Meer rokers stoppen vanwege kosten

De kosten van het roken waren voor rokers vorig jaar vaker een reden om te stoppen met hun ongezonde hobby. Van de rokers die het afgelopen jaar zijn gestopt, gaf bijna een kwart aan dat roken ze te veel geld kost, meldt antirookclub Stivoro vandaag op basis van een onderzoek van TNS Nipo onder bijna twintigduizend Nederlanders.

In 2008 waren voor 14,2 procent van degenen die stopten de kosten de reden. Stivoro denkt dat de reden om te stoppen vanwege de kosten te maken kan hebben met de financiële crisis en nog een gevolg kan zijn van de prijsverhoging die in het najaar van 2008 voelbaar werd.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het percentage dagelijkse rokers verder is gedaald van 22,2 procent in 2008 naar 21,5 procent vorig jaar. Het aantal mensen dat 'wel eens' rookt, nam echter toe. Per saldo komt het percentage rokers in 2009 uit op 28 procent, tegenover 27 procent een jaar eerder. Het gemiddelde aantal gerookte sigaretten nam af van 15,3 in 2000 tot 14,4 vorig jaar.

Directeur van Stivoro Lies van Gennip zegt het positief te vinden dat mensen die roken, minder roken en minder vaak dagelijks roken. "Want hoe meer je rookt, hoe meer gezondheidsschade er is. Toch is elke sigaret die je rookt schadelijk. Daarom vinden we het wel zorgelijk dat nadat in 2008 het aantal rokers voor het eerst in vier jaar was gedaald van 28 procent naar 27 procent, we nu weer terug zijn op 28 procent."