'Enorme' ijsbergen laten los van Antarctica

Redactie

Een ijsberg ter grootte van de provincie Drente is in Antarctica tegen een gletsjer opgebotst. Hierdoor raakte een ander gigantisch blok ijs los. Australische en Franse wetenschappers lieten vandaag weten dat dit tot gevolg kan hebben dat de zuurstofgehaltes in de wereldzeeën kunnen dalen.

De botsing vond plaats op 12 of 13 februari. De twee ijsbergen drijven nu op zo'n honderd tot honderdvijftig kilometer voor Antarctica.

De oude ijsberg heeft een lengte van 97 kilometer, het stuk ijs dat na de botsing afbrak is 78 kilometer lang en 39 breed. Het ijs is ongeveer een vijfde van de totale hoeveelheid water die jaarlijks in de hele wereld wordt verbruikt.

Deskundigen maken zich zorgen over het effect van de enorme verplaatsing van ijs. De gletsjer hield het water in het gebied ijsvrij, omdat de ijsmassa op het water dreef. Nu een deel van de gletsjer weg is, kan zeeijs zich ophopen en daarmee voorkomen dat koud water kan zinken. Dit zinkende water stroomt richting de oceanen en laat daar veel zuurstof los.

Er zijn slechts een paar gebieden ter wereld waar dit gebeurt. Een vertraging van dit proces kan er dus voor zorgen dat minder zuurstof in de oceanen wordt afgezet, met alle gevolgen voor het leven in die wateren van dien.