geven. Dat heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff vrijdag gezegd. Volgende week worden details van het plan bekendgemaakt.

De belangenvereniging van de Braziliaanse industriesector heeft met vreugde op het plan gereageerd. Het is een grote hulp, zei zij, omdat de energiekosten in Brazilië tot de hoogste ter wereld behoren.

Australiër Gerrans wint GP de Québec

Simon Gerrans heeft vrijdag de Grand Prix de Québec gewonnen. De Australiër van Orica-Greenedge klopte na iets meer dan tweehonderd kilometer medevluchter Greg Van Avermaet in de sprint. De twee waren in de slotfase bij de groep favorieten weggereden.

De Portugees Rui Costa werd derde en mocht de laagste trede van het podium bestijgen. Raborenner Tom-Jelte Slagter werd knap vijfde. Voor Gerrans was het zijn vierde seizoenszege. Zijn meest aansprekende overwinning was veruit Milaan- San Remo.

Gerrans volgt met zijn zege de Belg Philippe Gilbert op, die vorig jaar de World Tourwedstrijd won voor Robert Gesink.

Alonso: "Betrouwbaarheid geen probleem"

Ferrari-coureur Fernando Alonso kende vandaag in de eerste vrije trainingen voor de Grand Prix van Italië een stroef begin. De Spanjaard moest tweemaal zijn bolide aan de kant zetten, maar bezweert dat hij de rest van het weekend nergens last van zal hebben.

Alonso kreeg op de vrijdagochtend te maken met een motorisch probleem, terwijl hij in de middagsessie remproblemen had, maar een kapotte versnellingsbak noopte de kampioenschapsleider tot voortijdig uitstappen. "Het was een beetje een rare vrijdag vanwege de mechanische problemen. Soms gaan we met sommige onderdelen tot het uiterste om kilometers te maken en uit te testen."

"Het herinnert er ons aan hoe belangrijk de rijeigenschappen van de auto zijn en hoe belangrijk het is om op elk detail te letten, omdat zulke kleine problemen ervoor kunnen zorgen dat de auto ermee stopt. Soms als er iets gebeurt op vrijdag, gebeurt dat niet meer op zaterdag en zondag. Dus we moeten alles in het werk stellen dat dit dus ook niet gebeurt."

Buma laat Al-Qaida-uitspraak Knops passeren

CDA-leider Sybrand Buma roept zijn fractiegenoot Raymond Knops, die de linkse partijen gevaarlijker heeft genoemd dan Al-Qaida, niet tot de orde. Het punt dat Knops maakt is terecht, zei Buma vrijdagavond bij het RTL-programma Wat kiest Nederland.

In een column op het weblog De Dagelijkse Standaard hekelde Knops donderdag de bezuinigingen op defensie die de linkse partijen bepleiten. Die zullen ertoe leiden dat Nederland zich minder goed kan verdedigen. "Dat is goed nieuws voor Al-Qaida, maar slecht nieuws voor onze veiligheid, onze welvaart en onze economie. Laat 12 september daarom geen '11 september' worden voor onze krijgsmacht!", schreef hij.

Buma verwees naar het verleden van Knops als oud-militair. "Dan krijg je dat soort woorden." De lijsttrekker heeft Knops niet gebeld om hem tot de orde te roepen. "Ik vind het niet interessant genoeg om daarvoor te bellen." Buma zei goed te snappen welke 'emotie' Knops heeft bij partijen die verder willen bezuinigen op Defensie.

Wanneer Knops zegt dat links gevaarlijker is dan Al-Qaida, dan is dat een 'heel duidelijk' signaal van een ex-militair 'die het kan weten', aldus Buma. De CDA-leider zou het overigens wel anders verwoorden. "Het zijn zijn woorden, niet mijn woorden."


Buma laat Al-Qaida-uitspraak Knops passeren (Foto: Novum)

Berlijn en Parijs voor nieuwe sancties tegen Iran

De ministers van buitenlandse zaken van Duitsland en Frankrijk hebben vrijdag gezegd voorstander te zijn van nieuwe sancties tegen Iran als de gesprekken over het atoomprogramma van de Islamitische Republiek geen resultaat opleveren.

Iran moet internationale waarnemers onbelemmerde toegang verschaffen tot alle nucleaire instellingen in het land, zei de Duitse minister Westerwelle. Zijn Franse collega Laurent Fabius zei de komende dagen een voorstel voor nieuwe strafmaatregelen te willen samenstellen.

De Bakker ten koste van landgenoot door in Alphen

Thiemo de Bakker is vrijdagavond redelijk eenvoudig doorgedrongen tot de halve finale van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn. De 23-jarige Westlander versloeg in een Nederlands onderonsje de met een wildcard toegelaten Wesley Koolhof met tweemaal 6-2. Bij de laatste vier stuit De Bakker (8) op de als vierde geplaatste Portugees Joao Sousa, die afrekende met de Belg Yannick Mertens: 6-4 en 6-2.

De Bakker, de mondiale nummer 187, kwam tegen zijn ruim zevenhonderd plaatsen lager genoteerde opponent geen moment in de problemen. Hij stond geen enkel breekpunt toe en had zelf in beide sets aan twee breaks genoeg. De Bakker kan de TEAN International voor het derde jaar op rij een Nederlandse winnaar bezorgen. Igor Sijsling volgde vorige editie landgenoot Jesse Huta Galung op.

Volleybalploegen beginnen EK-kwalificatie met zege

Beide volleybalploegen zijn de EK-kwalificatie begonnen met een overwinning. De vrouwen wonnen eenvoudig van Denemarken met 3-0. De heren hadden het tegen Estland een stuk lastiger, pas in de vijfde set wisten ze Estland te verslaan.

De vrouwen lieten geen spaan heel van de Denen. In Apeldoorn stond na iets meer dan een uur de setstanden 25-12, 25-11 en 25-09 op het bord. Morgen spelen de vrouwen tegen Oekraïne die vandaag Griekenland wisten te verslaan met 3-0. 

De heren spelen dit weekend het Belgische Kortrijk. Nederland won de eerste twee sets wel met 25-23 en 25-17. De derde en vierde set gingen naar Estland met 23-25 21-25. De vijfde set werd uiteindelijk met 15-13 gewonnen. Morgen speelt Nederland tegen het gastland België dat Israel met 3-0 wist te verslaan. 

Er wordt dit weekend en volgend weekend een dubbele competitie gespeeld. De groepswinnaar gaat rechtstreeks naar het EK en de nummer twee speelt in het voorjaar van 2013 play-offs om alsnog mee te mogen doen aan het continentale kampioenschap. 

Maldonado: "Ik moet beter nadenken"

Pastor Maldonado heeft aangegeven vanaf nu buiten het zicht van de stewards te willen blijven. De Venezolaan heeft dit seizoen al tien straffen achter zijn naam staan. Tijdens de Grand Prix van België kreeg hij maar liefst drie sancties opgelegd. De schorsing van Romain Grosjean heeft hem aan het denken gezet.

"Ik ben vaak bestraft geweest. Dat moet nu anders. Ik moet weg blijven van de stewards", aldus Maldonado. "Ik ben betrokken geweest bij kleine ongevallen en ook daarvoor moest ik me verantwoorden bij de leiding. Ik ga proberen dat te voorkomen, maar tegelijkertijd wil ik het beste uit het team en mijzelf halen."

"Ik moet alles gaan analyseren. Het is moeilijk om daar nu al iets over te zeggen. Ik moet meer nadenken en de situatie rond de auto beter gaan beoordelen", zo vervolgt de Williams-coureur.

De 27-jarige Venezolaan erkent dat hij soms te agressief was. "Ja soms, ongetwijfeld. Dit is één van mijn karaktertrekken en iedereen weet dat. Sommige mensen hebben er geen moeite mee, anderen weer wel. Niet alle straffen waren te doen om mijn agressieve stijl, maar uiteindelijk heb ik het zelf in de hand. De oplossing is om uit handen van de stewards te blijven."

Vier Nederlandse golfers halen cut op KLM Open

Vier Nederlandse golfers hebben de tweede dag van het KLM Open overleefd. Richard Kind, Maarten Lafeber, Robert-Jan Derksen en Daan Huizing haalden vrijdag in Hilversum de cut. Kind staat er met zijn twaalfde plaats na 36 holes het beste voor. Veertien andere Nederlanders vonden hun waterloo. Graeme Storm leidt nog steeds de dans.

Nederlands beste speler, Joost Luiten, is er niet meer bij. Met totalen van 70 en 73 noteerde hij drie slagen te veel. Twee collega's van Luiten op de European Tour, Lafeber en Derksen, staan halverwege op de gedeelde 39ste plaats, vier slagen verwijderd van de top tien. Derksen en Lafeber maakten beiden achtereenvolgens 70 en 69. "Ik speel goed genoeg om laag te gaan en met een goede ronde zit je zo in de buurt van de top-10 of top-5", zei Derksen.

De verrassend acterende Kind staat er het best voor. Hij ging rond in 69 slagen. "Ik krijg maar één keer per jaar de kans om me in eigen land te bewijzen", zei Kind. "'Het is mooi dat ik de kans deze keer grijp. Het toernooi is nog niet voorbij, maar de eerste twee dagen waren goed en daar ben ik blij mee." Storm verstevigde zijn leidende positie. De Engelse golfer bracht vrijdag met een ronde van 66 slagen zijn totaal op 129, elf onder par. Hij heeft nog geen bogeys gemaakt. Op de gedeelde tweede plaats, met acht onder par, staan oud-winnaar Gonzalo Fernandez-Castano uit Spanje, de Zweed Peter Hanson en de Schot Scott Jamieson.

Uitslagen WK-kwalificatie (07/09/2012)

Vandaag werden de eerste WK-kwalificatiewedstrijden in Europa gespeeld. Hier volgen de uitslagen. 

Groep A

Kroatië - Macedonië 1-0
 69' Jelavic 1-0

Wales - België 0-2
 33' Collins (Wales)
 41' Kompany 0-1
 83' Vertonghen 0-2


 Groep B

Malta - Armenië 0-1
70' Sarkisov 0-1

Bulgarije - Italië 2-2
30' Manolev 1-0
36' Osvaldo 1-1
40' Osvaldo 1-2
66' Milanov 2-2


Groep C

Kazachstan - Ierland 1-2
 37' Nurdauletov 1-0
 89' Keane 1-1(Pen)
 90' Doyle 1-2 

Duitsland - Faeröer 3-0
 28' Goetze 1-0
 54' Özil 2-0
 71' Özil 3-0


Groep D

Estland - Roemenië 0-2
 55' Torje 0-1
 75' Marica 0-2

Nederland - Turkije 2-0
 15' Van Persie 1-0
 90+2' Narsingh 2-0

Andorra - Hongarije 0-5
 12' Juhasz 0-1
 32' Gera 0-2
 54' Szalai 0-3
 67' Vales (Andorra)
 67' Priskin 0-4
 82' Koman 0-5


Groep E

Albanië - Cyprus 3-1
 35' Constantinou  1-0
 47' Laban 1-1
 84' Cani 2-1
 87' Bogdani 3-1

Slovenië - Zwitserland 0-2
 20' Xhaka 0-1
 51' Inler 0-2


IJsland - Noorwegen 2-0
 21' Arnason 1-0
 81' Finnbogason 2-0


Groep F

Rusland - Noord-Ierland 2-0
 30' Fayzulin 1-0
 78' Shirokov 2-0(Pen)


Azerbeidzjan - Israël 1-1
 50' Natcho 0-1
 64' Abishov 1-1


Luxemburg - Portugal 1-2
 14' Da Mota 1-0
 27' Ronaldo 1-1
 54' Postiga 1-2


Groep G

Liechtenstein - Bosnië-Herzegovina 1-8
 26' Misimovic 0-1
 31' Misimovic 0-2
 34' Ibisevic 0-3
 46' Ibisevic 0-4
 61' Dzeko 0-5
 64' Christen1-5
 48' Dzeko 1-6
 80' Dzeko 1-7
 83' Ibisevic 1-8


Litouwen - Slowakije 1-1
 18' Zaliukas 1-0
 41' Sapara 1-1
 55' Pekovsky (Slowakije)
 90' Labukas (Litouwen/2xg)
Letland - Griekenland 1-2

 42' Cauna  1-0(Pen)
 57' Spiropoulos 1-1
 69' Gekas 1-2


Groep H

Montenegro - Polen 2-2
 6' Blazczykowski  0-1(Pen)
 27' Drincic 1-1
 45+2' Vucinic 2-1
 55' Mierzejwski 2-2


Moldavië - Engeland 0-5
 3' Lampard 0-1(Pen)
 29' Lampard 0-2
 32' Defoe 0-3
 74' Milner 0-4
 83' Baines 0-5


Groep I

Georgië - Wit-Rusland 1-0
 52' Okriashvili 1-0

Finland - Frankrijk 0-1
 20' Diaby  0-1

Sam en Max zijn jarig en delen uit

Sam & Max zijn natuurlijk allemaal bekend van de gelijknamige gameserie. Deze twee helden worden binnenkort 25 jaar oud en dat betekent natuurlijk cadeautjes. Telltale besloot om ons met cadeautjes te verrassen want de gaat in de sale. De sale begint mid september of begin oktober, afhankelijk van je platform.

Bekijk de sale hieronder:

XBLM Back to School Sale – Now through September 10, 2012: $10 (800 Microsoft Points) for each individual season, which includes Sam & Max: Beyond Time & Space and Sam & Max: Save the World

Steam Weekend Deal – September 13th – 16th, 2012:

  • $14.99 for the Sam & Max Complete Pack (includes all 3 seasons – Sam & Max: Save the World, Sam & Max: Beyond Time and Space, and Sam & Max: The Devil’s Playhouse).
  • Individual seasons – Sam & Max: Save the World, Sam & Max: Beyond Time and Space will be available for $9.99 each and Sam & Max: The Devil’s Playhouse will be available for $11.49.


App Store – iPhone and iPad – Now through October 1, 2012: $.99 for all individual episodes in the Sam & Max: Beyond Time and Space season (Universal App).

PSN (SCEE) – Summer Sale – Now through October 5, 2012: €12.99 for each individual season, which includes Sam & Max: The Devil’s Playhouse and Sam & Max: Beyond Time and Space

Uitslag Nederland - Turkije

Het Nederlands elftal heeft de eerste wedstrijd van de WK-kwalificatie met moeite in winst om weten te zetten. De manschappen van bondscoach Louis van Gaal wonnen met 2-0 van Turkije, door goals van Van Persie en Narsingh.

Dat het heftig vernieuwde Oranje nog veel werk te verzetten heeft bleek in de eerste helft. De verdediging maakte diverse fouten, maar die werden niet afgestraft door de Turken. Turan kopte in de eerste minuut al voorlangs en Martins Indi wist nog een bal van de lijn te halen die hij zelf na een miscommunicatie over doelman Krul werkte.

Sneijder in duel met Emre. (Foto: Pro Shots)

Ook Willems en Janmaat gingen in de eerste helft in de fout, maar onder anderen Sercan en Arda hadden het vizier niet op scherp. De 1-0 voorsprong bij rust was dan ook niet helemaal terecht. Van Persie wist al in de zeventiende minuut Oranje op een voorsprong te zetten nadat hij een corner van aanvoerder Sneijder binnenkopte. Het had zelfs 2-0 kunnen en wellicht moeten staan als Narsingh meer overzicht had gehad bij een counter en Robben eerder aanspeelde. Nu schoot de PSV’er zelf naast de goal van de Turkse doelman.

De eerste kans na rust was ook voor de Turken, maar Krul redde prachtig op een schot van Altintop. Oranje kreeg na 20 minuten ook een goede kans, maar de pass van Robben op Van Persie was te hard. Aan de andere kant kopte Bulut in kansrijke positie over. Gaandeweg de tweede helft leek Oranje meer onder de druk van de Turken, die liefst 20.000 landgenoten op de tribune van de ArenA hadden zitten, uit te komen.


Debutant Clasie werkt zich langs Bulut. (Foto: Pro Shots)

Diverse malen werd de aanval gezocht door het Nederlands elftal, maar er werden geen grote kansen gecreëerd. De Turken gooiden het achterin helemaal open om zo nog wat af te dwingen, maar de goal viel aan de andere kant. Narsingh kon alleen af op het doel van Tolga en wipte de bal over de goalie heen, om zo voor de 2-0 zege te zorgen.

Nederland

2 - 0

Turkije

 16' Van Persie
 90+3' Narsingh
   
 
 Gele kaart: Willems (Nederland), Kaldirim, Torun, Altintop (Turkije)
 
Stadion: Amsterdam ArenA
Toeschouwers: 51.000
Arbiter: Velasco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Krul
Janmaat (Van Rhijn/46)
Heitinga (Vlaar/86)
Martins Indi
Willems
Strootman
Clasie (Fer/50)
Sneijder
Nasingh
v. Persie
Robben
  Tolga
Hamit Altintop
Toprak
Kaya
Kaldirim
Mehmet
Arda
Emre (Sahin/60)
Torun (Mevlüt/81)
Bulut
Sararer (Yilmaz/70)

Rachet & Clank blijft interessant voor developer

Insomniac-baas Ted Price heeft in een interview aangegeven dat de interesse voor de Ratchet & Clank-serie voor Insomniac zeker niet is afgenomen. Vanuit de developer als de fans merkt het bedrijf dat de serie zeker nog populair is. Het succes achter de serie is volgens de developer de diversiteit van elke release.

“Ratchet started as a kitchen sink game where we’d do a ton of different things in terms of mechanics, in terms of mini-games. It’s just a plethora of stuff that’s been shoved together. And we’ve become better at narrowing the focus for the Ratchet games over the years. I think it will always be a game that is about multiple mechanics.

As a studio I believe we are getting better at focusing early on what will make a game great. With Ratchet: Full Frontal Assault it’s about the move back to original Ratchet mechanics but then providing something different in the context of this tower defense. It would be easy to get distracted putting a hoverboot track in the game or do space combat or something that has nothing to do with making an awesome tower-defense game combined with Ratchet’s original mechanics.

That would be a mistake.”

Momenteel is de studio bezig met nieuwe IP's waaronder Outernauts en Fuse. Price hoopt stiekem dat deze IP's ook leiden tot nieuwe series. Of dat zal lukken moet nog blijken uiteraard. De nieuwste telg in de Ratchet & Clank-serie gaat deze herfst uitkomen en heet Ratchet & Clank: Q-Force. Dit is de eerste game in de serie waarbij Vita-gamers tegen PS3-gamers kunnen strijden.

Peiling: Verschil VVD en PvdA nog één zetel

De PvdA is in de peiling van Maurice de Hond van vrijdag de VVD tot op één zetel genaderd. De VVD staat net als donderdag op 33 zetels, de PvdA is gestegen naar 32.

Voor de VVD betekent dat een stijging van 2 zetels in vergelijking met haar huidige zetelaantal. De PvdA heeft nu 30 zetels in de Tweede Kamer. Op dat aantal stond de PvdA in de peiling van donderdag.

De SP raakt vrijdag in de peiling opnieuw zetels kwijt. De socialisten staan op 23 zetels. Dat zijn er 2 minder dan donderdag maar nog altijd 8 meer dan nu in het parlement.

De peiling vertoont verder geen wijzigingen in vergelijking met donderdag. De PVV staat op 19, D66 op 13, CDA op 12, de ChristenUnie op 5, GroenLinks op 4, de SGP op 3 en de Partij voor de Dieren op 3. Nieuwkomer 50PLUS staat in de peiling ook op 3 zetels.

Peiling: Verschil VVD en PvdA nog een zetel
Peiling: Verschil VVD en PvdA nog één zetel (Foto: ANP)

Google interactief Star Trek logo spelletje

Google heeft een interactief logo op de homepage geplaatst met een Star Trek The Original Series thema omdat het op zaterdag precies 46 jaar geleden is dat de allereerste aflevering werd uitgezonden.

Met het logo van vandaag kan je een echt miniavontuur beleven. Door in het logo op de console te klikken krijg je allerlei bekende Star Trek geluiden te horen. Voor wat meer avontuur klik je op de bekende schuifdeur. Je komt dan in de ruimte met de bekende transporter uit de serie. Met het apparaat kun je dan naar een andere planeet worden geteleporteerd waar je moet vechten tegen een buitenaards wezen.

In de verschillende ruimtes zitten nog meer aardigheidjes verborgen. Zodra je weer terug bent aan boord van de U.S.S. Enterprise NCC-1701 verschijnt het logo van Google in de stijl van Star Trek.

Breukink vertrekt bij Rabobank

Technisch Directeur Erik Breukink verlaat aan het einde van het jaar de Rabobankploeg. De ploeg ondergaat momenteel een structuurwijziging en daarbij is besloten dat er voor Breukink geen plaats meer is. 

Breukink was twee jaar als renner bij de ploeg actief en is sinds 2004 bij de ploeg betrokken in verschillende functies. "Tot mijn grote spijt mag ik mijn werkzaamheden niet voortzetten. Met het grootste gedeelte van de ploeg heb ik tien jaar met veel plezier samengewerkt. Ik had nog graag doorgegaan, maar ik wens de Rabobank alle succes toe."

Harold Knebel kijkt met plezier terug op de samenwerking van de afgelopen jaren. "We zijn Erik zeer erkentelijk voor alle successen die hij heeft weten te boeken. Ik heb geweldig met hem samengewerkt in de achterliggende jaren, net als de rest van de ploeg. Wij wensen Erik het allerbeste toe in de toekomst."

Hotelmanagers op straat bij toestaan prostitutie

Hotelmanagers die illegale prostitutie in hun etablissementen toestaan worden op staande voet ontslagen. Dat hebben hotelketens per brief aan hun managers laten weten, zegt voorzitter van de sector hotels van Koninklijke Horeca Nederland Frans Hazen vrijdag tegen nu.nl.

Hotelkamers zouden regelmatig worden gebruikt door illegale Oost-Europese prostituees, die geregeld het slachtoffer zijn van mensenhandel. Zij omzeilen daarmee de vergunningsplicht voor sekswerkers en de registratie bij de belastingdienst.

Dit voorjaar zette de politie nepprostituees in om te kijken of hotels zich schuldig maken aan illegale prostitutie. De actrices die zich voordeden als callgirl huurden een kamer in Amsterdamse hotels en kregen bezoek van klanten gespeeld door agenten. Alle hotels bleken alert te zijn, maar enkele hotels bleken niet goed te reageren, stelde het OM na afloop. Deze actie was voor KHN reden de kwestie nogmaals bij hotelmanagers aan te kaarten, stelt de vereniging.

Volgens Hazen schept het 'Koninklijk' dat de vereniging voert daarnaast verplichtingen. Ook zouden de hotelketens willen voorkomen dat zij een slechte naam krijgen. "Alle hotelketens willen laten zien dat het ons menens is in de strijd tegen illegale prostitutie. Als een manager het toestaat, staat hij op straat."

Meisje dat moordpartij overleefde getuigt

Een 4-jarig Brits meisje dat op vakantie in de Franse Alpen woensdag de moord op haar ouders en oma heeft meegemaakt, praat over het drama. Onderzoeksrechter Eric Maillaud zei vrijdag dat ze heeft verteld dat er een groene auto met vierwielaandrijving was. Het meisje heeft bevestigd wie ze was en wie de slachtoffers waren.

Ze heeft kennelijk de dader(s) niet gezien. Ze verborg zich onder het lichaam van haar moeder op de achterbank van de auto.

De politie tast in het duister over deze zaak. Een broer van Saad al-Hilli, de vermoorde vader, heeft ontkend dat hij een geschil met hem had. Inlichtingendiensten kennen de in Irak geboren al-Hilli volstekt niet, zei Maillaud.

Vrouw zwaargewond bij steekpartij in Helmond

Een vrouw is vrijdagavond zwaargewond geraakt bij een steekpartij in Helmond. Een man is aangehouden. De politie verdenkt hem ervan de vrouw te hebben neergestoken, meldt een woordvoerder.

De steekpartij vond omstreeks 18.45 uur plaats op de kruising van de Rivierensingel en de Impalalaan. De vrouw is in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis gebracht.

De aanleiding voor het incident is nog onbekend. De politie gaat vooralsnog uit van één dader.

Wereldrecord Merritt op 110 meter horden

Aries Merritt heeft vrijdag bij de Diamond Leaguewedstrijden in Brussel een wereldrecord gelopen op de 110 meter horden. De olympisch kampioen uit Amerika kwam tot 12,80 seconden en scherpte daarmee het vier jaar oude record van de Cubaan Dayron Robles met zeven honderdsten aan.

Merritt had dit seizoen al de zes snelste tijden van dit seizoen gelopen. In de olympische finale kwam hij met 12,92 nog vijf honderdsten tekort voor een nieuwe mondiale toptijd. Ditmaal liep Meritt onder uitstekende omstandigheden een naar eigen zeggen 'bijna perfecte race'. Hij raakte geen enkele horde.


Wereldrecord Merritt op 110 meter horden (Foto: Novum)

Van Persie, Krul in basis Oranje

Bondscoach Louis van Gaal heeft rigoureus ingegrepen in de basisopstelling van het Nederlands elftal. In de WK kwalificatiewedstrijd tegen Turkije starten onder andere Tim Krul en Dayrl Janmaat in de basis.

In vergelijking met de laatste serieuze wedstrijd van Oranje, op het EK tegen Portugal, staan er nog slechts vier spelers in de basis. Jetro Willems, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie krijgen van Van Gaal nog een nieuwe kans.

De volledige opstelling; Krul; Janmaat, Heitinga, Martins Indi, Willems; Clasie, Sneijder, Strootman; Narsingh, Van Persie, Robben.

Jong Oranje naar playoffs voor EK

Jong Oranje heeft zich geplaatst voor de playoffs voor het Europees kampioenschap van 2013. In de laatste groepswedstrijd had de ploeg van coach Cor Pot genoeg aan een punt tegen Oostenrijk, maar in het Willem-II stadion werd met 4-1 gewonnen.

De wedstrijd was bij rust al beslist, via goals van Nuytinck, Zeefuik en Wijnaldum. Na rust deed Sabitzer nog wel wat terug voor de Oostenrijkers, maar Ten Voorde gooide de wedstrijd definitief in het slot. Jong Oranje zal nu met negen andere groepswinnaars en de vier beste nummers twee strijden om zeven plaatsen op het EK.

Kerkhove ten koste van Ewijk naar laatste vier

Lesley Kerkhove heeft de halve finale van het ITF-toernooi in Alphen aan den Rijn bereikt. Ze versloeg vrijdag in een Nederlands onderonsje Chayenne Ewijk. Kerkhove kende een beroerde start en werd in de eerste set weggevaagd. Ze stelde daarna orde op zaken en zegevierde uiteindelijk in de tiebreak van het beslissende derde bedrijf: 0-6. 6-4 en 7-6 (3).

Kerkhove stuit bij de laatste vier op Diana Marcinkevica. De Letse stak een stokje voor een Nederlands getinte halve finale door Angelique van der Meet in drie sets de voet dwars te zetten: 7-6 (3), 2-6 en 6-3.

Kerkhove, Ewijk en Van der Meet waren allemaal met een wildcard tot het hoofdtoernooi toegelaten.

Crimineel Kempi stopt met rappen

Kempi, de voormalig drugsdealer die al eerder een celstraf uit moest zitten, stopt met het maken van muziek. De 26-jarige rapper 'wil een gewoon leven', heeft hij opgebiecht aan het hiphopmagazine State.

Kempi, die bij een recente arrestatie nog een 'kapotte binnenlip' opliep, heeft de werkzaamheden aan zijn derde album stilgelegd en zijn binnenkort te verschijnen Mixtape 4 wordt zijn laatste muziekproject. "Muziek maken is geweldig en de fans zijn belangrijk voor me, maar alles eromheen niet", zegt hij.

"Ik kan soms zo jaloers worden op mensen met een negen-tot-vijfbaan en een gezinsleven", aldus de rapper. Door de faam en het werk is Kempi 'werkelijk alles kwijtgeraakt'. "Ik zit klem in mijn eigen droom, dit werkt niet meer."

De rapper zou graag weer naar school willen en een diploma halen, maar geeft toe dat hij niet weet wat hem te wachten staat. "Als ik van Eindhovense straatdealer een bekende Nederlander kan worden, kan ik vast wel een normaal leven voor mijzelf creëren."

Konami vraagt Metal Gear Solid-trailer te verwijderen

Uitgever Konami heeft verschillende websites gevraagd om de trailer van Metal Gear Solid: Ground Zeroes te verwijderen. Naar het schijnt is er een fout gemaakt met het licenseren van één van de liedjes in de trailer.

Om welk lied het precies gaat is niet bekend. Het zou kunnen gaan om Here's To You van Ennio Morricone en Joan Baez, maar daar zijn nog geen mededelingen over gedaan. Ook heeft Konami niet aangegeven of de trailer nog in aangepaste vorm online gaat komen.

Doordat veel sites aan de oproep van Konami gehoor hebben gegeven was de trailer lastig te vinden, maar wij hebben nog een Japanse versie met Engelse ondertiteling weten te achterhalen. Dit is dus de trailer waar het om gaat.

Metal Gear Solid: Ground Zeroes gaat uitkomen op Xbox 360 en PlayStation 3. Een precieze datum is nog niet bekendgemaakt.

[Vuelta] Tweede dagsucces voor Gilbert

Philippe Gilbert heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van Spanje geboekt. De Belg van BMC toonde zich vrijdag na een etappe van 178 kilometer de sterkste in de straten van La Lastrilla. Gilbert verwees de Spanjaarden Alejandro Valverde, Daniel Moreno en Joaquin Rodriguez naar de ereplaatsen. Gilbert won eerder al de negende etappe.

De etappe ontbrandde pas in de laatste kilometers, die bergop gingen. Een groepje met onder andere John Degenkolb en Matti Breschel redde het niet, waarna Gilbert op 800 meter van de streep wegsprong. De Belg wist zijn achtervolgers nipt voor te blijven.

Canada sluit ambassade in Iran

Canada sluit zijn ambassade in Iran. Dat heeft het Canadese ministerie van buitenlandse zaken vandaag bekendgemaakt op zijn website. Alle Iraanse diplomaten in Canada zijn tot ongewenste personen verklaard.

"Canada beschouwt de regering van Iran als de grootste bedreiging voor vrede en veiligheid in de wereld", liet minister John Baird in een verklaring weten. "Het Iraanse regime verschaft in toenemende mate militaire hulp aan het regime van Assad; het weigert mee te werken met VN-resoluties over zijn atoomprogramma; het bedreigt stelselmatig het bestaan van Israël en grijpt terug op antisemitische retoriek en roept op tot volkerenmoord; het is een van de grootste schenders van de mensenrechten in de wereld; en het biedt hulp en toevluchtsoorden aan terreurgroeperingen."

Ottawa heeft hierom besloten Iran te bestempelen tot staatssponsor van terreur. Om de veiligheid van zijn diplomatieke personeel niet in gevaar te brengen sluit de Canadese ambassade in Teheran de deuren - het personeel heeft Iran inmiddels verlaten - en worden de diplomatieke banden met Iran opgeschort. Iraanse diplomaten in Canada is te verstaan gegeven binnen vijf dagen hun biezen te pakken.

De vrees voor het eigen diplomatieke personeel nam bij Canada toe na een reeks aanvallen op de Britse ambassade in Teheran eind 2011. Volgens Londen had Teheran een stevige hand in de aanvallen. Inmiddels hebben de Britten hun ambassade gesloten en Iraanse diplomaten de deur gewezen.

De betrekkingen tussen Canada en Iran bekoelden de laatste jaren na de dood van een Canadees-Iraanse fotograaf in Iraanse hechtenis in 2003. Ottawa riep toen zijn ambassadeur terug, waarna Teheran de Canadese ambassadeur sommeerde te vertrekken. De banden liepen in 1980 al een deuk op toen de toenmalige Canadese ambassadeur hielp bij de vrijlating van zes in Iran ontvoerde Amerikanen.

Gewonde bij kettingbotsing op A59

Bij een kettingbotsing op de A59 bij Oosterhout is vrijdagmiddag een gewonde gevallen. Even voor 18.00 uur botsten tussen knooppunt Zonzeel en Oss vijf auto's op elkaar, meldt de politie. De gewonde automobilist is naar een ziekenhuis gebracht.

Het verkeer wordt tijdelijk over de vluchtstrook geleid. Dat zorgt volgens de Verkeersinformatiedienst voor vier kilometer file. Automobilisten kunnen omrijden via de A16, A58 en A27.

Summer of Arcade verkoopcijfers vallen tegen

The Summer of Arcade-promotie van Microsoft vult sinds 2008 het gat aan ontbrekende titels in de zomer. Dat gat kun je alleen met goede games vullen, iets dat in het verleden is gelukt met games als Castle Crashers en Limbo. Dit jaar zit het echter niet mee.

Met uitzondering van Dust: An Elysian Tail werden alle Summer of Arcade-games van 2012 relatief matig ontvangen door de pers. Het publiek bleek evenmin enthousiast, zoals blijkt uit een onderzoek die verricht is door Gamasutra. Bekijk de cijfers hieronder er maar op na.

Eerste week:
Tony Hawk’s Pro Skater HD – 98.000 spelers
Deadlight – 53.000 spelers
Wreckateer – 6629 spelers (slechtste cijfers voor een SoA-game sinds 2009)
Hybrid – 12.168 spelers
Dust: An Elysian Tail – 32.000 spelers

Dat XBLA nog steeds een grote markt is blijkt uit vergelijkbare cijfers van andere games. Counter-Strike: GO had bijvoorbeeld 146.709 spelers in de eerste week. Om nog maar te zwijgen over Minecraft. Games als FEZ en Trials Evolutions hebben het ook prima gedaan.

Wilders gaat voor 25 zetels

Geert Wilders denkt tijdens de verkiezingen 25 zetels te halen. Dat zei de PVV-leider vrijdagavond bij het actualiteitenprogramma Eenvandaag. "Het gaan er 25 worden", zei hij desgevraagd.

Wilders scoorde donderdag in de peiling van Maurice de Hond negentien zetels. Bij de vorige verkiezingen haalde de PVV 24 zetels.

De PVV-leider zei verder dat hij opnieuw wil regeren. "Absoluut." Wel verbindt hij voorwaarden aan een eventuele regeringsdeelname. Zo stapt hij niet in een kabinet dat 'niet minder Europa wil dan op dit moment het geval is'. Ook houdt hij voorlopig vast aan zijn streven om de euro af te schaffen en de gulden in te voeren.

Dat punt laat hij nu 'in geen honderdduizend jaar' varen. Niettemin heeft hij geen breekpunten. Bij de vorige verkiezingen verklaarde hij nog de verhoging van de AOW-leeftijd tot onbespreekbaar, om daar een dag na de verkiezingen van terug te komen. Dat kwam hem op veel kritiek te staan. "We hebben ons lesje geleerd", zei Wilders daarover.


Wilders gaat voor 25 zetels (Foto: Novum)

Odfjell mag 39 tanks weer gebruiken

Het Noorse tankopslagbedrijf Odfjell mag inmiddels weer 39 tanks op de vestiging in de Rotterdamse haven gebruiken. Deze week werden acht tanks goedgekeurd voor gebruik. Vrijdag kwam groen licht voor nog eens elf tanks, meldt de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) vrijdag. Vorige week mocht het bedrijf twintig tanks weer in gebruik nemen.

Verder laat de DCMR weten dat inmiddels 222 van de 283 tanks leeg zijn gemaakt. Vorige week stond de teller nog op 211.

Odfjell werd eind juli stilgelegd na milieu- en veiligheidsovertredingen. Het bedrijf komt al tijden in het nieuws omdat het zich niet aan de regels houdt. De topman heeft beterschap beloofd.


Odfjell mag 39 tanks weer gebruiken (Foto: Novum)

Senaatsvoorzitter kritisch over kleiner parlement

De voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) heeft kritiek op het voorstel van het kabinet om het parlement te verkleinen. Het is de vraag of het bijdraagt aan meer vertrouwen van burgers in de democratie, zei hij vrijdag tijdens een toespraak voor het Montesquieu Instituut.

"Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat degenen die zij als volksvertegenwoordiger kiezen ook daadwerkelijk wetsvoorstellen beoordelen", stelt De Graaf. "Dat zal met een kleiner parlement moeilijker worden."

Het kabinet stemde vrijdag in met het voorstel om de Tweede Kamer te verkleinen van 150 naar honderd leden en de Eerste Kamer van 75 naar vijftig leden. Het kabinet wil dat vanuit het streven naar een 'kleine en slagvaardige overheid'.

Volgens De Graaf is het echter maar de vraag of de benodigde besparing wordt bereikt. Minder Kamerleden zal leiden tot meer ambtelijke ondersteuning wanneer de senatoren hun werk goed willen kunnen blijven doen. Ook is de omvang van de senaat in vergelijking met omliggende landen al 'zeer beperkt', zei hij.

De VVD'er staat niet alleen in zijn kritiek. Ook de Raad van State oordeelt kritisch, blijkt uit het vrijdag gepubliceerde advies over het wetsvoorstel. Het hoogste adviescollege van de regering vindt de reden om het parlement te verkleinen vanwege bezuinigingen en het streven naar een kleinere overheid 'niet toereikend en niet valide'.

Het voorstel voldoet verder niet aan de voorwaarden om de grondwet te kunnen wijzigen. "Het voorstel is immers niet het resultaat van een grondige voorafgaande consultatie tussen parlement en regering, waarbij een uitkomst met voldoende breed draaglak in beide Kamers is bereikt", stelt het adviescollege.

De Raad van State erkent dat het parlement zou kunnen worden verkleind wanneer de parlementariërs minder te doen hebben. Er zijn echter 'eerder tekenen dat het takenpakket is toegenomen', luidt het oordeel. Ook deze motivering gaat dus mank.

De kritiek van de Raad van State lekte in juli al uit. Premier Mark Rutte (VVD) wuifde die toen weg. Hij vindt dat de democratie voor 1956, toen de Kamer werd uitgebreid van honderd naar 150 leden, ook goed functioneerde. "Ik zie werkelijk niet, nu we daar op terugkijken, wat de meerwaarde is geweest van de uitbreiding naar 150."

Voor de verkleining van het kabinet is een grondwetswijziging nodig. Dit houdt in dat het wetsvoorstel twee keer behandeld moet worden door het parlement. Aangezien de huidige Kamer niet meer bijeenkomt voor de verkiezingen, moet de volgende Kamer zich buigen over het plan.


Senaatsvoorzitter kritisch over kleiner parlement (Foto: Novum)

Releasedatum voor Wonderbook: Book of Spells

Gisteren werd aangekondigd dat Wonderbook: Book of Spells in drie varianten te koop zal zijn. Vandaag heeft Sony daar een releasedatum en prijs voor Amerika bij bekendgemaakt. Het augmented reality-spel zal vanaf 13 november te koop zijn aan de andere kant van de oceaan. Vermoedelijk betekent dat voor Europa een release op 16 november.

De bundel met het spel, de randapparatuur, PlayStation Eye en PlayStation Move gaat je 79,99 dollar kosten. Enkel het spel en de randapparatuur kost je 39,99 dollar. Voor de bundel in combinatie met een PlayStation 3 is geen prijs bekendgemaakt.

Pussy Riot bedankt Madonna

Leden van de Russische punkband Pussy Riot hebben in een nieuwe video popster Madonna bedankt voor haar steun aan de groepering en een portret van de Russische president Vladimir Poetin verbrand. De video werd donderdag op de website van muziekzender MTV geplaatst.

Drie bandleden werden onlangs veroordeeld tot twee jaar strafkamp, wegens een 'punkgebed' in de belangrijkste kathedraal van Moskou. Het proces ontketende internationale woede en diverse beroemdheden, onder wie Madonna en Paul McCartney drongen er bij het Kremlin op aan de vrouwen vrij te laten.

In de video halen twee bandleden, hun gezichten verborgen door maskers, uit naar Poetin. Ze zweren hun 'muzikale strijd' voort te zetten.

Yakuza 5-screens zijn gewelddadig

Voor we aan dit nieuwsbericht beginnen is het belangrijk om te weten dat SEGA nog niets heeft bekendgemaakt over een Westerse release. Dat gezegd hebbende kunnen we nu vol jaloezie en verlangens naar de onderstaande Yakuza 5-screenshots kijken.

De screens tonen Tasuo Shinada, een compleet nieuwe personage. Shinada is een ex-honkballer die gedwongen werd te stoppen omdat hij verslaafd is aan gokken. Tenminste kan hij nog altijd Japanse gangsters in elkaar slaan. Niet met een honkbalknuppel overigens, hij vindt het respectloos voor de sport om het als een wapen tegen mensen te gebruiken.

Grootse nachtlaunch WoW: Mists of Pandaria

Dinsdag 25 september wordt de lancering van World of Warcraft: Mists of Pandaria gevierd met een groots opgezet launchevenement bij de MediaMarkt Rotterdam.

Zoals het thema van Mists of Pandaria is, zal het plein voor de MM geheel in Oosterse sferen gehuld zijn en kunnen de fans op een groot scherm genieten van een anderhalf uur durende show. Deze show bevat onder meer exclusieve interviews met enkele developers uit het Blizzard-team en nooit vertoonde gameplaybeelden.

Verder is een WoW-nachtlaunch natuurlijk geen WoW-nachtlaunch als er geen grote cosplay-wedstrijd plaatsvindt. Elke cosplayer op het evenement  wordt beloond met een uniek WoW t-shirt en de drie best verklede cosplayers strijden om een spectaculaire hoofdprijs die bestaat uit een Alienware X51 Gaming PC!

Zoals een echt launchevenement betaamt heeft de MediaMarkt Rotterdam het grootste aantal Collector’s Editions in huis, maar liefst 700 stuks!. Verder zullen de eerste vijfhonderd bezoekers een fraai en exclusief aandenken van Mists of Pandaria mee naar huis mee krijgen.

De Mists of Pandaria-nachtopening vindt plaats bij de MediaMarkt Rotterdam Centrum op het Binnenwegplein 50-52. De show start om 22.30 uur.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

XCOM nu te pre-orderen voor pc

2K games en Firaxis Games kondigen vandaag aan dat de pc-versie XCOM: Enemy Unknown, de remake van X-COM: UFO Defense, nu beschikbaar is voor digitale voorverkoop voor maar € 49,99 bij deelnemende winkels.

Gamers die het spel nu aanschaffen, krijgen gegarandeerd toegang tot het Elite Soldier Pack. Deze bonus geeft meer mogelijkheden om soldaten aan te passen:

  • Classic X-COM Soldaat: spelers krijgen meteen een nieuwe rekruut in hun barakken die geïnspireerd is op de soldaten in het originele spel
  • Soldier Deco packs: Spelers kunnen hun soldaten uitrusten met nieuwe pakken, zoals de van de Hyperion en Reaper. Dit is alleen een uiterlijke bonus.
  • Complete kleuraanpassingen: alle armor kunnen met keuze uit meerdere kleuren aangepast worden

Er is daarnaast nog een speciale editie van XCOM: Enemy Unknown voor pc met een adviesprijs van € 59,99. Deze speciale editie bevat een exemplaar van de game voor de pc en een aantal unieke XCOM-artikelen, zoals een artbook, uitklapbare poster van het XCOM-hoofdkantoor,  XCOM-emblemen en een verzameling van digitale spulletjes zoals wallpaper, soundtrack en nog veel meer.

2K Games heeft wat screenshots vrijgegeven van de pc-versie. De grid, zoals ook in het origineel aanwezig was is het meest in het oog springende verschil met de console-versie. XCOM: Enemy Unknown is 12 oktober beschikbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

XCOMXCOM: Enemy Unknown

XCOMXCOM: Enemy Unknown

XCOMXCOM: Enemy Unknown

XCOM: Enemy Unknown

Een langere gameplayvideo met een lastigere missie zie je hieronder.

[PS] Zilver voor handbikester De Vaan in wegwedstrijd

Handbikester Laura de Vaan heeft vrijdag een zilveren medaille veroverd in de wegwedstrijd van de Paralympische Spelen. Ze versloeg in de H4-klasse na 48 kilometer Dorothee Vieth uit Duitsland in de sprint. Een andere Duitse, Andrea Eskau, was ongenaakbaar en pakte het goud met een voorsprong van meer dan tien minuten op De Vaan en Vieth.

Opvallend genoeg verschenen de drie medaillewinnaars woensdag al eerder gezamenlijk op het ereschavot bij de huldiging van de tijdrit. De Vaan pakte brons, terwijl Eskau haar eerste goud veroverde.

Kindgebonden budget voor tweede kind omhoog

Het kindgebonden budget voor het tweede kind gaat volgend jaar met 75 euro omhoog. De bedragen voor de andere kinderen blijven gelijk. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD).

De maatregel vloeit voort uit het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie die voorjaar sloten. De partijen verhogen het budget om de gevolgen van de maatregelen uit dit akkoord voor gezinnen met lage inkomens te compenseren. Dit kost Kamp volgend jaar 45 miljoen euro.

Het kindgebonden budget voor ouders met twee kinderen bedraagt vanaf 1 januari maximaal 1553 per jaar, als tegemoetkoming in de kosten. Ouders met een vermogen van meer dan tachtigduizend euro komen vanaf volgend jaar niet meer in aanmerking voor het kindgebonden budget, dat overigens niet moet worden verward met de kinderbijslag.

Anderlecht mist Jovanovic tegen AC Milan

Anderlecht moet het in zijn eerste groepsduel in de Champions League tegen AC Milan stellen zonder Milan Jovanovic. De Servische aanvaller werd door de tuchtcommissie van de UEFA voor een wedstrijd geschorst vanwege ongeregeldheden na de wedstrijd tegen AEL Limassol vorige maand. Anderlecht gaat akkoord met de straf, zo laat de club vrijdag weten.

Na het treffen met de Cyprioten ontstond er ophef in de catacomben. Jovanovic vierde met zijn teamgenoten het bereiken van de Champions League, maar de Belgen kregen het aan de stok met een aantal spelers van Limassol. Daarbij zou Jovanovic een flesje hebben gegooid.

De 31-jarige Jovanovic zat in Brussel al een schorsing uit, omdat hij in het eerste duel twee gele kaarten had gekregen. Die tweede ontving hij uitgerekend al voor het wegtrappen van een flesje.


Anderlecht mist Jovanovic tegen AC Milan (Foto: Novum)

Doden door aardbevingen in zuidwesten China

Het zuidwesten van China is vrijdagochtend getroffen door twee aardbevingen, gevolgd door veel naschokken. Zeker vijftig mensen kwamen om en 150 raakten gewond. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

De bevingen, beiden met een kracht van 5,6, hadden plaats in bergachtig landbouwgebied in de provincies Yunnan en Guizhou. De tweede beving werd gevolgd door meer dan zestig naschokken. Op één na vielen alle doden in Yunnan.

De bevingen hebben ook lawines en aardverschuivingen veroorzaakt, waardoor sommige wegen niet begaanbaar zijn. Hierdoor hebben reddingswerkers nog niet alle getroffen dorpen en steden kunnen bereiken. De verwachting is dan ook dat het dodental nog verder zal oplopen.

Het mobiele telefoonnetwerk in het gebied ligt door de aardbevingen plat. Vaste telefoonverbindingen werken slechts deels.

Twintigduizend huizen raakten beschadigd of zijn verwoest. Meer dan honderdduizend mensen in Yunnan zijn geëvacueerd, aldus Xinhua. Het epicentrum van de zwaarste beving lag op slechts 9,8 kilometer diepte, wat het hoge dodental en de grote schade kan verklaren.


Doden door aardbevingen in zuidwesten China (Foto: Novum)

Zeilbroers komen aan in Engeland

De dyslectische zeilbroers Enrique en Hugo zijn aangekomen in Engeland. Vrijdagmiddag zijn ze veilig de haven van Dover binnengelopen, melden de broers via Twitter.

Eerder deden de jongens al onder meer de Belgische badplaats Nieuwpoort aan. Donderdagnacht ankerden ze in een Franse schuilhaven.

De tieners uit Vijfhuizen zijn sinds eind augustus bezig met een zeiltocht naar onder meer Engeland, Spanje en België. Met de tocht willen ze aandacht vragen voor kinderen die niet naar school kunnen vanwege leesblindheid.

De broers volgen al meer dan een jaar geen onderwijs. Een school voor dyslectische kinderen was niet in staat om de twee jongens op te vangen, zo stelden ze eerder. Bij andere scholen zouden ze zijn geweigerd vanwege hun dyslexie.

De jongens volgen onderweg lessen van de Wereldschool. Hun vader houdt een oogje in het zeil door achter de jongens aan te zeilen.

'FOK.nl beste voor politieke discussie'

Op BNR-radio werd het FOK!verkiezingen-forum de meest serieuze internet-ontmoetingsplaats van Nederland voor politiek geïnteresseerden genoemd. Meer reacties, betere discussies, met volop argumenten en tegenargumenten, etc. Veel beter dan het veelgeroemde Twitter bij de tv-debatten.

Voor BNR heeft Thijs Sprangers, partner en strateeg bij social media consultancy bureau KREM, gekeken in hoeverre de aankomende Tweede Kamerverkiezingen leven op diverse internetfora. Conclusie: FOK! steekt met kop en schouders boven de rest uit.

Hoewel fora voor sommigen achterhaald lijken door andere social media als Twitter en Facebook, zijn ze verre van dood, concludeert KREM. In tegenstelling tot andere social media hebben de fora vaak al een rijke geschiedenis en een trouwe gebruikersschare. Veel grote fora als FOK!, Tweakers, Marokko.nl en Bokt bieden een plek om uitgebreid te discussiëren over de verkiezingen.

Uit het onderzoek komen Marokko.nl en FOK! naar voren als de plaatsen waar de discussies dieper gaan dan de gebruikelijke one-liners. De discussies zijn inhoudelijker en de gebruikers lijken elkaar te kennen.

Een politieke poll op Bokt trekt 856 reacties. Op Tweakers.net zijn 56 discussies gestart in het verkiezingenforum met in totaal 11.999 reacties. FOK! torent daar ver bovenuit met maar liefst 2691 topics in het tijdelijke forum Verkiezingen 2012. In deze topics zijn bij elkaar ruim 229.427 reacties geplaatst. Met afstand is FOK! dus het dominantste forum in het onderzoek.

FOK! nodigt bovendien sinds vorige week partijprominenten uit om op het forum live in discussie te gaan met leden. Deze discussies duren ongeveer een uur, en leveren zo'n 250 reacties op. Dirk Poot van de Piratenpartij kon op de sympathie van de FOK!kers rekenen, met zijn snelle en uitgebreide antwoorden. Ook Kees Verhoeven, van D66, kon op positieve feedback rekenen met zijn korte en bondige antwoorden.

Vin Diesel wil op heksenjacht

Vin Diesel is in onderhandeling voor de hoofdrol in de actiehorrorfilm The Last Witch Hunter. Hij zou het laatste lid van een familie van heksenjagers spelen en moet ervoor zorgen dat een nest van heksen en magiërs zich niet kan voortplanten. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Producent Lionsgate probeert de film al sinds 2010 te maken. Toen was Wanted-regisseur Timur Bekmambetov nog aan het project verbonden. Inmiddels heeft hij de regie afgestaan aan Adam Goldworm, die eerder horrorseries als Masters of Horror en Fear Itself produceerde.

De 45-jarige Diesel is eerst nog te zien in The Chronicles of Riddick: Dead Man Stalking en The Fast and the Furious 6.


Vin Diesel wil op heksenjacht (Foto: Novum)

'Kubica gaat weer racen'

Volgens de Warsaw Business Journal en het Poolse persbureau Polska Agencja Prasowa zal Robert Kubica dit weekend weer aan een race deel gaan nemen. De voormalige Formule 1-coureur van BMW en Renault zou de Italiaanse rally Ronde Gomitolo di Lana gaan rijden.

De Poolse media melden dat de Poolse coureur die nog steeds herstellende is van zijn kwetsuren bij een rallyongeval begin 2011 zal gaan rijden met een Subaru Impreza. Kubica zou de Italiaan Giuliano Manfredi als bijrijder naast zich krijgen.

Guild Wars 2 blijft populairste spel van Nederland

Ook in zijn tweede week staat het online spel Guild Wars 2 bovenaan in de verkooptoptien van Nederland. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Het online pc-spel houdt het avonturenspel New Super Mario Bros 2 voor Nintendo 3DS en De Sims 3: Bovennatuurlijk, een uitbreiding voor De Sims 3, voor pc achter zich.

De top tien telt weinig veranderingen ten opzichte van vorige week. Door de komst van De Sims 3: Bovennatuurlijk zijn alle andere spellen een plaats naar beneden gezakt. Hierdoor is Transformers: Fall of Cybertron uit de lijst verdwenen.

De grootste daler van deze week is de Xbox 360-versie van Darksiders 2. Het actieavontuur zakte van de zesde naar de negende plaats. Het rollenspel Tales of Graces F voor PlayStation 3, dat deze week verscheen, is niet populair genoeg gebleken om in de top tien te belanden.

De volledige verkooptoptien van week 36 ziet er als volgt uit:
01. Guild Wars 2 (pc)
02. New Super Mario Bros 2 (Nintendo 3DS)
03. De Sims 3: Bovennatuurlijk (pc)
04. Skylanders: Spyro's Adventure (Nintendo Wii)
05. Sleeping Dogs (PlayStation 3)
06. Darksiders 2 (PlayStation 3)
07. Sleeping Dogs (Xbox 360)
08. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
09. Darksiders 2 (Xbox 360)
10. Super Mario 3D Land (Nintendo 3DS)


Guild Wars 2 blijft populairste spel van Nederland (Foto: Novum)

One Direction grote winnaar MTV VMA's

De jongens van One Direction hebben donderdagavond in Los Angeles drie MTV Video Music Awards in de wacht gesleept. De Britse boyband was de grote winnaar van de avond, met onder meer de prijs voor de beste popvideo voor What Makes You Beautiful.

One Direction, de groep die werd gevormd in de Britse X Factor, zong tijdens het evenement het nummer One Thing. Ook onder anderen Rihanna, Taylor Swift en Pink gaven een optreden tijdens de show die werd gepresenteerd door komiek Kevin Hart.

Ook zanger Chris Brown viel in de prijzen, hij mocht de award voor de beste video van een mannelijke artiest mee naar huis nemen voor zijn single Turn Up the Music. Deze clip won ook de prijs voor de beste choreografie. Ook M.I.A. won twee awards.

De Britse band Coldplay, die niet aanwezig kon zijn wegens een optreden in Den Haag, kreeg voor Paradise de prijs voor de beste video in de categorie rock. Ook onder anderen Rihanna, Nicki Minaj, Katy Perry en Beyoncé vielen in de prijzen.


One Direction grote winnaar MTV VMA's (Foto: Novum)

Vuelta markeert eindpunt voor Niermann

Grischa Niermann zet zondag na afloop van de Ronde van Spanje een punt achter zijn loopbaan. De 36-jarige renner uit Duitsland reed sinds 1999 voor Rabobank. Niermann, die momenteel actief is in de Vuelta, blijft behouden voor de Nederlandse bankiersploeg. Hij wordt trainer van het opleidingsteam.

Niermann reed in totaal zeventien grote ronden uit, waaronder negen keer de Tour de France. "Als ik terugkijk op mijn carrière dan ben ik het meest trots op mijn waarde voor de ploeg. Vooruitkijkend wil ik allereerst mijn wielerleven goed af sluiten en dan investeren in mijn nieuwe loopbaan: trainer."


Vuelta markeert eindpunt voor Niermann (Foto: Novum)

'Terreinwagens defensie goed voor natuur'

Scheurende terreinwagens van het leger zijn gunstig voor het openhouden van grote oppervlakten stuifzand, waar zeldzame vogels van profiteren. En graafwerkzaamheden en ander 'gerommel' op heischrale graslanden op oefenterreinen van de krijgsmacht zorgen voor grote populaties van bijzondere soorten.

Dat staat in het vrijdag gepubliceerde rapport 'De bijdrage van Defensie aan de Nederlandse natuur', dat minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hoewel de gebieden die de krijgsmacht beheert in eerste instantie zijn bedoeld om het leger te laten oefenen, blijken het militaire gebruik en de manier waarop de terreinen worden beheerd vaak goed voor de natuur, concludeert Hillen verheugd.

Defensie beheert ruim 25.000 hectare oefenterrein, die het leger in veel gevallen al sinds de negentiende eeuw bezit. Deze 'woeste gronden' zijn in tegenstelling tot de rest van Nederland sindsdien nauwelijks gecultiveerd, aangezien de verhoogde 'dynamiek' van andere terreinbeheerders doorgaans ontbreekt. Onder meer het droge heidelandschap, het hoogveen en het duin- en kwelderlandschap leveren een forse bijdrage aan de Nederlandse natuur, stellen de onderzoekers.

Naar schatting dertig procent van het Nederlandse areaal heischraal grasland is te vinden op defensieterreinen, die ook belangrijke soorten als rozenkransje, valkruid, grote parelmoervlinder, kleine wrattenbijter, tapuit, nachtzwaluw en grauwe klauwier herbergen. Ook zeldzame korstmossen en andere bedreigde soorten floreren er. Zo bevindt zich in de stuifzandgebieden bij Harskamp op de Veluwe de grootste populatie nachtzwaluwen in Nederland. Ook de tapuit broedt daar.


'Terreinwagens defensie goed voor natuur' (Foto: Novum)

Vaticaan zet misbruikpriester uit ambt

Het Vaticaan heeft een Nederlandse priester uit zijn ambt gezet. Dat heeft het aartsbisdom Utrecht vrijdag bekendgemaakt. De man zit momenteel een celstraf uit van tien maanden voor het misbruiken van een 12-jarige jongen op een camping in Utrecht.

Kardinaal Wim Eijk had de Congregatie voor de Geloofsleer gevraagd een oordeel te vellen over de man. Hij werd in 2010 al uit zijn pastorale functie gezet, maar was nog wel priester. Het oordeel van het Vaticaan kan niet worden teruggedraaid. Het is de zwaarst mogelijke kerkrechtelijke sanctie.

De voormalig pastoor zou de jongen onder de douche hebben betast. Hij werd eerder ook al eens veroordeeld voor ontucht met een minderjarige. Justitie noemde hem een pedofiel die bewust op zoek is naar jongens van rond de 12 jaar.

Automobilist rijdt 116 km/u te hard

Een automobilist heeft donderdagavond een forse boete opgelopen in het Gelderse Lunteren door met 176 kilometer per uur door een 60 kilometerzone te rijden. 

De snelheidsduivel reed daarna nog eens langs het controlepunt van de politie, dit keer met 112 kilometer per uur.

De bestuurder krijgt een boete voor een snelheidsovertreding van 116 kilometer per uur. Van de overige vijftienhonderd passanten kunnen nog eens 358 een boete op de mat verwachten. De snelheidscontrole was opgesteld op verzoek van buurtbewoners.

Kritiek op hypotheekbelofte Rutte

PvdA-leider Diederik Samsom heeft kritiek op de belofte van premier Mark Rutte (VVD) dat het beschermen van de hypotheekrenteaftrek topprioriteit heeft bij de VVD. Samsom noemt dat onverstandig. Ook Alexander Pechtold (D66) heeft kritiek. Onderzoekers concluderen desalniettemin dat de liberale plannen voor de woningmarkt het beste zijn.

"Het is onverstandig om op deze manier weer een taboe op de hypotheekrenteaftrek te leggen", zei Samsom vandaag bij RTL Z. Rutte waarschuwde in een interview met De Telegraaf dat huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek sterk worden benadeeld wanneer de VVD niet in een nieuw kabinet terechtkomt. Het is echter geen breekpunt.

Volgens Samsom moeten er echt stappen worden gezet. De woningmarkt kan alleen maar vlot worden getrokken door nu de hypotheekrenteaftrek over een periode van dertig jaar langzaam af te bouwen. "Als Rutte dat weigert, omdat hij denkt electoraal te kunnen winnen door mensen schijnzekerheid te bieden, dan is dat heel onverstandig."

De eveneens kritische Pechtold vraagt zich af wat de belofte van Rutte waard is. Hij verwijst naar de verkiezingsbelofte van de VVD uit 2010 waarin werd gesteld dat niet zou worden getornd aan de hypotheekrenteaftrek. Maar die belofte moest Rutte breken bij het Kunduz-akkoord, stelt Pechtold. "Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen denken: wat zijn de beloftes van Rutte voor de verkiezingen nog waard?"

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) hield de verkiezingsprogramma's van de verschillen de partijen tegen het licht en onderzocht ze op de gevolgen voor de woningmarkt. Daaruit blijkt dat een 'stimulerend effect' op de woningvraag, de doorstroming op de woningmarkt, de bouwproductie en de werkgelegenheid in de bouw de komende kabinetsperiode alleen kan worden bereikt via een combinatie van de maatregelen uit het verkiezingsprogramma van de VVD.

Wanneer de verkiezingsprogramma's van CDA, D66, GroenLinks of de ChristenUnie worden uitgevoerd, leidt dit tot een afname van de woningvraag. Ook worden forse ingrepen in de hypotheekrenteaftrek niet volledig gecompenseerd. De PVV heeft een 'neutraal' effect op de woningmarkt en bouwproductie, omdat de partij van Geert Wilders de woningmarkt de komende jaren met rust laat. De bouw van nieuwe woningen komt 'duidelijk onder druk' te staan bij de PvdA en de SP. Hoofdreden is dat deze partijen zeer fors in de hypotheekrenteaftrek ingrijpen, aldus het EIB.

Omroep Vlemmix blundert met website

De nieuwe publieke omroep die Johan Vlemmix op wil zetten, heeft haar eerste beschamende moment al gehad. De Politieke Omroepvereniging, ofwel P.O.V., heeft verzuimd bestaande internetadressen die met de omroep geassocieerd zouden kunnen worden te controleren op inhoud.

Zo heeft het dus kunnen gebeuren dat enkele oudere geïnteresseerden in de omroep geschokt reageerden na een bezoek aan het voor de hand liggende adres www.pov.com (NSFW). In een persbericht noemt de P.O.V. deze website 'verre van politiek'. Begrijpelijk, want het blijkt te gaan om een pornosite. De P.O.V. biedt dan ook haar excuses aan voor de verwarring.

Ondanks deze faalactie komen er naar eigen zeggen vooral positieve reacties op het nieuws over de P.O.V. binnen. De omroep, die aandacht wil besteden aan alle kleine politiek partijen in Nederland, wijst geïnteresseerden in de politieke filmpjes nu op de juiste website. Dat is www.onlinetvkijken.nl

Fans maken video-oproep voor Final Fantasy Versus XIII

Square Enix heeft recent nog bevestigd dat het in 2006 aangekondigde Final Fantasy Versus XIII nog altijd in ontwikkeling is en dat het uitkomt als het klaar is. Ondertussen is er een groep fans van de serie waarbij het wachten nu echt op de zenuwen begint te werken.

De groep heeft, onder de naam Project Crystallis, een oproep aan de Japanse studio gedaan om met Versus XIII op de proppen te komen. Dit hebben zij gedaan met het onderstaande filmpje waarin zij alle bekende feiten over het spel de revue laten passeren. Eén van de ergernissen van de groep, zo blijkt uit de video, is het feit dat Final Fantasy XIII ongeveer rond dezelfde tijd is aangekondigd en inmiddels zelfs al een vervolg heeft, terwijl het wachten op Versus XIII blijft voortduren.

Of de mensen bij Square Enix gevoelig zijn voor de video-oproep zal moeten gaan blijken, maar niet geschoten is altijd mis.

Nederlanders besparen op voedsel

Nederlandse consumenten zijn het afgelopen jaar door de economische crisis minder geld gaan uitgeven aan eten. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Deloitte onder 2600 supermarktbezoekers.

Ongeveer 45 procent van de ondervraagden gaf afgelopen juni aan minder te zijn gaan uitgeven, tegenover 36 procent een jaar eerder. Meer mensen bekeken bovendien van tevoren folders in en zijn beter gaan opletten op aanbiedingen in de supermarkt.

Het aantal mensen dat minder vaak eten afhaalt steeg van 41 naar 47 procent. Bijna veertig procent heeft bovendien vaker een eigen lunchpakket meegebracht naar het werk, tegen iets meer dan dertig procent een jaar eerder.

De ondervraagden schatten gemiddeld in dat de prijzen in supermarkten het afgelopen jaar met 2,5 procent zijn gestegen. Gemiddeld bezochten ze twee tot drie keer in de week een supermarkt. Een tiende van de ondervraagden vindt een bezoek aan de supermarkt niet leuk.


Consumenten beknibbelen op eetbudget (Foto: Novum)

Monique Smit populairste presentatrice bij kinderen

Monique Smit heeft vrijdag een Mediasmarties Award gekregen. Kinderen konden stemmen op hun favoriete presentatrice en de jongste zus van Jan Smit ging er met de prijs vandoor. De Volendamse won van onder anderen musicalster Kim-Lian van der Meij en Keet!, presentatrice van Telekids.

De 23-jarige Smit is blij met de award. "Whoeee ik heb de Media Smarties Award 2012 gewonnen", twitterde de Kids Top 20-presentatrice. "Ik ben verkozen tot 'Beste Presentatrice'! DANK!"

Volgende week wordt bekendgemaakt welke mannelijke presentator de meeste stemmen heeft gekregen. Onder anderen Patrick Martens, Sascha Visser, Pepijn Gunneweg en Tim Douwsma maken kans op de prijs.

De Mediasmarties Awards worden uitgereikt in het kader van de tweede editie van de Kindermediaweek. Mediasmarties biedt een overzicht van kindermedia die zijn afgestemd of de leeftijd van kinderen.

Will.i.am heeft Amsterdam gemist

Will.i.am heeft vrijdag voet gezet op Nederlandse bodem. De Black Eyed Peas-rapper is blij dat hij weer in Amsterdam is.

"Ik ben twee jaar niet in Amsterdam geweest", twitterde de 37-jarige rapper. "Ik heb Amsterdam gemist." Will.i.am plaatste voor zijn 4,2 miljoen volgers twee foto's van zichzelf bij de grote letters van I Amsterdam op Schiphol.

Will.i.am staat vrijdagavond op de IBC Beurs in de RAI. De meervoudige Grammy-winnaar spreekt tijdens de conferentie mensen uit de mediawereld toe.

FOK!filmtip van de dag: Shoot 'em Up

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!.

Vanavond is het de beurt aan de creatieve actiefilm Shoot ‘em up, om 22:40 uur op RTL7. De film vertelt hoe Mr. Smith (Clive Owen) middenin een hevig vuurgevecht een jonge moeder helpt te bevallen. Als de moeder in het vuurgevecht wordt gedood, ontfermt Mr. Smith zich over het pasgeboren kind. Hij moet de baby kosten wat het kost uit handen proberen te houden van de kwaadaardige politici die het kind proberen te vermoorden. De cast bestaat naast Clive Owen uit onder andere Monica Bellucci en Paul Giamatti. Mocht je de film gaan kijken dan staat je een avond heerlijk hersenloos vermaak voor de boeg!

 

Uitslag tweede vrije training Italië

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezettijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Italië. Hij wist zijn teamgenoot Jenson Button krap vier hondersten voor te blijven. Fernando Alonso zette de derde tijd op de klokken, maar maakte de sessie niet af door versnellingsbakproblemen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:25.290   32
2 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:25.328 0.038 35
3 Fernando Alonso Ferrari 1:25.348 0.058 17
4 Felipe Massa Ferrari 1:25.430 0.140 43
5 Nico Rosberg Mercedes 1:25.446 0.156 41
6 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 1:25.504 0.214 42
7 Paul di Resta Force India-Mercedes 1:25.546 0.256 40
8 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 1:25.547 0.257 36
9 Sergio Perez Sauber-Ferrari 1:26.068 0.778 32
10 Michael Schumacher Mercedes 1:26.094 0.804 38
11 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 1:26.104 0.814 35
12 Jerome D'Ambrosio Lotus-Renault 1:26.157 0.867 36
13 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 1:26.394 1.104 31
14 Pastor Maldonado Williams-Renault 1:26.404 1.114 42
15 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 1:26.724 1.434 33
16 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 1:26.730 1.440 17
17 Bruno Senna Williams-Renault 1:26.783 1.493 39
18 Heikki Kovalainen Caterham-Renault 1:26.841 1.551 39
19 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 1:26.864 1.574 36
20 Vitaly Petrov Caterham-Renault 1:27.222 1.932 36
21 Timo Glock Marussia-Cosworth 1:27.944 2.654 36
22 Charles Pic Marussia-Cosworth 1:27.968 2.678 36
23 Pedro de la Rosa HRT-Cosworth 1:28.575 3.285 34
24 Narain Karthikeyan HRT-Cosworth 1:28.779 3.489 21

Obama laat Twitter 'ontploffen'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een nieuw Twitterrecord op zijn naam staan. Toen Obama de toespraak hield waarmee hij de Democratische nominatie voor het presidentschap aanvaardde, ontving hij op zijn account @BarackObama 52.756 berichten per minuut. Dat is een record als het gaat om twitteren in de politiek.

Tijdens de Democratische Conventie werden maar liefst 9,5 miljoen tweets verstuurd over het partijcongres, liet het microblog weten. Meestal barst Twitter uit zijn voegen door sportevenementen of tv-programma's.

Bij de campagne in 2008 waarmee Obama het presidentschap wist te veroveren, speelden sociale media zoals Twitter een belangrijke rol.

Obama laat Twitter'ontploffen'
Obama laat Twitter'ontploffen' (Foto: ANP)

Straf Breivik nu definitief

Anders Behring Breivik is definitief niet in beroep gegaan tegen zijn veroordeling. Hiermee is het proces tegen de Noorse massamoordenaar formeel tot een einde gekomen.

Breivik werd twee weken geleden schuldig bevonden aan de terreuraanslagen die op 21 juli vorig jaar aan in totaal 77 mensen het leven kostte. De rechter achtte de 33-jarige Noor toerekeningsvatbaar, een oordeel dat de rechtsextremist tevreden stemde en hem ertoe deed besluiten zich neer te leggen bij de gevangenisstraf van 21 jaar die hij kreeg opgelegd.

De gevangenisstraf kan keer op keer worden verlengd, zolang Breivik als gevaar voor de samenleving wordt beschouwd. In feite kan dat betekenen dat de Noor nooit meer vrijkomt.

[PS] Rolstoeltennissers lopen brons mis

Ronald Vink en Robin Ammerlaan zijn er vrijdag niet in geslaagd een medaille te behalen op de Paralympische Spelen. De Nederlandse rolstoeltennissers gingen in de strijd om brons onderuit tegen een Frans koppel. Stéphane Houdet en Michael Jeremiasz waren met 6-0 en 6-0 duidelijk een maatje te groot.

De 36-jarige Vink heeft nog een kans om een bronzen medaille te pakken op de Paralympics. Hij neemt het zaterdag in het enkelspel op tegen landgenoot Maikel Scheffers. Vier jaar geleden won Scheffers het duel om de derde plaats van Vink.

De 44-jarige Ammerlaan behaalde in 2000 al eens goud in Sydney in het dubbelspel. Daarnaast was hij vier jaar later de beste in het enkelspel in Athene.

Motorrijdster overreden op A10

Een 38-jarige motorrijdster is vrijdagochtend op de A10 onderuitgegaan bij een remmanoeuvre en overreden. De vrouw overleed korte tijd later in een ziekenhuis.

Het incident gebeurde rond 10.15 uur op ter hoogte van het Amstel Businesspark op de Amsterdamse ringweg. De vrouw ging onderuit en gleed de linkerrijstrook op, waar een personenauto over haar heen reed.

Andere weggebruikers hebben direct eerste hulp verleend en zijn gaan reanimeren. Het slachtoffer is met spoed naar een ziekenhuis overgebracht, maar daar alsnog aan haar verwondingen overleden.

Meldpunt langstudeerboete geopend

Drie studentenorganisaties hebben samen een informatie- en meldpunt gelanceerd over de langstudeerboete. Zij doen dit omdat er onder studenten nog veel onduidelijkheid heerst over deze absurde verhoging van het collegegeld.

Het meldpunt is een initiatief van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). De website www.langstudeerboete.nu moet studenten duidelijkheid verschaffen over de langstudeerboete. Ook willen de organisaties via de website problemen en onduidelijkheden omtrent de boete in kaart brengen, zo melden zij in een persbericht.

De langstudeerboete van 3063 euro boven op de 1713 euro collegegeld die elke student sowieso betaalt, wordt met ingang van september 2012 voor het eerst rekening gebracht aan alle studenten die meer dan een jaar langer dan nominaal over hun studie doen. Alleen voor een kleine groep deeltijdstudenten geldt een aparte regeling. Deeltijdstudenten die vóór 1 februari 2011 bij de opleiding waren ingeschreven en een deeltijdopleiding volgen die langer is dan de nominale duur van de voltijdvariant, krijgen pas de langstudeerboete na de nominale deeltijdduur + 1 jaar. In augustus bleek een Kamermeerderheid de invoering van de maatregel nog tegen te willen houden. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD), de initiatiefnemer van de wet, zag echter geen mogelijkheid om tot een alternatief te komen.

Hierover blijkt nog veel onduidelijkheid te heersen onder studenten. De studentenorganisaties worden naar eigen zeggen overspoeld met vragen en klachten. "Via de website proberen wij alle vragen, klachten en bezwaren zoveel mogelijk op een centraal punt te verzamelen", aldus de studentenorganisaties. "De ingediende klachten en vragen zullen concreet maken hoeveel oneerlijkheid en onrust de langstudeerboete teweeg brengt." Alle klachten worden door de studentenorganisaties gebundeld in een 'zwartboek'. Dit document zal aan de minister van Onderwijs worden aangeboden.

Ook het Landelijk Studentenrechtsbureau (LSR) en de studentenlijn van de LSVb bieden direct hulp via de website van het meldpunt. Het LSR lanceert een steunpunt langstudeerboete, waarbij zij via www.langstudeerboete.nu gratis hulp biedt aan studenten bij het indienen van hun bezwaarschrift tegen de beschikking collegegeld.

Stankoverlast in Zeeland

Bewoners in Zuid-Beveland hebben donderdagavond steen en been geklaagd over een hardnekkige oliegeur. De provincie Zeeland en de gemeenten Goes en Borsele kregen tientallen klachten binnen, laat een woordvoerder van de provincie vrijdag weten.

De stank was afkomstig van olieraffinaderij Zeeland Refinery, waar ruwe olie door nog onbekende oorzaak op het dak van een van de opslagtanks terecht was gekomen. Vrijdag wordt de olie opgeruimd, naar verwachting moeten de geurklachten daarmee verholpen zijn.

De klachten kwamen voornamelijk uit de richting van Nieuwdorp en Wolphaartsdijk. Hoeveel er precies binnenkwamen, weet de woordvoerder niet.

Banengroei Verenigde Staten valt tegen

(Novum/ABM FN) De stijging van het aantal banen in de Verenigde Staten was de afgelopen maanden een stuk kleiner dan eerder aangenomen. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van arbeid vrijdag publiceerde.

Het aantal banen nam vorige maand toe met 96 duizend. Economen waren uitgegaan van een stijging met 130 duizend. Het ministerie stelde het cijfer voor juli bij van plus 163 duizend naar plus 141 duizend. In juni kwamen er in plaats van 64 duizend maar 45 duizend banen bij.

De werkgelegenheid in de private sector steeg in augustus met 103 duizend banen, vergeleken met een banengroei van 162 duizend in de voorafgaande maand. De overheid schrapte per saldo zeven duizend banen.

De werkloosheid liep in augustus terug van 8,1 procent naar 8,3 procent. De bredere werkloosheidsdefinitie, die Amerikanen bevat die gedwongen deeltijd werken en werklozen die langer dan vier weken niet naar een baan hebben gezocht, daalde van 15 naar 14,7 procent.

De werkloosheidscijfers zijn van groot belang voor de Amerikaanse president Barack Obama. Een zittende president werd nog nooit herkozen als meer dan 7,5 procent van de beroepsbevolking werkloos was.

Politie vindt 5 ton in kofferbak

De Amsterdamse politie heeft donderdagavond een koffer met een half miljoen euro aangetroffen in een kofferbak van een auto tijdens een wapencontrole in de wijk De Pijp. In de auto zaten een 19-jarige man en een 21-jarige vrouw. Zij zijn aangehouden en in een cel gezet. De politie onderzoekt waar het geld vandaan komt.

Commissaris Jan Swaan van district Zuid spreekt van een bijvangst. "Hoofddoel van de wapencontrole is het van de straat halen van wapens zodat het veiliger wordt in deze buurt." Hij ziet vaak dat wapenbezit samengaat met drugshandel en witwassen. In totaal werden donderdag 372 mensen en 93 voertuigen gecontroleerd. Agenten troffen negen wapens aan, waaronder een zakmes en een hakbijl.

De Pijp is voor drie maanden aangemerkt als veiligheidsrisicogebied, wat inhoudt dat de politie daar preventief mag fouilleren. In de stadsdelen Centrum, Zuidoost, Oost en West worden al langer wapencontroles gehouden. Vorig jaar werden in totaal 879 wapens gevonden en 163 verdachten aangehouden.

Veertienhonderd klachten over 'snelheidschaos'

De ANWB heeft deze week veertienhonderd klachten van automobilisten ontvangen op een afgelopen maandag geopend meldpunt dat reacties van weggebruikers over de nieuwe maximumsnelheden verzamelt.

Sinds afgelopen weekeinde geldt overal op de snelweg de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur, tenzij een verkeersbord anders aangeeft. Volgens de ANWB veroorzaken juist de vele uitzonderingen en niet de 130 kilometerlimiet voor veel verwarring.

"De grootste ergernis gaat over een snelheidsbord van 120 kilometer per uur waaronder twee witte 'onderborden' hangen", aldus de zegsman. "Het eerste vermeldt 'tussen 6.00 en 19.00 uur', het tweede 'bij gesloten spitsstrook'. Dat wordt massaal niet begrepen."

De belangenorganisatie voor de automobilist is verrast door de vele reacties. "Meer dan duizend chauffeurs namen de moeite om aan te geven dat zij net zoals wij vinden dat de borden op te veel plekken moeilijk te begrijpen zijn", vertelt de woordvoerder verder. "Een verkeersbord moet in één oogopslag worden begrepen."

Automobilisten kunnen onduidelijke situaties nog steeds melden bij de ANWB. De meldingen worden volgende week aangeboden het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Bruce Willis schiet van zich af in American Assassin

Bruce Willis is in onderhandeling voor de rol van door de wol geverfde CIA-agent in American Assassin. Hij moet een jonge geheim agent opleiden om het tegen terroristen op te nemen. Wie deze jonge agent gaat spelen is nog onbekend, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De film gaat over een voormalig student van de universiteit van Syracuse die bij de CIA gaat als zijn vriendinnetje omkomt bij een terroristische aanval. Willis' personage leert hem de fijne kneepjes van het vak.

De film wordt geproduceerd door Lorenzo di Bonaventura. Hij maakte met Willis al de actiefilm Red, waarin de acteur een lid speelde van een team van gepensioneerde geheim agenten. De mannen zijn ook al bezig met Red 2, waarvan de opnames dit najaar van start gaan in het Canadese Montreal. Daarna kan worden begonnen met American Assassin, die volgend jaar moet uitkomen.


Bruce Willis schiet van zich af in American Assassin (Foto: Novum)

Jongetje (8) schenkt prijs aan buurmeisje met leukemie

De 8-jarige Wyatt Erber uit Edwardsville in de Amerikaanse staat Illinois, heeft een bijzondere daad verricht. Toen hij hoorde dat er een speurtocht in zijn woonplaats was en hoorde dat de hoofdprijs duizend dollar was ging hij er helemaal voor. En hij wist ook al wat hij met het geld ging doen.

"Laten we het doen om Cara te helpen!" zei hij tegen zijn moeder. Cara, het 2-jarige buurmeisje van Wyatt, levert een zware strijd tegen leukemie. Toen bleek dat Wyatt de hoofdprijs had gewonnen hield hij zich aan zijn woord en schonk de prijs aan het meisje om te betalen voor haar behandelingen.

In eerste instantie wilden de ouders van Cara de prijs niet aannemen, maar nadat Wyatt er echt op stond en aangaf dat hij zich de hele zomer had ingezet om de pijs te winnen besloten ze alsnog te accepteren. "Hoeveel chemokuren kan ze hiervoor krijgen?" wilde Wyatt nog weten.

Voordat Wyatt meedeed aan de speurtocht had hij, nadat hij hoorde dat Cara leukemie had, al zijn spaarpot geleegd om zijn steentje bij te dragen.

Luiten al uitgeschakeld op KLM Open

Joost Luiten moet al na twee dagen afscheid nemen van de KLM Open. De Nederlandse golfer ging vrijdag in 73 slagen rond op de baan van de Hilversumsche. Met een score van drie boven par bleef de 26-jarige Luiten ver verwijderd van de cut.

Luiten had donderdag zeventig slagen nodig voor de eerste ronde, waardoor hij flink aan de bak moest. Met onder meer een birdie, twee bogeys en een double bogey kwam hij echter ruimschoots tekort. De Bleiswijker eindigde vorig jaar nog als zesde.

Daan Huizing kwam een stuk beter voor de dag. De 21-jarige amateur noteerde vrijdag een ronde van 68 slagen en staat nu op een totaal van 140.

[PS] Vergeer voor de vierde keer kampioen enkelspel

Esther Vergeer heeft op overtuigende wijze haar vierde paralympische titel in het enkelspel gewonnen. De kampioene van 2000, 2004 en 2008 won in de finale van Anniek van Koot met 6-0 en 6-3. 

De eerste set had Van Koot geen schijn van kans. Vergeer won de set in 21 minuten. In de tweede set wist Van Koot eindelijk een game te pakken. Op 4-0 wist ze eindelijk haar eigen service te behouden en daarna wist ze zelfs Vergeer te breaken.  Beide dames breakten elkaar en op 5-3 besliste Vergeer de partij in haar voordeel. 

Het is de 470ste overwinning op een rij voor Vergeer. Ze is sinds januari 2003 ongeslagen. Het podium van dames rolstoeltennis is compleet Nederlands. In de strijd om het brons versloeg Jiske Griffioen donderdag al de Duitse Sabine Ellerbrock. 

Morgen speelt Vergeer nog met Marjolein Buis de finale van het dubbelspel tegen Van Koot en Griffioen. Vergeer won in 2000 en 2004 ook al het dubbelspel toen met Maaike Smit. Het dubbelspel werd vier jaar geleden gewonnen door Korie Homan en Sharon Walraven. 

Verbeet: vaste zittingstermijn voor Kamer

Voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) vindt dat er serieus moet worden gekeken naar een vaste zittingstermijn voor de Kamer. Dit betekent dat als het kabinet valt, dit niet automatisch leidt tot nieuwe verkiezingen. Dat zegt Verbeet vrijdag in het Reformatorisch Dagblad.

De Kamervoorzitter, die na de verkiezingen vertrekt, vindt dat de kiezer de afgelopen jaren te vaak naar de stembus moest gaan. In de laatste tien jaar zijn er vijf keer Kamerverkiezingen geweest. Volgens Verbeet frustreert dit de continuïteit van het beleid en creëert het onrust in het landsbestuur.

Voor gemeenteraden en Provinciale Staten geldt al een vaste zittingstermijn. ChristenUnie-leider Arie Slob en SGP-voorman Kees van der Staaij suggereerden eerder ook al dat bij de val van een kabinet niet direct verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Eerst moet worden onderzocht of binnen de bestaande politieke krachtsverhoudingen een nieuwe coalitie te vormen is.


Verbeet wil vaste zittingstermijn voor Kamer (Foto: Novum)

'PVV declareerde ten onrechte bij Brussel'

De PVV heeft ten onrechte dertienduizend euro gedeclareerd bij het Europees Parlement. Dat beweert KRO Reporter, dat het declaratiegedrag van de PVV-fractie in Brussel onderzocht. NRC Handelsblad schrijft vrijdag in aanloop van de uitzending over de kwestie.

De PVV ontving het geld voor een rapport dat vorig jaar verscheen over Nederland en de eurozone. Dit is tegen de regels, omdat het onderzoek niet voor de PVV-fractie in het Europarlement, maar voor de fractie in de Tweede Kamer was bestemd.

Later probeerde de PVV nog eens eenzelfde bedrag aan subsidie te krijgen voor de vertaling van het in maart gepresenteerde onderzoek naar de kosten van de euro. Dit verzoek werd niet ingewilligd. Geert Wilders beweert altijd dat zijn partij geen cent subsidie ontvangt, en dat lijkt nu te kloppen.

Volgens het programma is een medewerker van de Europese PVV-fractie ook ingezet voor de campagne voor de Kamerverkiezingen in 2012. Dit is niet toegestaan. Zij mogen alleen werkzaamheden verrichten die betrekking hebben met het Europees Parlement.

KRO Reporter meldt ook dat voormalig PVV-Europarlementariër Daniël van der Stoep 24 duizend euro declareerde bij het Europees Parlement voor zijn alcoholontwenningskuur. Van der Stoep veroorzaakte vorig jaar een aanrijding terwijl hij vijf keer zo veel had gedronken als toegestaan.

Van der Stoep spreekt van 'karaktermoord' en vindt dat het een privézaak betreft. Hij bevestigt dat de zorgverzekering van de EU een deel van de behandeling heeft vergoed. "Ook een Nederlandse zorgverzekering zou de kosten van deze kliniek op vergelijkbare wijze hebben vergoed", laat hij weten aan Novum Nieuws. "Sinds wanneer is het een schande dat je verzekerd bent en kosten declareert van zaken waarvoor je verzekerd bent?"

Nieuwe Revu uit schappen verwijderd om Holleeder

Enkele supermarkten van Plus weigeren sinds deze week nog om de Nieuw Revu te verkopen. De filiaalhouders willen het weekblad niet meer in de schappen omdat topcrimineel Willem Holleeder er sinds kort een bijbaantje als columnist heeft.

Een woordvoerder van de winkelketen zegt vrijdag het besluit van de ondernemers te respecteren om hun 'persoonlijke overtuiging', maar benadrukt dat het niet om een landelijke regeling gaat. Volgens haar mogen filiaalhouders dat zelf bepalen. Om hoeveel winkels het precies gaat, kan ze niet zeggen.

De eerste column van Holleeder werd deze week in het blad gepubliceerd. Daarin gaat hij in op zijn nieuwe baan. Verder belooft hij vooral te schrijven over zijn herintreding in de maatschappij. Holleeders beruchte verleden komt niet aan bod.

Borderlands 2 meest gepre-orderde titel ooit voor 2K

Borderlands 2 is officieel het meest gepre-orderde spel ooit voor uitgever 2K Games. Dat heeft Dave Gould, sales director voor Take-Two Engeland, bekendgemaakt in een interview met website MCV.

We’re exceptionally happy with the level of support gamers have shown to Borderlands 2, and the pre-orders are reflecting what a beloved franchise this is. Orders are increasing week-on-week at a rate we’ve never before experienced for a 2K title.They are exceeding our already high expectations, there’s huge momentum behind the game.

Borderlands 2 is de opvolger van het spel Borderlands dat in 2009 verscheen. Het is een firstperson-shooter waar RPG-elementen inzitten voor de personages.

Borderlands 2 komt op 21 september uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Mensen die meer over het spel willen weten kunnen hier een preview lezen en een interview met één van de makers.

Borderlands 2-preview

Bolt wil niet op 400 meter uitkomen

Usain Bolt zal in de toekomst niet de 400 meter gaan lopen. De Jamaicaanse sprinter wil naast de 100 en 200 meter verbreding in de sport zoeken om zo nieuwe uitdagingen te krijgen, maar de 400 meter hoort hier niet bij, het verspringen wel.

Bolt is momenteel in Brussel voor een wedstrijd in de Diamond League. "Het gaat erom nieuwe doelen te stellen, natuurlijk in overleg met mijn coach. De 400 meter? Zeker niet." Het verspringen ziet de olympisch kampioen op de 100 en 200 meter wel zitten. "Iemand raadde mij aan dat eens te proberen tijdens de Commonwealth Games in 2014. Wellicht doe ik dat."

Vanavond zal Bolt in Brussel lopen op de 100 meter, waarbij hij mikt op een toptijd. "Het is een snelle baan, dus dat zal niet zo moeilijk zijn."

Enorme heisa over 60 cent parkeergeld

De Amsterdamse parkeerhandhaver Cition doet erg krampachtig over een parkeerboete die ontstond door een foutje met Yellowbrick.

Guus van Dam ging afgelopen maand wat eten aan de Cruquiusweg in stadsdeel Oost. Hij parkeerde zijn auto in die straat en betaalde met de app van Yellowbrick. Na zijn etentje liep hij terug naar zijn auto en trof er verbaasd een parkeerboete aan.

Wat blijkt? Van Dam had de eerste optie gekozen die Yellowbrick bood, en dat was de Veemarkt. Maar die parkeerzone is pakweg 50 meter verderop en daar kost parkeren 2,40 euro, terwijl Van Dam 3,00 euro had moeten betalen voor zijn plekje aan de Cruquiusweg. "Ik ben geheel niet bekend met de straatnamen daar", zegt Van Dam.

Hij besluit bezwaar te maken tegen de boete van 56,90 euro en stelt Cition voor om gewoon het verschil van 60 cent te betalen. Van Dam was immers in de veronderstelling dat hij netjes betaald had. Maar bij Cition gaat dat niet zo makkelijk. In een brief van drie pagina's leggen de parkeerwachters uit die 0,60 euro toch echt wel een probleem is en het bezwaarschrift van Van Dam wordt ongegrond verklaard.

Omdat in de boete ook het verschuldigde parkeergeld verrekend zit, wil Van Dam dan op zijn minst de 2,40 euro terug die hij wél heeft betaald. "Dat willen ze ook niet teruggeven, ze zeggen dat ze daar echt niet aan kunnen beginnen", aldus Van Dam.

Asbestaffaire kost woningcorporatie al vijf miljoen

De asbestbesmetting in de Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft woningcorporatie Mitros tot nu toe al vijf miljoen euro gekost. Dat meldt een woordvoerder van Mitros vrijdag. De kostenpost loopt nog op, omdat een aantal woningen nog moet worden schoongemaakt, net als de dakrand van een flat aan de Stanleylaan die de bron van de besmetting bleek te zijn.

De kosten voor Mitros zijn onder meer ontstaan door het nemen van monsters in ruim zesduizend woningen. Daarnaast heeft de woningcorporatie hotels, eten, kleding en vervoer voor geëvacueerde bewoners vergoed en betaalden bewoners geen huur in de periode dat zij door schoonmaakwerkzaamheden hun huis niet in konden.

Ook dienden tientallen bewoners schadeclaims in bij Mitros. Om welk totaalbedrag aan geclaimde schade het gaat is niet bekend. De woordvoerder kan evenmin aangeven wanneer de claims worden behandeld.

Of de woningcorporatie geheel moet opdraaien voor de kosten is onbekend. Juristen en verzekeringsmaatschappijen breken daar namens Mitros momenteel hun hoofd over.

Over de consequenties van de gemaakte kosten maakt de woordvoerder zich niet al te druk. "Mitros heeft een jaaromzet van tweehonderd miljoen euro. Maar het is erg zonde dat wij die vijf miljoen niet op een andere manier hebben kunnen besteden."

Vorige maand werd in een flat aan de Stanleylaan asbest ontdekt. Meer dan driehonderd bewoners moesten daarop hun huis verlaten. De gemeente Utrecht heeft een onafhankelijk onderzoekscommissie geïnstalleerd die de asbestkwestie onderzoekt. Het onderzoeksrapport moet in december gereed zijn.

Wegpiraat Amanda Bynes is rijbewijs kwijt

Amanda Bynes mag voorlopig niet achter het stuur kruipen. De 26-jarige actrice is haar rijbewijs tijdelijk kwijt, nadat ze de afgelopen maanden meerdere keren betrokken is geweest bij een ongeval. Dat schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Bynes werd in april aangehouden wegens rijden onder invloed. Ze beweert echter dat ze geen druppel drinkt. Eerder deze week werd ze in twee andere gevallen aangeklaagd wegens doorrijden na een ongeval.

De Hairspray-actrice moet eind deze maand voor de rechtbank verschijnen.

Amanda Bynes
Amanda Bynes (Foto: Novum)

Little Masters is Pokémon op iOS

Het op iOS recent uitgebrachte Little Masters is een spel waarin je gevangen monsters traint en ze laat vechten. Dat de inspiratie voor deze game bij Pokémon vandaan komt is natuurlijk overduidelijk.

Door monsters te vangen en te trainen word je een meester van monsters en kun je ze laten strijden met die van de anderen. Er is de mogelijkheid om verschillende monsters met verschillende vaardigheden en capaciteiten uit te broeden. Hiermee kun je een team creëren dat vecht in je eigen stijl. Game Center wordt ondersteund zodat je vrienden kunt uitdagen in real-time gevechten. Je verdient beloningen door deze gevechten te winnen.

Op geen enkele manier zou je Little Masters een Pokémon-rip-off kunnen noemen. Kijk maar goed, zie je? Totaal verschillend.

Opnieuw minder griepprikken uitgedeeld

Opnieuw hebben vorig jaar minder mensen een griepprik gehaald. De vaccinatiegraad onder risicogroepen, zoals ouderen en chronisch zieken, daalde van 68,9 procent naar 65,7 procent. Dat hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit becijferd in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Hoewel de vaccinatiegraad in Nederland nog altijd relatief hoog is in vergelijking met andere landen, daalt die al jaren op rij. Tot 1996 werden steeds meer prikken uitgedeeld, daarna zette een daling in.

Ieder jaar krijgen mensen met een verhoogd risico op complicaties door griep een uitnodiging voor een prik. Onder de groep 60-plussers met een chronische ziekte is de vaccinatiegraad met het hoogst.

Vooral gezonde mensen tussen de 60 en 65 jaar haalden minder vaak een griepprik. Vorig jaar deed met 52,1 procent nog meer dan de helft dat. Nu is dat gedaald naar 43,6 procent.

Het nut van de prik wordt door sommige deskundigen in twijfel getrokken. Het Geneesmiddelenbulletin concludeerde in oktober na verschillende onderzoeken te hebben bekeken dat er geen overtuigend bewijs is dat ingeënte mensen beter beschermd zijn tegen griep. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zei op basis van de Gezondheidsraad dat de prik wel degelijk zin heeft.


Opnieuw minder griepprikken uitgedeeld (Foto: Novum)

Sony laat gamers geld verdienen met eigen designs

Gamers veranderen in designers van virtuele kleding. Sony biedt gamers die de online spellen Everquest en Everquest II spelen de mogelijkheid zelf wapens en kledingstukken voor in het spel te ontwerpen en te verkopen. Veertig procent van de netto opbrengst gaat naar de ontwerper. Dat heeft Sony donderdagavond bekendgemaakt.

De virtuele wapens en pantsers worden in een online winkel aangeboden aan andere gamers. In het begin kunnen spelers alleen ontwerpen maken voor de twee Everquest-spellen, maar in de toekomst moeten andere games aan het lijstje worden toegevoegd.

Gamers kunnen, met behulp van softwarepakketten als Maya 3D, alleen bepalen hoe een wapen of kledingstuk eruit komt te zien. De eigenschappen, bijvoorbeeld de magische kracht van een wapen, worden bepaald door Sony. Niet elk ontwerp wordt goedgekeurd door Sony, want het moet wel binnen de wereld van het spel passen.


Sony laat gamers geld verdienen met eigen designs (Foto: Novum)

Familieruzie mogelijk oorzaak bloedbad Annecy

Een familievete lag mogelijk ten grondslag aan de moord op drie mensen wier lichamen deze week in de Franse Alpen werden gevonden. Dat heeft een Franse aanklager gezegd.

De lichamen van vier volwassenen werden woensdag gevonden op een bosweggetje in de buurt van het Meer van Annecy. De lichamen van drie leden van een Brits-Irakese familie werden in een auto aangetroffen. Twee van de drie hadden schotwonden. Vlakbij de auto lag het lichaam van een fietser, die geen banden had met de andere slachtoffers. Ook hij was doodgeschoten. Twee zusjes overleefden de schietpartij. Een van hen is zwaargewond. Het andere meisje werd donderdag gevonden. Zij had zich verschuild onder het lijk van haar moeder.

Volgens openbaar aanklager Eric Maillaud had de vader van de meisjes ruzie met zijn broer over geld. Maillaud baseerde zich op informatie van de Britse politie.

Op de lichamen wordt vrijdag sectie verricht.

Canadees Bell wint Sprint Challenge Pro Québec

Een dag voor de Grand Prix Québec werd voor de tweede keer de Sprint Challenge Pro georganiseerd. De winnaar was thuisrijder Zach Bell. Tweede werd zijn landgenoot Rémi Pelletier-Roy. Als derde kwam Matthew Goss over de streep en Michael Matthews eindigde op de vierde plaats.

Op een parcours van één kilometer met één bocht moeten steeds vier renners uitmaken welke twee er doorgaan naar de volgende ronde. Iedere ploeg die aan de koersen in Canada meedoen leverde één renner af en daarbij selecterde de Canadese bond nog drie renners om het deelnemersveld compleet te krijgen. 

Namens Vacansoleil-DCM was Marco Marcato afgevaardigd. Hij werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Michael Matthews. Vorig jaar won de Michael Mørkøv. De Deen deed dit keer niet mee. 

Bureau Halt in financiële nood

Bureau Halt verkeert in financiële problemen. Steeds minder jongeren worden doorverwezen naar de instantie. Doordat minder jongeren naar Halt worden doorverwezen en de organisatie daarom minder geld krijgt, zijn tekorten ontstaan. Daarom is besloten om de Halt-organisatie volgend jaar te reorganiseren.

Het aantal Halt-organisaties gaat terug van zeventien naar een. Dit moet leiden tot minder kosten en een slagvaardigere aanpak van probleemjongeren. Dat schrijft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Kamer.

Bureau Halt werd in 1981 opgericht en is bedoeld voor jongeren van 12 tot 18 jaar die zijn aangehouden voor kleine vergrijpen. In 2007 waren er ruim 23 duizend jongeren die voor een alternatieve straf naar een Halt-bureau werden doorverwezen. Vorig jaar waren dat er 16,5 duizend.

Robbie Williams vindt zich te oud voor sekstape

Robbie Williams heeft er spijt van dat hij nooit een sekstape heeft gemaakt. Volgens de 38-jarige zanger is het inmiddels te laat, maar als hij de tijd terug zou kunnen draaien zou hij zeker een pikante video opnemen.

"Ik zou zeker een paar sektapes hebben gemaakt", zegt de zanger tegen de Britse boulevardkrant The Sun, als hij terug in de tijd zou kunnen gaan. De zanger heeft wel eens een poging gewaagd, maar die video is mislukt.

Toch ligt Williams, die binnenkort voor het eerst vader wordt, daar niet wakker van. "Want die avond was er cocaïne in overvloed", zegt de Brit. "En speelden we snooker met een touw."

Viceaanvoerder Kuijt wil verlengstuk Van Gaal zijn

Dirk Kuijt is blij met de waardering van bondscoach Louis van Gaal die spreekt uit zijn nieuwe rol als reserveaanvoerder. "Ik wil Van Gaal ervan overtuigen dat ik buiten de lijnen een verlengstuk van hem kan zijn en daarnaast nieuwe en jonge spelers helpen", zegt de aanvaller van het Turkse Fenerbahçe vrijdag tegen Novum Nieuws.

De 32-jarige Katwijker wil evenwel ook op het veld nog van waarde zijn voor het Nederlands elftal. "Ik voel mij echt ijzersterk. Ik heb de hele voorbereiding meegedaan bij mijn club, twee keer per dag getraind en ben in de kracht van mijn leven", aldus Kuijt. "Hoe meer ik speel, hoe sterker ik mij voel."

Kuijt staat vrijdagavond met Nederland in de WK-kwalificatiewedstrijd tegenover Turkije, waarin zeven van zijn teamgenoten spelen. Hij kent de tegenstander dan ook goed. "Ik ben voetballend wel onder de indruk van de Turken. Ze proberen het altijd voetballend op te lossen, met heel veel enthousiasme en overtuiging."


Viceaanvoerder Kuijt wil verlengstuk Van Gaal zijn (Foto: Novum)

Veroorzaker kakkerlakkenplaag bekent

De politie heeft de veroorzaker van de kakkenlakkenplaag vorige maand in Etten-Leur opgespoord. De man bekende woensdag na verhoor dat hij honderden van de beestjes in de bosjes van de Brabantse stad had gedumpt, meldt de politie vrijdag.

De man uit Etten-Leur verklaarde dat hij niet had stilgestaan bij de gevolgen van zijn daad. Hij moest van de kakkerlakken af en had geen kwade bedoelingen. Volgens de politie heeft hij veel spijt van zijn 'domme actie'. Of hij moet opdraaien voor de bestrijdingskosten van de plaag, is nog niet duidelijk.

De kakkerlakken doken 18 augustus op in de wijk Schoenmakershoek. Een bewoner had een groot aantal van de beesten gezien op de Gildebroederstraat en de Hubertuslaan. Toen het er enkele honderden bleken werd een grote bestrijdingsoperatie opgezet.

De meeste beesten sneuvelden door verbranding. Anderen werden gepakt door lijmvallen of werden los gevangen. Het ging om een uitheemse soort, de Argentijnse boskakkerlak.

Uitslag eerste vrije training Italië

Michael Schumacher heeft de snelste tijd gereden in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Italië. De Duitser snelde in zijn Mercedes op Monza naar een tijd van 1.25,422 en bleef hiermee de rest van het veld ruim voor. McLaren-coureur Jenson Button werd tweede, voor Schumachers teamgenoot Nico Rosberg.

HRT zette in de training de Chinees Qinghua Ma in. Hij kon nog geen potten breken en werd laatste. Ferrari-coureur Fernando Alonso maakte de sessie niet af. Hij parkeerde zijn bolide nabij de eerste chicane. Ook Williams-coureur Pastor Maldonado werd ridder te voet. Hij zette zijn auto bij de tweede chicane neer.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 Michael Schumacher Mercedes 1:25.422 26
2 Jenson Button McLaren 1:25.723 29
3 Nico Rosberg Mercedes 1:25.762 26
4 Fernando Alonso Ferrari 1:25.800 22
5 Felipe Massa Ferrari 1:25.861 27
6 Lewis Hamilton McLaren 1:25.944 30
7 Kimi Räikkönen Lotus 1:26.046 25
8 Sergio Perez Sauber 1:26.323 26
9 Mark Webber Red Bull 1:26.390 24
10 Pastor Maldonado Williams 1:26.504 19
11 Sebastian Vettel Red Bull 1:26.508 18
12 Nico Hulkenberg Force India 1:26.518 21
13 Valtteri Bottas Williams 1:26.641 26
14 Kamui Kobayashi Sauber 1:26.746 23
15 Jerome D'Ambrosio Lotus 1:27.180 29
16 Jules Bianchi Force India 1:27.192 22
17 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:27.373 25
18 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:27.789 24
19 Heikki Kovalainen Caterham 1:27.855 27
20 Vitaly Petrov Caterham 1:28.578 20
21 Charles Pic Marussia 1:28.751 26
22 Timo Glock Marussia 1:29.207 21
23 Pedro de la Rosa HRT 1:29.331 21
24 Qinghua Ma HRT 1:31.239 26

ProRail begint rechtszaak tegen Agentschap Telecom

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV is bezorgd over berichten, dat de zendmasten voor de nieuw uit te geven mobiele-telefoonvergunningen storingen kunnen veroorzaken aan het communicatiesysteem GSM-R van ProRail en de vervoerders en aan het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS.

ProRail spant hierover een rechtszaak aan tegen het Agentschap Telecom. "Het kan en mag niet zo zijn dat door commerciële telefoonveilingen de veiligheid op het spoor onder druk komt te staan, of het verkeer zelfs moet worden stilgelegd. Dat laatste was in de omgeving van Doetinchem al enkele keren noodzakelijk. Dit raakt dus ook de reiziger in zijn belang," zegt Rikus Spithorst van Voor Beter OV.

Wanneer ons kabinet zegt, de reiziger met een hoofdletter R te schrijven, dient er ook voor te worden gezorgd dat de spoorcommunicatie en -beveiliging probleemloos kunnen functioneren, niet gehinderd door technische narigheid die veroorzaakt wordt door het steeds maar weer willen vervullen van de wensen van de Rupsjes Nooitgenoeg in de telecombranche.

'City bood 200 miljoen voor Ronaldo'

Manchester City heeft afgelopen zomer een bedrag van 200 miljoen euro geboden op Cristiano Ronaldo, zo bericht de Spaanse krant AS. Real Madrid ging zoals verwacht niet op het bod in.

Ronaldo heeft afgelopen week na het duel tegen Granada door laten schemeren verdrietig te zijn. Hij gaf niet aan waardoor het verdriet veroorzaakt werd, behalve dan dat dit geen financiële achtergrond had. Mocht het bericht van AS op waarheid berusten dan kan dit nieuw licht op de zaak werpen.

FOK!tv: Gamescom - Borderlands 2

Op gamescom bezocht FOK!gamesredacteur D-Vide de preview van Borderlands 2.

Helaas was er geen ruimte voor het (toegezegde) interview en mocht de camera de preview niet filmen. Maar D-vide legt uit wat we zoals kunnen verwachten van deze game die in september wordt gepresenteerd.

Webversie:


Download:
720P - 1080P

Player:
http://www.videolan.org/

Hamilton sluit vertrek bij McLaren niet uit

Lewis Hamilton sluit niet uit dat hij in 2013 voor een ander team dan McLaren zal gaan racen. De Brit werd gisteren voorafgaand aan het Grand Prix-weekend gevraagd naar zijn raceplannen voor de toekomst. Hij hield zich hierbij op de vlakte, waardoor een vertrek bij McLaren niet uit te sluiten valt.

Volgens Eddie Jordan heeft Hamilton al een akkoord met Mercedes bereikt voor 2013 en de jaren die volgen, maar zowel Mercedes als zijn huidige team McLaren ontkennen dit. Michael Schumacher zou hiervoor voor de tweede maal in zijn loopbaan met pensioen gaan, maar ook de zevenvoudig wereldkampioen geeft aan dat er nog geen besluit over volgend seizoen is genomen.

Hamilton was duidelijk op de vraag of het besluit voor 2013 al genomen was. "Nee. Als coureur wil je altijd winnen, daar draait het om in deze sport. Het belangrijkste is dus om op het juiste moment op de juiste plaats te zitten." Hij wil geen datum noemen wanneer hij het wel zal gaan nemen. "Ik heb voor mezelf geen deadline, maar natuurlijk wil ik alles afgerond hebben voordat het seizoen begint. Maar goed, het belangrijkste is de komende races. Ik rij voor McLaren, we hebben de afgelopen twee races gewonnen en dat hopen we hier weer te doen. Voorlopig ben ik dus alleen bezig met de voorbereiding op deze race."

Heineken geeft tips om klanten te misleiden

Bierbrouwer Heineken moedigt horeca-ondernemers aan dure gerechten op de menukaart te zetten, zodat andere gerechten goedkoper lijken, zo meldt de Telegraaf. Hiermee zou klanten meer geld uit de zak kunnen worden geklopt.

Ook zouden volgens de biermagnaat extra dure gerechten op de kaart gezet moeten worden en valt er vooral veel te halen bij de 800.000 vegetarische klanten, omdat "vegetariërs vaak meer te besteden hebben, maar de gerechten erg goedkoop te produceren zijn" aldus Heineken in hun 'bierblad'

'Apple wil eigen dienst voor internetradio'

Apple wil een dienst voor internetradio ontwikkelen. Dat melden de Amerikaanse kranten The Wall Street Journal en The New York Times vrijdag. Het bedrijf achter de Mac, iPhone, triviale patenten en honderden rechtzaken zou zo willen instromen in de groeiende markt voor het streamen van muziek.

Als het bericht klopt, gaat het technologieconcern de concurrentie aan met bedrijven als het Amerikaanse Pandora Media, dat internetradio aanbiedt waarbij de muziek wordt afgestemd op de voorkeuren van de gebruiker. Apple is volgens de kranten net begonnen met de onderhandelingen met grote platenmaatschappijen.

De dienst voor het afspelen van muziek wordt waarschijnlijk geleverd via een app die standaard geïnstalleerd wordt op Apple-apparaten als de iPhone en de iPad. Over het product heerst nog wel onduidelijkheid. Zo is bekend dat op de radiodienst reclame wordt gedraaid, maar is onbekend of de gebruiker er verder voor moet betalen of niet.


'Apple wil eigen dienst voor internetradio' (Foto: Novum)

'Productieproblemen voor nieuwe Xbox'

Door een tekort aan processoren kan het zo maar zijn dat de opvolger van de Xbox 360 vertraging oploopt. Bij de productie komen volgens entertainmentwebsite IGN veel defecte processoren van de band. Naar verluidt staat de volgende Xbox gepland voor eind volgend jaar, maar kan de introductie doorschuiven naar begin 2014.

Ook andere bronnen rapporteren problemen rond de productie van de volgende Xbox. Volgens techwebsite Geek zouden ontwikkelaars nog niet eens de uiteindelijke hardware in hun bezit hebben, waardoor spellen niet op maat gemaakt kunnen worden.

De techwebsite stelt dat de Xbox 720, zoals de derde generatie Xbox in de wandelgangen genoemd wordt, gebruikmaakt van een AMD x86-processor en een grafische processor in de categorie van de Radeon HD7000. Dat zou volgens de website een flinke stap vooruit zijn ten opzichte van de zeven jaar oude Xbox 360.


'Productieproblemen voor nieuwe Xbox' 

Politie jaagt op criminele patsertjes

De politie in Den Haag opent de jacht op zo'n 50 patscrimineeltjes in de schilderswijk. In de achterstandswijk blijkt het te bulken van de jongelui die zonder baan tóch in een glimmende Mercedes CLS 500 rondrijden, en dat is volgens de plaatselijke juut 'geen zuivere koffie', zo meldt het AD.

Michel de Roos en zijn medewerkers van het politiebureau aan de De Heemstraat kunnen de koppen van deze jonge raddraaiers dromen. In de Schilderswijk en Transvaal houden zij zich bezig met dealen, zakkenrollen, stelen en nog zwaardere vergrijpen.

De politie heeft er genoeg van dat deze crimineeltjes een luxe leventje leiden en als voorbeeld worden gezien door veel jongeren in de wijk. Niet alleen de politie, maar ook de belastingdienst, reclassering en uitkeringsinstanties worden ingezet.

"Samen pluizen we goed uit hoe het zit met deze verdachten en dan beslissen we op welke punten we ze het best kunnen pakken. Wij willen hun criminele activiteiten stoppen, maar ook hun negatieve rol in de wijk. Deze mensen frustreren de sociale binding in een omgeving die het toch al moeilijk heeft."

Spectaculaire bankroof VS

Twee mannen hebben woensdag in de Amerikaanse staat Californië een bank beroofd door een bom aan de filiaalmanager te bevestigen. De vrouw werd vervolgens opgedragen om het geld uit de bank te halen. De bom bleek nep te zijn.

De in bivakmutsen gehulde bankrovers grepen de filiaalmanager woensdag toen ze haar huis verliet. Ze bevestigden een apparaat aan haar, waarvan ze zeiden dat het een bom was. Vervolgens reden ze met de vrouw naar het filiaal van Bank of America in Los Angeles.

De vrouw beval haar collega's haar te helpen het geld te verzamelen. Vervolgens werd de buit naar buiten gebracht, waar de bankrovers stonden te wachten. Van de bankrovers, die er vandoor gingen in een auto, ontbreekt vooralsnog ieder spoor.

De explosievenopruimingsdienst werd ingeschakeld om het voorwerp van de vrouw af te halen. Uiteindelijk bleek de zogenaamde bom geen explosieven te bevatten.

Greenpeace dient klacht in tegen justitie

Greenpeace dient een klacht in tegen justitie. Volgens de milieugroep heeft het Openbaar Ministerie in Middelburg ten onrechte beweerd dat een actie van Greenpeace gevaar kon opleveren voor het spoor. Hiervan zou volgens Greenpeace geen sprake zijn.

Het OM zou al hebben geweten dat de actie ongevaarlijk was op het moment dat justitie daar een persbericht over uitgaf. Deskundigen van spoorbeheerder Prorail zouden dat hebben verklaard.

Greenpeace wilde begin oktober onder de rails van een kernafvaltransport een ballon met een actieboodschap laten opkomen. Justitie pakte enkele activisten op, omdat door het opblaasbare spandoek het spoor zou kunnen verzakken. Door de berichtgeving van De Telegraaf ontstond de indruk dat Nederland was ontsnapt aan een kernramp wat volgens Greenpeace niet zou overeenkomen met de waarheid.

Greenpeace-campagnedirecteur Joris Thijssen zegt verbijsterd te zijn over het in stand houden van het onjuiste beeld. "Zoals bekend staan geweldloosheid en veiligheid altijd voorop bij Greenpeace-acties. Het is uiterst schadelijk voor Greenpeace als dit onderuit wordt gehaald, en als het bewust en zonder grondslag gebeurt, is dat onrechtmatig."


Greenpeace dient klacht in tegen justitie (Foto: Novum)

Tennisser Savic blijft levenslang geschorst

De Servische tennisser David Savic blijft voor het leven geschorst vanwege omkoping. Hij heeft een beroep bij sporttribunaal CAS verloren. Een boete van honderdduizend dollar, ruim 74 duizend euro, wordt wel kwijtgescholden, zo laat het tribunaal vrijdag weten. Savic had andere spelers geld geboden om een slechte prestatie te leveren.

De 27-jarige Savic werd in 2003 prof. In oktober 2009 bereikte hij zijn hoogste klassering ooit op de wereldranglijst, 363e. Hij is pas de tweede speler in de tennisgeschiedenis die een levenslange schorsing krijgt opgelegd. De Oostenrijker Daniel Köllerer was in mei vorig jaar de eerste.

Bonnie St. Claire blijft zuipschuit

Bonnie St. Clarie is bang dat ze nooit helemaal van haar drankprobleem afkomt. De 62-jarige zangeres werd eerder deze week 's ochtends vroeg met een glas rosé gefotografeerd. "Ik blijf het vreselijk moeilijk vinden om de drank helemaal uit mijn leven te bannen", zegt St. Claire vrijdag in het AD.

Bonnie was jarenlang verslaafd aan drank, wat een leverkwaal veroorzaakte. De zangeres ging naar haar internist voor advies. "Toen ik hem vroeg of ik nog wel eens mocht drinken, haalde hij zijn schouders op. Dat heb ik geïnterpreteerd als een 'ja'", aldus Bonnie, die gezegend is met een IQ van 52. Volgens de WAIS-III meting zou dit betekenen dat ze een Matige verstandelijke beperking zou hebben.

Ze snapt de ophef dan ook niet die ontstond nadat ze met een glas wijn op de gevoelige plaat werd vastgelegd. St. Claire vertelt dat ze een glas rosé dronk, toen ze na opnames voor De Zomer Voorbij, een muzikaal programma met onder anderen Jan Smit, terug naar Amsterdam vloog. "Daar is toch niks ergs aan", aldus Bonnie. "En het was maar een lichte rosé en geen dubbele whisky."

Volgens St. Claire kent ze haar grenzen beter dan ooit. "Drie wijntjes per dag is echt het maximum." Een notoire alcoholist is ze naar eigen zeggen in geen geval meer. "Maar ik vrees wel dat er voor altijd een restje verslaving in mijn hoofd zal blijven zitten."

'Van Gaal passeert Stekelenburg'

Bondscoach Louis van Gaal lijkt doelman Maarten Stekelenburg vrijdagavond te passeren voor het WK-kwalificatieduel met Turkije. Volgens De Telegraaf krijgt Tim Krul de voorkeur boven de sluitpost van AS Roma. Stekelenburg was de afgelopen jaren onomstreden, maar kon Van Gaal tijdens de oefeninterland tegen België niet overtuigen.

Ook Klaas-Jan Huntelaar moet waarschijnlijk alweer op de bank plaatsnemen, schrijft de ochtendkrant. De spits van Schalke 04 genoot tegen de Belgen nog het vertrouwen van Van Gaal. De keuzeheer geeft echter de voorkeur aan Manchester United-aanvaller Robin van Persie, die op Old Trafford in bloedvorm verkeert.

Van Persie lijkt vanaf de vleugels steun te ontvangen van Arjen Robben en Luciano Narsingh. Op het middenveld krijgt aanvoerder Wesley Sneijder gezelschap van debutant Jordy Clasie en Leroy Fer. Verder is de kans groot dat de achterste linie bestaat uit Daryl Janmaat, John Heitinga, Bruno Martins Indi en Jetro Willems.


'Van Gaal passeert Stekelenburg' (Foto: Novum)

[US Open] Djokovic naar halve finale

Novak Djokovic heeft zich donderdagavond vrij eenvoudig geplaatst voor de halve finale van de US Open. De Servische titelverdediger was op Flushing Meadows met 6-2, 7-6 (2) en 6-4 te sterk voor Juan Martin Del Potro. Hij neemt het zaterdag om een plek in de finale op tegen David Ferrer.

Djokovic profiteerde in de eerste set van het lage aantal winners (zes) en het hoge aantal onnodige fouten (elf) van Del Potro, die er niet in slaagde zijn opponent terug te dringen met zijn snoeiharde forehand. In het tweede bedrijf knokte Del Potro zich evenwel terug in de partij. De eerste tien punten gingen naar de Argentijn.

De nummer zeven van de plaatsingslijst serveerde bij 5-4 voor de set, maar wist zijn opslag niet te behouden. In de tiebreak bleek Djokovic alsnog de sterkste en dat gaf hij in de derde set een passend vervolg. De Serviër, als tweede geplaatst, nam meteen een break voorsprong.

Del Potro kreeg nog wel enkele breekkansen, maar Djokovic sloeg die een voor een weg en trok de partij na ruim drie uur over de streep. "Het was een partij met geweldige rallies en punten", zei de nummer twee van de wereld. Op de Olympische Spelen in Londen had Del Potro nog gewonnen van Djokovic in de strijd om brons.

Djokovic naar halve finale US Open (Foto: Novum)

Assassin's Creed III met tv-commercial

Ubisoft heeft vandaag een tv-commercial vrijgegeven van Assassin's Creed III. De commercial valt in de Verenigde Staten op tv te zien, de mensen in Europa moeten het doen met een YouTube-filmpje.

In de jaren 1753-1783, heeft de oorlog tussen de Assassins en de Templars zich verplaatst naar Koloniaal Amerika. De speler neemt de rol van Connor Kenway, ook bekend onder zijn geboortenaam, Ratohnhaké over. Assassin's Creed III moet 31 oktober in de winkels liggen voor PlayStation 3 en Xbox 360. De pc-versie volgt op 23 november en voor Wii U is een release op dit moment nog onbekend.

FOK! daily: het beste van donderdag

Op zoek naar wat leesstof? Dan is hier speciaal voor jou de FOK! daily. Hier kun je de meest populaire berichten, reviews en columns van gisteren nog even bekijken.
 

De 10 populairste berichten van gisteren


Meest bekeken


De 3 minst populaire berichten van gisteren


Reviews


Specials


Columns


Sport


Games


FOK!tv

Stalker Carice moet ook van hof naar inrichting

De stalker van Carice van Houten is ook in hoger beroep veroordeeld tot een jaar verplichte opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald. De rechters vinden de verdachte een gevaar voor zichzelf en anderen.

De Groningse Johannes K. viel de actrice twee jaar geleden een aantal maanden lastig. De man regelde onder meer een burgerlijk huwelijk voor hem en Van Houten.

Zowel het Openbaar Ministerie als K. ging eerder in hoger beroep. Het OM vond dat alleen een 'langdurige, daadwerkelijke behandeling' kan helpen en eiste tbs met dwangverpleging. K.'s advocaat pleitte voor ontslag van rechtsvervolging.

De 36-jarige Van Houten liet eerder aan het OM weten nog steeds last te hebben van K.'s acties. Hij stopte bijvoorbeeld voorwerpen als condooms, tandpasta en stroopwafels in haar brievenbus. De actrice zei dat ze nog steeds bang is en bijvoorbeeld geen signeersessies meer durft te geven.


Stalker Carice moet ook van hof naar inrichting (Foto: Novum)

Stelling: Laat kosten ook bepalen of iemand behandeld moet worden

Gisteren kwamen de huisartsen in het nieuws met een bericht dat ze vinden dat de kosten van een behandeling mede moeten bepalen of een behandeling uitgevoerd moet worden. Als voorbeeld gaven ze daarvoor een nieuwe heup voor een 85-jarige waar een zeer lange revalidatie periode voor nodig is. Ook bij terminaal zieke mensen is het vaak maar de vraag of het meer toevoegt dan enkel levensverlenging.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

De kosten van een behandeling moeten meegenomen worden in de bepaling of iemand recht heeft op een medische behandeling.

Terdoodveroordeelde na 21 jaar weer vrij man

Tegenstanders van de doodstraf hebben er weer een argument bijgekregen in de persoon van Michael Keenan. De 62-jarige Amerikaan zat al sinds 1991 in de dodencel te wachten op zijn executie, maar achtergehouden bewijs in zijn voordeel is onlangs alsnog boven de tafel gekomen. Een rechter heeft dan ook korte metten gemaakt met de moordaanklacht tegen Keenan.

Keenan kreeg de doodstraf omdat hij in 1988 in Cleveland een 19-jarige man zou hebben doodgestoken. Volgens een politieverklaring is het slachtoffer echter niet doodgestoken op de plek waar dat volgens een getuige zou zijn gebeurd en zou Keenan de moord niet hebben kunnen gepleegd. Daarom was twee jaar geleden een medeverdachte in de zaak al in vrijheid gesteld.

De openbaar aanklager geeft zich overigens nog niet gewonnen en gaat in beroep tegen het besluit tot vrijlating van Keenan. De kersverse vrij man maakt zelf ook de gang naar de rechter, voor een schadevergoeding voor de tijd die hij vast heeft gezeten.

Obama: Klimaatverandering geen fabeltje

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag in zijn toespraak gezegd dat klimaatverandering geen fabeltje is. Hij sloeg daarmee terug naar zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney.

"President Obama heeft beloofd om de stijging van de oceanen te vertragen en de planeet te genezen. Ik beloof daarentegen u en uw familie te helpen", sprak Romney vorige week smalend tijdens zijn eigen acceptatietoespraak.

Obama reageerde door te zeggen dat hij de uitstoot van schadelijke gassen wil blijven beperken, omdat klimaatverandering geen "bedrog" is. "Meer droogten en overstromingen zijn geen grap. Ze zijn een bedreiging voor de toekomst van onze kinderen", zei hij.

Obama: klimaatverandering geen fabeltje
Obama: klimaatverandering geen fabeltje (Foto: ANP)

Werkenden bezorgd over jeugd op arbeidsmarkt

Driekwart van de werkenden is bezorgd over de jeugdwerkloosheid en vreest voor een verloren generatie jongeren. Ruim zes op de tien denken dat de toekomst van jongeren onder de 25 jaar nu minder rooskleurig is dan die van eerdere generaties. Bijna vier op de tien kennen wel een jongere die zonder werk of scholing thuis zit.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde 'sociale thermometer' van de FNV onder 406 werkenden. Volgens de vakcentrale is voor bijna driekwart van de ondervraagden de hoge jeugdwerkloosheid een belangrijk thema bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 12 september.

Vicevoorzitter Bernard Koekoek van FNV Jong noemt het verbazingwekkend dat hij in de verkiezingscampagne bijna geen politicus heeft gehoord over de jeugdwerkloosheid. Volgens hem is het een van de grootste problemen op de arbeidsmarkt dat op dit moment één op de acht jongeren werkloos is.

Overigens vindt 61 procent van de ondervraagde werkenden in het FNV-onderzoek dat jongeren zelf ook wel meer mogen doen om aan het werk te komen of te blijven. Ruim een derde zegt eventueel zelf ruimte te willen maken op de arbeidsmarkt voor jeugdige collega's door bijvoorbeeld minder te gaan werken.

Ruim de helft van de werkenden (51 procent) denkt dat werkgevers jongeren wel genoeg kansen bieden op werk en voldoende aan scholing doen. Bijna de helft (49 procent) meent dat werkgevers te hoge (start)eisen stellen aan jongeren die net na hun school een baan zoeken.

Renée Zellweger maakt regiedebuut

Renée Zellweger gaat haar regiedebuut maken met de komedie 4 1/2 Minutes. Ze zal ook de hoofdrol spelen naast Johnny Knoxville. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De film gaat over een totaal mislukte stand-upcomedian, gespeeld door Knoxville, wiens leven uit elkaar valt. Om zijn leven een andere wending te geven, besluit hij de hoogbegaafde zoon van een alleenstaande moeder, de rol van Zellweger, te begeleiden.

Het scenario is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van de Amerikaanse comedian Dov Davidoff. Het verhaal speelt zich af in de comedywereld van New York. De opnames beginnen in februari.


Renée Zellweger maakt regiedebuut (Foto: Novum)

Defensie lokt technici met 10.000 euro

Defensie is naarstig op zoek naar jong technisch personeel en is bereid daar een flinke premie op te zetten. Als ze een technische opleiding afmaken en voor 4 jaar tekenen bij de krijgsmacht, ligt voor hun een extra beloning van 10.000 euro klaar. Een woordvoerder van het ministerie bevestigde vrijdag een bericht hierover in het AD.

Duizenden mensen raken bij Defensie de komende jaren door bezuinigingen hun baan kwijt. Veelal betreft het staf- en kantoorfuncties. Om op termijn de operationele capaciteit op peil te houden zijn komend jaar 4000 nieuwe mensen nodig, van wie een kwart technisch personeel zoals automonteurs, bouwvakkers en ICT’ers.

Defensie lokt technici met 10.000 euro
Defensie lokt technici met 10.000 euro (Foto: ANP)

Opnieuw dode door hantavirus in VS

Een persoon uit de Amerikaanse staat West-Virginia die deze zomer een bezoek bracht aan Yosemite National Park is overleden aan het hantavirus. De uitbraak van het virus, dat wordt verspreid door knaagdieren, heeft tot dusver aan drie mensen het leven gekost.

Tot dusver zijn vijf mensen die het park in Californië hebben bezocht ziek geworden. Volgens de parkdienst zijn echter mogelijk tienduizend mensen die sinds 10 juni in de blokhutten hebben geslapen blootgesteld aan het hantavirus.

Het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding heeft meldingen binnengekregen van andere mogelijke besmettingen, maar deze zijn nog niet bevestigd. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een wereldwijde oproep gedaan aan bezoekers van het park om knaagdieren te mijden.

Een geneesmiddel voor het hantavirus bestaat niet. Iedereen kan het virus oplopen, ongeacht leeftijd. Het virus leeft in de uitwerpselen, urine en speeksel van muizen en andere knaagdieren en kan ook meeliften op kleine stofdeeltjes in de lucht.

Mensen kunnen ziek worden door het virus in te ademen of door een knaagdier dat het virus met zich meedraagt aan te raken. Het virus leidt in eerste instantie tot griepachtige verschijnselen die na enkele dagen over kunnen gaan in ernstige longklachten en problemen met andere organen. Het hantavirus is niet van mens op mens overdraagbaar.

Iemand die het virus oploopt moet onmiddellijk in een ziekenhuis worden opgenomen. Meer dan 36 procent van de mensen die worden getroffen door het hantavirus sterft.

"Hypotheekaftrek beschermen is topprioriteit"

Het beschermen van de hypotheekaftrek is topprioriteit voor de VVD in de komende formatie. Dat zegt VVD-lijsttrekker Mark Rutte in een interview met De Telegraaf. Hij waarschuwt dat huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek sterk worden benadeeld als de VVD geen deel uitmaakt van het nieuwe kabinet, schrijft de krant vrijdag.

Volgens Rutte hebben andere partijen in hun verkiezingsprogramma opgenomen dat er wordt ingegrepen bij mensen met een lopende hypotheek. De VVD-leider noemt dat 'niet betrouwbaar, niet eerlijk en niet rechtvaardig geredeneerd vanuit de overheid'. In de krant zegt Rutte dat als zijn partij niet in het kabinet zit, dat het einde betekent van aflossingsvrije hypotheken voor bestaande gevallen. "Die garantie kun je bijna geven."

Volgens Rutte is er voor de VVD geen ander onderwerp dat opweegt tegen het beschermen van de aflossingsvrije hypotheek voor bestaande gevallen. "Ik kan me niks voorstellen. Het is voor mij de absolute topprioriteit."

Coldplay zingt O O Den Haag

Coldplay pakte Den Haag donderdagavond in met Nederlandse deuntjes. Luid gejuich steeg op vanaf het Malieveld toen Chris Martin O O Den Haag, oorspronkelijk van Harrie Jekkers, inzette.

"Goedenavond, het is fantastisch om hier te zijn", pakte Martin zijn publiek meteen aan het begin van de avond in met bijna foutloos Nederlands. "Ik heb geruchten gehoord dat jullie het beste publiek aller tijden zijn", vervolgde hij in zijn moedertaal, "dus zullen wij vanavond de beste show ooit neerzetten!"

De Britse rockband trok alles uit de kast, net als toen het Ahoy eind vorig jaar aandeed. Bezoekers kregen weer polsbandjes om die licht gaven, confetti stoof in het rond, ballonnen daalden neer en vuurwerk schoot de lucht in. Op vijf grote ronde schermen werden Martin en zijn bandmaatjes met alle kleuren van de regenboog in beeld gebracht en ook Rihanna kwam virtueel voorbij tijdens het nummer Princess of China.

"We kunnen niet wachten om weer in Den Haag op te treden", fleemde Martin. "Jullie zijn fantastisch!" Hij liet zijn ruim 65 duizend fans regelmatig meezingen en sprong, danste en rende over het podium. Van het laatste album Mylo Xyloto werden verschillende liedjes gezongen, maar ook oude klassiekers als Yellow, Clocks en Warning Sign passeerden de revue.

"Ik wil nog niet stoppen", riep Martin tijdens het zingen van Paradise. Hoewel de band vervolgens even van het podium verdween, werd het gejuich en geklap van het publiek beloond met een uitgebreide toegift. De mannen speelden nog bijna een halfuur door, brachten onder meer Speed of Sound en Fix You ten gehore, en toen was het feest echt voorbij.

UFO organiseert opnieuw staking Lufthansa-stewardessen

Het cabinepersoneel van de Duitse vliegmaatschappij heeft donderdag om middernacht voor 24 uur het werk neergelegd. Lufthansa ziet zich genoodzaakt twee derde van de vluchten te schrappen als gevolg van de staking.

Het is de derde staking in acht dagen tijd nadat contractonderhandelingen tussen Lufthansa en vakbond UFO waren vastgelopen. UFO eist een salarisverhoging van vijf procent en een toezegging dat geen werkgelegenheid wordt overgeheveld naar dochtermaatschappijen met uitgeklede arbeidsvoorwaarden. Lufthansa biedt het cabinepersoneel een salarisverhoging van 3,5 procent, maar wil wel dat het cabinepersoneel meer uren gaat draaien.

Als gevolg van de staking worden 1200 vluchten geannuleerd, op alle grote luchthavens in Duitsland. Er worden extra treinen ingezet, zo melden Duitse media.

Lufthansa heeft donderdag in advertenties in Duitse kranten excuses aangeboden voor de overlast van vrijdag. "We beschouwen deze staking als disproportioneel", voegde de maatschappij er aan toe.

Rotterdam-Zuid krijgt eigen pretpark

De braakliggende AVR-verbrandingsoven op Rotterdam-Zuid wordt door ondernemer Hennie van der Most omgetoverd tot een pretpark. Dat maakt hij vrijdagmiddag bekend op het terrein van de voormalige afvalverbrandingsoven.

Van der Most staat bekend als ondernemer die grote bedrijfsgebouwen opkoopt om er iets nieuws in te beginnen, vaak in de recreatiesfeer. Zo kocht hij in de jaren 90 de Duitse kerncentrale Kalkar op om er pretpark Wunderland op te zetten.

Voor de gemeente Rotterdam lijkt het goed uit te komen dat de kathedraal, zoals de oven in de volksmond wordt genoemd, een nieuwe bestemming krijgt. Rotterdam-Zuid is al jaren een probleemgebied. Met het Nationaal Programma Kwaliteitssprong Zuid willen onder andere de gemeente en de Rijksoverheid het gebied er weer bovenop helpen.

Obama belooft Amerikanen een betere toekomst

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag officieel de nominatie van de Democratische Partij voor de presidentsverkiezingen geaccepteerd. Obama beloofde de Amerikaanse bevolking verder economisch herstel en een betere toekomst als hij wordt herkozen.

Het was een soberder optreden dan in 2008, toen Obama miljoenen inspireerde met een boodschap van hoop en verandering. Obama bouwde voort op de boodschap die andere sprekers op de Democratische conventie de afgelopen dagen hebben uitgedragen: Amerika is herstellende en de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zou beleid dat in het verleden niet heeft gewerkt - belastingverlagingen voor de rijken en bezuinigen op de sociale zekerheid - weer doen herleven.

Obama beloofde de Amerikaanse bevolking tussen nu en 2016 een miljoen nieuwe banen in de industriële productie te creëren. Daarnaast wil hij stappen nemen om de VS minder afhankelijk te maken van buitenlandse olieleveranciers. Maar, zei Obama, 'het zal langer dan een paar jaar duren om problemen op te lossen die zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld'.

Behalve Obama kwamen donderdag ook andere sprekers aan het woord, onder wie vicepresident Joe Biden, die officieel de nominatie voor het vicepresidentschap accepteerde. Hoewel de economie het belangrijkste onderwerp tijdens deze verkiezingen is, gingen verschillende sprekers ook in op het buitenlandbeleid van de president.

Obama werd geroemd voor het beëindigen van de oorlog in Irak en zijn beslissing om vorig jaar achter Osama bin Laden aan te gaan in Pakistan. Senator John Kerry, presidentskandidaat uit 2004, gaf schertsend antwoord op de vraag die Republikeinen de afgelopen weken hebben opgeworpen: ben je er beter aan toe dan vier jaar geleden? "Vraag Osama bin Laden maar of hij er beter aan toe is dan vier jaar geleden", zei Kerry.

De verkiezingen lijken een nek-aan-nekrace te worden. Obama en Romney ontlopen elkaar weinig in de peilingen. Een meerderheid van de bevolking denkt dat Romney, voormalig gouverneur van Massachusetts en rijk zakenman, beter in staat is de economie uit het slop te trekken. Obama kan zich volgens een meerderheid van de bevolking beter inleven in de gewone man of vrouw. Ook op persoonlijk vlak geven Amerikanen de voorkeur aan Obama.


(Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Zon en wolken

Goedemorgen! Een tweedeling vandaag. In het noorden vinden we de meeste bewolking, terwijl in het zuiden van het land de zon het grootste gedeelte van de dag zal schijnen. Wel is het weer iets warmer vandaag. In het bewolkte noorden is 20 graden de grens, maar verder zuidwaarts loopt de temperatuur op richting 24 graden.

Het midden van het land zit hier precies tussen. De zon zal daar af en toe schijnen, maar deze wordt afgewisseld door de oplossende wolkenvelden vanuit het noorden. Hier zal het ongeveer 22 graden worden. Wind is er nauwelijks en wat er aan wind staat komt uit een westelijke richting. Tot na het weekend houden we dit rustige en droge weer en daarbij zou het op zondag op diverse plaatsen wel eens 25 graden kunnen worden. Ook in het noorden komt er dan meer zon.

Wat opviel: Nog steeds de buien die aanhielden in het centrale deel van de Middelandse Zee. In Brindisi viel 44mm. Ook nog steeds flinke buien rondom Algerije en Marroko en de mensen weten niet wat ze daar beleven. Verder is het al een beetje winter in de bergen van Noorwegen met daar vanaf 1300 meter sneeuw en kwam het daar al tot 7 graden vorst.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Mooi weer op AmelandPrachtige bloemen op een bewolkt Ameland. Foto:Theo Kiewiet.


[US Open] Ferrer door na thriller

David Ferrer is doorgedrongen tot de halve finale van de US Open. De als vierde geplaatste Spanjaard won in een vier en een half uur durende marathonpartij in vijf sets van de Servische Janko Tipsarevic. Het werd 6-3, 6(5)-7 2-6 6-3 7-6 (4).

De nummer vijf van de wereld, wiens verdediging stond als een huis, moest ver gaan om de overwinning uit het vuur te slepen. Hij werd meteen in zijn eerste servicegame gebroken. Ferrer brak echter snel weer terug en daarna direct weer, waardoor de eerste set met 6-3 naar de Spanjaard ging.

In de tweede set stond geen van beide spelers een break toe, waarna Tipsarevic in de tiebreak aan het langste eind trok. Daarna leek de Serviër ontketend. Hij liet in de derde set fantastisch tennis zien en sloeg de ene onmogelijke winner na de andere. De nummer negen van de wereldranglijst pakte daardoor twee breaks, waardoor hij de set met 6-2 won.

Door het uitstekende spel van Tipsarevic in de derde set leek de Serviër de wedstrijd naar zijn hand te zetten, maar Ferrer wist als enige te breken in de vierde set; 6-3. In de beslissende set ging het echter al snel bergafwaarts voor de Spanjaard.

Hoewel Tipsarevic met moeite zijn eigen servicebeurt behield, brak hij de Spanjaard meteen en hield daarna makkelijk voor de 3-0 voorsprong. Op 4-1 en op 0-30 op de service van Ferrer draaiden de rollen echter weer om. Ferrer won drie games op rij en kreeg op 4-4 twee breekpunten voor zijn kiezen, waarna Tipsarevic hard onderuit ging op de baan en een medische time-out aanvroeg.

Na de time-out hield de Serviër knap zijn servicebeurt en ook Ferrer liet zich in de daaropvolgende games niet breken, waardoor de tbeslissende tiebreak een feit was. Hierin bleek Ferrers verdedigende werk essentieel. Hij pakte één minibreak en hield vervolgens zijn hoofd koel.

Voor Ferrer is het de tweede keer dat hij de halve finale van de US Open bereikt. De vorige keer was echter vijf jaar geleden, in 2007. De 30-jarige Spanjaard beleeft dit jaar een geweldig seizoen. Hij schreef al vijf titels op zijn naam, een aantal waarbij hij alleen Roger Federer met zes gewonnen toernooien voor zich moet dulden. Daarnaast bereikte de Valenciaan op alle drie eerdere Grand Slams minstens de kwartfinales.

Jan Smit en vrouw Liza versieren hun lichaam

Jan Smit en zijn vrouw Liza hebben een uiterst originele en romantische manier gevonden om de liefde voor elkaar te bezegelen.

Het stel heeft hun trouwdatum, 11 november 2011, laten tatoeëren op de binnenkant van hun bovenarm. In Romeinse cijfers wel te verstaan. Hoogstwaarschijnlijk om het geheel een statig aanzien te geven.

Bij RTL Boulevard werd donderdagavond een foto getoond waarop Jan poseert met zijn nieuwste lichaamsversiering. De vertegenwoordiger van de palingsound liet eerder de L van Liza op zijn pols tatoeëren. Deze L bevat een dwarsstreepje, zodat het ook de letter E vormt: de beginletter van de voornaam van zijn dochter Emma.  

Azarenka en Sharapova naar WTA Championship

Victoria Azarenka en Maria Sharapova hebben zich als eerste twee tennissters geplaatst voor het WTA Championship. Dat maakte de vrouwentennisbond WTA donderdag bekend. Zij kwalificeerden zich door het bereiken van de halve finale op de US Open. Aan het eindejaarstoernooi, dat dit jaar van 23 tot en met 28 oktober in Istanbul wordt afgewerkt, mogen de beste acht vrouwen van 2012 meedoen.

Een vrouwendubbel is nu al zeker van deelname. Sara Errani en Roberta Vinci uit Italië hebben die eer. De twee wonnen op Roland Garros hun eerste grandslamtitel en zijn nu al zeker van respectievelijk de eerste en de tweede plaats op de dubbelwereldranglijst na afloop van de US Open.

[PS] Goud voor zwemster Teunissen in Londen

Zwemster Lisette Teunissen heeft donderdag goud gewonnen op de Paralympische Spelen. Ze won de 50 meter rugslag in de S4-klasse in een tijd van 51,51 seconden. Daarmee bleef ze Edenia Garcia uit Brazilië (53,85) ruim twee seconden voor. Brons was er voor Juan Bai uit China in 54,33 seconden.

Eerder donderdag had Marc Evers als brons gepakt op de 100 meter schoolslag in de SB14-klasse. Evers, die op de 100 meter rugslag eerder al goud won, zag de Japanner Yasuhiro Tanaka in 1.06,69 minuten naar een wereldrecord toesnellen. De Rus Artem Pavlenko pakte zilver met een tijd van 1.08,38, vijf honderdsten voor Evers.

Op dezelfde afstand als Evers greep Magda Toeters zilver. In de SB14-klasse hoefde zij alleen de Spaanse Michelle Alonso Morales, die in 1.16,85 minuten een nieuw wereldrecord neerzette, voor laten gaan. Toeters zelf tikte aan na 1.20,64 minuten. De laagste trede op het erepodium werd bezet door Shu Hang Leung uit Hong Kong. Marlou van der Kulk werd zesde.

Ook De Bakker kwartfinalist in Alphen

Tennisser Thiemo de Bakker heeft zich donderdagavond geplaatst voor de kwartfinale van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn. De Westlander was met 6-1 en 6-4 een klasse beter dan Pedro Sousa uit Portugal. Bij de laatste acht treft hij in lucky loser Wesley Koolhof een landgenoot.

De Bakker haalde zijn beste resultaat op het Alphense gravel in 2009. Toen bereikte hij de halve finale. Twee keer was de kwartfinale zijn eindstation bij het challengertoernooi.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.