Excuses Deense krant om Mohammed-cartoon

De Deense krant Politiken heeft zich vandaag verontschuldigd voor het beledigen van moslims door een cartoon af te drukken van de profeet Mohammed met een bom in zijn tulband. De excuses hebben het debat over de vrijheid van meningsuiting weer doen oplaaien.

De Deense media reageerden uiterst kritisch op de beslissing van Politiken. Voorheen stonden de media als één man achter de weigering excuses aan te bieden voor de publicatie van twaalf spotprenten die vier jaar geleden in de islamitische wereld grote woede wekten.

Politiken liet weten moslims in Denemarken en elders niet te hebben willen beledigen. De krant drukte de spotprent in 2008 opnieuw af toen de politie een plot had blootgelegd om de tekenaar van de cartoon, Kurt Westergaard, te vermoorden. Hoofdredacteur Tøger Seidenfaden zei tegen Associated Press dat zijn krant zich niet verontschuldigde voor het afdrukken van de prent, maar voor de aanstoot die dat teweegbracht. De excuses waren onderdeel van een schikking met een Saudische advocaat van acht moslimgroepen in het Midden-Oosten en Australië.

'Stompzinnig' noemde Jørn Mikkelsen, hoofdredacteur van Jyllands-Posten, de krant waar de twaalf cartoons het eerst in werden afgedrukt, de verontschuldigingen van Politiken. Hoofdredacteur Lisbeth Knudsen van de krant Berlingske Tidende noemde het gebeuren 'vernederend en beschamend'. Volgens Mogens Blicher Bjerregaard, hoofd van de Deense vakbond voor journalisten, knielt Politiken 'voor de tegenstanders van de persvrijheid'. Tekenaar van de cartoons Westergaard vond het een 'tegenslag voor de vrijheid van meningsuiting'.

Moslimleiders in Denemarken verwelkomden de excuses. "Het is een vriendelijk en menselijk gebaar dat de krant zijn verontschuldigingen aanbiedt," aldus Abdul Wahid Petersen, een gematigde imam.

Dit mag toch ook?