Goud en wereldrecord voor Zuid-Koreaanse Yu-Na Kim

Kim is de nieuwe olympisch kampioene kunstrijden. De Zuid-Koreaanse behaalde over de korte en de lange kür in het Pacific Coliseum een puntentotaal van 228,56, een nieuw wereldrecord. Mao Asada (205,50) uit Japan won zilver voor Joannie Rochette (202,64), de thuisfavoriet wiens moeder eerder deze week overleed.

Kim reed een weergaloze vrije kür en was onaantastbaar. Nummer twee Asada verbaasde publiek en jury door als enige vrouw een triple-axel te springen (2x), een sprong waarbij drieënhalve omwenteling wordt gemaakt. Rochette maakte een paar kleine foutjes, maar reed verder een sterke kür. Ze kreeg een minutenlange staande ovatie van het publiek.

Mirai Nagasu uit de Verenigde Staten baarde opzien met haar vierde plaats. De pas 16-jarige tiener reed een prachtige oefening en verbeterde haar persoonlijk record op de vrije kür met ruim twintig punten.

Carolina Kostner, de regerend Europees kampioene uit Italië, viel bij haar eerste sprong en was daarna de kluts kwijt. Na drie glijpartijen op rij herstelde ze zich enigszins, maar het leed was al geschied. Ze eindigde uiteindelijk als zestiende.

Submitter:  Bron: Novum