IJshockeyers VS makkelijk naar finale

De Verenigde Staten hebben verrassend eenvoudig de finale bereikt van het ijshockeytoernooi op de Olympische Spelen in Vancouver. Finland werd met 6-1 verslagen na een 6-0 tussenstand na de eerste periode.

De wedstrijd begon dramatisch voor de Finnen met een zeldzame fout van goalie Miika Kiprusoff. Hij passte toen hij ver uit zijn doel was de puck verkeerd, en deze kwam bij Ryan Malone terecht. Deze twijfelde geen moment en schoot de 1-0 binnen. De Amerikanen gaven de Finnen vervolgens geen enkele kans meer om terug te komen in de wedstrijd en sloegen direct weer toe in de eerstvolgende powerplay. Zach Parise was de maker van het doelpunt.

Het duurde vervolgens nog twee doelpunten voor dat Kiprusoff van het ijs ging. Hij werd niet door de coach naar de kant gehaald, maar besloot zelf om van het ijs af te gaan. Hij werd vervangen door Niklas Backstrom, de goalie van de Minnesota Wild. Deze deed het in eerste instantie niet veel beter, want ook hij moest binnen twee minuten twee goals toestaan. Met een 6-0 gingen de beide ploegen de kleedkamer in.

In de rest van de wedstrijd leken de Amerikanen het wel te geloven, en waren de Finnen onmachtig. Er werd in de derde periode nog eenmaal gescoord in de gezapig verlopende wedstrijd, maar deze goal kwam te laat om nog van betekenis te zijn. Antti Nieminen was de maker van de eretreffer. 

Team USA gaat door naar de finale, terwijl Finland de troostfinale om het brons mag spelen. Hun tegenstanders komen uit de wedstrijd Canada - Slowakije van vannacht.