Maastrichtenaren nemen afscheid van Gerd Leers

Duizenden Maastrichtenaren hebben vandaag afscheid genomen van voormalig burgemeester Gerd Leers (CDA). Het geplande volksadieu op de Markt begint later, omdat Leers op het stadhuis nog steeds bezig is 'handjes te schudden' van Maastrichtenaren, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Zo'n tweeduizend mensen stonden rond 19.30 uur op de Markt in afwachting van Leers. Het is winderig, maar droog, weet de woordvoerder. Het begin van het volksadieu stond aanvankelijk gepland om 19.00 uur.

Vanmiddag begon Leers met het afscheid van de Maastrichtenaren. De wachttijden liepen daarbij behoorlijk op. Vanochtend werd afscheid genomen van zijn medewerkers en in het begin van de middag was er een afscheid van mensen uit het openbaar bestuur, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Leers was sinds februari 2002 burgemeester van Maastricht.

Halverwege januari stapte Leers op, nadat hij onder vuur was komen te liggen toen bleek dat hij zijn positie als burgemeester had misbruikt. In 2006 kocht hij een vakantievilla in Bulgarije, maar toen het project mislukte probeerde hij zijn geld terug te krijgen door gebruik te maken van zijn positie als burgemeester. Leers hield altijd vol te hebben getracht, zakelijk en privé gescheiden te houden.