FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 februari 2010

Riesch slaat toe op slalom

De Duitse Maria Riesch heeft haar olympisch toernooi toernooi afgesloten met haar tweede gouden medaille. Op de slalom was Riesch oppermachtig en won afgetekend voor de Oostenrijkse Marlies Schild. De derde plaats was voor de Tsjechische Sarka Zahrobska.

De beoogde koningin van het alpineskien op de Spelen, Lindsey Vonn , miste in de eerste run al een poortje en was op slag kansloos voor goud. Riesch daarentegen had halverwege de leiding en stond die in de tweede run niet af en behield bijna een halve seconde voorsprong op Schild. Het zusje van Riesch, Susanne, probeerde ook nog een medaille te veroveren, maar miste net als Vonn een poortje, evenals de Zweedse Anja Paërson.

IJshockeyers VS makkelijk naar finale

De Verenigde Staten hebben verrassend eenvoudig de finale bereikt van het ijshockeytoernooi op de Olympische Spelen in Vancouver. Finland werd met 6-1 verslagen na een 6-0 tussenstand na de eerste periode.

De wedstrijd begon dramatisch voor de Finnen met een zeldzame fout van goalie Miika Kiprusoff. Hij passte toen hij ver uit zijn doel was de puck verkeerd, en deze kwam bij Ryan Malone terecht. Deze twijfelde geen moment en schoot de 1-0 binnen. De Amerikanen gaven de Finnen vervolgens geen enkele kans meer om terug te komen in de wedstrijd en sloegen direct weer toe in de eerstvolgende powerplay. Zach Parise was de maker van het doelpunt.

Het duurde vervolgens nog twee doelpunten voor dat Kiprusoff van het ijs ging. Hij werd niet door de coach naar de kant gehaald, maar besloot zelf om van het ijs af te gaan. Hij werd vervangen door Niklas Backstrom, de goalie van de Minnesota Wild. Deze deed het in eerste instantie niet veel beter, want ook hij moest binnen twee minuten twee goals toestaan. Met een 6-0 gingen de beide ploegen de kleedkamer in.

In de rest van de wedstrijd leken de Amerikanen het wel te geloven, en waren de Finnen onmachtig. Er werd in de derde periode nog eenmaal gescoord in de gezapig verlopende wedstrijd, maar deze goal kwam te laat om nog van betekenis te zijn. Antti Nieminen was de maker van de eretreffer. 

Team USA gaat door naar de finale, terwijl Finland de troostfinale om het brons mag spelen. Hun tegenstanders komen uit de wedstrijd Canada - Slowakije van vannacht.

'Verboden te fluiten en sissen in Rotterdam'

Leefbaar Rotterdam wil dat er niet meer wordt gefloten en gesist in de stad. Vervelende fluitende en/of sissende mannen moeten worden aangepakt, aldus de partij van Marco Pastors.

"Vrouwen moeten gewoon 's avonds naar huis durven fietsen. Wie dat verhindert, wordt aangepakt", zegt Pastors in de Telegraaf. De politie zou dit aanpak-klusje dan op zich moeten nemen.

In het 'Vijftienpuntenplan Veilig Uitgaan in Rotterdam', dat gisteren werd gepresenteerd, heeft Leefbaar Rotterdam het fluit- en sisverbod vastgesteld. Ook wil de partij een zero-tolerance beleid invoeren, beelden van beveiligingscamera's langer bewaren en een boete van 800 euro vaststellen voor wie agenten uitscheldt.

Psssst, dat dit kan in Rotterdam! (foto: Talpa)

 

 

Hamilton: "Komst Button boost voor McLaren"

Lewis Hamilton is blij dat wereldkampioen Jenson Button deze Formule 1-winter naar McLaren is vertrokken. De Brit zegt dat hij goed met zijn landgenoot op kan schieten. Hamilton werd vandaag op het circuit van Barcelona achtste in een tijd van 1:22,152 waarmee hij ruim achter de snelste man van de dag Nico Hülkenberg zat.

Van te voren werd gevreesd dat Button en Hamilton rivalen zouden worden bij McLaren, maar voorlopig lijkt hier geen sprake van. "Jenson is open over zijn gevoel over de auto en ik heb dat ook. Ik werk prettig samen met hem en ik denk dat hij een grote invloed op het team heeft. Hij is een erg competitieve en ervaren jongen."

Morgen zal Button op het circuit van Barcelona de MP4-25 weer gaan besturen, terwijl Hamilton zondag de laatste testdag voor het nieuwe F1-seizoen voor zijn rekening nemen.

[Six Nations] Frankrijk wint ook van Wales

Tijdens het weekend van vrijdag 26 februari en zaterdag 27 februari vonden de derde serie wedstrijden van het Six Nations Championship plaats. Hieronder staat een kort verslag van de wedstrijd tussen Wales en Frankrijk.

Wales - Frankrijk 20-26

Ook de derde wedstrijd van dit toernooi heeft Frankrijk winnend af weten te sluiten, maar ondanks een comfortabele 0-20 ruststand wist Wales Frankrijk het in de tweede helft nog erg moeilijk te maken. In Cardiff zocht Wales al vrij snel de aanval, maar wegens slechte passes kon Frankrijk tot twee keer toe naar een try counteren. Eerst was het Alexis Palisson die een goed anticipeerde op een pass van James Hook en al vrij snel de eerste try voor Frankrijk maakte. Vlak voor rust wist ook François Trinh-Duc een bal te onderscheppen om zo de tweede Franse try te maken. In de tussentijd wist Morgan Parra de twee conversies te benutten en mocht hij ook aanleggen voor twee penalty's die hij allebei wist te scoren.

Na de rust leek er niks aan de hand te zijn voor Frankrijk, ware het niet dat Wales erg agressief uit de kleedkamer kwam en ze bovendien efficiënt te werk gingen. Stephen Jones wist al snel twee penalty's te benutten, waardoor de achterstand al iets dragelijker werd. Het Millennium Stadium in Cardiff begon helemaal op haar grondvesten te schudden toen de jarige Shane Williams met een sublieme trap de snelle Leigh Halfpenny wist te bereiken, die een try wist te maken. In aanloop naar de try werd Morgan Parra naar de sin bin gestuurd, waardoor Wales niet alleen een enorme boost kreeg maar ook een manmeersituatie had.

Frankrijk bracht Michalak en Sébastien Chabal tussen de lijnen om het spel wat meer de controleren. Dit sloeg aan, gezien het feit dat Michalak een penalty raak wist te schieten. Ook kon Parra nog een penalty benutten na zijn straf uitgezeten te hebben. Het gat met Wales was nu zodanig groot dat Frankrijk niet meer in de halen bleek. Dit weerhield Wales er overigens niet van om het alsnog te proberen. Vlak voor het eindsignaal wist Shane Williams met een schijnbeweging een Fransman uit te spelen en zijn vijftigste try voor Wales te maken. Stephen Jones schoot de conversie nog via de paal binnen terwijl de tijd in de rode cijfers schoot. Frankrijk nam geen risico meer en schoot de bal over de zijlijn, waardoor de derde Franse overwinning een zekerheid was. Door deze overwinning staat Frankrijk voorlopig eerste in de rangschikking en zijn ze zelfs op weg naar een Grand Slam. Men spreekt van een Grand Slam als een land alle wedstrijden tijdens het toernooi weet te winnen.

Wales
Tries: Halfpenny, S. Williams
Conversies: S. Jones (2)
Penalty's: S. Jones (2)

Frankrijk
Tries: Palisson, Trinh-Duc
Conversies: Parra (2)
Penalty's: Parra (3), Michalak (1)

Kramer, Blokhuijsen en Tuitert naar troostfinale

Het Nederlandse mannenteam is uitgeschakeld voor de gouden medaille bij de ploegachtervolging. De ploeg met Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Mark Tuitert waren bijna een halve seconde langzamer dan de Amerikanen met Brian Hansen, Chad Hedrick en Jonathan Kuck.

In de andere halve finale wist Canada voor een verrassing te zorgen. De Canadezen reden een nieuw Olympisch record in 3.42,22 en waren daarmee 1.22 seconden sneller dan de Noorse achtervolgingsploeg. Morgen kan Nederland nog een bronze medaille pakken door in de troostfinale Noorwegen te verslaan.

Vancouver Update 23:15

We naderen alweer het einde van de Olympische Spelen komende zondag zal in BC Place de spelen worden afgesloten met een sluitingsceremonie. Tot die tijd zijn er nog een aantal medailles die van eigenaar kunnen verwisselen. In deze post lees je een overzicht met de gebeurtenissen tot 23:15 uur.

De schaatsers begonnen vandaag met deel een van de ploegenachtervolging. De Nederlandse mannen rekenden in hun kwartfinale af met Zweden. Ook de Verenigde Staten, Noorwegen en Canada drongen door tot de halve finales. Met name laatstgenoemde ploeg maakte indruk. Nederland zal het op moeten nemen tegen de Verenigde Staten waar Chad Hedrick bezig is met de laatste dagen in zijn schaatsloopbaan.

Voor de Nederlandse vrouwen zijn de Spelen voorbij. Ireen Wüst, Diane Valkenburg en Renate Groenewold verloren in de laatste halve ronde hun wedstrijd van Duitsland. Ook Polen, Japan en de Verenigde Staten drongen door tot de halve finales. Met name de wedstrijd tussen het thuisland Canada en de Verenigde Staten was een spannende. Beide teams gingen verschillende malen aan de leiding en de thuisploeg van Ingrid Paul kwam verrassend 0,04 seconde tekort om door te dringen tot de halve finale.

China heeft bij het curling beslag gelegd op de bronzen medaille. De regerend wereldkampioen klopte Zwitserland met 12-6. In de slalom bij het alpineskiën was Maria Riesch de snelste in de eerste run. De tweede run wordt later vandaag afgewerkt. De biatleten legden vandaag hun laatste afstand af. Noorwegen won de 4x7,5 kilometer bij de mannen met ruime voorsprong. Tenslotte werd bekend dat het niveau bij de ijshockeydames omhoog moet, want anders kan de sport van de Spelen verdwijnen.

Voor Nederland viel er een gouden medaille te noteren, want Nicolien Sauerbreij behaalde goud op de parrellel reuzenslalom bij het snowboarden. Ze bleef in een spannende finale de Russin Ekaterina Ilyukina voor. Het brons was voor de Oostenrijkse Marion Kreiner.

Goud voor Sauerbreij bij het snowboarden

Nicolien Sauerbreij heeft het goud gewonnen bij het snowboarden op de parallel-reuzenslalom. In de finale versloeg ze de Rusische Jekaterina Iljoechina.

De eerste run tussen beide dames was zeer spannend. Beiden namen af en toe een voorsprong, maar aan de finish was het verschil te verwaarlozen. De Russische won met 0,02 seconde. In de tweede run maakte Iljoechina een paar kleine foutjes waardoor Sauerbreij de voorsprong pakte. Deze hield ze vol tot het eind en pakte het goud met 0,23 seconde voorsprong.

Het is een historische gouden medaille voor Nederland, dat nog nooit een medaille won op de Winterspelen bij een niet schaatsnummer. Het is tevens de 100e gouden medaille in de olympische historie voor Nederland.

Het brons ging naar de Oostenrijkse Marion Kreiner. Zij klopte in de troostfinale de Duitse Selina Joerg.

Geen communie zondag in Sint-Jan

In de Sint-Janskathedraal in Den Bosch wordt zondag geen communie uitgereikt. Het kerkbestuur en het bisdom Den Bosch hebben dit besloten omdat zij niet willen dat homo-organisaties de eucharistieviering gebruiken als protestactie. COC Nederland en de Gay Krant zijn teleurgesteld omdat homo's in Den Bosch de communie wordt geweigerd.

De organisaties hadden homo's opgeroepen om zondag de mis in de Sint-Jan bij te wonen. Bisschop Hurkmans van Den Bosch had vandaag een gesprek met hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol en vicevoorzitter van COC Nederland Vera Bergkamp. Zij spraken met elkaar nadat de Reuselse pastoor Luc Buyens een rooms-katholieke prins carnaval de communie had geweigerd, omdat hij homo is.

Zondag kwamen tientallen homo's in Reusel bijeen om ter communie te gaan. Hurkmans blies hierop de hele communie af. De bisschop zou het belangrijk vinden dat mensen op een 'juiste' manier tot de kerk worden gebracht. Zoals bij homo's en hertrouwde hetero's niet het geval zou zijn.

Nederlandse dames uitgeschakeld bij ploegachtervolging

Zojuist is de kwartfinale van de ploegachtervolging bij de vrouwen afgewerkt. Het Nederlandse team met Ireen Wüst, Diana Valkenburg en Renate Groenewold heeft zich niet weten te plaatsen voor de halve finale van de ploegenachtervolging.

De Duitse vrouwen wonnen in de laatste ronde zoveel tijd dat ze zelfs de Nederlands vrouwen in één ronde tijd een behoorlijke achterstand bezorgde. De Duitsers met Annie Friesinger, Stefanie Beckert en Daniela Anschutz finishde na 3.01,95 en de Nederlandse dames waren 1.43 seconden later over de finishlijn.

Japan maakte in de eerste rit gehakt van Zuid Korea. De Japanse dames waren bijna vijf seconden eerder over de lijn. Polen wist te verrassen door Rusland naar huis te schaatsen en de grootste verrassing is waarschijnlijk dat de Canadese dames ook de volgende ronde niet wisten te halen. De Canadezen werden verslagen door de Verenigde Staten.

Aardbeving treft uiterste zuiden Japan

Een reeks eilanden in het uiterste zuiden van Japan is zaterdagochtend plaatselijke tijd getroffen door een krachtige aardbeving. Het epicentrum bevond zich onder de zeebodem van de Grote Oceaan, nog geen 100 kilometer van het eiland Okinawa, een van de Ryukyu-eilanden.

De autoriteiten waarschuwden voor een tsunami van mogelijk twee meter hoogte in een beperkte regio. De beving had een kracht van 6,9 tot mogelijk 7,3 op de schaal van Richter, aldus de eerste meldingen.

Uitslag ADO Den Haag - Roda JC

Vanavond stond in de Eredivisie één wedstrijd op het programma. ADO Den Haag moest het thuis opnemen tegen Roda JC. Hieronder vind je de uitslag van dat duel.

ADO Den Haag

1 - 2

Roda JC

 41' Luijckx
   25' Junker
 88' Hadouir
 
 Gele kaart: Oper, (ADO Den Haag),
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Wedstrijd lag enkele minuten stil wegens een afgebroken cornervlag
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Buijs
Derijck
Bosschaart
Kum
Van den Bergh (Knopper/69)
Luijckx
Toornstra
Hulst (Verhoek/39)
Milic (Oper/59)
Soltani
  Tyton
Saeijs (Kah/90+2)
De Fauw
Kruiswijk
De Jong
Janssen
Vormer
Hadouir
Bodor
Yulu Matondo
Junker (Djoum/84)

Sauerbreij naar finale

Nicolien Sauerbreij heeft Nederland zijn eerste medaille ooit bezorgd op een alpine onderdeel. Ze bereikte de finale van het snowboarden op de parallel-reuzenslalom.

De eerste run tussen Sauerbreij en haar Duitse tegenstandster Selina Jorg ging gelijk op. Uiteindelijk won Jorg die met een kleine voorsprong van 0,17 seconde. In de tweede run ging het wederom gelijk op. Het leek zeer spannend te worden totdat de Duitse vlak voor het einde onderuit ging.

In de finale treft Sauerbreij de Rusische Jekaterina Iljoechina. Ze klopte in haar halve finale Marion Kreiner uit Oostenrijk.

Zesde olympisch goud voor Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen heeft zijn zesde olympische titel binnen. De Noor was samen met zijn ploeggenoten Emil Hegle Svendsen, Tarjei Boe en Halvard Hanevold de sterkste bij de estafette bij het biatlon. Ze hielden de Oostenrijkers en de Russen achter zich.

Na de eerste ronde van Hanevold stonden de Noren nog zevende, maar daarna kwamen ze telkens als eerste door. Bij de laatste schietronde, toen Bjørndalen het opnam tegen de Rus Jevgeni Oestjoegov, maakte Bjørndalen geen fout, terwijl Oestjoegov wel in de fout ging, waardoor de Noren er met de olympische titel vandoor gingen. Oestjoegov werd er op het eind nog uitgesprint door de Oostenrijker Christoph Sumann, waardoor de Russen er met het brons vandoor ging.

Fors lagere winst VW

Volkswagen (VW), de grootste autofabrikant van Europa, heeft over 2009 een winst gemaakt van 911 miljoen euro, 81 procent minder dan een jaar eerder. De omzet daalde met 7,6 procent naar 105,2 miljard euro.

VW verwacht dit jaar weer meer winst te maken. VW zag de omzet dalen, hoewel de onderneming profiteerde van sloopregelingen van de overheid en het goed deed in China, inmiddels de grootste markt voor VW.

De directie denkt dat het dit jaar weer beter zal gaan en keert dividend uit. Toch steeg de koers van VW niet. De beurs in Frankfurt sloot licht hoger, maar de koers van VW daalde met 1,95 procent.

Fors lagere winst VW

Schumi: "Snelle overwinning uitgesloten"

Michael Schumacher heeft uitgesloten dat Mercedes Grand Prix vroeg in het nieuwe Formule 1-seizoen een overwinning boekt. Hij benadrukte dat zijn team nog geen runs met weinig brandstof heeft gedaan en dat ze nog niet snel genoeg zijn ten opzichte van de concurrentie.

"Op dit moment zijn we nog niet helemaal op de positie waar we willen zijn, dus waarschijnlijk zijn we nog niet competitief genoeg om de eerste races te kunnen winnen. We werken hard en het seizoen is lang, dus het is belangrijk om nu niet te ver achter te liggen. Het is moeilijk om het hele plaatje nu te kunnen schetsen," zei Schumacher na afloop van de tweede testdag in Barcelona.

De zevenvoudig wereldkampioen benadrukte dat hij even moest wennen aan het voormalige Brawn GP, maar dat hij nu gesettled is. "We werken goed samen met iedereen, maar het kost even tijd om met iedereen op te kunnen schieten. Het zijn goeie jongens, professioneel en de sfeer is goed. Maar we moeten onszelf bewijzen op het circuit, want testen is één ding, racen is iets heel anders."

Sauerbreij naar halve finale

Nicolien Sauerbreij heeft de halve finales bereikt van de reuzenslalom bij de vrouwen. De Nederlandse snowboardster versloeg de Oostenrijkse Claudia Riegler in twee runs.

Riegler ging halverwege de eerste run onderuit, waardoor Sauerbreij met 1,5 seconden voorsprong mocht beginnen aan de tweede run. Sauerbreij wist de voorsprong in de tweede run vast te houden en zo een plek in de halve eindstrijd veilig te stellen.

In de halve finale treft Sauerbreij nu de Duitse Selina Jörg.

Doden op Europese skipistes

Drie mensen hebben vandaag op skipistes in Frankrijk en Oostenrijk de dood gevonden. Een lawine werd een 20-jarige skiër in Oostenrijk fataal; een groepsgenoot raakte gewond. De twee waren met negen anderen verdwaald in de mist nabij Pusterwald, toen het ongeval plaatshad.

In Frankrijk kwamen twee personen om door een explosie bij Savoie in de Alpen. De man en de vrouw prepareerden een skipiste en wilden dynamiet laten ontploffen om een dreigende lawine uit de weg te ruimen. Er wordt onderzocht of de explosieven te vroeg of per ongeluk zijn afgegaan.

Doden op Europese skipistes

Nederland naar halve finale ploegenachtervolging

Zojuist is de kwartfinale van de ploegachtervolging bij de mannen afgewerkt. Het Nederlandse team met Stefan Groothuis, Sven Kramer en Simon Kuipers heeft zich weten te plaatsen voor de halve finale van de achtervolging. Zij waren een maatje te groot voor het Zweedse schaatsteam.

Canada wist de beste tijd neer te zetten tijdens de achtervolging Matthieu Giroux, Lucas Makowsky en Denny Morrison wisten met 3.42,38 een Olympisch record neer te zetten. Door de overwinning van Canada betekende dat de uitschakeling van Italië. De Italianen wonnen vier jaar geleden in Turijn nog de gouden medaille. Noorwegen versloeg Zuid Korea met 0,03 seconden en de Verenigde Staten wonnen ruim van Japan.

In de halve finale zal Nederland het moeten opnemen tegen de Verenigde Staten. Canada zal het moeten opnemen tegen Noorwegen.

Sauerbreij eenvoudig naar kwartfinale

Op de parallel-reuzenslalom heeft snowboardster Nicolien Sauerbreij de kwartfinales bereikt. De Nederlandse leidster in de stand om de wereldbeker versloeg in de achtste finales de Duitse Isabella Laböck in twee runs.

De Duitse topfavoriete Amelie Kober ging in de eerste run tegen de Russische Ekaterina Tudegesheva onderuit. Ze slaagde er in de tweede manche echter in om de achterstand goed te maken.

In de kwartfinale treft Sauerbreij nu de Oostenrijkse Claudia Riegler.

Alonso: "Ferrari is klaar voor Bahrein"

Fernando Alonso testte vandaag voor het laatst deze winter voor Ferrari. De Spanjaard reed vandaag op het circuit meer dan honderd ronden met de F10 en kwam 23 duizendste van een seconde te kort om de snelste tijd van de dag te noteren. Hij zegt dat zijn nieuwe werkgever helemaal klaar is voor de eerste race van het Formule 1-seizoen in Bahrein.

Alonso weet niet of de Ferrari F10 een winnende auto is. "Ik weet het niet. Wat we wel duidelijk weten is dat we goed werk hebben verricht. De auto deed het gedurende het voorseizoen erg goed en ik heb geluk gehad, want ik heb veel droge dagen gehad. We hadden een lijst gemaakt met zaken die we tijdens het testen moesten doen en vandaag hebben we de laatste afgevinkt. We hebben voor Bahrein al het mogelijke gedaan, dus we zien wel wat er gebeurt. Ik weet niet hoe snel we ten opzichte van de concurrentie zijn, maar wij halen in ieder geval alles uit ons potentieel."

De Spanjaard zegt dat de F10 de beste auto is waarin hij ooit gereden heeft. "Ik heb het al eerder gezegd en nu herhaal ik het. Het is de beste auto waarin ik ooit gereden heb, maar dat betekent niet dat het de sterkste auto op de grid zal zijn. Het is tot de eerste races onmogelijk om te weten of er nog een betere auto is. Ik ben blij dat februari nu voorbij is."

Djokovic naar finale Dubai

Novak Djokovic is de tegenstander van Mikhail Youzhny in de finale van het ATP-toernooi van Dubai. Titelverdediger Djokovic verloor voor de derde keer op rij de openingsset, maar boekte alsnog een moeizame zege op de ongeplaatste Cyprioot Marcos Baghdatis. Het werd 6-7, 6-3 en 6-4 in het voordeel van Djokovic.

Djokovic startte opnieuw slecht aan zijn wedstrijd. Hij verloor de eerste set in de tiebreak en kreeg in zijn drie daaropvolgende servicegames breakpunten tegen. 'The Joker' werkte in zijn partij dertien breakpoints weg en sloeg tien dubbele fouten. Ondanks de magere start trok de Serviër de stand gelijk in het tweede bedrijf, waarna hij in de beslissende set niet meer in de problemen kwam.

Georganiseerde misdaad ontdekt Twitter

De georganiseerde misdaad heeft de sociale netwerksites ontdekt. In enkele steden in Mexico bleven vandaag winkels gesloten en scholen leeg, nadat drugskartels voor het eerst via microblogdienst Twitter en netwerksite Facebook hadden gewaarschuwd voor schietpartijen.

Rivaliserende drugskartels in Mexico strijden in het grensgebied met de VS om de beste smokkelroutes naar het noordelijke buurland. Het met drugscriminaliteit verbonden geweld eiste de afgelopen drie jaar in Mexico circa 17.000 levens.

Rivaliserende drugskartels Twitteren in Mexico

Chinese curlsters leggen beslag op brons

De Chinese curlingvrouwen hebben brons gewonnen. Zwitserland werd in de wedstrijd om de derde plaats met 12-6 verslagen. De medaille van het Chinese viertal is de eerste curlingmedaille ooit voor het Aziatische land.

China begon uitstekend aan de wedstrijd. De regerend wereldkampioen pakte in het eerste end gelijk drie punten en na een punt verloren te hebben, gingen ze met twee stenen in het derde end vrolijk verder.Daarna kwam de klad er een beetje in. De Zwitserse vrouwen imiteerden het Chinese succes in de volgende drie ends en trokken de stand op 6-6 gelijk. Voor het team van Binyu Wang was dat het teken om zich te vermannen.

Met meer risico en uitstekende steenplaatsing werd het in het zevende end 8-6. In het achtste end haalden de Chinezen zelfs met vier stenen een punt. Voor de Zwitserse vrouwen was dat het teken om zich gewonnen te geven en China te feliciteren met de zege.

De finale bij het curlen voor de vrouwen wordt later op vrijdag gespeeld. Dat duel gaat tussen gastland Canada en Zweden.

Maastrichtenaren nemen afscheid van Gerd Leers

Duizenden Maastrichtenaren hebben vandaag afscheid genomen van voormalig burgemeester Gerd Leers (CDA). Het geplande volksadieu op de Markt begint later, omdat Leers op het stadhuis nog steeds bezig is 'handjes te schudden' van Maastrichtenaren, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Zo'n tweeduizend mensen stonden rond 19.30 uur op de Markt in afwachting van Leers. Het is winderig, maar droog, weet de woordvoerder. Het begin van het volksadieu stond aanvankelijk gepland om 19.00 uur.

Vanmiddag begon Leers met het afscheid van de Maastrichtenaren. De wachttijden liepen daarbij behoorlijk op. Vanochtend werd afscheid genomen van zijn medewerkers en in het begin van de middag was er een afscheid van mensen uit het openbaar bestuur, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Leers was sinds februari 2002 burgemeester van Maastricht.

Halverwege januari stapte Leers op, nadat hij onder vuur was komen te liggen toen bleek dat hij zijn positie als burgemeester had misbruikt. In 2006 kocht hij een vakantievilla in Bulgarije, maar toen het project mislukte probeerde hij zijn geld terug te krijgen door gebruik te maken van zijn positie als burgemeester. Leers hield altijd vol te hebben getracht, zakelijk en privé gescheiden te houden.

Liverpool's Skrtel breekt middenvoetsbeentje

Liverpool moet het de komende weken stellen zonder Martin Skrtel. De 25-jarige verdediger heeft een gebroken middenvoetsbeentje in zijn rechtervoet. Hoe lang trainer Rafa Benitez de Slowaak moet missen is nog niet duidelijk. Dat meldt Liverpoolvandaag vrijdag op de clubwebsite.

Skrtel werd gisteren in de knock-outfase van de Europa League tijdens het met 3-1 gewonnen uitduel bij Unirea Urziceni na ruim een uur spelen geblesseerd van het veld gedragen. Röntgenfoto's toonden vandaag aan dat de voet van de centrale verdediger gebroken is.

Martin Skrtel voorlopig aan de kant ©Novum/AP

Sauerbreij naar achtste finales reuzenslalom

Snowboardster Nicolien Sauerbreij heeft zich vrij eenvoudig voor de achtste finales op de parallelreuzenslalom geplaatst.

De 30-jarige Nederlandse zette na twee runs met 1.23,18 de tweede tijd neer. De Oostenrijkse wereldkampioene Marion Kreiner was het snelste. Om 21:15 uur moet Sauerbreij het in de achtste finales opnemen tegen de Duitse Isabell Laböck, die in de kwalificaties de vijftiende tijd wist neer te zetten.

Weer pensioenoverleg werkgevers en bonden

Werkgevers en de vakbeweging proberen het alsnog eens te worden over een hervorming van de pensioenen en langer doorwerken. Dat maakten werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW en FNV-voorzitter Agnes Jongerius vandaag duidelijk tijdens een bijeenkomst over de toekomst van het pensioenstelsel.

Wientjes nodigde de vakbeweging uit om voor de vorming van een nieuw kabinet tot een akkoord te komen. Maar Jongerius wilde zich niet laten vastpinnen. Werkgeversorganisaties stapten afgelopen najaar nog uit het overleg met vakbonden in de Sociaal-Economische Raad (SER) over verhoging van de AOW-leeftijd, omdat de ondernemers geen heil meer zagen in het overleg. De voorzitter van VNO-NCW ziet nu wel mogelijkheden om er met de vakbeweging uit te komen. De sociale partners zijn het volgens hem net zo oneens met de wijze waarop het kabinet mensen met zware beroepen bij een hogere AOW-leeftijd wil ontzien.

Volgens Jongerius is het eerst zaak om het eens te worden over het veiligstellen van aanvullende pensioenen, waarvoor het sparen door de vergrijzing en schokken op financiële markten steeds duurder wordt.

Opnieuw overleg hervorming pensioenen en langer doorwerken

Riesch leidt na eerste run slalom

De eerste run bij de olympische slalom voor vrouwen is gewonnen door Maria Riesch. De Duitse heeft een voorsprong van vier tienden op de Tsjechische Sarka Zahrobska. Marlies Schild bezet de derde plaats.

Lindsey Vonn wist net als bij de slalom op de combinatie enbij de reuzenslalom de finish niet te halen. De kans op de zusters Riesch op het podium is overigens aanwezig. Susanne Riesch staat namelijk op de vierde plaats en heeft een achterstand van zes honderdsten op Schild. Anja Pärson, die de olympische titel op de slalom in 2006 won, staat na de eerste manche op de negentiende plaats.

Later vanavond volgt de tweede en beslissende run.

Testdag Barcelona 26 februari

Nico Hülkenberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede testdag van deze week op het circuit van Barcelona. De Duitser in dienst van Williams was slechts 23 duizendsten sneller dan Fernando Alonso, die voor de tweede tijd tekende. Pedro de la Rosa zette de derde tijd op de klokken.

Virgin Racing kon aan het begin van de ochtend niet in actie komen omdat Lucas di Grassi de wagen gisteren in de bandenstapels parkeerde en het team geen reserve-onderdelen ter plaatse had. Even voor het middaguur kom Timo Glock de baan op met de Virgin, maar erg succesvol in tijd was hij niet: hij kwam niet verder dan de laatste plaats op de ranglijst.

Wat rode vlaggen betreft begon de dag goed: in de ochtend waren er geen vlaggen met die kleur. 's Middags waren er wel vier, waarvan er twee voor rekening kwamen van Jarno Trulli (één keer daar van door een probleem met de stuurbekrachtiging). Sebastian Vettel en Fernando Alonso veroorzaakten beiden één rode vlag.

Testdag 26-02-2010, Barcelona

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Hülkenberg Williams 1:20.614 -.--- 99
2 F. Alonso Ferrari 1:20.637 +0.023 134
3 P. de la Rosa BMW Sauber F1 Team 1:20.973 +0.359 114
4 V. Liuzzi Force India 1:21.056 +0.442 90
5 S. Vettel Red Bull Racing 1:21.258 +0.644 125
6 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:21.571 +0.957 104
7 M. Schumacher Mercedes 1:21.689 +1.075 85
8 L. Hamilton McLaren-Mercedes 1:22.152 +1.538 93
9 R. Kubica Renault 1:24.912 +4.298 53
10 J. Trulli Lotus 1:25.524 +4.910 70
11 T. Glock Virgin 1:25.942 +5.328 52

Hardwarecijfers uit Japan

Dat onze vrienden in Japan gamegek zijn, dat weten we allemaal. Daarom is het ook extra leuk om even te bekijken wat zijn qua consoles vooral hebben gekocht:

1. Nintendo DS - 44.821 - (29.713.439)
2. PSP - 34.167 - (14.188.780)
3. PlayStation 3 - 32.130 - (4.741.902)
4. Wii - 31.652 - (9.932.098)
5. Xbox 360 - 2.453 - (1.236.719)
6. PlayStation 2 - 1.883 - (21.625.918)

We zien dat de Nintendo DS nog steeds de onverslaanbare leider is, met achter zich de PSP. Verrassend genoeg staat op nummer drie niet de Wii, maar de PS3. Dat de Xbox 360 op de voet wordt gevolgd door de Playstation 2 is op zijn zachtst gezegd triest te noemen.

 Nintendo DS

 

Poetin baalt van povere medailleoogst

De Russische ploeg is vooralsnog redelijk succesvol op de Olympische Spelen in Vancouver, die nog tot zondag a.s. duren. Vladimir Putin, premier van Rusland, heeft inmiddels een diepgaand onderzoek aangekondigd. Daarnaast dreigde hij met consequenties voor de verantwoordelijke personen.

"Natuurlijk hebben we hoge verwachtingen van onze ploeg," aldus Putin, die niet blij is met de huidige resultaten van de Russische afvaardiging, in een reactie. "De fouten en mislukkingen moeten onderzocht worden. We moeten de situatie veranderen en de voorwaarden voor ons optreden bij de Olympische Spelen in Sochi 2014 rondkrijgen."

Rusland sleepte tot dusver dertien medailles (drie gouden, vier zilveren en zes bronzen) in de wacht. De Verenigde Staten vergaarden tot op heden de meeste plakken. Zij hebben er al 32. De Amerikanen worden gevolgd door Duitsland (26 medailles) en gastland Canada (17 medailles).

Busje met 102 passagiers van weg geplukt

De politie van Kaapstad heeft deze week een behoorlijk volgepropte bus van de weg geplukt. De schoolbus, geschikt voor achttien passagiers, bleek te zijn volgestouwd met maar liefst 102 Zuid-Afrikaanse kindertjes. Dit heeft de politie vandaag laten weten.

"Dit is een record", aldus een politiewoordvoerster. "We hebben wel vaker overladen taxi's en busjes van de weg gehaald, maar nog nooit eentje met zoveel mensen."

De bus bleek niet alleen te zijn overladen, er bleek nog veel meer niet in de haak te zijn. Het busje was eigenlijk allang afgekeurd en reed zonder werkende achterremmen en met plexiglas in plaats van veiligheidsglas in de sponningen. Daarnaast bleken de taxivergunning en de kentekenplaten vals te zijn.

De 49-jarige buschauffeur is afgevoerd naar het politiebureau. Hij zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.


Busje komt zo

Jans ontvangt 'dreigbrief'

Ron Jans is vanaf volgend seizoen trainer van sc Heerenveen. Een grote groep fans van FC Groningen, waar de oefenmeester op dit moment werkzaam is, is logischerwijs niet blij met deze wisseling. Toch ontving de trainer pas één negatieve reactie.

"Het is, nou ja, niet echt een dreigbrief, maar de schrijver adviseert me wel vriendelijk te verhuizen, anders zullen ze het nog wel laten merken. De afzender is anoniem, dat vind ik dan ook wel weer jammer", aldus Jans, die vanaf volgend seizoen bij sc Heerenveen aan de slag gaat.

"Maar wat mij betreft weegt die ene negatieve reactie niet op tegen de stapels felicitaties en bemoedigende reacties die ik afgelopen week heb mogen ontvangen."

RIVM gaat hoofdluizen verzamelen

De afgelopen twintig jaar is er in Nederland geen onderzoek meer gedaan naar hoofdluizen. Daarom deelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de komende week aan basisschoolleerlingen buisjes uit in de hoop dat ze die met een luis erin terugsturen.

Het onderzoeksinstituut wil weten of het ongedierte resistent is geworden voor bestrijdingsmiddelen. Luizen kunnen op verschillende manieren worden bestreden waaronder met insecticiden. Het is niet bekend of de kruipers zich hieraan aanpassen, terwijl in het buitenland dit soort geluiden wel klinken. Het RIVM wil daarover duidelijkheid.

Het instituut haakt aan bij het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH). Die vereniging heeft woensdag uitgeroepen tot landelijke (anti)luizendag.

BV Veendam pakt verkeerde bus naar Roosendaal

BV Veendam is vanmiddag met de verkeerde bus afgereisd naar Roosendaal voor de wedstrijd tegen de plaatselijke RBC. De volledige selectie en staf van de club uit Groningen heeft de bus van FC Groningen meegenomen.

Volgens algemeen directeur Jan Korte van Veendam was het de bedoeling dat de touroperator met een witte bus zou komen. De bus van ploeg uit de Jupiler League is voor een periode van vijf weken verhuurd aan de politieke partij D66 in verband met de verkiezingstournee. Korte spreekt van een misverstand bij de touroperator.

Hondo sprint naar dagzege op Sardinië

De vierde etappe in de Ronde van Sardinië is gewonnen door Danilo Hondo. Na 181 kilometer koersen, van Carbiona naar Iglesias, klopte de Duitser Giovanni Visconti en Sacha Modolo in de massaprint. Roman Kreuziger behield de leiding in het algemeen klassement.

Alessandro Petacchi kwam in de sprint ten val. De Italiaan raakte niet ernstig gewond, maar hij werd voor de zekerheid wel naar het ziekenhuis gebracht.

Meer rokers stoppen vanwege kosten

De kosten van het roken waren voor rokers vorig jaar vaker een reden om te stoppen met hun ongezonde hobby. Van de rokers die het afgelopen jaar zijn gestopt, gaf bijna een kwart aan dat roken ze te veel geld kost, meldt antirookclub Stivoro vandaag op basis van een onderzoek van TNS Nipo onder bijna twintigduizend Nederlanders.

In 2008 waren voor 14,2 procent van degenen die stopten de kosten de reden. Stivoro denkt dat de reden om te stoppen vanwege de kosten te maken kan hebben met de financiële crisis en nog een gevolg kan zijn van de prijsverhoging die in het najaar van 2008 voelbaar werd.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het percentage dagelijkse rokers verder is gedaald van 22,2 procent in 2008 naar 21,5 procent vorig jaar. Het aantal mensen dat 'wel eens' rookt, nam echter toe. Per saldo komt het percentage rokers in 2009 uit op 28 procent, tegenover 27 procent een jaar eerder. Het gemiddelde aantal gerookte sigaretten nam af van 15,3 in 2000 tot 14,4 vorig jaar.

Directeur van Stivoro Lies van Gennip zegt het positief te vinden dat mensen die roken, minder roken en minder vaak dagelijks roken. "Want hoe meer je rookt, hoe meer gezondheidsschade er is. Toch is elke sigaret die je rookt schadelijk. Daarom vinden we het wel zorgelijk dat nadat in 2008 het aantal rokers voor het eerst in vier jaar was gedaald van 28 procent naar 27 procent, we nu weer terug zijn op 28 procent."

Straat vernoemd naar Lara Croft

Een straat in het Britse plaatsje Derby is officieel tot de 'Lara Croft Way' omgedoopt. Het gamepersonage werd in 1996 verzonnen door de medewerkers van het in Derby gevestigde Core Design.

Met maar liefst 89 procent van de stemmen kwam Lara Croft als absolute winnaar uit de bus. De sexy actieheldin versloeg hiermee onder andere Derby County voetballer Steve Bloomer, astronoom John Flamsteed en techneut George Sorocold. Deze mensen zijn allen geboren in Derby en deden ook mee in de race om een straat naar hen vernoemd te krijgen.

"De publieke enquête heeft tot de verbeelding van veel mensen gesproken en ondanks mijn gebrek aan game-kennis is een dergelijke overwinning niet te negeren", aldus Derby gemeenteraadslid Lucy Care. "Lara Croft is in Derby geboren en verdient net als andere meer traditionele iconen een plaats in deze stad."

Straat eindelijk vernoemd naar Lara Croft
Straat eindelijk vernoemd naar Lara Croft (Foto: Novum)

Kostschool sluit slaapzaal om 27 lesbische tienermeisjes

Een meisjesinternaat bij het Zuid-Afrikaanse Dunbar heeft een van haar slaapzalen gesloten. Reden voor de sluiting zou zijn dat maar liefst 27 van de meisjes op de zaal 'het' met elkaar zouden doen.

Zuid-Afrikaanse media berichten vandaag dat de massale 'uitbraak' van homoseksualiteit op de kostschool werd ontdekt toen twee meisjes zoenend werden betrapt. Toen schoolambtenaren hierop een onderzoek instelden, bleken er zich tussen de driehonderd meisjes nog 25 lesbische tienermeisjes te bevinden.

"Zevenentwintig leerlingen bleken te zijn betrokken bij dit soort relaties", reageerde de woordvoerder van het provinciale departement voor onderwijs vandaag. "Hierop heeft de school het besluit genomen de slaapzaal te sluiten."

Het departement heeft een commissie aangesteld om de kwestie te onderzoeken. Het is namelijk verboden om scholieren te weigeren op basis van hun seksuele geaardheid. De ambtenaren noch de school wilden op de kwestie reageren.


Wie wil er nu niet naar zo'n kostschool?
Sporttip voor de meisjes in kwestie: Naakt curling!

Moeskroen zet kippen in tegen keukenafval

Zo'n vijftig gezinnen in de Belgische stad Moeskroen (vlak bij de Franse grens) krijgen van de gemeente elk twee kippen om hen te helpen met het wegwerken van hun keukenafval. De gemeente heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Het gaat om gezinnen die ervan beschuldigd worden dat ze hun vuilnis onvoldoende opruimen en daarmee een risico vormen voor de volksgezondheid. De kippen bieden de gezinnen een dubbel voordeel, aldus de gemeente. De dieren zorgen niet alleen dat ze van hun overtollige voedselresten afkomen, ze leveren ook nog eens gratis eieren.

De gezinnen moeten wel schriftelijk beloven dat ze de kippen niet binnen twee jaar zullen slachten. Ook moeten ze inspecties toelaten.

Heeft u ze ook in bruin?

Dementieva door in Kuala Lumpur

Jelena Dementieva heeft bij het WTA-toernooi in Kuala Lumpur de halve finales bereikt. De als eerste geplaatste Russin versloeg de Slowaakse Magdaléna Rybáriková met 6-0 en 6-3.

Dementieva moet het in de halve eindstrijd opnemen tegen Sybille Bammer die Kai-Chen Chang met 3-6, 6-3 en 6-3 versloeg. De andere halve finale gaat tussen de Russin Alisa Kleybanova en de Japanse Ayumi Morita.

Ooijer terug in basis bij PSV

Andre Ooijer keert zondag tegen RKC Waalwijk vrijwel zeker terug als basisspeler bij PSV. De international vervangt als rechtsachter de geblesseerde Stanislav Manolev. Ooijer begon de laatste paar wedstrijden steeds op de bank.

De Bulgaar viel gisteren geblesseerd uit in de Europa League-wedstrijd tegen Hamburger SV. "Ooijer verving hem en heeft dat goed gedaan", zei coach Fred Rutten vandaag. "Dan is het logisch dat hij nu weer speelt." Hij hield wel een kleine slag om de arm. "Er zijn er meer die op deze positie kunnen spelen." Zeker is dat Manolev een aantal weken niet in actie komt. De verdediger liep een spierscheuring op. Verder beschikt PSV over een fitte selectie.

Rutten: "Van RKC moeten wij winnen, dat lijkt me duidelijk." Ondanks een overwinning (3-2) werd PSV gisteren in de Europa League uitgeschakeld door HSV. Vorig weekeinde verspeelde de koploper op eigen veld twee punten tegen Sparta (1-1).

Spelers DOTO overwegen staking

Een aantal spelers van zaterdaghoofdklasser DOTO overweegt in staking te gaan. De spelers hebben al enkele maanden geen vergoedingen meer ontvangen en willen op deze manier protesteren. DOTO kampt met een forse naheffing van de belastingdienst en die heeft voor de beleidsbepalers prioriteit.

De selectie van DOTO kwam al eerder met protesten tegen de gang van zaken. Zo ging men al enkele keren met eigen vervoer naar uitwedstrijden, om zo te besparen op de kosten voor een bus. Eerder werd ook al eens gedreigd met staken, maar tot op heden speelde iedereen steeds toch. Mochten de betrokken spelers hun plan doorzetten, dan zal DOTO-trainer Nico Jalink morgen tegen Noordwijk een beroep doen op spelers uit het tweede elftal. Het zou gaan om veertien weigeraars.

DOTO staat momenteel voorlaatste in de Hoofdklasse A van de zaterdagamateurs, met 8 punten uit 14 wedstrijden. De dertiende plek veroordeelt ploegen tot het spelen van een nacompetitie om handhaving.

Sparta hofleverancier Jong Oranje

Sparta Rotterdam is hofleverancier voor de selectie van Jong Oranje voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Polen van aanstaande woensdag. Bondscoach Cor Pot riep vier spelers van de Rotterdammers op.

Jong Oranje staat er prima voor in de kwalificatiereeks. Het elftal van Pot is na vijf duels nog zonder puntverlies en staat bovenaan in de poule. Pot riep in zijn selectie alleen maar spelers op die al eens voor Jong Oranje speelden.

De complete selectie:

Doel: Tim Krul (Newcastle United, Engeland), Sergio Padt (Ajax) 
Verdediging: Daley Blind (FC Groningen), Jeffrey Bruma (Chelsea, Engeland), Daryl Janmaat (SC Heerenveen), Nicky Kuiper (FC Twente), Erik Pieters (PSV), Vurnon Anita (Ajax), Nick Viergever (Sparta Rotterdam)
Middenveld: Erik Falkenburg (Sparta Rotterdam), Leroy Fer (Feyenoord), Siem de Jong (Ajax), Kevin Strootman (Sparta Rotterdam), Georginio Wijnaldum (Feyenoord)
Aanval: Diego Biseswar (Feyenoord), Bas Dost (Heracles Almelo), Joshua John (Sparta Rotterdam), Ricky van Wolfswinkel (FC Utrecht).

'Faber wordt trainer MVV'

Ernest Faber wordt volgens Voetbal International de nieuwe trainer van MVV. De ex-prof had ook een aanbieding van NEC om assistent-trainer te worden en kon bij zijn huidige club PSV het belofteteam gaan trainen. Faber kiest echter voor de uitdaging van het hoofdtrainerschap bij MVV.

Vermoedelijk tekent hij binnenkort een tweejarig contract, dat ingaat per 1 juli. MVV zocht een nieuwe trainer, nadat Fuat Çapa onlangs opstapte. Fabers zaakwaarnemer Kees Ploegsma legt aan Voetbal International uit waarom de voormalig verdediger naar Maastricht zal vertrekken: "Ernest heeft erg veel zin in een avontuur bij MVV. Hij had een aantal andere opties, maar wil graag op eigen benen staan. MVV is een club met korte lijntjes, dat bevalt hem. Daarnaast is het natuurlijk geen gemakkelijke club, hetgeen betekent dat Ernest er veel kan leren."

Muziekverkoop België steeg 5 procent

De muziekverkoop in België is in 2009 met bijna vijf procent gestegen. Meer dan zeven miljoen singles (een toename van twintig procent) gingen over de toonbank. De omzet daalde echter wel, deze bedroeg ongeveer 160 miljoen euro, een daling van 2,3 procent.

Negen van de tien singles werden gedownload. Bij de albums geldt het tegenovergestelde, negen van de tien albums worden nog via traditionele kanalen zoals platenwinkels verkocht. Het meest verkochte album in België was 'Soul' van Seal.

De verkoop van dvd's, Blu-ray discs en games nam echter wel af. De verkoop van dvd's daalde met 8,3 procent. De verkoop van Blu-ray schijven verdubbelde echter. De meeste populaire Blu-ray film is 'Up'. Harry Potter 6 voert de lijsten aan van meest verkochte dvd in België.

In België nam de verkoop van games met zeven procent af. Er gingen alsnog bijna zeven miljoen spelletjes over de toonbank. FIFA 10 was het meest verkochte spel van ons zuidelijke buurland.

De cijfers komen van de Belgian Entertainment Association (BEA). De organisatie wees er nog op dat de verkoop te lijden heeft onder de oneerlijke concurrentie van het illegale aanbod op het wereldwijde web. Volgens de BEA zou de overheid dringend maatregelen moeten nemen 'om de wetgeving op het internet te laten respecteren'.

Van Marwijk: "Goed gesprek met Van Nistelrooij"

Bondscoach Bert van Marwijk sprak onlangs met Ruud van Nistelrooij over een mogelijke rentree van de spits in Oranje. Van Marwijk heeft daar een goed gevoel aan overgehouden.

"We begrijpen elkaar." Van Nistelrooij heeft nog niet gezegd dat hij weer beschikbaar is. "Ruud heeft gezegd dat hij dat pas doet als hij topfitén in vorm is. Hij zei heel verstandige dingen." Sinds de winterstop speelt Van Nistelrooij voor Hamburger SV. Hij ontbrak gisteren in de Europa League tegen PSV wegens een blessure. Waarschijnlijk komt hij het komend weekeinde ook nog niet in actie. "Heel jammer", vond Van Marwijk.

Van Nistelrooij speelde op het EK van 2008 nog voor Oranje. Daarna bedankte hij. Van Marwijk: "Hij heeft zich destijds netjes bij mij afgemeld. Dat heb ik gerespecteerd." Sindsdien was de spits veel geblesseerd.

Grote schade larven verwacht door sneeuw

De larven van de langpootmug gaan dit jaar waarschijnlijk voor veel schade zorgen in de akkerbouw, op sportvelden en golfbanen. Doordat er deze winter veel sneeuw viel zijn er weinig larven gestorven. De sneeuw behoedde de diertjes voor uitdroging. Dat meldt natuurbericht.nl vandaag.

Emelten, zoals de larven heten, zijn ongevoelig voor vorst. Dit komt omdat zij een soort antivries aanmaken. Wel zijn de jonge larven gevoelig voor uitdroging, wat door de sneeuwlaag deze winter grotendeels is voorkomen. Uit monsters van entomoloog -een insectendeskundige- Henk Vlug bleek dat de dieren een 'topwinter' achter de rug hebben.

In monsters vond de entomoloog op sommige plekken tot achthonderd emelten per vierkante meter. In hoge dichtheden kunnen de diertjes pas ingezaaide planten, grassen en bloemen volledig kaalvreten. Ook kunnen vogels vernielingen veroorzaken als zij op zoek gaan naar de emelten.

 

Nederland moet één Europa League plaats inleveren

De Europa League zal het vanaf het seizoen 2011/2012 met één Nederlandse club minder moeten doen. Door het slechte presteren van Nederlandse clubs in Europees verband zakte Nederland naar de tiende plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Door de uitschakeling van alle Nederlandse ploegen afgelopen donderdag kan de nummer negen, Portugal, niet meer worden achterhaald.

Nu mogen nog vier ploegen uit de Eredivisie deelnemen aan de Europa League, vanaf seizoen 2011/2012 maar drie. Nederland daalt vooral op de coëfficiëntenlijst doordat resultaten uit het seizoen 2004/2005 niet meer meetellen. In dat seizoen behaalde AZ de halve finale van de UEFA Cup en PSV bereikte toen de halve finale van de Champions League. Overigens heeft de daling op de coëfficiëntenlijst geen invloed op de plaatsing voor de Champions League. Pas als Nederland afzakt naar de dertiende stek op de UEFA-lijst zullen Champions League plaatsen in gevaar komen.

Dit seizoen doet Nederland het overigens redelijk. Het neemt nu een zesde plaats in. Spanje doet het tot op heden het beste, gevolgd door Duitsland. PSV zorgde met zestien punten voor de beste prestatie. Ajax (11) en FC Twente (10,5) sprokkelden iets minder punten binnen. De coëfficiëntenlijst wordt bepaald aan de hand van resultaten gerekend over vijf jaar. Alle totalen van de deelnemende clubs worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal deelnemers.

UEFA-coëfficiëntenlijst 2004-2009 (tussen haakjes clubs dit seizoen nog actief)

Plaats Land Punten Clubs nog actief
1 Engeland 77,713 5/7
2 Spanje 76,043 5/7
3 Italië 61,91 4/7
4 Duitsland 60,207 5/6
5 Frankrijk 51,573 4/6
6 Rusland 51,573 2/6
7 Oekraïne 43,125 -
8 Roemenië 39,55 -
9 Portugal 39,692 3/6
10 Nederland 36,546 -
11 Turkije 34,45 -
12 Griekenland 29,899 2/5

Gekibbel moet stoppen voor nieuw klimaatpact

Industrielanden en ontwikkelingslanden moeten ophouden met kibbelen rond klimaatonderhandelingen. Dat hebben milieu-afgevaardigden van honderd landen vandaag gezegd tijdens een jaarlijkse vergadering over het milieu op het Indonesische eiland Bali.

Volgens de vertegenwoordigers moet het vertrouwen tussen landen hersteld worden, nu de internationale klimaatconferentie afgelopen december in Kopenhagen jammerlijk mislukt is. In Kopenhagen bereikten landen slechts een vrijwillige overeenkomst om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Meer dan honderdnegentig landen komen later dit jaar bijeen in Cancun, in Mexico, in een nieuwe poging een bindend verdrag te bewerkstelligen.

Het doel is te voorkomen dat de gemiddelde temperatuur op aarde met meer dan twee graden Celsius stijgt ten opzichte van de pre-industriële gemiddelden van de late achttiende eeuw. Iedere stijging boven dat gemiddelde kan leiden tot catastrofale zeespiegelstijgingen, zeggen wetenschappers van de Verenigde Naties. Eilanden en kuststeden worden dan bedreigd. Veel dieren en planten zullen uitsterven en de landbouweconomieën van veel landen zullen drastisch wijzigen.

China heeft aangegeven op vrijwillige basis de 'koolstofintensiteit', oftewel de hoeveelheid uitstoot van koolstofdioxide per productie-eenheid, tegen 2020 met 40 tot 45 procent te verlagen ten opzichte van 2005.

Volgens VN-klimaatchef Yvo de Boer is het onwaarschijnlijk dat in Cancun een bindend akkoord wordt bereikt. Hij denkt dat de focus moet liggen op de top volgend jaar in Zuid-Afrika, voordat het huidige Kyoto-protocol in 2012 afloopt.

'BBC gaat radiostations en deel website sluiten'

De BBC gaat twee radiostations en delen van de website sluiten om kosten te besparen. Dat meldde de Britse krant The Times vandaag. Volgens de krant worden de herzieningen volgende maand bekendgemaakt. De BBC wilde vandaag geen commentaar geven.

De nationale omroep van Groot-Brittannië is in grote mate afhankelijk van kijk- en luistergeld dat door de Britse consument wordt betaald. Het is echter een steeds vaker gehoorde klacht dat de BBC te veel zou kosten en bovendien zijn concurrerende omroepen van mening dat de BBC door de toelages een oneerlijk voordeel heeft.

De journalistenvakbond heeft de plannen veroordeeld en waarschuwt voor stakingen.

Youzhny naar finale Dubai

De Rus Mikhail Youzhny heeft zich vanmiddag als eerste geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Dubai. De als zevende geplaatste Youzhny was in de halve eindstrijd met 7-5 en 7-6 Jürgen Melzer de baas.

Melzer zorgde in de kwartfinale van het toernooi in het oliestaatje nog voor een verrassing door de Kroaat Marin Cilic uit te schakelen. Tegen Youzhny kwam hij vandaag net te kort.

In de finale neemt Youzhny het op tegen de winnaar van het duel tussen Novak Djokovic en Marcos Baghdatis.

Boer eist bruidsschat van geitenneukers

De politie van Mbucuta, een plaats in het midden van Mozambique, heeft twee mannen op heterdaad betrapt terwijl ze bezig waren een geit te neuken. De eigenaar van de geit is woedend op het duo, en eist van hen een bruidsschat. Dit hebben Mozambikaanse staatsmedia vandaag laten weten.

De politie heeft deze week twee jonge heren gearresteerd, waarvan de leeftijden en namen niet zijn vrijgegeven. "Een van hen was naakt en hield de kop van de geit beet", vertelde een ooggetuige, Mario Creva, aan Radio Mozambique. "De andere man penetreerde het beest."

De aanklager heeft laten weten dat de twee voor de rechter moeten komen wegens kruimeldiefstal. Daarnaast zal de eigenaar van de geit een civiele procedure tegen het tweetal aanspannen. Hij eist volgens een familielid een traditionele huwelijksceremonie, door middel van het betalen van een bruidsschat.

Bouw mist 1,5 miljard omzet door vorst

De lange vorstperiode leidt bij bouw- en installatiebedrijven tot een omzetverlies van 1,5 miljard euro. Dat meldde USP Marketing Consultancy vandaag na een enquête onder bedrijven.

Het aanhoudende winterweer leidde in december tot een omzetverlies van 14 procent en in januari van 22 procent. Het aantal dagen dat in de bouw- en installatiesector niet gewerkt kan worden ligt in deze maanden gemiddeld op negen.

Aannemers in de grond-, weg- en waterbouw (de gww-sector) meldden dat er gemiddeld 22 dagen niet gewerkt kon worden. Ook aannemers in de B&U-sector (woningen en gebouwen) ondervonden meer hinder dan gemiddeld, met dertien gemiste werkdagen.

Installateurs ondervonden de minste hinder, met gemiddeld zes dagen vorstverlet. Van de ondernemers verwacht 52 procent het opgelopen omzetverlies nog dit jaar deels te kunnen inhalen, maar één op de twintig verwacht failliet te gaan.

1,5 miljard omzetverlies door vorst

Gehandicapte broer sterft van honger en kou

Een Duits meisje van zeventien jaar oud heeft niet zo goed voor haar broertje gezorgd. De gehandicapte broer, van negen jaar, overleed namelijk door honger en kou. Het meisje moest van haar moeder op haar broertje passen. De moeder was op vakantie naar Spanje.

Miriam G. (de moeder) moet nu voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden. Ze dacht dat haar dochter wel kon zorgen voor de overige gezinsleden. Dit bleek dus niet het geval te zijn. Het meisje schakelde meerdere minnaars van haar moeder in om voor haar broers en zussen te zorgen. De zorg voor de gehandicapte Justin zou ze wel zelf op zich nemen.

In plaats van die belofte na te komen, ging ze echter elke avond op stap in discotheken. Toen ze thuiskwam had ze ook geen zin meer om voor haar broertje te zorgen, ze was namelijk te moe. Daarna bleef ze tot de middag in haar bed liggen, waarna ze er meteen weer vandoor ging.

Justin stierf een verschrikkelijke dood. De gehandicapte jongen lag vastgebonden op bed naast een open venster. Hij had, op een smerige pamper na, geen kleren aan.

De moeder woont intussen in Keulen en is bevallen van haar zesde kind. Haar hangt een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd vanwege verwaarlozing met de dood tot gevolg. Dit geldt ook voor haar 'zorgzame' dochter, die zal voor de jeugdrechter moeten verschijnen. Ook haar wordt verwaarlozing met de dood tot gevolg ten laste gelegd.

Viertal klimt over muur Koninklijke Stallen

Vier mensen zijn er vandaag in de vroege ochtend, in geslaagd over de muur van de Koninklijke Stallen bij Paleis Noordeinde in Den Haag te klimmen. Twee Nederlandse studenten wisten hierbij een paar minuten over het terrein te wandelen, meldt een woordvoerder van de marechaussee vandaag.

De twee 20-jarige Nederlanders gingen als eersten de muur over. Ze werden rond 03.30 uur betrapt door een patrouille van de marechaussee. Een uur later zagen de marechaussees dat opnieuw twee mensen over de muur probeerden te klimmen. Hierbij ging het om een 24-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Tsjechië.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee zijn er geen aanwijzingen dat beide aanhoudingen aan elkaar gerelateerd zijn. De aangehouden personen zijn overgedragen aan de politie. Die heeft ze een boete gegeven. Het motief van de koppels is onduidelijk. Een politiewoordvoerder zegt dat het allemaal studenten waren en denkt dat hun acties te maken hebben met baldadigheid. "Er zat geen kwade opzet bij."

Begin februari werden nog drie 16- en 17-jarige Engelsen aangehouden in de tuin van Paleis Noordeinde nadat ze over de muur waren geklommen. Het drietal was op de vlucht voor een aantal belagers na onenigheid tijdens het uitgaan. Het komt volgens de woordvoerder van de marechaussee overigens niet vaak voor dat mensen over de muur proberen te klimmen. "Ik kan mij van de afgelopen maanden alleen deze zaken herinneren."

 

Thais hof legt beslag op bezit Thaksin

Het Thaise hooggerechtshof heeft vandaag bevolen tot de inbeslagname van 46 miljard baht (ruim een miljard euro) van het totale vermogen van ruim 75 miljard baht van de afgezette Thaise premier Thaksin Shinawatra. Volgens het hof hield Thaksin zijn tegoeden verborgen en heeft hij zijn macht misbruikt voor persoonlijk gewin.

Het hooggerechtshof oordeelde dat 'het in beslag nemen van al het geld oneerlijk zou zijn, omdat hij een deel had verdiend, voordat hij premier werd'.

De uitspraak maakt een einde aan een zaak die begon nadat Thaksin na een coup van het leger was afgezet in 2006. Hij werd beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik.

Beslag op bezit Thaksin (foto: Novum/AP)

UCI verbiedt ook tijdritfiets Cancellara

Na de Specialized tijdritfiets van Alberto Contador heeft de UCI nu ook de fiets van Fabian Cancellara verboden. De Zwitser van Saxo Bank rijdt ook op een Specialized fiets.

De ploegleider van Cancellara, Bjarne Riis, is niet blij met de beslissing van de internationale wielrenunie. "Gelukkig hebben we op dit moment nog geen belangrijke tijdritten gehad maar met Parijs - Nice in aantocht zijn we hier zeker niet blij mee. We zijn op dit moment op zoek naar een nieuwe geschikte fiets maar het is gewoon vreemd dat de UCI hier mee komt nu we al met racen begonnen zijn," zegt de Deen tegen sporten.dk.

Overigens heeft Cancellara, die onlangs de Ronde van Oman won, nog geen wedstrijden op de tijdritfiets gereden.

Brit ontkent diefstal van boek Shakespeare

Een Britse antiekhandelaar heeft vandaag ontkend schuldig te zijn aan de diefstal van een zeldzame eerste druk van de werken van Shakespeare.

De 53-jarige Raymond Scott verscheen vandaag voor de rechtbank in Newcastle. Hij was aangeklaagd voor diefstal, heling en het verwijderen van bewijsmateriaal. Scott zou in 1998 het zeldzame boek uit de bibliotheek van de universiteit van Durham hebben gestolen. Hij werd gearresteerd nadat een man het boek naar de Folger Shakespeare Bibliotheek in Washington had gebracht, zeggende dat hij het boek op Cuba gevonden had.

Scott, die zich bij de vorige zitting liet voorrijden in een koets, verscheen vandaag in militair uniform en droeg een dure Tiffany-zonnebril.

Klik hier voor een foto!

Fans boycotten Sonic 4

Een tijdje geleden dook er een spannende trailer op van een Sonic game die de werktitel "Project Needlemouse" had. Daarna werd  bekend gemaakt dat het hier om een Sonic spel (Sonic 4) ging dat in hoofdstukken zal worden verteld. Het bijzondere van deze game was dat het niet werd ontwikkeld door SEGA, maar toch de gameplay had van de 2D Sonic games van vroeger. SEGA was in haar nopjes. Ze dacht met deze game een goede zet gedaan te hebben, omdat een vaak gehoorde klacht van de vorige Sonic games was, dat fans liever een Sonic 2D game hadden. Maar dat dacht ze fout.  

Fans boycotten Sonic 4 namelijk. Ze vinden dat je je geld beter kan besteden aan bijvoorbeeld Sonic 1. Dat blijkt uit deze petitie. Ze starten de actie "Will buy Sonic 1 on Sonic 4 release". Met deze actie hopen ze SEGA onder druk te zetten, zodat zij een waardig vervolg op Sonic 1 of 2 maken. De actie loopt redelijk lekker: op het moment van schrijven hebben 1080 mensen de petitie ondertekend. 

Advocaat: "Dembélé moet eens duidelijk zijn"

Dick Advocaat vindt dat Moussa Dembélé eens duidelijk moet zijn over de vraag op welke positie op het voetbalveld hij het liefst wil spelen. De AZ-trainer weet nog steeds niet wat de echte positie van de Belgische aanvaller is.

Maar volgens Advocaat is dat niet het grootste probleem. "Het is vervelender dat Moussa het zelf ook niet weet. Ik las dat Nigel de Jong aan Bert van Marwijk heeft medegedeeld dat hij alleen op het middenveld wil spelen en niet als rechtsback", aldus de oefenmeester op de clubsite van de Alkmaarders.

"Moussa moet ook eens duidelijk zijn voorkeur voor een positie uitspreken. Hij speelt nu vijf jaar bij AZ. Kijk eens waar hij allemaal heeft gelopen", zegt Advocaat. "Ik denk dat hij het beste vanaf links kan spelen, vanwege de automatismen als linkspoot.

Volgens Advocaat is het belangrijk dat Dembélé een keuze maakt, voordat hij op de bank terechtkomt. "Moussa heeft heel veel kwaliteit, maar als je het niet laat zien dan kopen de grote clubs je niet", besluit hij.

'Nederlandse paters beschuldigd van misbruik'

Paters van de orde van salesianen van Don Bosco worden voor het eerst in Nederland openlijk beschuldigd van jarenlang seksueel misbruik. Mogelijk gaat het om honderden voornamelijk minderjarige leerlingen die op internaten en seminaries misbruikt zijn. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag op basis van een onderzoek van de krant en de Wereldomroep.

Het misbruik zou zijn gepleegd in de jaren zestig en zeventig door paters van het klooster Huize Don Rua in het Gelderse 's Heerenberg. Een oud-leerling van het klooster verklaart tegen de krant vanaf zijn 11e twee jaar lang misbruikt te zijn. Een 15-jarig meisje zou ook misbruikt zijn. Ook werd een salesiaan op non-actief gezet na misbruik van een minderjarige jongen.

Een voormalig salesiaan ondersteunt de verklaringen en zegt tegen de krant dat meerdere paters hun favoriete jongens hadden, waarmee zij een relatie onderhielden. De hoogste baas van de salesianen in de jaren zeventig in Nederland Ad van Luyn wil volgens NRC niet op de beschuldigingen reageren. Hij is nu bisschop van Rotterdam. Herman Spronck, nu de hoogste salesiaan, zegt niets van misbruik te weten en heeft geen problemen met een onderzoek hiernaar.

De salesianen kwamen recentelijk in opspraak door een grootschalig misbruikschandaal in Duitsland.

Gewonde bij botsing op N280

Vanochtend is een 35-jarige man uit Neer gewond geraakt bij een frontale botsing met een andere personenauto. Het ongeluk vond plaats op de N280 bij Baexem.

De man moest door de brandweer uit zijn benarde positie bevrijd worden. Een autowrak moest met behulp van een kraan opgeruimd worden. De N280 is inmiddels weer toegankelijk voor verkeer.

Het slachtoffer kon zijn auto vanmorgen rond half zeven niet meer onder controle houden bij een inhaalmanoeuvre. Hij raakte een muurtje langs de weg en een vrachtwagen om vervolgens frontaal op een personenauto met vier inzittenden te botsen. Zij hielden gelukkig niets over aan het ongeval.

De man uit Neer is overgebracht naar het ziekenhuis.

Klik hier voor een foto van de ravage.

Vancouver vandaag

Opnieuw een mooie dag in Vancouver voor de boeg. Een dag waarin veel Nederlanders in actie komen en er een groot aantal finales plaatsvinden.

Overzicht Evenementen:

Tijdstip Evenement Onderdeel Medaille
18.00 uur Curling, vrouwen, 3e/4e plaats China - Zwitserland ja
19.00 uur Alpineskiën Eerste run slalom nee
19.00 uur Snowboarden, vrouwen Kwalificatie reuzenslalom nee
20.30 uur Biatlon, mannen 4x7,5 kilometer estafette ja
21.00 uur IJshockey, mannen Halve finale Verenigde Staten - Finland nee
21.15 uur Snowboarden, vrouwen Achtste finales reuzenslalom nee
21.30 uur Langebaanschaatsen, mannen Kwartfinale ploegenachtervolging nee
21.50 uur Snowboarden, vrouwen Kwartfinale reuzenslalom nee
22.00 uur bobsleeën, mannen Eerste run viermansbob nee
22.05 uur Snowboarden, vrouwen Halve finale reuzenslalom nee
22.20 uur Langebaanschaatsen, vrouwen Kwartfinale ploegenachtervolging nee
22.30 uur Alpineskiën, vrouwen Tweede run slalom ja
22.30 uur Snowboarden, vrouwen Finale reuzenslalom ja
23.07 uur Langebaanschaatsen, mannen Halve finale ploegenachtervolging nee
23.40 uur bobsleeën, mannen Tweede run viermansbob nee
00.00 uur Curling, vrouwen Finale Canada - Zweden ja
03.00 uur Shorttrack, mannen Kwartfinale 500 meter nee
03.14 uur Shorttrack, vrouwen Kwartfinale 1.000 meter nee
03.30 uur IJshockey, mannen Halve finale Canada - Slowakije nee
03.43 uur Shorttrack, mannen Halve finale 500 meter nee
03.52 uur Shorttrack, vrouwen Halve finale 1.000 meter nee
04.14 uur Shorttrack, mannen Finale 500 meter ja
04.24 uur Shorttrack, vrouwen Finale 1.000 meter ja
04.51 uur Shorttrack, mannen Finale aflossingsploegen ja

Nederlanders in actie:

Vandaag komen er weer veel Nederlanders in actie. Bij het langebaanschaatsen rijden de mannen en vrouwen de ploegenachtervolging. Snowboardster Nicolien Sauerbreij komt in actie op de reuzenslalom. Bij het shorttrack staat Niels Kerstholt aan de start van de kwartfinale van de 500 meter. Bij de vrouwen verschijnt Annita van Doorn aan de start van de 1.000 meter.


Olympische Spelen op TV:

Tijd Zender Programma
19:00 uur Eurosport Diverse evenementen + herhaling
18:00 uur ARD Olympia Live
19:00 uur Nederland 1 Olympische spelen LIVE
08:00 uur Nederland 1 Olympische samenvattingen

Excuses Deense krant om Mohammed-cartoon

De Deense krant Politiken heeft zich vandaag verontschuldigd voor het beledigen van moslims door een cartoon af te drukken van de profeet Mohammed met een bom in zijn tulband. De excuses hebben het debat over de vrijheid van meningsuiting weer doen oplaaien.

De Deense media reageerden uiterst kritisch op de beslissing van Politiken. Voorheen stonden de media als één man achter de weigering excuses aan te bieden voor de publicatie van twaalf spotprenten die vier jaar geleden in de islamitische wereld grote woede wekten.

Politiken liet weten moslims in Denemarken en elders niet te hebben willen beledigen. De krant drukte de spotprent in 2008 opnieuw af toen de politie een plot had blootgelegd om de tekenaar van de cartoon, Kurt Westergaard, te vermoorden. Hoofdredacteur Tøger Seidenfaden zei tegen Associated Press dat zijn krant zich niet verontschuldigde voor het afdrukken van de prent, maar voor de aanstoot die dat teweegbracht. De excuses waren onderdeel van een schikking met een Saudische advocaat van acht moslimgroepen in het Midden-Oosten en Australië.

'Stompzinnig' noemde Jørn Mikkelsen, hoofdredacteur van Jyllands-Posten, de krant waar de twaalf cartoons het eerst in werden afgedrukt, de verontschuldigingen van Politiken. Hoofdredacteur Lisbeth Knudsen van de krant Berlingske Tidende noemde het gebeuren 'vernederend en beschamend'. Volgens Mogens Blicher Bjerregaard, hoofd van de Deense vakbond voor journalisten, knielt Politiken 'voor de tegenstanders van de persvrijheid'. Tekenaar van de cartoons Westergaard vond het een 'tegenslag voor de vrijheid van meningsuiting'.

Moslimleiders in Denemarken verwelkomden de excuses. "Het is een vriendelijk en menselijk gebaar dat de krant zijn verontschuldigingen aanbiedt," aldus Abdul Wahid Petersen, een gematigde imam.

Dit mag toch ook?

"Tweemaal goud Björgen dankzij middel tegen astma"

De Poolse skiloopster Justyna Kowalczyk beschuldigt de Noorse Marit Björgen ervan dat ze haar twee olympische titels bij de Spelen in Vancouver heeft gewonnen dankzij een geneesmiddel tegen astma.

Kowalczyk, zelf tweevoudig wereldkampioene, won in Vancouver zilver op de sprint en brons in de ploegenachtervolging. Björgen won op beide nummers goud. "Zonder dat geneesmiddel zou ze niet gewonnen hebben. Marit weet heel goed dat ze anders niet veel zou voorstellen. Ze zou haar ritme niet kunnen volhouden", aldus Kowalczyk.

Björgen zegt in een reactie dat ze erg gekwetst is door de insinuaties van haar opponente. "Dit doet pijn, ze is een slechte verliezer", aldus Björgen die steun krijgt van haar trainer Aage Skinstad. "Dit is het domste wat ik sinds het begin van de Spelen heb gehoord. Het middel is zowel door de FIS (internationale skibond) als het WADA (wereldantidopingagentschap) toegestaan".

Overigens werd Kowalczyk in 2005 door de FIS voor twee jaar geschorst voor het gebruik van een verboden pijnstillende substantie. Die straf werd later teruggebracht tot zes maanden omdat de Poolse ter goeder trouw zou hebben gehandeld.

Cruiseschip ramt kade in Egypte

Een luxe cruiseschip is vanochtend vroeg in harde wind en hoge golven tegen de kade geslagen in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh. Drie bemanningsleden kwamen om en vier toeristen, drie Britse vrouwen en een Italiaanse man, raakten gewond, berichtte de BBC vandaag.

In het schip, de Costa Europa, zaten bijna vijftienhonderd passagiers. Door de klap ontstond er een gat van 2 meter in de romp. Hierdoor kon er water in een van de cabines stromen, waarin de zeelieden zijn verdronken. Ze kwamen uit India, Honduras en Brazilië. De vier toeristen liggen in het ziekenhuis.

Volgens Costa Cruises, een Italiaanse rederij die cruises verzorgt, ligt het schip nu veilig in de haven. De passagiers zijn van boord gegaan en in hotels geplaatst. Zij worden binnenkort naar huis gevlogen. De Costa Europa was onderweg van Dubai naar het Noord-Italiaanse Savona.

Voor foto's, klik hier!

 

Van der Sar definitief jaar langer bij United

Edwin van der Sar heeft vandaag zijn contract bij Manchester United met een jaar verlengd. De 39-jarige recordinternational keept nu door tot juni 2011 op Old Trafford.

De afgelopen weken doken er regelmatig geruchten op over een contractverlenging van Van der Sar. Manchester-coach Alex Ferguson is verheugd dat hij het nieuws bekend mag maken. "Dankzij zijn enorme professionaliteit en toewijding houdt Edwin het zo lang vol. Wij zijn heel blij dat hij nog een jaar doorgaat", aldus de oefenmeester op de clubsite.

Ook Van der Sar is blij met zijn nieuwe contract. "Ik voel me nog steeds goed en ik geniet van het voetbal. Dit is een geweldige club", meldt hij. "Ik kijk ernaar uit om nog meer prijzen met Manchester te winnen."

De doelman is de club en de fans bovendien zeer dankbaar voor hun medeleven, nadat hij de afgelopen maanden door een moeilijke periode ging. De vrouw van Van der Sar werd in december getroffen door een hersenbloeding.

Van der Sar is al vijf seizoenen een vaste waarde bij United. Daarvoor stond de 130-voudig international bij Fulham, Juventus en Ajax onder de lat.

Van der Sar weet niet van ophouden © Novum/AP

FOK! Voetbalmanager ronde 2 gaat in

De voetbalmanager van FOK! is enkele weken weer van start gegaan. Ditmaal zonder problemen en de tweede ronde staat op het punt van beginnen. Wil je nog een team samenstellen of een speler wisselen? Je hebt nog tot vanmiddag 17:59 uur de tijd.

In de vorige ronde was r0binhood de beste met 111 punten. Een keurige tweede plaats is er voor MSNMGH met 98 punten. Shin88 bezet plaats 3 met 94 punten, voor VerrekteZakHooi en The_Japser die respectievelijk 89 en 87 punten hebben.

Denk jij het beter te kunnen en naast de eer een FOK!shirt willen winnen? Schroom dan niet om je nu in te schrijven.

Je hebt nog tot vanmiddag 17:59 uur de tijd om je team samen te stellen.

Chandhok dicht bij stoeltje bij Campos

De nieuwe teambaas van Campos Meta Colin Kolles zegt dat Karun Chandhok dicht bij een stoeltje bij zijn team is. De Indiër wordt sinds vorige week gelinkt aan het Spaanse team nadat José Ramón Carabante de renstal overgenomen heeft. Kolles bevestigt het nieuws en de geruchten gaan dat de 26-jarige coureur gisteren al een stoeltje heeft gepast bij Dallara.

"We waren onder de indruk van de prestaties van Karun in de GP2 en we zijn dicht bij een deal met hem. India is een fantastisch land en het zou goed voor de sport zijn om ook een Indiase coureur op de grid te hebben," meldt Kolles. "In de komende dagen kunnen we er meer over vertellen. Mijn doel is er nu voor te zorgen dat we in Bahrein op de grid staan en dat zou een grote prestatie zijn als dat zou lukken. We gaan de goede kant op en we doen alles wat in onze macht ligt om er bij te zijn in Bahrein, met Karun in de auto."

De vader van Karun Vicky Chandhok meldt ook dat een deal met Campos in de lucht hangt. "We zijn in gesprek met Colin en we hopen de deal snel te kunnen bevestigen. We kennen Colin nu al enkele jaren en we zijn onder de indruk van zijn toeweiding en passie om de auto in Bahrein op de grid te krijgen. We hebben onbegrensd vertrouwen in hem en we hopen dan ook dat de deal in de komende dagen bevestigd wordt."

Campos heeft al Bruno Senna onder contract staan, maar de Braziliaan lijkt niet meer zo zeker van zijn stoeltje. Mocht hij geen sponsorgeld vinden, dan lijkt José Maria Lopéz hem bij het team op te gaan volgen. De Argentijn staat nog bij Team US F1 onder contract, maar die renstal lijkt de Formule 1 niet te gaan halen.

Vlaar trots op uitverkiezing

Ron Vlaar maakt sinds jaren weer eens deel uit van de selectie van het Nederlands elftal. De premiere wordt het oefenduel met de Verenigde Staten, waarvoor keuze Bert van Marwijk de Feyenoorder heeft uitgenodigd.

 

"Dit is mooi", jubelt de van een ernstige knieblessure herstelde verdediger op de website van Feyenoord. "Ik weet waar ik vandaan kom en heb Oranje nooit als doel gesteld, maar als het dan toch weer zo ver komt is het heel mooi. Het seizoen tot dusver en deze selectie maken dat alle energie die ik in mijn revalidatie heb gestopt de moeite waard is geweest. Het gaat weer over voetbal en niet meer over die knie."

Tevens wordt de jonge defensieleider herenigd met de fysiotherapeuten die hem in de tijd van zijn blessure hielpen met de revalidatie in Zeist. "Dit is ook een beloning voor alle energie die zij destijds in mijn herstel gestoken hebben", zegt Vlaar, die zich direct daarna concentreert op het duel met FC Groningen van zondag. "Daar moeten we wat neerzetten en dan hoop ik daarna te kunnen genieten bij Oranje."

Ontevreden prostitueebezoeker opgepakt

Een 30-jarige ontevreden prostitueebezoeker is gisteren in Den Haag aangehouden, nadat hij weigerde te vertrekken. De man eiste het geld dat hij de prostituee had betaald terug en veroorzaakte problemen toen zij dit weigerde, meldt de politie vandaag.

De agenten schoten te hulp en sommeerden de man het pand aan de Doubletstraat te verlaten. Hij reageerde hier echter niet op, waarop agenten rond 08.30 uur er genoeg van hadden en hem meenamen naar een politiebureau. Tijdens zijn aanhouding gaf hij een van de politiemannen nog een kopstoot, de andere bedreigde hij. De politie maakt proces-verbaal op tegen de man.

Aquarium met haaien staat op springen

Mocht je toevallig van plan zijn één dezer dagen te gaan winkelen in hét winkelcentrum van Dubai, dan kun je helaas niet in alle winkels terecht. Het megagrote aquarium dat daar gevestigd is, met daarin rondzwemmende haaien, lekt en staat op springen.

Op dit moment zou het grootste winkelcentrum in het Midden-Oosten voor de zekerheid gesloten zijn; men is bang dat de tien miljoen liter water schade aanricht als het aquarium het begeeft. Ook kunnen dan de vrijkomende haaien voor de nodige commotie zorgen.

Volgens getuigen zijn er zo'n honderd winkels nog steeds gesloten. Zelfs het aquarium is nog met rood-witte linten afgezet. Toch weet een woordvoerder van de Dubai Mall te vertellen dat het lek inmiddels gedicht is.

In het aquarium, met afmetingen van 32,8 meter breed en 8,3 meter hoog, zwemmen 33.000 dieren van 85 verschillende soorten, waarvan zo'n 400 haaien. Het glas heeft een dikte van 75 centimeter.

Al in november 2008, tijdens de opening van de Mall, kwam het aquarium regelmatig in het nieuws. Zo'n veertig haaien kwamen toen om bij gevechten tussen de verschillende soorten.

Voor foto's, klik je hier!

 

 

'Lek'kere video van het lek 

Glock: "Update zal gelijk CFD moeten bewijzen"

Timo Glock is er van overtuigd dat Computational Fluid Dynamics de toekomst heeft in de Formule 1. Het systeem wordt al door alle teams gebruikt, alleen worden de vindingen daarna in de windtunnel getest. Virgin Racing doet dit niet en het gelijk van de renstal kan volgens de Duitser alleen bewezen worden wanneer de eerste grote aerodynamische update op de VR-01 gezet wordt.

"Vooralsnog hebben we er geen problemen mee," zei Glock over het gebruik van CFD tegen Autosport. "We hebben enkele kleine aerodynamische updates en die werkten meteen, dus dat is positief. Ik denk dat op het moment dat de grote updates komen het interessant zal worden. Het alleen met CFD werken is gewoon wat sneller dan ook de windtunnel gebruiken. Het maken van het model voor en het testen in de windtunnel kost veel tijd. Dat gaat veel sneller met CFD, maar we moeten mensen nog laten zien dat het werkt."

Glock is onder de indruk van de technieken die Virgin Racing gebruikt. "Toen ik in de fabriek kwam en een andere manier van het ontwerpen van een Formule 1-auto zag was het erg interessant voor mij. Toen ik op het Stowe-circuit op Silverstone voor de eerste keer in de nieuwe auto stapte was het een apart gevoel. Je weet dat hij niet in de windtunnel heeft gestaan, maar puur met CFD ontworpen is. Als de computers het fout hadden, dan had de bolide bij 200 kilometer per uur op kunnen stijgen, maar dat gebeurde niet. Het gevoel was goed, dus dat bewijst dat CFD echt werkt."

Zelda komt in 2010 op de Wii

Daar, de kogel is door de kerk. Lang werd er gespeculeerd of we Zelda Wii dit jaar nog zouden zien. Cammy Dunaway, hoofd van verkoop en marketing in Amerika, heeft in een interview aangegeven dat Zelda in de tweede helft van dit jaar uit gaat komen. Op de E3, die in midden juni gehouden wordt, zal er meer bekend worden gemaakt over dit spel.

Producent Eiji Aonuma beloofde al eerder een verfrissende nieuwe invalshoek in de structuur van het spel. Het is al bekend dat de de speler de Motion Plus controller zal moeten gebruiken om Link te besturen. Of de nieuwe hardware-uitbreiding voor de Nintendo Wii, de Wii Vitality Sensor ook gebruikt gaat worden is nog niet bekend. Het belooft in ieder geval een goed jaar te worden voor de Wii-bezitters met Zelda en titels als Super Mario Galaxy 2 en Metroid: Other M.

Zelda concept art

Cel voor rondslingeren zoontje

Een 30-jarige man is vandaag veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor poging tot doodslag van zijn kind. De man heeft volgens de rechtbank in Arnhem op 7 juli in Nijkerk het twee maanden oude kind onder meer bij de voetjes vastgepakt en heen en weer geslingerd in de badkamer, waarbij de baby met het hoofd tegen een wastafel kwam.

De rechter acht de man ook schuldig aan mishandeling met voorbedachten rade van zijn kind. Hij heeft de baby sinds zijn geboorte meerdere keren mishandeld, onder meer door het kind in het gezicht te slaan, aan zijn oortjes te trekken en een hete lamp in de handjes van het kind te drukken. De straf is conform de eis van de officier van justitie.

De zaak kwam aan het rollen toen de vader van het in mei geboren jongetje op 7 juli naar 112 belde, omdat zijn kindje stopte met ademen en slap werd. Een ambulance bracht het kind naar een ziekenhuis, waar onder meer hersenletsel, ribbreuken en blauwe plekken van mogelijk verschillende data werden geconstateerd. Een arts vermoedde kindermishandeling, waarop een andere arts sprak met de vader en zijn vrouw.

In dat gesprek gaf de man, die verminderd toerekeningsvatbaar is, toe het kind bij de voeten te hebben gepakt en hem heen en weer te hebben geslingerd, waardoor zijn zoontje met het hoofd tegen de wastafel kwam. Uiteindelijk deed deze arts aangifte.

Tegenover de politie en de rechter verklaarde de man later dat het kind bij het ongelukkig wegdraaien van de wastafel in de badkamer van zijn arm is gegleden, waardoor hij met de bovenkant van zijn voorhoofd tegen de wastafel kwam. Een forensisch arts stelde echter vast dat het heen en weer slingeren een meer waarschijnlijk scenario is voor het tegen de wastafel terechtkomen van het hoofd dan het tegen de politie vertelde verhaal.

Makaay vertrekt bij Feyenoord

De kogel is door de kerk: Roy Makaay vertrekt aan het eind van dit seizoen bij Feyenoord. Het contract van de aanvaller loopt dan af en daarnaast zou hij bij een mogelijke contractverlening er qua salaris flink op achteruitgaan.

Vitesse liet al eerder weten dat ze Makaay graag naar Arnhem wil halen. De spits staat daar zelf ook niet negatief tegenover. "Het plezier staat bij mij voorop. Geld speelt geen enkele rol bij mijn keuze. De gedachte om net als Giovanni van Bronckhorst mijn carrière af te sluiten bij mijn eerste club, spreekt mij aan", aldus de aanvaller die tussen 1993 en 1997 ook in Arnhem speelde.

Peper twijfelt over PvdA

PvdA-coryfee Bram Peper weet niet of hij bij de gemeenteraadsverkiezingen op zijn eigen partij gaat stemmen. Dat zei hij vandaag op BNR Nieuwsradio. "Ik twijfel in het Rotterdamse."

De PvdA in de Maasstad heeft de afgelopen vier jaar 'nou niet de meest glorieuze prestaties' geleverd, zei de oud-burgemeester van Rotterdam. "Ik hou een beetje van het understatement", voegde hij daaraan toe. Mogelijk stemt Peper op D66. "Ik noem mezelf altijd een libertair sociaaldemocraat, dus als ik uit zou wijken, kom ik bij D66 uit."

'Griekenland moet meer bezuinigen'

De Europese Unie dringt er bij Griekenland op aan snel nieuwe maatregelen te nemen om meer dan 4 miljard euro extra te bezuinigen boven op het besparingspakket dat al eerder werd aangekondigd. Dat zegt een overheidsfunctionaris vandaag.

De extra besparingen zijn volgens de EU nodig om het oplopende begrotingstekort dit jaar met de beoogde 4 procentpunten te verminderen. De EU heeft gemeld dat de huidige maatregelen het tekort met maar 2 procentpunten zullen verlagen, zegt de ambtenaar, die anoniem wil blijven, tegen Dow Jones Nieuwsdienst. Er wordt hard aangedrongen op een ander bezuinigingspakket van ongeveer 4 miljard euro, vervolgt hij.

"Griekenland denkt dat een pakket van EUR2 miljard tot EUR2,5 miljard zal volstaan om de doelstellingen te bereiken", stelt de ambtenaar verder.

Vertegenwoordigers van de EU, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) zijn sinds begin deze week in Athene om de voortgang van de Griekse bezuinigingen te evalueren. De kwestie drukt al weken op de financiële markten en de euro in het bijzonder vanwege vrees dat Griekenland niet zal kunnen voldoen aan de verplichtingen.

Het uiteindelijke pakket zal worden besproken met eurocommissaris Olli Rehn van Economische Zaken en waarschijnlijk volgende week worden onthuld, aldus de functionaris.

Griekenland staat onder grote druk van de EU en de financiële markt om het gat in de begroting, dat dit jaar naar schatting zal uitkomen op 12,7 procent van het bruto binnenlands product (BBP), terug te dringen. De Griekse regering heeft toegezegd het tekort dit jaar te verlagen tot 8,7 procent van het BBP en tot onder de EU-eis van 3 procent in 2012.

Om dit te bereiken heeft de overheid diverse bezuinigingen en belastingverhogingen aangekondigd, die naar verwachting acht tot tien miljard euro aan besparingen en extra inkomsten zullen opleveren.

Europese landen zijn echter niet overtuigd. Sinds de EU liet weten Griekenland te steunen wanneer dat nodig mocht zijn, hebben verschillende lidstaten, waaronder Duitsland en Frankrijk, gevraagd om extra stappen voordat ze enige financiële hulp toezeggen.

De nieuwe maatregelen betreffen vermoedelijk een verhoging van de BTW, meer bezuinigingen en hogere belastingen op luxe goederen, zoals boten en dure auto's. Griekenland zou daarnaast overwegen de belastingen op brandstof verder te verhogen.

Heavy Rain loopt vast

Vanaf vandaag kan je in Nederland Heavy Rain kopen, maar in Amerika is de game al een paar dagen uit. Volgens de Amerikanen loopt het spel vast. Nou gebeurt dat wel eens vaker met een game, maar gamers melden zelfs op fora dat hun save game het niet meer doet.

Op één van die fora probeert een woordvoerder van Sony de klagende Heavy Rain-spelers te kalmeren. "Ik wil iedereen laten weten dat de problemen bekeken worden. Voor nu kan ik alleen als advies geven dat je je Playstation 3 niet gelijk moet uitzetten als Heavy Rain vastloopt. Dit zou wel eens je save game kunnen aantasten. Het duurt soms iets langer om op te slaan dan verwacht en als je een zwart scherm hebt dan kan het lijken dat de game gecrasht is. In dit soort situaties raden we aan vijf minuten te wachten voordat je het spel reset".

Of deze problemen zich ook voordoen bij de Europese versies is niet bekend. Een review en twee specials van Heavy Rain staan inmiddels online op FOK!games.

Heavy Rain

Clijsters en Henin terug in Belgisch Fed cup-team

Vorige week gingen de geruchten al de ronde, maar nu is het definitief: Kim Clijsters en Justine Henin keren terug in het Belgische Fed Cup-team. Clijsters en Henin doen mee aan de wedstrijd eind april tegen Esland.

"Dat Kim en Justine, na hun recente comebacks, nu ruimte vrijmaken om deel te nemen aan de Fed Cup, is uiteraard fantastisch”, aldus Sabine Appelmans, captain van het Belgische Fed Cup-team, "Met hen treden we aan met de sterkst mogelijke Fed Cup-ploeg en moeten wij ons kunnen kwalificeren voor deelname aan de wereldgroep in 2011. Een nieuwe finale ligt dan in ons bereik."

De Belgische ploeg bestaat verder uit Yanina Wickmayer en Kirsten Flipkens.

[GP2 Asia] Uitslag Bahrein Race 1

Davide Valsecchi heeft met nog drie races te gaan de titel in de GP2 Asia Series veiliggesteld. De Italiaan pakte de zege in de hoofdrace in Bahrein, waardoor hij door de concurrenten niet meer in is te halen. Javier Villa pakte plaats twee, voor Luca Filippi. De enige Nederlander die meedeed Yelmer Buurman eindigde als twaalfde.

Jules Bianchi mocht van poleposition vertrekken, maar de Fransman kwam slecht weg en ging pas als elfde de eerste bocht in. Dit gaf de leiding aan Filippi, voor Villa en Valsecchi. De eerste pitstops volgden al snel en het was Villa die door zijn vroege stop de leiding pakte, voor Filippi en Valsecchi. Laatstgenoemde begon bij Filippi aan te dringen, maar kwam er niet voorbij.

Valsecchi deed een mislukte inhaalpoging en al snel zat de Italiaan weer vlak achter Filippi. Uiteindelijk haalde hij zijn landgenoot met nog zes ronden te gaan in. Daarna bleek de iSport-rijder veel sneller te zijn dan de koploper, waana hij na een mislukte eerste poging de Spanjaard uiteindelijk wel verschalkte. Villa viel verder terug, want vlak voor de finish wist ook Filippi hem nog te passeren en zo de tweede plaats te behalen. Giacomo Ricci drong nog aan bij Villa, maar de Spanjaard wist de laatste plaats op het podium net te behouden.

Valsecchi heeft met nog drie races te gaan 45 punten verzameld, terwijl de naaste concurrent en teamgenoot Oliver Turvey slechts op zestien punten staat. Hij scoorde in de eerste race in Bahrein niet omdat hij in de pits te veel tijd nodig had.

Uitslag Race 1:

Pos. Coureur Team Tijd
1 D. Valsecchi iSport International 1:02:05.146
2 L. Filippi Qi-Meritus.Mahara + 2.792
3 J. Villa Arden International + 5.067
4 G. Ricci DPR + 5.238
5 C. Pic Arden International + 13.026
6 A. Parente Coloni Motorsport + 17.777
7 S. Perez Addax + 23.948
8 A. Zaugg Trident Racing + 25.479
9 O. Turvey iSport International + 29.253
10 J. Bianchi ART Grand Prix + 33.238
11 D. Zampieri Piquet GP + 34.509
12 Y. Buurman Ocean Racing Technology + 39.513
13 S. Bird ART Grand Prix + 40.415
14 C. Vietoris DAMS + 41.750
15 E. Piscopo DAMS + 45.779
16 W. Bratt Coloni Motorsport + 45.803
17 V. Arabadzhiev Piquet GP + 48.577
18 M. Chilton Addax + 1:03.448
19 J. Rosenzweig Super Nova International + 1:04.622
20 F. Leimer Ocean Racing Technology + 1:19.757
21 J. Kral Super Nova International + 1:46.123
22 P. Kralev Trident Racing + 1 ronde
23 M. Herck DPR + 2 ronden
DNF A. Rossi Qi-Meritus.Mahara + 8 ronden

'Groen' vliegen bestaat niet

De Reclame Code Commissie heeft cheaptickets.nl op de vingers getikt voor de bewering dat klanten bij de webwinkel voor vliegreizen 'groen' kunnen vliegen. Volgens de commissie suggereert het bedrijf hiermee dat bij de onderneming milieuvriendelijk kan worden gevlogen, terwijl dit helemaal niet kan, meldt Milieudefensie vandaag.

Milieudefensie had bij de Reclame Code Commissie (RCC) een klacht ingediend over advertenties van cheaptickets.nl, waarin de bewering werd gedaan. Milieudefensie is blij met de uitspraak van de RCC. "Vliegen is de meest vervuilende manier van vervoer. Reizigers ten onrechte voorspiegelen dat ze milieuvriendelijk kunnen vliegen is wel een heel goedkope manier van geld verdienen", zegt een woordvoerder.

Het bedrijf had ter verdediging aangevoerd dat in de huidige maatschappij hoe dan ook wordt gevlogen. Sommige vluchten zijn meer belastend voor het milieu dan andere, aldus cheaptickets.nl. Volgens de onderneming wordt met de uiting getoond dat mensen milieubewust kunnen vliegen, niet dat vliegen op zichzelf milieuvriendelijk is. Omdat bekend is dat vliegen niet goed is voor het milieu, vindt het bedrijf dat het niet misleidend bezig is.

De RCC zegt echter dat cheaptickets.nl met uitingen als 'de groenste vlucht' wel degelijk suggereert dat bij het bedrijf milieuvriendelijk kan worden gevlogen. Volgens de commissie zal weliswaar gelden dat de ene vlucht milieuvriendelijker is dan de andere, maar aangezien vliegen in het algemeen een zeer milieu-onvriendelijke wijze van transport is, mag de onderneming niet stellen dat haar vliegtickets milieuvriendelijk zijn. De commissie beveelt het bedrijf aan niet meer op deze manier reclame te maken.

'Groen' vliegen bestaat niet
'Groen' vliegen bestaat niet (Foto: Novum)

'Enorme' ijsbergen laten los van Antarctica

Een ijsberg ter grootte van de provincie Drente is in Antarctica tegen een gletsjer opgebotst. Hierdoor raakte een ander gigantisch blok ijs los. Australische en Franse wetenschappers lieten vandaag weten dat dit tot gevolg kan hebben dat de zuurstofgehaltes in de wereldzeeën kunnen dalen.

De botsing vond plaats op 12 of 13 februari. De twee ijsbergen drijven nu op zo'n honderd tot honderdvijftig kilometer voor Antarctica.

De oude ijsberg heeft een lengte van 97 kilometer, het stuk ijs dat na de botsing afbrak is 78 kilometer lang en 39 breed. Het ijs is ongeveer een vijfde van de totale hoeveelheid water die jaarlijks in de hele wereld wordt verbruikt.

Deskundigen maken zich zorgen over het effect van de enorme verplaatsing van ijs. De gletsjer hield het water in het gebied ijsvrij, omdat de ijsmassa op het water dreef. Nu een deel van de gletsjer weg is, kan zeeijs zich ophopen en daarmee voorkomen dat koud water kan zinken. Dit zinkende water stroomt richting de oceanen en laat daar veel zuurstof los.

Er zijn slechts een paar gebieden ter wereld waar dit gebeurt. Een vertraging van dit proces kan er dus voor zorgen dat minder zuurstof in de oceanen wordt afgezet, met alle gevolgen voor het leven in die wateren van dien.

Risico op overlijden tijdens feestje Justin Bieber

Justin Bieber wordt maandag 16 en hij heeft grootse plannen voor zijn verjaardagsfeest. Zulke grootse plannen dat de ouders van zijn gasten een contract moeten tekenen waarin staat dat ze het risico op overlijden op de koop toenemen.

De tienerster gaat zijn verjaardag het hele weekeinde vieren. Onder meer paintball, sumoworstelen en tennis staan op het programma. Ook kunnen de feestgangers gebruikmaken van een zwembad, jacuzzi en fitnessruimte.

Voordat het feest morgen los kan barsten, moeten alle gasten een handtekening van hun ouders regelen. "Ik realiseer me dat deelname van mijn kind ernstige verwondingen of de dood tot gevolg kan hebben", staat in het contract dat de ouders moeten ondertekenen. Entertainmentwebsite TMZ legde de hand op een van de contracten.

Hoewel het feestgedruis mogelijk tot de dood kan leiden, zijn alcohol en drugs ten strengste verboden op Biebers partijtje. Iedereen die met verdovende middelen wordt gesnapt, wordt vriendelijk gevraagd het feestje te verlaten.

'Eerst contract tekenen, anders geen feesie!'

Google in zwaar Europees weer

Internetbedrijf Google moet mensen waarschuwen alvorens het camera's steden instuurt om foto's te maken voor zijn dienst Street View. Dat hebben privacy-waakhonden van de Europese Unie Google in een brief laten weten. De toezichthouders willen eveneens dat Google de foto's niet langer dan zes maanden bewaart. Nu is dat nog een jaar.

Google liet in een reactie weten dat het bewaren van beelden in Street View voor een periode van een jaar 'legitiem en gerechtvaardigd' is. Volgens het bedrijf wordt op de website van Google al aangegeven wanneer en waar voertuigen met camera's zullen rondrijden.

Street View werd in 2007 in de Verenigde Staten gelanceerd en bevat momenteel foto's van wegen en straten in vele honderden steden en dorpen. Om de privacy te waarborgen worden met speciale software gezichten en kentekenplaten onherkenbaar gemaakt.

Aanvankelijk was Google terughoudend om de dienst in Europa aan te bieden, omdat regeringen hadden aangegeven dat het nemen van foto's van mensen op openbare plekken mogelijk in strijd was met privacy-wetgeving. Griekenland liet vorig jaar weten de dienst tegen te houden totdat extra garanties worden afgegeven dat de privacy gewaarborgd wordt. De bewoners van een Engels dorp vormden vorig jaar april een menselijke ketting om een camerabusje tegen te houden.

Google schikte zich eveneens naar Duitse eisen dat de originele beelden van gezichten, kentekenplaten en huisnummers gewist worden. Dat geldt ook voor afbeeldingen van personen die aangeven dat zij niet willen dat hun informatie in de dienst gebruikt wordt.

Het hoofd van de Europese organisatie voor gegevensbescherming Alex Turk schreef Google's privacychef Peter Fleischer op 11 februari een brief waarin hij het bedrijf opdroeg altijd van tevoren op zijn website, maar ook in de plaatselijke en landelijke pers, kenbaar te maken waar en wanneer gefotografeerd gaat worden. Ook moet het bedrijf van Turk afbeeldingen voortaan binnen zes maanden verwijderen.

De waarschuwing omtrent de privacy van Europese burgers komt in dezelfde maand dat drie directeuren van Google, onder wie Fleischer, door een Italiaans hof zijn veroordeeld wegens het schenden van de privacy. Google reageerde volgens het hof te traag met het verwijderen van een filmpje waarop pestkoppen een autistische jongen het leven zuur maken. Google liet weten in beroep te gaan tegen de uitspraak, omdat die in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting op internet. Op dezelfde dag dat de rechtbank uitspraak deed klaagden drie concurrenten van Google dat het internetbedrijf de namen van de bedrijven met opzet laag in zijn zoekresultaten zou tonen.

Streetview, inbreuk ook privacy?

100 vierkante km in Just Cause 2-demo

Vandaag hebben we te horen gekregen dat er een Just Cause 2-demo aankomt waar je bijna 100 vierkante kilometer zal kunnen verkennen.

De over-the-top actiegame zal later deze maand uitkomen, maar Mike Oldman, community manager van Square-Enix, heeft fansite Panau Island verteld dat er op 4 maart een demo zal komen. De demo, die het woestijnachtige deel van de eilandgroep beslaat, zal dorpjes, militaire basissen en een heus vliegveld hebben. Ook zijn er genoeg gebouwen te beklimmen, voertuigen te besturen en missies beschikbaar. De volledige game is naar eigen zeggen 1000 vierkante kilometer.

De demo zal beschikbaar zijn voor Xbox360, PC en PS3.

Just Cause 2 is de opvolger van de gelijknamige actiegame, met in de hoofdrol Rico Rodrigues en zijn trouwe grijphaak en parachute, waar je de gekste capriolen mee uithaalt terwijl je dood en verderf zaait in een corrupte eilandengroep. FOK!games heeft trouwens een bezoek gebracht aan het Square-Enix Event en daar de game kunnen spelen. Binnenkort kun je lezen wat wij ervan vinden.

jc2

Dit is trouwens een fractie van Panau...

Adebayor loopt opnieuw fikse schorsing op

Manchester City moet Emmanuel Adebayor opnieuw een tijdje missen. De Engelse voetbalbond FA schorste de Togolese aanvaller vandaag voor vier wedstrijden.

Adebayor krijgt de schorsing naar aanleiding van zijn rode kaart in het verloren bekerduel met Stoke City (3-1). De spits werd in de 83e minuut van het veld gestuurd nadat hij met zijn arm Ryan Shawcross raakte.

In september kreeg Adebayor al een schorsing van drie wedstrijden aan zijn broek. Hij schopte toen zijn oude ploeggenoot Robin van Persie tegen het hoofd. Een maand later kwam Adebayor weer in opspraak nadat hij op provocerende wijze een doelpunt vierde tegen Arsenal. Hij kreeg destijds een voorwaardelijke straf van twee duels en een boete van 25 duizend euro.

Emmanuel Adebayor

Emmanuel Adebayor wederom geschorst ©Novum/AP

'Eerst de taal spreken, dan uitkering'

Immigranten moeten eerst Nederlands kunnen spreken, voordat zij aanspraak kunnen maken op een bijstandsuitkering. Dat is de kern van een initiatiefwetsvoorstel dat de VVD vandaag indient.

Tweede Kamerlid Stef Blok kondigde in november al aan dat hij de criteria voor het aanvragen van een bijstandsuitkering wilde aanscherpen. Nu is in de wet weliswaar opgenomen dat alleen personen die een 'duurzame band' met Nederland hebben een uitkering kunnen aanvragen, maar in de praktijk wordt deze regel 'nauwelijks toegepast'. Er zijn 'duizenden mensen' met een bijstandsuitkering die niet de Nederlandse nationaliteit hebben en niet of nauwelijks de taal spreken, stelt Blok.

"Mensen die pas enkele jaren in Nederland zijn kunnen, zelfs als ze nooit belasting betaald hebben, in de praktijk desnoods levenslang een uitkering ontvangen. Dit is onacceptabel wat de VVD betreft", zei hij daarover in november.

Daarom wil Blok in de wet vastleggen dat nieuwkomers Nederlands moeten spreken op het niveau waarop bij inburgeringscursussen wordt getoetst. Deze aanscherping vormt een logische aanvulling op een andere eis voor het krijgen van bijstand, namelijk de plicht om werk te aanvaarden. "De bereidheid om werk te aanvaarden is immers een wassen neus wanneer men de Nederlandse taal niet beheerst", aldus Blok.

'Eerst Nederlands spreken, dan pas uitkering'

Seizoen voorbij voor Vitesse-spits Kaloglu

Vitesse moet het de komende maanden zonder Sinan Kaloglu doen. De Turkse aanvaller liep gisteren tijdens de training ernstig knieletsel op. De eredivisieclub verwacht dat Kaloglu zes tot negen maanden uitgeschakeld is.

Kaloglu ging na een kopduel door zijn rechterknie. Hij scheurde daarbij zijn voorste kruisband. De 28-jarige spits wordt binnen vier tot zes weken geopereerd. Eerder dit seizoen was Kaloglu al enkele keren uit de roulatie door verschillende blessures.

De Turkse aanvaller kwam begin dit seizoen over van het Duitse VfL Bochum. Tot nu toe speelde Kaloglu slechts acht competitieduels voor de Arnhemmers. Hij maakte twee doelpunten.

IOC boos op bierdrinkende ijshockey-vrouwen

Het Internationaal Olympisch Comité is een onderzoek gestart naar de manier waarop de Canadese ijshockeyvrouwen hun olympische titel hebben gevierd. Nadat ze het al hadden gevierd in de kleedkamer, kwamen de Canadese vrouwen terug naar de ijsbaan. Daar dronken ze, met hun gouden medaille om hun nek, bier en champagne en staken een sigaar op. Volgens het IOC is dit schadelijk voor het imago van de Olympische Spelen.

Het IOC moest overigens op het feestje worden gewezen door een journalist van persbureau AP. "We willen dit soort dingen niet zien. Het is geen goede promotie van de Olympische Spelen. Als ze hun feestje nou in de kleedkamer hadden gevierd, dan was er geen probleem," aldus IOC-lid Gilbert Felli. "We willen weten wat er precies is gebeurd, daarna zullen we gepaste maatregelen nemen."

De Canadese ijshockeyvrouwen hebben inmiddels hun excuses aangeboden.

Venetiaanse invloeden in Anno 1404: Venice

Sinds deze week is de eerste uitbreiding van Anno: 1404, genaamd Venice, beschikbaar als DVD-rom, direct download en op Steam. In de uitbreiding staat de invloed van Venetië centraal.

Anno 1404: Venice zal een aantal fikse vernieuwingen met zich meebrengen zoals nieuwe schepen, het kunnen smokkelen van goederen en het infiltreren van steden. Ook kun je steden volledig overnemen zonder wapengekletter, door de invloed van de Hoge Raad in je eigen stad te gebruiken. Ook is er een nieuw soort eiland geïntroduceerd, het zogenaamde 'vulkaaneiland'. Er zijn 60 nieuwe speciale items en 300 nieuwe quests beschikbaar, waaronder nieuwe soorten avonturen in vorm van het enteren van schepen en een handelsrace. Dit alles samen met nieuwe achievements, medals en unlockables.

Er is echter één ding waar men heel lang op heeft gewacht: multiplayer. Venice zal vier spelers in één game ondersteunen, en co-op tot acht spelers. Wat precies het verschil is tussen die twee is nog onduidelijk.

De game is beschikbaar voor €29,99, hoewel in de winkels ook prijzen als €19,99 de kop op steken.

Anno 1404 is een uitgebreide citybuilder met de bedoeling steden te bouwen, voorzien van goederen en het opzetten van handelsroutes en -relaties.

 Anno1404:Venice

FOK! kiest de klus van het jaar 2009

Er komen in het Klussen & Wonen subforum regelmatig klussen voorbij waarvan je kin acuut op je bureau klettert. Van grenzeloze bewondering. Van opperste verbazing. Of van diep medelijden met de klusser in kwestie omdat hij/zij het aan heeft gedurfd aan zo’n rampenklus te beginnen

Deze klussen hebben we verzameld en dingen mee naar de titel Klus van het Jaar 2009!Het gaat bij de verkiezing niet per se om de ingewikkeldste, professioneelste klus die het subforum heeft bereikt.

De verkozen winnaars krijgen een toffe prijs in de vorm van decoratie en aankleding van hun huis! Daarom dit jaar geen klusprijs, maar een prijs waar in ieder huis wel een mooi plekje voor te vinden is. Van sponsor Canvassite.nl mogen we drie prachtige, hele grote, canvassen weggeven met een foto naar keuze!

Jij kan stemmen op de beste, leukste, mooiste, indrukwekkendste klus van 2009! Klik hier voor een lijst met alle klussers van afgelopen jaar.

Theo Maassen: Kwetsende humor?

Humor is een zeer moeilijk uit te leggen begrip, vind ik. Maar ik vind gevoel voor humor wel één van de belangrijkste eigenschappen van de mens. Zeker in deze jachtige, koude, op prestatiegerichte maatschappij kun je niet zonder gevoel voor humor.
Maar wat voor de één humor is, kan voor de ander kwetsend zijn. Leedvermaak kan erg grappig zijn, maar voor het onderwerp van het leedvermaak erg pijnlijk.

Bouw circuit Zuid-Korea nog op schema

De bouw van het Formule 1-circuit in Zuid-Korea ligt nog steeds op schema. Korea Auto Valley Operation zegt dat de baan in Yeongam-gun voor tweederde gereed is en dat de oplevering in juni of juli wordt verwacht. Het Formule 1-circus strijkt op 24 oktober neer in het Aziatische land, maar voordat het zover is moet de FIA de baan eerst goedkeuren.

"Er wordt goede progressie geboekt aan de benodigde fasciliteiten van het circuit. Het circuit is nu voor ongeveer zeventig procent af, terwijl de hoofdtribune voor tachtig procent gereed is. De contouren Formule 1-circuit zijn nu zichtbaar. Op zijn vroegst kan het in juni gereed zijn," zo meldt de baas van de organisatie Yung Cho Chung. Pas als het F1-circuit gereed is zal er verder gebouwd worden aan de layout van het circuit om ook nationale races een plek te kunnen geven.

Vlaar terug in selectie Nederlands elftal

Bondscoach Bert van Marwijk heeft Ron Vlaar opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijd van komende woensdag tegen de Verenigde Staten. Door blessureleed was de verdediger van Feyenoord lang uit beeld bij Oranje.

Ten opzichte van de voorselectie vallen Otmal Bakkal en Wout Brama af.

Selectie Oranje
                                       
Doel: Stekelenburg (Ajax), Velthuizen (Vitesse), Vorm (FC Utrecht)

Verdediging: Heitinga (Everton), Van der Wiel (Ajax), v.Bronckhorst (Feyenoord), Braafheid (Celtic), Mathijsen (HSV), Vlaar (Feyenoord), Ooijer (PSV)  
                                       
Middenveld: Afellay, Engelaar (PSV), De Jong (Manchester City), Schaars (AZ), Sneijder (Internazionale), Van Bommel (Bayern), Van der Vaart (Real Madrid), De Zeeuw (Ajax)

Aanval: Babel, Kuijt (beiden Liverpool), Elia (HSV), Huntelaar (AC Milan), Robben (Bayern München)

Lotus tevreden over eerste testdag

Gisteren kende Lotus F1 een redelijk goede testdag. Derde rijder Fairuz Fauzy mocht op het circuit van Barcelona 76 ronden rijden. Het team is tevreden omdat alle van te voren gestelde doelen behaald zijn. Vandaag en morgen zal Jarno Trulli rijden, waarna Heikki Kovalainen de testweek afsluit.

"Het was een productieve dag. We hebben 76 rondjes kunnen rijden zonder mechanische problemen aan de wagen en vanochtend hebben we succesvol de LAMDA-motor getest," zei technisch directeur Mike Gascoyne. Zo heeft Lotus gisteren enkele verschillende afstellingen van de auto kunnen testen en kon het alle systemen onder droge omstandigheden controleren.

"Al met al was dit een erg succesvolle dag op het circuit. Fairuz heeft het erg goed gedaan. Hij heeft geen fouten gemaakt en daardoor hebben we ons hele programma kunnen afwerken in voorbereiding op de eerste race," zei een tevreden Gascoyne.

CDA Heerlen woest over dure gemeentesecretaris

Het CDA in Heerlen is onthutst dat Heerlen een interim-gemeentesecretaris heeft ingehuurd voor 27.000 euro per maand. De gemeentesecretaris heeft negen maanden bij de gemeente gewerkt. Dat kostte Heerlen 240.000 euro. Het CDA noemt het onbegrijpelijk dat het gemeentebestuur, dat onder meer bestaat uit wethouders van de SP en PvdA, dit een 'alleszins verantwoord bedrag' vindt.

De partij noemt het bedrag waanzin. "Onze gemeentesecretaris verdient dus veel meer dan onze minister-president." De CDA-afdeling zegt niet te begrijpen dat onder anderen een SP-bestuurder de hoogte van het bedrag goedkeurt. "Voor de bühne acteren SP en PvdA zogenaamd tegen de exorbitante bedragen die worden uitbetaald, terwijl ze op de plekken waar ze aan de macht zijn niets ertegen doen en deze uitspattingen in onze maatschappij zelfs verantwoord vinden."

De partij vindt dat de SP en PvdA in Heerlen 'iets uit te leggen hebben'. "En dan vooral aan al die mensen die rond moeten komen van een minimuminkomen."

Een woordvoerder van de gemeente Heerlen laat in een reactie weten dat de gemeentesecretaris is ingehuurd via een bedrijf. Het betaalde tarief zou marktconform zijn. "Wij hadden liever ook gezien dat het minder tijd zou kosten om iemand te vinden voor die functie en dat we minder lang de interim-gemeentesecretaris hadden hoeven inhuren, maar het vinden van een geschikte persoon voor die functie heeft tijd nodig. En je kunt niet zonder."

Radioactief afval gelekt in Petten

Uit oude drumvaatjes in een opslag in Petten is radioactief afval gelekt. De vaatjes liggen in een opslagbuis. Die is afgesloten. Daarom dreigt volgens NRG, dat de kernreactor beheert, geen gevaar voor de omgeving of voor werknemers.

In de vaatjes liggen resten van nucleair onderzoek opgeslagen, zoals boutjes, gereedschap en materiaalmonsters. De vaatjes liggen in verschillende opslagbuizen in een gebouw op het terrein in Petten.

In de vaatjes is ook pvc verpakt. Onder invloed van straling kan dat een reactie aangaan waardoor de vaatjes kunnen worden beschadigd. Daarom wordt al het afval in nieuwe vaatjes gestopt. Tijdens dat ompakken is twee keer een vat lekgeraakt. De buizen waarin de vaten zijn gelekt, zijn afgesloten. Ze kunnen volgens een woordvoerder nog worden gereinigd.

NRG is tijdelijk gestopt met het ompakken van de vaatjes. Het onderzoekt nu hoe de lading op een veilige manier in nieuwe vaatjes kan worden gestopt.

Lara Croft te berijden

Met overweldige meerderheid is de naam Lara Croft uitverkozen voor een nieuwe weg in de Engelse stad Derby. De ster uit de Tomb Raider games is destijds verzonnen door medewerkers van Core Design, een developer waarvan het kantoor eveneens in Derby zat. Van de ruim 27.000 personen heeft ruim 87% op de archeologe gestemd. Andere opties waren voetballer Steve Bloomer, astronoom John Flamsteed en ingenieur George Sorrocold. 

Ook eerder zijn er al straten vernoemd naar beroemdheden die een binding hebben met het stadje. Zo bestaat er een Sir Frank Whittle Way, een Brian Clough Way, een Nightingale Road en een Joseph Wright Terrace. Wethouder Lucy Care, tevens kamerlid voor planning en transport, gaf aan dat hoewel ze weinig binding heeft met games, dat gezien het feit dat de roots van Lara in Derby liggen, ze het verdient om naast de meer traditionele ikonen van de stad te staan.

 

Lara Croft

Niveau ijshockey voor vrouwen moet omhoog

De voorzitter van het IOC, Jacques Rogge, heeft gezegd dat het niveau van het ijshockey bij de vrouwen drastisch omhoog moet wil het de olympisch status behouden.

Rogge doelde met zijn opmerking overigens niet zo zeer op de kwaliteiten van de finalisten Canada en de Verenigde Staten, maar op de concurrentie. Buiten de Noord-Amerikaanse teams stelt ijshockey voor vrouwen internationaal weinig voor."Er is nu een groot verschil. Iedereen erkent dat. Dit is het moment in vrouwenijshockey te investeren. Persoonlijk wil ik ze nog wel wat meer tijd geven om te groeien, maar er moet nu wel een periode van verbetering aanbreken. Zonder progressie kunnen we niet doorgaan," aldus Rogge.

Wenger niet enthousiast over revalidatie Van Persie

Robin van Persie verwacht dat hij in april zijn rentree kan maken in het shirt van Arsenal. Manager Arsène Wenger is minder positief over het herstel van de Oranje-international.

Tegenover de FIFA vertelde bondscoach Bert van Marwijk woensdag dat hij een snel herstel verwacht van Van Persie. Dit vertelde de bondscoach nadat hij telefonisch contact had gehad met de aanvaller van Arsenal. "Je kon aan zijn stem horen dat hij tevreden was over zijn revalidatie. Ik hoop dat hij begin april weer kan spelen en Robin heeft zelf het idee dat dit mogelijk is."

Hoewel Van Marwijk Van Persie in april terugverwacht, doet Wenger dat niet. "Ik zou zijn optimisme graag delen, maar ik geloof dat Van Marwijk iets te positief is", aldus Wenger tegenover Sky Sports. "Ik heb Van Persie al een tijdje niet gezien, omdat hij in Nederland verblijft, maar ik denk dat een terugkeer begin april niet haalbaar is."

Van Persie staat al sinds 14 november 2009 aan de kant. In een oefenwedstrijd tegen Italië met het Nederlands elftal raakte de international zwaar geblesseerd.

Bobsleebond zoekt nieuw talent

De Nederlandse bobsleebond BSBN is op zoek naar nieuw talent en probeert dat met de opvallende tekst Durf jij wel deel te nemen aan de Spelen? Op de website van de bond staat een inschrijfformulier waar geïnteresseerden zich kunnen opgeven.

Eerder deze week besloot piloot Edwin van Calker de viermansbob terug te trekken van de Spelen in Vancouver. Van Calker had er weinig vertrouwen in omdat hij de olympische afdaling niet voldoende beheerste. De afgelopen jaren werd er flink geïnvesteerd in het project rond Van Calker. De bobsleebond was dan ook niet blij met het besluit Van Calker.

KNMI: winter koudste in veertien jaar

Afgelopen winter was met een gemiddelde temperatuur van 1,1 graden de koudste sinds 1996. Ook wat de sneeuw betreft springt de winter van 2010 eruit. Gemiddeld over het land kwamen 41 sneeuwdagen voor en in het noordoosten lag er zelfs op 55 dagen een sneeuwdek. Deze situatie had zich de laatste dertig jaar niet meer voorgedaan. Dat meldde het KNMI vandaag.

Door de opwarming van de aarde is de kans op een koude winter als die van afgelopen maanden afgenomen naar ongeveer eens in de vijftien jaar. In de vorige eeuw was dat nog eens in de zes jaar. Volgens het KNMI blijven in de toekomst koude winters mogelijk, maar de kans daarop wordt alleen maar kleiner.

Vertrekregeling kantoorpersoneel NedCar

Autofabrikant NedCar in Born wil kosten besparen door kantoorbanen te schrappen. Een vertrekpremie zou enkele tientallen medewerkers ertoe moeten bewegen vrijwillig ontslag te nemen.

De vakbonden zijn reeds op de hoogte van de regeling. Ze denken niet dat dit een voorbode is van een grotere inkrimping van het personeelsbestand, of zelfs een volledige beëindiging van de bedrijfsactiviteiten. De bonden adviseren betrokken werknemers de regeling aan te nemen.

De regeling betreft maximaal honderd arbeidsplaatsen van ondersteunende afdelingen. In de productie staan geen banen op de tocht.

Schilderij in hotel blijkt ton waard

Een schilderij dat al jaren aan een roestige spijker in de lobby van Hotel Spaander in Volendam hangt, blijkt een ton waard te zijn. De ontdekking werd gedaan tijdens de voorbereidingen voor een tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum.

Paul Signac schilderde het doek in 1894 om zijn overnachting te betalen. De toenmalige hoteleigenaar, Leendert Spaander, liet schilders vaker op deze wijze betalen. Het hotel heeft een collectie van vijftienhonderd schilderijen. Een deel daarvan wordt tentoongesteld in het Zuiderzeemuseum.

Tijdens de voorbereidingen kwam conservator André Groeneveld op bezoek. "Hij merkte het schilderij van Signac op", zegt hoteldirecteur Marcel Rutten. "De naam Signac zei ons wel vaag wat, maar we hadden geen idee dat het schilderij zo veel geld waard is."

Het havengezicht wordt tot 2 mei tentoongesteld in het Zuiderzeemuseum. Daarna keert het terug naar het hotel. Plannen om het doek te verkopen zijn er niet. "We kopen eerder schilderijen aan dan dat we ze verkopen", legt Rutten uit. Wel komt het schilderij ergens anders te hangen. "Ik denk tegenover de receptie, zodat we er altijd zicht op hebben."

Wiekens weigert voorlopig voor Veendam te spelen

De aanvoerder van BV Veendam, Gerard Wiekens, weigert voorlopig te spelen voor de club uit de Jupiler League. Hij is het namelijk niet eens met het het kort geding dat de club heeft aangespannen tegen sponsor en oud-bestuurslid Jans Norder.

"Gerard kent Norder al sinds de B-jeugd. De ontstane situatie zint hem dan ook niet. Hij vindt de omgang van de club met onze ex-bestuurder en suikeroom buiten alle proporties," aldus Joop Gall, de trainer van Veendam.

De club heeft met grote financiële problemen te kampen. Via de rechter probeert Veendam 1,385 miljoen euro aan sponsorgeld van Norder op te eisen. De uitspraak is op 4 maart en tot die tijd speelt Wiekens niet. "Gerard zit er mentaal helemaal doorheen en lijdt zelfs aan slapeloze nachten. Ik heb er van alles aan gedaan om hem op andere gedachten te brengen, maar uiteindelijk heeft hij de knoop doorgehakt," besluit Gall.

Toffe deuren

Ik zie vaak dingen waarvan ik me afvraag waarom het in godsnaam is uitgevonden, en soms zie ik dingen waarvan ik me afvraag waarom we het in godsnaam niet gebruiken.

Deze briljante autodeuren uit de jaren ´90 zijn een voorbeeld van het laatste, waarom zitten we nu nog te klooien met te grote deuren en hebben we niet dit soort deuren...

Belgische seriemoordenaar verkrachtte Nederlandse

De Belgische seriemoordenaar Ronald Janssen heeft in 2001 een Nederlandse vrouw verkracht. Hij sloeg toe tijdens het Boerenrockfestival in het Belgische Kortenaken, zo heeft hij inmiddels bekend. Ook verkrachtte hij in de zomer van 2006 twee vrouwen op een Bluesfestival in Peer in België, meldt Het Belang van Limburg.

Janssen bekende eerder drie moorden. De politie kwam de man op het spoor na de moord op zijn buurmeisje en haar vriend. Ook bekende de man al meerdere verkrachtingen.

Volgens Het Belang van Limburg waren de vrouwen die hij op het Bluesfestival in Peer aanviel 31 en 41 jaar oud. Dat zou opvallend zijn, aangezien zijn andere tot nu toe bekende slachtoffers veel jonger waren. Zo was zijn buurmeisje 17 en waren de slachtoffers van de eerder bekende verkrachtingen jonge vrouwen, veelal studentes.

Eerste optredens 3FM Awards bekend

Giel Beelen heeft vandaag tijdens zijn ochtendshow de eerste optredens die de uitreiking van de 3FM Awards opluisteren bekendgemaakt. Op 15 april treden Alain Clark, Kane en The Opposites op in de Westergasfabriek in Amsterdam, waar de prijzen uitgereikt worden.

Jaarlijks reikt radiozender 3FM twaalf awards uit aan de beste Nederlandse popacts en -artiesten, die verkozen zijn door de luisteraars van het radiostation. Luisteraars kunnen vanaf 11 maart stemmen via de website van 3FM. De prijsuitreiking wordt live uitgezonden op radio en televisie.

Chauffeur caravandrama lette niet op

De 33-jarige Duitse vrachtwagenchauffeur die op 5 mei 2008 een personenauto met caravan plette tussen zijn truck en een andere vrachtwagen, heeft meerdere minuten niet zitten opletten. Daardoor heeft hij schuld aan het ongeluk dat een ouderpaar met twee kinderen het leven kostte. Dat acht de rechtbank in Arnhem bewezen.

De rechtbank veroordeelde de man vandaag tot vier maanden voorwaardelijke celstraf, met als voorwaarde dat de man onder Duits reclasseringstoezicht 240 uur werkt in zijn eigen land, plus een rijverbod voor de duur van twee jaar. Dat is volgens de eis van de officier van justitie.

Bij het drama op de A73 kwam een gezin met twee kinderen om het leven toen de geplette caravan en personenauto van het gezin in brand vlogen. Het ongeluk gebeurde toen het drukke verkeer op de A73 ter hoogte van Beuningen plotseling moest remmen. De chauffeur die niet oplette, reed met 80 kilometer per uur zonder te remmen tegen het gezin op. De rechtbank heeft voor de hoogte van de straf meegewogen dat de man zelf zwaar gebukt gaat onder wat hij heeft veroorzaakt.

Petrov: "Vanaf halverwege seizoen punten halen"

Vitaly Petrov heeft zich een ambitieus doel gesteld in de Formule 1. De Rus moet zijn eerste Grand Prix voor Renault nog rijden, maar wil vanaf halverwege het seizoen regelmatig in de punten finishen. Op dit moment voelt de 25-jarige coureur nog geen druk.

De ronden die Petrov van Renault mag rijden in de wintertests zijn belangrijk voor hem. "Die tijd heb ik echt nodig. Alle andere hebben zoveel meer gereden dan ik," zo meldt de Rus tegen Formule1.nl. "Het team heeft tegen me gezegd dat ze er op rekenen dat ik halverwege het seizoen punten kan gaan scoren."

Armstrong gekatapulteerd door kat

Lance Armstrong is gisteren ten val gekomen tijdens een trainingsrit. De zevenvoudige Tour de France-winnaar zag dat opeens een kat opdook voor zijn fiets. De renner van Team RadioShack moest vol in de remmen en vloog over de kop, maar hield niks over aan zijn valpartij.

"Ik ging over mijn stuur," aldus de Amerikaan. "Voor allen die van poezen houden: het goede nieuws is dat de kat gezond en wel is, net als deze jongen. Het was niet eens een zwarte kat, maar een gewone straatkat. Ik was blij dat ik mijn sleutelbeen niet nog eens brak. Ik zweer het, ik beleefde de schrik van mijn leven."

Wederom korte testdag Virgin Racing

Virgin Racing beleefde gisteren op het circuit van Barcelona wederom een korte testdag. Lucas di Grassi spinde halverwege van de baan en parkeerde zijn auto in de bandenstapels. Door een gebrek aan reservedelen moest het team de rest van de dag toekijken. De crash werd veroorzaakt door een experiment met de afstelling van de VR-01.

"Ik ben in de negende bocht gespind. We zijn nog aan het kijken wat de oorzaak was. Ik ben verder in orde. De volgende keer zal ik nog harder gaan," zei Di Grassi die vandaag afgelost wordt door Timo Glock. Deze heeft vandaag nog geen ronden gereden, maar inmiddels zijn er nieuwe onderdelen gearriveerd, zodat de Duitser veel kilometers kan gaan maken.

"We gaan door met het proces van fouten in de hydraulica opsporen en we maken progressie bij het oplossen van de problemen. Toen we experimentele afstellingstests uitvoerden die de wegligging van de auto niet ten goede kwamen spinde Lucas jammer genoeg van de baan. We hebben een gebroken wielophanging en achtervleugel moeten vervangen. Vandaag hopen we veel kilometers af te leggen," zei technisch directeur Nick Wirth.

Oplichters krijgen tot 2 jaar cel

De Amsterdamse rechtbank heeft gisteren twee oplichters celstraffen van 27 en 15 maanden opgelegd.

Als medewerker van een financieel adviesbureau in Hilversum adviseerden zij klanten bij het aangaan van een hypotheek een verzekering af te sluiten. De verzekering werd niet afgesloten, maar het geld voor de verzekering werd wel geïnd.

De medewerkers wasten het geld wit door er motoren en paarden mee te kopen. De hoofdverdachte heeft zo een half miljoen euro witgewassen.

De oplichters moeten de meeste gedupeerden hun geld teruggeven.

Extra minigame voor PS3 versie Castle Crashers

The Behemoth, ontwikkelaar van onder andere Alien Hominid, heeft bekend gemaakt dat de PS3 versie van Castle Crashers een nieuwe minigame zal bevatten. Emil Ayoubkhan gaf op het europese Playstation blog aan dat er echter nog geen datum vast staat wanneer Castle Crashers op de PS3 zal uitkomen. "We proberen Castle Crashers dit jaar af te hebben, maar op dit moment hebben we daar nog geen aanvullende informatie over".

Castle Crashers PS3

De volleybal minigame zal onder andere co-op gespeeld kunnen worden of tegen elkaar.

  • Lokaal of online multiplayer
  • 1 tot 4 spelers per team tot 8 spelers maximaal
  • Verschillende statistieken per karakter
  • 8 verschillende magie aanvallen om de bal te beïnvloeden
  • Verschillende service en smash technieken
  • AI voor teamgenoten of tegenstanders
  • Alle vrijgespeelde karakters beschikbaar voor volleybal
  • 1, 3 of 5 spelronden
  • Leaderboards

 

Een interessante mix van volleybal, magie, explosieve actie en de bekende wapens uit Castle Crashers. 

 

Rechtbank stopt met uitlenen befjes

Advocaten kunnen vanaf 1 mei geen befjes meer lenen bij de rechtbank in Haarlem. Vorig jaar werden 135 uitgeleende witte lapjes niet teruggebracht, laat de rechtbank vandaag weten.

De befjes kosten 14,50 euro per stuk, wat neerkomt op een verlies van bijna tweeduizend euro. Volgens de rechtbank staat dat niet in verhouding tot het doel; het bieden van service. Veel advocaten hebben volgens een woordvoerder van de rechtbank bovendien zelf een befje.

Romme wil voor Nederland aan de slag

Oud-schaatser Gianni Romme is momenteel bij de Winterspelen in Vancouver om zijn pupil Anni Friesinger bij te staan. Tegenover BNR Nieuwsradio heeft de tweevoudig olympisch kampioen gezegd dat hij bij de Winterspelen van 2014 in Sochi iets anders wil doen.

"Ik wil heel graag voor Nederland aan de slag gaan. Dat Duitsland verhaal is leuk, maar ik blijf Hollander. De volgende Spelen wil ik hier zeker in een Nederlandse jas binnen lopen," aldus Romme.

Romme let dit seizoen veel op de Nederlandse schaatsprestaties. Over Sven Kramer zegt hij: "Hij moet misschien naar wat nieuwe impulsen zoeken, soms zichzelf prikkelen met nieuwe trainingsmethodieken. En dan blijft hij wel goed gaan."

Forse stijging bijstandsuitkeringen

Het aantal bijstandsuitkeringen voor mensen tot 65 jaar is vorig jaar met 22.000 gestegen. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tussen maart 2005 en eind 2008 liep het aantal bijstandsuitkeringen nog met tachtigduizend terug.

Eind 2008 werden nog 259.000 bijstandsuitkeringen verstrekt. Eind vorig jaar waren dat er 281.000, een stijging van negen procent.

De stijging was het sterkst onder mannen tot 35 jaar. In deze groep was de stijging 38 procent. Bij vrouwen tot 35 jaar was de toename elf procent. Vooral jongere mensen hebben door een kort arbeidsverleden slechts korte tijd recht op een WW-uitkering, waardoor zij al snel zijn aangewezen op de bijstand.

De meeste bijstandsuitkeringen gaan naar alleenstaanden. Eind vorig jaar gingen 170 duizend bijstandsuitkeringen naar deze groep, een toename van elf procent ten opzichte van een jaar eerder. Bij alleenstaande ouders en echtparen was de stijging vier en vijf procent.

Wildcards Skil, Vacansoleil voor Amstel Gold Race

Vacansoleil en Skil-Shimano zullen ook dit jaar aan de start verschijnen van de Amstel Gold Race. De twee Nederlandse wielerploegen hebben een wildcard ontvangen van koersdirecteur Leo van Vliet. De ProTour-klassieker wordt op 18 april verreden.

Binnenkort wordt bekend welke ploegen de drie resterende wildcards krijgen. De achttien ploegen uit de UCI ProTour zijn automatisch startgerechtigd.

Vorig jaar werd de Amstel Gold Race gewonnen door de Rus Sergei Ivanov.

Debat zorgstelsel VS levert niets op

Het debat tussen de Amerikaanse president Barack Obama en een veertigtal Republikeinse en Democratische congresleden over Obama's plannen voor een nieuw gezondheidszorgstelsel heeft niets opgeleverd. De standpunten van beide partijen zijn, ondanks zevenenhalf uur van debatteren, geen haar dichter bij elkaar gekomen.

De regering-Obama kwam afgelopen maandag met een gewijzigde versie van het oorspronkelijke voorstel voor de hervorming van de gezondheidszorg. Het is de bedoeling dat ruim dertig miljoen Amerikanen aan een verzekering worden geholpen. Het nieuwe plan kost 950 miljard dollar (een kleine 700 miljard euro). Het debat van gisteren ging over het gewijzigde voorstel.

De Republikeinen vinden ook het nieuwe voorstel te duur en zijn gekant tegen de overheidsbemoeienis die naar hun overtuiging in het plan ligt besloten.

DVD: 40 Dagen Zonder Seks - Seizoen 1 & 2

De christelijke omroep EO (Evangelische Omroep) bracht in 2008 het veelbesproken programma, 40 Dagen Zonder Seks, op de buis. Zo is onder andere een homo geweigerd voor het programma en is daaruit een rechtzaak ontstaan. Maar ook presentator Arie Boomsma is twee maanden geschorst geweest door pikante foto's in het blad L'Homo, waardoor het tweede seizoen een paar weken werd uitgesteld. Nu zijn de twee spraakmakende seizoenen verschenen op vier dvd's. 

V. Williams moeizaam door in Acapulco

Venus Williams heeft met moeite de halve finales bereikt van het WTA-toernooi in het Mexicaanse Acapulco. De als eerste geplaatste Amerikaanse versloeg de Spaanse Laura Pous met 4-6, 6-3 en 7-5.

In de halve eindstrijd treft Williams nu de Roemeense Edina Gallovits die de Canadese Sharon Fichman met 7-5 en 6-2 uitschakelde. De andere halve finale gaat tussen de Spaanse Carla Suárez en Polona Hercog.

Belgen misdragen zich in Tilburgse cel

Belgische gedetineerden die in de penitentiaire inrichting in Tilburg zijn ondergebracht, misdragen zich daar. Ze treiteren het gevangenispersoneel stelselmatig, schrijft het AD.

Circa dertig gevangenen zijn het niet eens met hun overplaatsing, en doen er 'alles' aan om zo snel mogelijk weer in hun eigen land in de cel te komen, stelt bestuurder Ivan Vandecasteele van de Belgische vakbond ACOD. Zowel Belgische als Nederlandse vakbonden zijn een onderzoek naar het wangedrag van de gedetineerden gestart.

Squasher Bennett naar halve finales in Peru

Dylan Bennett (1) heeft de halve eindstrijd bereikt van de Playa Blanca Open 2010, een internationaal toernooi op de Professional Squash Association (PSA) World Tour in Lima.

De 25-jarige Nederlander was in zijn kwartfinalepartij tegen Jaime Pinto oppermachtig. Alleen in de derde game liet de toernooifavoriet zijn niet geplaatste Chileense tegenstander in de buurt komen. Na 38 minuten was het pleit dan ook beslecht in het voordeel van de Eindhovenaar (11-5, 11-5 en 12-10), die het nu moet opnemen tegen de lokale held Jose Manuel Elias. Elias klopte Tyler Hamilton (3) uit Canada in vier games. De andere halve finale gaat tussen de Engelsman James Snell (2) en de Argentijn Gonzalo Miranda (4).

Squashsters snel uitgeschakeld in Frankrijk

 

Squashsters Annelize Naudé en Orla Noom zijn er niet in geslaagd om door te dringen tot de kwartfinales van het internationale proftoernooi in het Franse Creteil. Beide Nederlanders gingen onderuit tegen lager gerangschikte tegenstandsters.

De als zevende ingeschaalde Noom, de nummer negenendertig van de wereld, speelde weliswaar een goede partij tegen de Italiaanse Manuela Manetta, die slechts vier plaatsen lager staat op de mondiale ranking, maar aan het einde van de rit stond er wel een 8-11, 11-8, 7-11 en 9-11 nederlaag op het scorebord. De 33-jarige Naudé de nummer acht van de plaatsingslijst en nummer eenenveertig van de wereld, kon daarentegen niet in haar spel komen en moest de winst laten aan het grote Egyptische talent Nour El Tayeb. Het werd 9-11, 7-11, 7-11.

Opvallend was verder dat ook de twee andere 5/8 geplaatste speelsters donderdagavond het veld moesten ruimen tijdens het zogenaamde WISPA Tour 12 toernooi. Joshna Chinappa (5) verloor van qualifier Heba El Torky, terwijl Lauren Siddall (6) kansloos was tegen Nour El Shirbiny. De top-4 drong wel door tot de volgende ronde.

'Een op drie ambtenaren wil niet voor PVV werken'

Een op de drie ambtenaren overweegt op te stappen als hij onder een PVV-bestuurder moet werken. Zes op de tien heeft er problemen mee voor de PVV te werken. Dat concludeert het blad voor bestuurders en ambtenaren Binnenlands Bestuur uit een enquête onder ambtenaren van het Rijk, provincies en gemeenten.

Onder ambtenaren die GroenLinks en PvdA stemmen is de weerstand volgens het blad het grootst. Hoe kleiner een gemeente, hoe rechtser de voorkeur van de ambtenaren.

Een soortgelijk onderzoek leidde vorig jaar tot ophef. Uit een ledenpeiling van het ambtenarenblad Republic bleek toen dat ruim de helft niet wil werken onder een bewindspersoon van PVV-huize als de partij in de regering komt.

PVV-leider Geert Wilders stelde daarop Kamervragen. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) gaf toen aan dat ambtenaren ook voor ministers of staatssecretarissen van de PVV moeten werken. Als een ambtenaar zich niet in het beleid kan vinden, moet hij volgens de minister ontslag nemen.

Hof: Suu Kyi blijft onder huisarrest

Het hooggerechtshof van Birma heeft vandaag het beroep van oppositieleidster Aung San Suu Kyi tegen haar veroordeling tot huisarrest verworpen. Het hof gaf geen uitleg over zijn beslissing. Dit heeft Suu Kyi's advicaat Nyan Win bekendgemaakt. Hij zei 'een speciaal beroep' tegen de uitspraak van het hof te zullen indienen.

De 64-jarige Suu Kyi werd vorig jaar augustus tot achttien maanden huisarrest veroordeeld omdat zij korte tijd onderdak had geboden aan een Amerikaan die via een meer naar haar huis was gezwommen. Volgens de rechter had zij zodoende de regels overtreden die van toepassing waren voor haar al lopende huisarrest. Suu Kyi zit feitelijk al veertien jaar onder huisarrest.

Hof: Suu Kyi blijft onder huisarrest
Hof: Suu Kyi blijft onder huisarrest (Foto: Novum)

Mathijsen: "Door het oog van de naald"

Het was een thriller gisteravond in Eindhoven. PSV stond met 2-0 voor maar zag Hamburger SV langzij komen. De koploper van de Eredivisie won uiteindelijk met 3-2, maar is uitgeschakeld in de Europa League. Joris Mathijsen was zich na afloop ervan bewust dat de volgende ronde op het nippertje werd gehaald.

"We zijn door het oog van de naald gekropen", wist de Oranje-international na afloop van het duel te vertellen. Mathijsen verwijt PSV een gebrek aan scherpte voor het doel. "PSV was wel beter in de eerste helft, maar ja, dan moet je ook toeslaan. Wij waren beter in de tweede helft. Maar ik geef toe, de stemming in de kleedkamer was ook niet echt geweldig. We beseffen dan het nipt was. Maar we zijn door en dat zal morgen een goed gevoel geven."

Ook zijn teamgenoot Eljero Elia is gelukkig met het resultaat. De buitenspeler van HSV vond PSV onvolwassen. "We hebben geluk gehad. Het is dom dat Balázs Dzsudzsák de scheidsrechter duwde. We hebben geprofiteerd van de onvolwassenheid van PSV".

Jol: "Zonder Suárez konden we Juventus geen pijn doen"

Ajax kan zich volledig gaan richten op de competitie. Door een doelpuntloos gelijkspel tegen Juventus in Turijn zit het Europees avontuur er dit seizoen op. Martin Jol baalt van de uitschakeling.

"We hebben de dubbele ontmoeting voor eigen publiek verloren", jammerde Jol na afloop van de wedstrijd in Stadio Olimpico. "We speelden toen goed maar incasseerden wel twee doelpunten. Bovendien liep Luis Suárez ook nog eens tegen een schorsing aan. Zonder Suárezz konden we Juventus nu nauwelijks pijn doen. Onze aanvallers kregen nauwelijks bespeelbare ballen. Het zat er gewoon niet in."

Ajax was in de ArenA de betere ploeg en had de beste kansen. Deze werden echter niet benut waarvoor de Amsterdammers nu de prijs betalen. "Ik blijf er bij dat Juventus over twee wedstrijden was te verslaan. Maar in deze wedstrijd zat er niet meer in. We waren niet veel minder dan Juventus, maar we konden het ze ook niet moeilijk maken. We hebben risico genomen en veel ruimte weggegeven. Ze zijn toch niet tot scoren gekomen. Maar wij werden helaas ook niet gevaarlijk", aldus Jol.

Nog elf Turkse officieren aangeklaagd

Een Turkse rechtbank heeft vandaag nog elf officieren aangeklaagd wegens betrokkenheid bij een mogelijke samenzwering tegen de islamitische regering. In totaal zitten nu 31 topfiguren uit de Turkse strijdkrachten vast op verdenking van betrokkenheid bij dit vermoede complot. Onder de verdachten zijn zeven admiraals en vier generaals, deels wel en deels niet meer in actieve dienst op het moment van hun aanhouding.

De rechtbank liet gisteren de voormalige chefs van de marine en luchtmacht vrij. Admiraal Ozden Ornek en luchtmachtgeneraal Ibrahim Firtina waren eerder deze week ook opgepakt, maar zijn vooralsnog niet in staat van beschuldiging gesteld.

Eerder gisteren voerde premier Recep Tayyip Erdogan, samen met president Abdullah Gül, overleg met legeropperbevelhebber generaal Ilker Basbug. Het onderhoud was bedoeld om de spanningen over het justitiële onderzoek naar het complot weg te nemen. De arrestatiegolf onder militaire kopstukken heeft geleid tot een zeer gespannen verhouding tussen de islamitische regering en de door het leger gesteunde seculiere elite. Het ongewone onderhoud mondde uit in een gezamenlijke verklaring waarin werd gesteld dat het onderzoek van de regering naar een mogelijke militaire coup strikt naar de letter van de wet zal worden uitgevoerd.

Politiek analist Tufan Turenc zei te vermoeden dat de schijnbare consensus slechts cosmetisch was. "De topontmoeting was gericht op het wegnemen van spanningen, maar helaas verkeren de instituties in een positie waarin ze elkaar niet meer vertrouwen."

Volgens de oppositie is het onderzoek naar het complot politiek gekleurd, een aantijging die de regering ontkent.

Rutten: "Rode kaart Dzsudzsák was het breekpunt"

Het is over en uit voor PSV in de Europa League. De Eindhovenaren werden gisteravond uitgeschakeld door Hamburger SV. Trainer Fred Rutten ziet de rode kaart van Balázs Dzsudzsák als breekpunt in de wedstrijd.

"Dat was het breekpunt", meende Rutten na afloop over de rode kaart van Dzsudzsák. De Hongaarse buitenspeler pakte op een domme manier rood. "Het was niet verstandig om de scheidsrechter een duw te geven”, drukte Rutten zich zacht uit over de actie van zijn speler.

"Op dat moment hadden we alle kansen om de volgende ronde te bereiken. Dit is jammer en onnodig. Ik denk dat wij over twee wedstrijden genomen de betere waren", aldus de trainer die zag dat zijn ploeg een strafschop had moeten hebben. "Daar wil ik de nederlaag niet aan ophangen. Dat zou te goedkoop zijn."

"Technisch en taktisch hebben we het goed gedaan", vervolgt Rutten. "Alleen niet over de hele negentig minuten. Meteen na rust geven we door een individuele fout een goal weg. Daarna wordt Dzsudzsák weggestuurd. Die momenten zijn bepalend geweest."

Nederlandse schaatsers loten Zweden

De Nederlandse schaatsers nemen het in de kwartfinales van de olympische ploegachtervolging op tegen Zweden. Dat is door loting bepaald. Voor Oranje komen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Simon Kuipers in actie.

Als Nederland weet te winnen van Zweden, wacht de halve eindstrijd tegen de winnaar van de confrontatie tussen de Verenigde Staten en Japan. Mark Tuitert vervangt dan Kuipers. De andere twee kwartfinales zijn Canada - Italië en Noorwegen - Zuid-Korea. Vier jaar geleden, bij de Spelen in Turijn, behaalden de Nederlandse mannen brons op de ploegachtervolging.

De wedstrijden beginnen om 21:30 uur en zijn te zien op Nederland 1. Om 22:20 zullen de vrouwen het op de team pursuit tegen elkaar opnemen.

SEGA: "Sonic and SEGA All Stars Racing beter dan Mario Kart"

SEGA beweert dat hun Sonic and SEGA All Stars Racing beter is dan Nintendo's Mario Kart. Dat zei SEGA-producer Omar Woodley in een interview met SEGA Nerds:

'Ons eerste doel was beter te zijn dan Mario Kart en de nieuwe generatie consoles over te nemen. We wilden meer plezier, content, personages, racebanen en een enorm online multiplayer onderdeel. Ik denk dat we die doelen hebben behaald. Ik vind echt dat de hoeveelheid content in SSASR veel beter is dan dan Mario kart. Dit product gaat zeker het geld dat mensen eraan uitgeven waard zijn.'

Sonic and SEGA All Stars Racing is gisteren in Amerika gereleased. Over een paar dagen kunnen we hem ook in Europa verwachten. Het spel zal verschijnen voor de Wii, Nintendo DS, PS3, Xbox 360, PC en mobiele telefoons.

 

Sonic SEGA Race

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een door de PVV gewenst hoofddoekjesverbod.

Als het aan de PVV ligt, worden hoofddoekjes verboden in alle door de gemeente Den Haag en de gemeente Almere gesubsidieerde instellingen. Al eerder pleitte de PVV voor een hoofddoekjesverbod in alle openbare gebouwen. Keppeltjes en kruisjes mogen wel, want die zijn typisch Hollands. Maar:

Oranje-rijdsters treffen Duitsland

De Nederlandse schaatssters hebben het niet getroffen met de loting voor de olympische ploegachtervolging. Renate Groenewold, Ireen Wüst en Diane Valkenburg stuiten vrijdag in de kwartfinales op de Duitse vrouwen, zo werd bij de loting in Vancouver duidelijk.

Voor Duitsland komen Anni Friesinger-Postma, Stephanie Beckert en Daniela Anschütz-Thoms in de baan. Beckert had gisteren in de training moeite het tempo van haar landgenotes te volgen. Als Nederland de kwartfinales overleeft, is zaterdag in de halve eindstrijd vermoedelijk topfavoriet Canada de tegenstander. De Canadese vrouwen moeten dan wel eerst de Verenigde Staten verslaan. "Dit is een heel heftige poule", reageerde bondscoach Wopke de Vegt.

De wedstrijden beginnen om 22:20 uur en zijn te zien op Nederland 1. Om 21:30 uur zullen de mannen het al tegen elkaar opnemen op de team pursuit.

'Gemeenten betalen na 50 dagen'

Ondanks de economische crisis betalen gemeenten nog altijd te laat. Wel zijn ze sneller dan voorheen, blijkt uit een onderzoek dat incassobureau Intrum Justitia in opdracht van de NOS uitvoerde. Den Haag en Haarlemmermeer scoren van de grote gemeenten het slechtst, Venlo en Utrecht scoren het best.

In 2008 duurde het gemiddeld 93 dagen voordat een gemeente een rekening betaalde. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) deed toen een oproep aan overheden om facturen sneller te betalen om de crisis voor bedrijven draaglijker te maken. Vorig jaar was het gemiddelde gedaald naar vijftig dagen. De bedoeling is dat een rekening binnen dertig dagen wordt betaald.

Gemeenten hebben het volgens directeur van Intrum Justitia Marcel van Es moeilijk met het organiseren van de betalingen omdat er veel deeltijders werken. Ook zijn er veel administratieve procedures die moeten worden doorlopen, maar laksigheid zou ook een rol spelen. Over het algemeen zou het voor kleinere gemeenten lastiger zijn de betalingen beter te regelen.

Het aantal incassozaken tegen gemeenten is met dertig procent gedaald. Dat komt ook doordat de bedrijven die zaken doen met gemeenten scherpere afspraken hebben gemaakt.

Venlo heeft volgens Van Es de meeste vooruitgang geboekt. De gemeente heeft een vast loket voor betalingen ingevoerd, waardoor de bedrijven een vast aanspreekpunt hebben. Ook is het proces zo duidelijk mogelijk gemaakt.

Derde goud op rij voor Canadese ijshockeysters

De Canadese ijshockeyvrouwen hebben in het Canada Hockey Place in Vancouver voor de derde opeenvolgende keer de olympische titel gepakt. In een spannende finale waren de Canadese favorieten Amerika met 2-0 de baas. Marie-Philip Poulin scoorde beide doelpunten in de thuishaven van NHL-club Vancouver Canucks.

In de eerste periode viel Canada aan, maar liet ook Amerika zich niet onbetuigd. Dankzij de uitblinkende doelvrouw Shannon Szabados hield Canada echter de nul. Het duurde toch nog een kwartier voordat het eerste doelpunt viel, mede doordat Canada op een gegeven moment twee spelers op de strafbank had zitten. Vlak nadat het team weer compleet was scoorde Poulin tweemaal.

Na de eerste onderbreking werkten de Canadese dames zich aardig in de nesten. Becky Kellar en Jayna Hefford werden vlak na elkaar naar de strafbank gestuurd voor tijdrekken. In de bijna twee minuten dat Amerika twee man meer op het veld had staan, hielden de Canadezen knap stand, waarna het in de laatste periode eigenlijk niet meer in de problemen kwam.

Olympisch goud aerials voor Wit-Rus Grishin

Freestyle-skiër Alexei Grishin is de nieuwe olympisch kampioen op het onder deel aerials. De Wit-Rus eindigde op Cypress Mountain met 248,41 punten net voor Jeret Peterson (247,21) uit Amerika. Zhongqing Liu (242,53) pakte brons namens China. Thuisfavoriet Kyle Nissen stond ruim aan kop na de eerste sprong, maar verknalde zijn tweede poging op de 4,20 meter hoge schans en werd vijfde.

Grishin, die in 2002 in Salt Lake City zilver won tijdens de Winterspelen, stond na zijn eerste sprong tweede op ruim zes punten van de Canadees Nissen. Peterson had de toon gezet met een tweede sprong van 128,62 punten, de zogenaamde 'hurricane', waarbij drie achterwaartse salto's en vijf draaien om de lengteas worden gemaakt.

Grishin leverde een nagenoeg foutloze tweede sprong af en ging er op Cypress Mountain vandoor met de gouden.plak. Het was de eerste keer dat een Wit-Rus op het hoogste podium stond in Vancouver.

Goud en wereldrecord voor Zuid-Koreaanse Yu-Na Kim

Kim is de nieuwe olympisch kampioene kunstrijden. De Zuid-Koreaanse behaalde over de korte en de lange kür in het Pacific Coliseum een puntentotaal van 228,56, een nieuw wereldrecord. Mao Asada (205,50) uit Japan won zilver voor Joannie Rochette (202,64), de thuisfavoriet wiens moeder eerder deze week overleed.

Kim reed een weergaloze vrije kür en was onaantastbaar. Nummer twee Asada verbaasde publiek en jury door als enige vrouw een triple-axel te springen (2x), een sprong waarbij drieënhalve omwenteling wordt gemaakt. Rochette maakte een paar kleine foutjes, maar reed verder een sterke kür. Ze kreeg een minutenlange staande ovatie van het publiek.

Mirai Nagasu uit de Verenigde Staten baarde opzien met haar vierde plaats. De pas 16-jarige tiener reed een prachtige oefening en verbeterde haar persoonlijk record op de vrije kür met ruim twintig punten.

Carolina Kostner, de regerend Europees kampioene uit Italië, viel bij haar eerste sprong en was daarna de kluts kwijt. Na drie glijpartijen op rij herstelde ze zich enigszins, maar het leed was al geschied. Ze eindigde uiteindelijk als zestiende.

De SEGA hardcore-bundel voor de Wii

SEGA gaat in Australië een Wii-bundel met drie hardcore-games uitgeven. De games die in de bundel zullen verschijnen zijn: The Conduit, Madworld en The House of Dead: Overkill. Deze titels verkochten niet goed, daarom ging SEGA ook geen hardcore-games meer maken voor de Wii. Dit is één van de redenen waarom SEGA deze bundel heeft gemaakt. Ze hopen dat in deze aantrekkelijk geprijsde bundel de games beter gaan verkopen.

De bundel heet de Wii Mature Triple Pack. Het is nog niet duidelijk of deze bundel ook in Europa en Amerika gaat komen. Het gaat 110 dollar (tegen de zeventig Euro) kosten.

 

Welcome To Violence

 

Transformers veranderen in trailer

In juni is het zo ver, dan kunnen we eindelijk naar Cybertron. Transformers: War for Cybertron speelt zich af voordat de Transformers naar Aarde vertrekken. Geen Michael Bay praktijken in deze game: de ontwikkelaar, High Moon Studios, heeft gekozen voor de oude design van de Transformers, tot grote opluchting van de fans.

Er zijn twee singleplayer campagnes: één voor de Autobots en één voor de Decepticons. Activision, de uitgever, heeft verder al bekendgemaakt dat het spel in co-op te spelen is. De spelers kunnen samenwerken of juist tegen elkaar strijden.

Het spel komt uit op PC, PlayStation 3 en Xbox 360. De releasedatum staat op 22 juni. Autobots, roll out!!!

Civilization V trailer

Vorige week is Civilization V aangekondigd. Voor de mensen die de eerdere spellen niet kennen: je gaat je eigen beschaving bouwen en hebt volledige vrijheid om te doen wat je wilt. Ga je andere beschavingen aanvallen, of ga je er mee handelen? Ga je vertrouwen winnen door slimme diplomatie om ze daarna volledig de pan in te hakken of wil je gewoon een op kennis gedreven beschaving worden en laat je je niet leiden door oorlog?

2K, de ontwikkelaar van het spel, heeft nu hun debuuttrailer op het web gezet. Het spel komt in de herfst uit op de pc. Het wordt nog druk voor de fans, want ook de gratis versie op facebook komt dit jaar naar ons toe!

Master Chief komt naar de PlayStation 3

Master Chief en Halo zijn namen waarvan nooit verwacht zou mogen worden dat deze ooit op een console of handheld van Sony zouden verschijnen. Als exclusieve paradepaardjes van Microsoft was deze kans altijd vrijwel nihil. Toch gaat dat nu veranderen. Goed, het is nog steeds geen game die gespeeld kan worden, maar we hoeven in ieder geval niet meer tot Sint-Juttemis te wachten voordat we met een PS3 officiële beelden van Master Chief op het scherm kunnen toveren.

Wat namelijk wel uitgebracht is nu, is een verzameling korte animeverhalen op DVD en Blu-ray met de naam Halo Legends. Halo Legends is de zoveelste game waarvan game-to-anime bewerkingen van beschikbaar zijn, in navolging van bijvoorbeeld Dead Space, Dante's Inferno en Final Fantasy XII. Zou het een blik op de toekomst werpen waarin Master Chief daadwerkelijk ook in een PlayStation game zal verschijnen?

Halo Legends

Voorlopig geen opvolger Wii

De vicepresident van Nintendo of America, Cammie Dunaway, heeft aangegeven dat er voorlopig geen opvolger komt van de Wii. "De verkoopcijfers van de Wii zijn nog altijd indrukwekkend," aldus Dunaway. 

Cammie Dunaway heeft eerder wel bevestigd dat Nintendo bezig is met een nieuwe console. Ook geeft Nintendo aan dat ze, zodra de DS2 wordt gelanceerd, gelijk beginnen met een nieuwe console. 

 

Wii logo

 

Hong Kong vernoemt filmprijs naar Nederlander

Het Hong Kong-Asia Film Financing Forum (HAF) vernoemt een nieuwe prijs naar de vorig jaar overleden Nederlandse filmproducent Wouter Barendrecht. Dat meldde het entertainmentblad Variety gisteren op zijn website.

De prijs, waar een bedrag van zo'n 6.500 dollar aan is verbonden, wordt jaarlijks vergeven aan een jong talent dat deelneemt aan het HAF. De Barendrecht-award wordt eind maart voor het eerst uitgereikt in Hong Kong. De Nederlandse producent was medeoprichter van het HAF.

Barendrecht overleed begin april op 43-jarige leeftijd. De Nederlander was een bekend gezicht op de internationale filmmarkt. In 1991 was hij medeoprichter van het productie- en distributiebedrijf Fortissimo Films. Het bedrijf coproduceerde succesvolle arthousefilms als In the Mood for Love van Wong Kar-wai, Mysterious Skin van Gregg Araki en Ober van Alex van Warmerdam. In mei droeg het Filmfestival van Cannes de competitie op aan Barendrecht.

Mass Effect 2 Firewalker DLC eind maart

Eind maart komt volgens Bioware de nieuwe "Firewalker" content voor Mass Effect 2 uit. Dit downloadbare pakketje bestaat uit vijf missies met de "Hammerhead".

De Hammerhead is een zware aanvalstank die vlak boven de grond blijft zweven, Bioware mede-oprichter Greg Zeschuk liet weten dat dit voertuig wel een ander controller-schema nodig had dan de oude Mako. De Hammerhead zou tot 120 km/u kunnen gaan en zou een geleidend raket systeem hebben dat raken garandeert terwijl je aan het manoeuvreren bent.

De DLC komt eind maart en is "gratis" voor de mensen die het Cerberus-netwerk hebben.

me2
me2
me2
me2
me2

IEA waarschuwt voor instabiele olieprijs

Landen moeten zich weer opmaken voor een beweeglijke olieprijs als de wereldwijde economie zich herstelt. Daarvoor waarschuwde de baas van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vandaag.

In juli 2008 bereikte de olieprijs een recordhoogte van 147,50 dollar per vat om vervolgens te dalen tot 35 dollar per vat vijf maanden later in het kielzog van de financiële crisis. De prijs schommelt nu tussen de 70 en 80 dollar per vat.

"De gevoeligheid is minder geworden in vergelijking tot de achtbaan in 2007 en 2008", zei Nobuo Tanaka in de marge van een energieforum in Tokio. "Maar de markt kan makkelijk weer beweeglijk worden als de economie aantrekt en de voorraden kleiner worden."

Serie aanslagen Taliban in Kabul

Een serie zelfmoordaanslagen in de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft vandaag aan zeker tien mensen het leven gekost. Minstens 32 mensen zijn gewond geraakt. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Volgens een Taliban-woordvoerder waren de aanslagen, op twee gebouwen waar buitenlanders verblijven, het werk van vijf strijders.

Een woordvoerder van de politie zei dat twee zogeheten guest houses het doelwit van de aanslagen waren. In deze pensions wonen buitenlandse werknemers. Volgens omwonenden woonden in de getroffen gebouwen veel Indiërs.

Serie aanslagen Taliban in Kabul
Serie aanslagen Taliban in Kabul (Foto: Novum)

'Minder stemmen door ID-plicht'

Ongeveer tweehonderdduizend mensen kunnen woensdag niet stemmen omdat ze geen geldig identiteitsbewijs hebben. Dat schat het ministerie van Binnenlandse Zaken, schrijft het AD vandaag.

Op alle stembureaus moet een legitimatiebewijs worden getoond. Daardoor kan bij ieder stembureau binnen de gemeente worden gestemd. Ook moet zo fraude worden voorkomen. Het is niet de eerste keer dat een legitimatiebewijs verplicht is. Vorig jaar moesten stemmers in 353 gemeenten een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart tonen voor de Europese verkiezingen.

Een man uit Pijnacker heeft volgens de krant gisteren een rechtszaak aangespannen bij de Raad van State omdat hij geen geld heeft voor een paspoort. Daardoor kan hij niet stemmen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wijst er in de krant op dat het in Nederland al langer is verplicht om jezelf te kunnen legitimeren.

De ouderenbond Unie KBO spreekt in de krant ook haar zorgen uit. Omdat ouderen hun legitimatiebewijs niet dagelijks gebruiken zouden ze kunnen vergeten dat de kaart niet meer geldig is. Als ze daar bij het stembureau achter komen, moeten ze eerst een nieuwe foto maken en naar het gemeentehuis om alsnog een stem uit te kunnen brengen.

Ook daar is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken aan gedacht. Zo heeft het ministerie de gemeenten gevraagd alle mensen zonder identiteitsbewijs een brief te sturen.

Reeds 108,9 miljoen euro voor Haïti

De actie voor Haïti van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) heeft tot en met gisteren 108,9 miljoen euro opgeleverd. Dat laten de organisaties weten. Vandaag wordt de actie voor de slachtoffers van de aardbeving afgesloten.

Het geld wordt de komende drie tot vijf jaar besteed aan noodhulp en wederopbouw. Voorlopig richten de organisaties zich vooral op noodhulp.

Geld uit lopende acties kan nog een maand worden overgemaakt. De definitieve opbrengst wordt 26 maart bekend gemaakt. Geld dat daarna binnenkomt, wordt voor een volgende actie gebruikt.

De actie voor de slachtoffers van de Tsunami die eind 2004 bijna 180 duizend levens eiste in Zuidoost-Azië leverde 211 miljoen euro op.

Angelina de ruimte in

Angelina Jolie zal de hoofdrol gaan spelen in een science fiction-film van de hand van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón. Dit heeft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine bekendgemaakt. De film gaat 'Gravity' heten en het grootste gedeelte van de film zal Angelina alleen in beeld zijn. Zij zal namelijk de laatste overlevende spelen van een groep ruimtevaarders. De eenzame astronaute is vastbesloten levend terug naar de Aarde te keren, om daar haar dochter weer in de armen te sluiten.

Cuarón is onder meer bekend als regisseur van de derde Harry Potter-film 'Harry Potter and the Prisoner of Azkaban' en van het veelgeprezen 'Children of Men'. Hij heeft het script voor 'Gravity' samen met zijn 28-jarige zoon Jonás geschreven.

Doordat Angelina nu in de ruimte de zwaartekracht gaat trotseren kan zij niet meewerken aan het vervolg op de actiefilm 'Wanted'. Ook al bood het eind van deze film misschien niet eens zoveel ruimte voor een terugkeer van Angelina in een eventueel vervolg, toch beweert New York Magazine dat filmstudio Universal per se wilde dat de steractrice mee zou doen. Dit is in strijd met eerdere berichten over een vervolg op 'Wanted', waarin het erop leek dat alleen hoofdrolspeler James McAvoy en acteur Terrence Stamp terug zouden keren in een tweede deel. Volgens New York Magazine heeft Universal nu besloten helemaal geen vervolg meer op 'Wanted' te maken.

Angelina de ruimte in
Angelina de ruimte in (Foto: Novum)

 

Syrië en Iran blijven bondgenoten

De Syrische president Bashar Assad trotseerde gisteren de oproep van de Verenigde Staten om de banden met Iran minder hecht te maken. Hij zei dat de langdurige relatie tussen Syrië en Iran sterk zal blijven, ondanks de toenaderingsvoorstellen van de VS in een poging de loyaliteit van Syrië te verleggen.

De VS is Syrië recent tegemoet gekomen door een Amerikaanse ambassadeur in Syrië te benoemen. Het is de eerste ambassadeur sinds 2005. Bovendien stuurde de VS verschillende topdiplomaten naar Syrië voor een gesprek met president Assad. Washington hoopt hiermee Syrië weg te houden van Iran en militante groepen zoals Hezbollah en Hamas.

Assad zei gisteren echter, met aan zijn zijde de Iraanse president Mahmoud Ahmadinedjad, dat de VS de relaties in het Midden-Oosten niet kan dicteren. "Ik vind het erg raar hoe zij praten over stabiliteit in het Midden-Oosten als ze op hetzelfde moment spreken over het uit elkaar drijven van twee landen", vertelde Assad verslaggevers.

Assad haalde uit naar de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton vanwege haar suggestie de band tussen Iran en Syrië losser te maken. Hij sneerde dat hij en Ahmadinedjad het wellicht 'niet goed hadden verstaan, misschien door een vertaalfout of beperkt begrip'. Assad noemde de houding van de VS 'een nieuwe situatie van kolonisatie in de regio'.

P.J. Crowley, woordvoerder voor het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, zei dat Assad 'alleen maar om zich heen hoefde te kijken om te zien dat Syrië steeds meer een buitenbeentje wordt'. "We zouden graag zien dat Syrië een meer constructieve rol speelt in de regio en een eerste stap zou zijn om aan Iran duidelijk te maken wat het anders moeten doen. Helaas was daarvan vandaag geen sprake", aldus Crowley.

De Amerikaanse president Barack Obama is vastbesloten om samen te werken met Syrië, een land dat gezien wordt als de sleutel tot vrede in het Midden-Oosten. Het ministerie van buitenlandse zaken beschouwt het land echter ook als een sponsor van het terrorisme.

De voormalige president George Bush trok in 2005 de Amerikaanse ambassadeur in Damascus terug na de moord op de Libanese premier Rafik Hariri. Aanhangers van Hariri beschuldigden Syrië ervan achter de moord te zitten. Syrië ontkende iets met de moord te maken te hebben.

Toch zijn er tekenen dat de Syrische president open staat voor toenadering tot de VS. Assad is begonnen met de ontmanteling van de socialistische erfenis van zijn vader. Sinds Assad in 2000 aan de macht kwam heeft hij de beperkingen op het bankieren versoepeld, heeft hij geprobeerd buitenlandse investeerders aan te trekken en heeft hij het toerisme aangemoedigd.

Assad hoopt ook dat de VS wil helpen bij het stimuleren van de economie en wil dat de Amerikanen bemiddelen bij vrede met Israël. Syrië hoopt met hulp van de VS de Golanhoogten terug te krijgen die ze in 1967 aan Israël verloren.

Clinton zei woensdag echter dat de beslissing om een ambassadeur naar Damascus te sturen niet automatisch betekent dat de zorgen van de VS over het land voorbij zijn. Clinton zei dat het aanstellen van een ambassadeur een teken was van een 'kleine opening' in de richting van Syrië.

Syrië blijft bovendien gebukt gaan onder sancties die door de VS zijn opgelegd, ondanks verwoede pogingen van Damascus de VS over te halen de sancties op te heffen. De sancties zijn onder andere opgelegd als straf voor het steun van terrorisme en voor het najagen van massavernietigingswapens. De politieke en economische steun van Iran heeft er echter voor gezorgd dat Syrië de sancties en de internationale isolatie kon overleven.

Ahmadinedjad reisde naar Syrië om een overeenkomst te tekenen waardoor er geen visa meer nodig zijn voor reizen tussen de twee landen. De reis van Ahmadinedjad naar Syrië komt op een moment dat de spanningen tussen Washington en Teheran over het nucleaire programma van Iran toenemen.

Ahmadinedjad benadrukt dat Syrië en Iran partners zijn met een lange geschiedenis. "Er is niets dat onze broederlijke relatie kan beschadigen. Elke dag wordt de relatie beter en dieper."

Bos keert nu niet terug als Kamerlid

Voormalig PvdA-vicepremier Wouter Bos keert in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni niet terug in het parlement. Dat maakte hij donderdagavond bekend in het tv-programma Pauw&Witteman. Bos had na zijn vertrek uit het kabinet kunnen terugkeren naar de Kamer omdat hij bovenaan op de kandidatenlijst stond bij de vorige verkiezingen.

Bos geeft er echter de voorkeur aan zich de komende maanden "onder te dompelen" in de samenleving. Hij noemde dat voor zichzelf "belangrijker en aantrekkelijker". Op die manier hoopt hij van allerlei mensen in sectoren als politie, zorg en onderwijs te horen wat er leeft. Bovendien, stelde hij, gebeurt er in het parlement de komende tijd niet zo veel meer door de demissionaire status van het kabinet.

In dezelfde uitzending zei voormalig PvdA-minister Eberhard van der Laan dat hij er naar "neigt" om voor zijn partij op de kandidatenlijst te gaan staan bij de komende Kamerverkiezingen. Bos spreekt de komende dagen met de andere opgestapte PvdA-bewindslieden over hun toekomst. Oud-minister Guusje ter Horst heeft eerder aangegeven zich te veel bestuurder te vinden om op de lijst voor de Tweede Kamer te gaan staan.

Uitslagen Premier League Darts - Ronde 3

Vanavond stond de derde ronde van de Premier League Darts op het programma. De wedstrijden werden afgewerkt in de Odyssey Arena in Belfast. Hieronder de uitslagen, tussenstand en het programma voor volgende week.

Van Barneveld verliest weer, Taylor loopt uit

Raymond van Barneveld heeft vanavond tijdens de derde speelronde van de Premier League Darts opnieuw een nederlaag geleden. Onze landgenoot verloor met 8-5 van Simon Whitlock. De verliezend finalist van laatste Wereldkampioenschap bij de PDC-bond liep al rap uit naar een 4-2 voorsprong. Barney kwam terug tot 4-3, maar Whitlock wist het verschil te vergroten tot 7-3. De Australische darter kon in eerste instantie de klus niet klaren en zag Van Barneveld weer terugkomen tot 7-5. Uiteindelijk wist Whitlock de partij toch naar zich toe te trekken.

Phil Taylor heeft zijn leidende positie verstevigd. De vijftienvoudig wereldkampioen wist met duidelijke cijfers van James Wade te winnen; 8-2. Taylor liep rap uit naar een 3-0 voorsprong, maar bij de pauze stond het 4-2. Na de pauze was de Engelsman heer en meester en gaf geen leg meer uit handen. Volgende week wacht in Exeter de ontmoeting met Raymond van Barneveld

Ronnie Baxter heeft een knappe overwinning geboekt op Mervyn King. Beide darters gingen rustig van start en na vier legs stond de stand op 2-2. Baxter wist vervolgens als eerste te breaken en stond bij het ingaan van de pauze met 4-2 voor. King weet zich na de pauze terug te knokken tot 6-5, maar Baxter loopt vervolgens weer uit naar 7-5. Nadat King 7-6 maakte, gooide Baxter schitterend zijn leg uit met een 164-finish. Dit betekende tevens de winst in de partij.


Uitslagen

Naam Naam Uitslag
Mervyn King
Ronnie Baxter
6-8
Adrian Lewis
Terry Jenkins
6-8
Simon Whitlock
Raymond van Barneveld
8-5
Phil Taylor
James Wade
8-2


Klassement:

# Naam wedstrijden punten saldo
1 Phil Taylor 3 6 24-11
2 Mervyn King 3 4 22-17
3 Terry Jenkins
3 4 22-20
4 Ronnie Baxter
3 3 23-19
5 Simon Whitlock
3 3 18-20
6 Adrian Lewis
3 2 19-19
7 Raymond van Barneveld
3 2 16-21
8 James Wade 3 0 11-24

Programma Week 4 - 4 Maart - Westpoint Arena, Exeter

Speler Speler
James Wade Adrian Lewis
Ronnie Baxter Simon Whitlock
Mervyn King Terry Jenkins
Raymond van Barneveld Phil Taylor

Man met 'langste haren' overleden

In Vietnam is de man met wellicht de langste haren ter wereld overleden. De haarbos van de 79-jarige Tran Van Hay was goed voor zo'n zes meter tachtig, zo meldde Vietnam News Agency gisteren. Eerder in 2006 werd door de krant Tanh Nien aangetoond dat Hays haar maar liefst zes meter twintig lang was.

Tran werd met zijn vermeende record echter nooit in het Guinness Book of Records opgenomen als de man met langste haren. Die eer is weggelegd voor de Chinese Xie Qiuping. In 2004 werd de officiële lengte van de manen van Qiuping op vijf meter zestig vastgesteld.

De vrouw van Tran, Nguyen Thi Hoa, vertelde dat haar man al vijftig jaar lang zijn haar liet doorgroeien. Dit deed hij omdat hij na de bezoekjes aan de kapper vaak ziek werd. Op een gegeven moment was Trans haar zo massief dat hij het geheel om zich heen wikkelde. Saillant detail is dat geen enkele motortaxi in Vietnam Tran meenam. Door zijn bos haren was hij namelijk niet in staat een helm te dragen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.