Comic-Con International geannuleerd

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het definitief: Comic-Con International gaat dit jaar niet door. Het evenement, naamgever van een wereldwijde trend van "comic cons" en dus ook de oudste, gaat voor het eerst in de vijftigjarige geschiedenis niet door.

Het evenement zou eigenlijk plaatsvinden in juli, in het Californische San Diego, aan de kust en dichtbij de Mexicaanse grens. Ook in California geldt een devies van binnenblijven en afstand houden, en zijn evenementen sinds medio maart "afgeraden" en gelimiteerd tot 250 aanwezigen. Het is, net als in ons land, nog niet bekend hoe lang de maatregelen duren, maar de organisatie van Comic-Con International hakte gisteren zelf de knoop door.

"Voor de eerste keer in de vijftigjarige geschiedenis maakt San Diego Comic Convention (SDCC), de organisatie achter de jaarlijkse popcultuurviering, vandaag tot onze spijt bekend dat er geen Comic-Con 2020 zal zijn. Het evenement zal in plaats daarvan terugkeren naar het San Diego Convention Center in juli 2021", aldus een statement op de website van het evenement. De organisatie is zich ervan bewust dat veel bezoekers uitgebreid plannen en sparen om bij het evenement aanwezig te kunnen zijn en dat veel standhouders op de beursvloer er een aanzienlijk deel van hun inkomen uit halen, en had daarom gehoopt deze beslissing niet te hoeven nemen.

Bezoekers met kaarten voor de editie van 2020 kunnen kiezen voor teruggave van hun geld of het doorzetten van hun kaarten naar de editie van 2021. Het is gebruikelijk voor veel bezoekers die van buiten San Diego komen om hotels te boeken via de organisatie (omdat via deze weg kortingsmogelijkheden bestaan en de hotels nog enigszins betaalbaar blijven); de organisatie heeft aangegeven dat de aanbetalingen voor dit jaar de komende dagen worden teruggestort.

Comic-Con International is, naast een popcultuurevenement voor het plezier van bezoekers, ook de plek waar makers hun publiek ontmoeten. In de laatste jaren is het uitgegroeid tot de plek waar grote bekendmakingen plaatsvonden op het gebied van films en televisie, zoals castpresentaties van nieuwe Marvelfilms of exclusieve trailers voor grote blockbusters, en waar nieuwe films en series aan pers en publiek gepresenteerd worden. Het is daarom vaak een goede graadmeter om te zien wat er binnenkort populair wordt.

"In uitzonderlijke tijden zijn er uitzonderlijke maatregelen vereist en hoewel we betreuren deze beslissing te hebben moeten nemen weten we dat het de juiste was," verklaart David Glanzer, woordvoerder voor Comic-Con. "We zien er naar uit om iedereen weer te zien wanneer het kan en samen te genieten van de gemeenschap die we zo liefhebben."


Een blik op Comic-Con International in 2019