'Griekenland moet meer bezuinigen'

De Europese Unie dringt er bij Griekenland op aan snel nieuwe maatregelen te nemen om meer dan 4 miljard euro extra te bezuinigen boven op het besparingspakket dat al eerder werd aangekondigd. Dat zegt een overheidsfunctionaris vandaag.

De extra besparingen zijn volgens de EU nodig om het oplopende begrotingstekort dit jaar met de beoogde 4 procentpunten te verminderen. De EU heeft gemeld dat de huidige maatregelen het tekort met maar 2 procentpunten zullen verlagen, zegt de ambtenaar, die anoniem wil blijven, tegen Dow Jones Nieuwsdienst. Er wordt hard aangedrongen op een ander bezuinigingspakket van ongeveer 4 miljard euro, vervolgt hij.

"Griekenland denkt dat een pakket van EUR2 miljard tot EUR2,5 miljard zal volstaan om de doelstellingen te bereiken", stelt de ambtenaar verder.

Vertegenwoordigers van de EU, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) zijn sinds begin deze week in Athene om de voortgang van de Griekse bezuinigingen te evalueren. De kwestie drukt al weken op de financiële markten en de euro in het bijzonder vanwege vrees dat Griekenland niet zal kunnen voldoen aan de verplichtingen.

Het uiteindelijke pakket zal worden besproken met eurocommissaris Olli Rehn van Economische Zaken en waarschijnlijk volgende week worden onthuld, aldus de functionaris.

Griekenland staat onder grote druk van de EU en de financiële markt om het gat in de begroting, dat dit jaar naar schatting zal uitkomen op 12,7 procent van het bruto binnenlands product (BBP), terug te dringen. De Griekse regering heeft toegezegd het tekort dit jaar te verlagen tot 8,7 procent van het BBP en tot onder de EU-eis van 3 procent in 2012.

Om dit te bereiken heeft de overheid diverse bezuinigingen en belastingverhogingen aangekondigd, die naar verwachting acht tot tien miljard euro aan besparingen en extra inkomsten zullen opleveren.

Europese landen zijn echter niet overtuigd. Sinds de EU liet weten Griekenland te steunen wanneer dat nodig mocht zijn, hebben verschillende lidstaten, waaronder Duitsland en Frankrijk, gevraagd om extra stappen voordat ze enige financiële hulp toezeggen.

De nieuwe maatregelen betreffen vermoedelijk een verhoging van de BTW, meer bezuinigingen en hogere belastingen op luxe goederen, zoals boten en dure auto's. Griekenland zou daarnaast overwegen de belastingen op brandstof verder te verhogen.