Schilderij in hotel blijkt ton waard

Een schilderij dat al jaren aan een roestige spijker in de lobby van Hotel Spaander in Volendam hangt, blijkt een ton waard te zijn. De ontdekking werd gedaan tijdens de voorbereidingen voor een tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum.

Paul Signac schilderde het doek in 1894 om zijn overnachting te betalen. De toenmalige hoteleigenaar, Leendert Spaander, liet schilders vaker op deze wijze betalen. Het hotel heeft een collectie van vijftienhonderd schilderijen. Een deel daarvan wordt tentoongesteld in het Zuiderzeemuseum.

Tijdens de voorbereidingen kwam conservator André Groeneveld op bezoek. "Hij merkte het schilderij van Signac op", zegt hoteldirecteur Marcel Rutten. "De naam Signac zei ons wel vaag wat, maar we hadden geen idee dat het schilderij zo veel geld waard is."

Het havengezicht wordt tot 2 mei tentoongesteld in het Zuiderzeemuseum. Daarna keert het terug naar het hotel. Plannen om het doek te verkopen zijn er niet. "We kopen eerder schilderijen aan dan dat we ze verkopen", legt Rutten uit. Wel komt het schilderij ergens anders te hangen. "Ik denk tegenover de receptie, zodat we er altijd zicht op hebben."