Geweld in games verhoogt pijngrens

Het spelen van gewelddadige computerspellen verhoogt je pijngrens. Dat concluderen onderzoekers van de Britse Keele University na een onderzoek.

Voor het onderzoek werd aan 40 vrijwilligers gevraagd om gewelddadige schietspelletjes te spelen, of een rustig spelletje golf te spelen op de computer. In beide gevallen werd na 10 minuten aan de spelers gevraagd één van hun handen in een bak ijswater te houden om te zien wat hun reactie was op pijn.

Deelnemers konden hun hand langer in het water houden nadat ze een gewelddadig spelletje speelden. Na het spelen van het golfspelletje hielden ze het korter vol.

Volgens de onderzoekers is de kortstondig hogere pijntolerantie het gevolg van een lichamelijke reactie op stress. Het lichaam wil vechten of vluchten en kan dan meer pijn verdragen.

Een eerder onderzoek toonde al aan dat vloeken hetzelfde effect heeft. Dat roept namelijk óók een emotionele reactie op, waarschijnlijk agressie, die de 'vechten of vluchten'-respons triggert. Gewelddadige computerspellen kunnen volgens de wetenschappers helpen bij het omgaan met pijn op korte termijn.