Thieme staat open voor gedoogrol

De Partij voor de Dieren staat open voor een rol in de coalitievorming na de verkiezingen. Mocht de steun van een kleine partij nodig zijn, kunnen de onderhandelaars langskomen. Dat zegt lijsttrekker Marianne Thieme zaterdag in een interview in Trouw.

"Ik sta voor alle varianten open", aldus Thieme. Omdat de standpunten van haar partij niet op alle punten aansluiten op die van de traditionele partijen ziet ze vooral een rol als gedoger voor zich. Thieme noemt daarbij het voorbeeld van de SGP in het vorige kabinet.

"De rol van de SGP bij het kabinet-Rutte was aanzienlijk, zonder dat die partij iets van haar principes hoefde in te leveren", zegt Thieme. "Dat bewijst volgens mij dat de Partij voor de Dieren bij gedoogsteun evenmin compromissen hoeft te sluiten die we eigenlijk niet zien zitten."

De PvdD denkt met vrijwel alle partijen tot een akkoord te kunnen komen. Wel zou het met het CDA en de PVV moeilijk worden, denkt Thieme. "Die partijen wijzen duurzaamheid af, voor alle andere partijen is het een onderhandelbare bijzaak. Wij kunnen daardoor, in ruil voor onze steun, toezeggingen loskrijgen van vrijwel alle partijen."


Thieme staat open (Foto: Novum)