Syrië en Iran blijven bondgenoten

De Syrische president Bashar Assad trotseerde gisteren de oproep van de Verenigde Staten om de banden met Iran minder hecht te maken. Hij zei dat de langdurige relatie tussen Syrië en Iran sterk zal blijven, ondanks de toenaderingsvoorstellen van de VS in een poging de loyaliteit van Syrië te verleggen.

De VS is Syrië recent tegemoet gekomen door een Amerikaanse ambassadeur in Syrië te benoemen. Het is de eerste ambassadeur sinds 2005. Bovendien stuurde de VS verschillende topdiplomaten naar Syrië voor een gesprek met president Assad. Washington hoopt hiermee Syrië weg te houden van Iran en militante groepen zoals Hezbollah en Hamas.

Assad zei gisteren echter, met aan zijn zijde de Iraanse president Mahmoud Ahmadinedjad, dat de VS de relaties in het Midden-Oosten niet kan dicteren. "Ik vind het erg raar hoe zij praten over stabiliteit in het Midden-Oosten als ze op hetzelfde moment spreken over het uit elkaar drijven van twee landen", vertelde Assad verslaggevers.

Assad haalde uit naar de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton vanwege haar suggestie de band tussen Iran en Syrië losser te maken. Hij sneerde dat hij en Ahmadinedjad het wellicht 'niet goed hadden verstaan, misschien door een vertaalfout of beperkt begrip'. Assad noemde de houding van de VS 'een nieuwe situatie van kolonisatie in de regio'.

P.J. Crowley, woordvoerder voor het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, zei dat Assad 'alleen maar om zich heen hoefde te kijken om te zien dat Syrië steeds meer een buitenbeentje wordt'. "We zouden graag zien dat Syrië een meer constructieve rol speelt in de regio en een eerste stap zou zijn om aan Iran duidelijk te maken wat het anders moeten doen. Helaas was daarvan vandaag geen sprake", aldus Crowley.

De Amerikaanse president Barack Obama is vastbesloten om samen te werken met Syrië, een land dat gezien wordt als de sleutel tot vrede in het Midden-Oosten. Het ministerie van buitenlandse zaken beschouwt het land echter ook als een sponsor van het terrorisme.

De voormalige president George Bush trok in 2005 de Amerikaanse ambassadeur in Damascus terug na de moord op de Libanese premier Rafik Hariri. Aanhangers van Hariri beschuldigden Syrië ervan achter de moord te zitten. Syrië ontkende iets met de moord te maken te hebben.

Toch zijn er tekenen dat de Syrische president open staat voor toenadering tot de VS. Assad is begonnen met de ontmanteling van de socialistische erfenis van zijn vader. Sinds Assad in 2000 aan de macht kwam heeft hij de beperkingen op het bankieren versoepeld, heeft hij geprobeerd buitenlandse investeerders aan te trekken en heeft hij het toerisme aangemoedigd.

Assad hoopt ook dat de VS wil helpen bij het stimuleren van de economie en wil dat de Amerikanen bemiddelen bij vrede met Israël. Syrië hoopt met hulp van de VS de Golanhoogten terug te krijgen die ze in 1967 aan Israël verloren.

Clinton zei woensdag echter dat de beslissing om een ambassadeur naar Damascus te sturen niet automatisch betekent dat de zorgen van de VS over het land voorbij zijn. Clinton zei dat het aanstellen van een ambassadeur een teken was van een 'kleine opening' in de richting van Syrië.

Syrië blijft bovendien gebukt gaan onder sancties die door de VS zijn opgelegd, ondanks verwoede pogingen van Damascus de VS over te halen de sancties op te heffen. De sancties zijn onder andere opgelegd als straf voor het steun van terrorisme en voor het najagen van massavernietigingswapens. De politieke en economische steun van Iran heeft er echter voor gezorgd dat Syrië de sancties en de internationale isolatie kon overleven.

Ahmadinedjad reisde naar Syrië om een overeenkomst te tekenen waardoor er geen visa meer nodig zijn voor reizen tussen de twee landen. De reis van Ahmadinedjad naar Syrië komt op een moment dat de spanningen tussen Washington en Teheran over het nucleaire programma van Iran toenemen.

Ahmadinedjad benadrukt dat Syrië en Iran partners zijn met een lange geschiedenis. "Er is niets dat onze broederlijke relatie kan beschadigen. Elke dag wordt de relatie beter en dieper."