Muziekverkoop België steeg 5 procent

De muziekverkoop in België is in 2009 met bijna vijf procent gestegen. Meer dan zeven miljoen singles (een toename van twintig procent) gingen over de toonbank. De omzet daalde echter wel, deze bedroeg ongeveer 160 miljoen euro, een daling van 2,3 procent.

Negen van de tien singles werden gedownload. Bij de albums geldt het tegenovergestelde, negen van de tien albums worden nog via traditionele kanalen zoals platenwinkels verkocht. Het meest verkochte album in België was 'Soul' van Seal.

De verkoop van dvd's, Blu-ray discs en games nam echter wel af. De verkoop van dvd's daalde met 8,3 procent. De verkoop van Blu-ray schijven verdubbelde echter. De meeste populaire Blu-ray film is 'Up'. Harry Potter 6 voert de lijsten aan van meest verkochte dvd in België.

In België nam de verkoop van games met zeven procent af. Er gingen alsnog bijna zeven miljoen spelletjes over de toonbank. FIFA 10 was het meest verkochte spel van ons zuidelijke buurland.

De cijfers komen van de Belgian Entertainment Association (BEA). De organisatie wees er nog op dat de verkoop te lijden heeft onder de oneerlijke concurrentie van het illegale aanbod op het wereldwijde web. Volgens de BEA zou de overheid dringend maatregelen moeten nemen 'om de wetgeving op het internet te laten respecteren'.