"Tweemaal goud Björgen dankzij middel tegen astma"

De Poolse skiloopster Justyna Kowalczyk beschuldigt de Noorse Marit Björgen ervan dat ze haar twee olympische titels bij de Spelen in Vancouver heeft gewonnen dankzij een geneesmiddel tegen astma.

Kowalczyk, zelf tweevoudig wereldkampioene, won in Vancouver zilver op de sprint en brons in de ploegenachtervolging. Björgen won op beide nummers goud. "Zonder dat geneesmiddel zou ze niet gewonnen hebben. Marit weet heel goed dat ze anders niet veel zou voorstellen. Ze zou haar ritme niet kunnen volhouden", aldus Kowalczyk.

Björgen zegt in een reactie dat ze erg gekwetst is door de insinuaties van haar opponente. "Dit doet pijn, ze is een slechte verliezer", aldus Björgen die steun krijgt van haar trainer Aage Skinstad. "Dit is het domste wat ik sinds het begin van de Spelen heb gehoord. Het middel is zowel door de FIS (internationale skibond) als het WADA (wereldantidopingagentschap) toegestaan".

Overigens werd Kowalczyk in 2005 door de FIS voor twee jaar geschorst voor het gebruik van een verboden pijnstillende substantie. Die straf werd later teruggebracht tot zes maanden omdat de Poolse ter goeder trouw zou hebben gehandeld.