Interviews: 'dit is het ideale moment voor The Tick om terug te keren'

Cultheld The Tick is sinds vrijdag terug; op Amazon Prime Video zijn nu de eerste zes afleveringen van de comedy te zien, met de volgende set afleveringen in de pijplijn voor over een aantal maanden. De serie werd uitgebreid gepromoot op Comic-Con International in San Diego, en dus was daar ook de cast en crew aanwezig voor een panel en wat gesprekken met de pers. FOK! sprak met een aantal cast- en crewleden en voelde ze aan de tand over de serie en hun personages.

Omdat The Tick een parodie is op het superheldenspektakel dat we momenteel in de bioscoop en op tv kunnen waarnemen, is het niet verbazend dat de cast gevuld is met helden en schurken van divers pluimage. Zo is ook in deze wereld alles begonnen met een buitenaards figuur die de eerste superheld werd. Hij heet Superion, wordt gespeeld door Brandon Hines en geeft overduidelijk een satirische blik op Superman door de ogen van Tick-bedenker Ben Edlund. Een superheld, met echte superkrachten, die al honderd jaar op deze planeet aanwezig is en een beetje neerkijkt op anderen. Hij is verantwoordelijk voor het uitschakelen van de superschurk The Terror, zestien jaar voor de start van de serie, maar "Artur gelooft niet dat de Terror dood is, en dat betrekt Superion steeds meer in de verhaallijn van deze twee 'losers'," licht Hines toe. Volgens hem is er een goede kans dat Superion niet de goedaardige superheld is die hij lijkt te zijn.

The Tick: Yara Martinez
Yara Martinez als Miss Lint

De meest prominente schurk in dit eerste seizoen van The Tick is Miss Lint, gespeeld door Yara Martinez. "Ze is elektrisch. Ze braadt anderen tot ze knisperende lijken zijn," legt Martinez uit. "Maar dan, als haar krachten zich tegen haar keren, blijven er allemaal pluisjes aan haar kleven." Miss Lint staat centraal in de serie door haar contact met Arthur "Ze terroriseert hem. Arthur heeft iets wat zij wil hebben en daardoor ontstaat zijn relatie met de Tick. Ook is hij de enige die gelooft dat de Terror, haar mentor, nog leeft, terwijl zij denkt dat hij dood is."

The Tick is een komedie, maar wel eentje met superhelden. Die combinatie leverde de NBC-sitcom Powerless slechts één seizoen op, dus wat maakt The Tick anders dan andere series? "De satire, vooral. En het is heel flauw, heel goofy," vindt Martinez. "Er is ook een optimisme dat andere shows niet hebben, en ontzag voor die werelden die je in comics ziet." Volgens Valorie Curry en Griffin Newman, die het zus/broer duo Dot en Arthur Everest spelen, is het vooral relevant dat The Tick zich niet afspeelt in een groter, bestaand superhelden-universum. "En dus hoeft het daar geen rekening mee te houden," aldus Curry. "Daardoor kunnen we eindeloos creatief en fantasierijk zijn en commentaar geven op die andere superheld-werelden. En er is ook een mooi meertonig karakter aan de serie; er is alle komedie die mensen al leuk vinden van The Tick, dat unieke gevoel voor humor, die absurditeit, maar er zijn ook menselijke elementen die dramatisch zijn, heel echt en gevoelig en dat werkt erg goed samen."

The Tick: Griffin Newman en Peter Serafinowicz
Griffin Newman als Arthur en Peter Serafinowicz als the Tick

"Ben Edlund heeft deze personages dertig jaar geleden bedacht en heeft al die verschillende versies van de Tick en Arthur begeleid, en hij wilde niet weer een nieuwe versie doen, tenzij hij de mogelijkheid had om het anders te doen," licht Newman de bestaansreden van deze nieuwe serie toe. "Hij wilde het nieuw maken, en niet gewoon maar weer de beste dingen uit vorige versies herhalen. En dus ging het nu om de vraag 'kan ik een Tick-serie maken waar het publiek zich echt in kan verplaatsen?' Een serie waarin wat te verliezen valt en men zich emotioneel betrokken kan voelen. Arthur moet in die situatie het personage zijn dat centraal staat, want de Tick kan niet emotioneel groeien of veranderen; hij is altijd degene die heel veel zelfvertrouwen heeft in alles wat hij doet, en hij gebruikt dat om Arthur een beetje meer in zichzelf te laten geloven."

"Ben Edlund begon dit alles als een parodie op comics. En hij was heel succesvol in het parodiëren van die serieuze comics met echte issues en dilemma's en superhelden in zijn eigen comics, en toen werd het een zaterdagochtend-cartoon," beschrijft Jackie Earle Haley, die de Terror speelt, de geschiedenis van The Tick. "En daarvoor was het toen precies de goede tijd. Ik ken mensen die ermee opgegroeid zijn, die er fan van zijn. En daarna was er een live-action versie in 2000, die vond ik een beetje campy, het had een lager budget, was een beetje flauw. Ik heb het toen niet helemaal gezien, maar het had een beetje een doorlopende verhaallijn. Maar deze nieuwe versie is meer een parodie op de huidige superheldenfilms. Het seizoen heeft een goed verhaal, het is Arthurs origin story; de Terror leeft in het verleden en wat hij toen heeft gedaan bepaalt heel erg wie Arthur vandaag is. En hij was de mentor voor Miss Lint en we zien in flashbacks hoe dat heeft bepaald wie zij nu is. Ik denk dat deze Terror wel de beste versie van hem is."

The Tick: Jackie Earle Haley
Jackie Earle Haley als the Terror

"De personages in deze serie zijn meer menselijk, meer uitgediept," vertelt producer David Fury. "Het zijn geen cartoonpersonages." Ook hij benadrukt dat de wereld waarin we nu leven er eentje is waarin superhelden in film en tv zeer gebruikelijk zijn, wat dit het juiste moment maakt voor The Tick om weer terug te keren. "Het is een meer ontwikkelde interpretatie, deze keer. Het is geen cartoonwereld, het is meer onze eigen wereld, waarin dit afspeelt." Volgens Fury draagt dat ook bij aan de comedy. "Het is alsof een held uit een comic ineens in onze wereld is. Hij hoort hier niet te zijn; een comic-superheld hoort niet ineens in mijn woonkamer te staan, en toch staat-ie hier."

The Tick is nu te zien bij Amazon Prime Video. Een review van het eerste seizoen verscheen gisteren op FOK!.