Asscher: hoerenloper strafbaar is 'laatste noodgreep'

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher zegt niet te begrijpen dat er weinig maatschappelijke verontwaardiging over vrouwenhandel in de prostitutie is. Hij vindt dat er desnoods, zoals in Zweden, een verbod op het kopen van seks moet komen.

De PvdA-wethouder meent dat de heersende gedachte onder veel mensen is dat het wel meevalt met uitbuiting in de branche, aldus Het Parool. Een uitvloeisel daarvan is volgens hem dat rechters te mild oordelen over pooiers. Ook de Amsterdamse officier van Justitie klaagt hierover: strafeisen zouden 'stelselmatig' worden gehalveerd.

Lodewijk Asscher (Wikimedia)Asscher wijst erop dat er een nieuwe prostitutiewet in de Eerste Kamer ligt die misstanden beter tegen moet gaan, maar als die geen soelaas biedt zou volgens hem invoering van het Zweedse model moeten worden overwogen, waarbij de klant strafbaar is maar de prostituee niet. "In principe wil ik iemand die echt vrijwillig de prostitutie in wil, dat niet verbieden. Maar onze solidariteit met de slachtoffers moet groter zijn dan met hen die vrijwillig voor de prostituee kiezen", stelt hij.

Dat de populaire 37-jarige wethouder zich ooit in de landelijke politiek voor dergelijke wetgeving hard gaat maken is zeker niet ondenkbaar. Hij wordt al jaren getipt als toekomstig PvdA-leider.