FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 mei 2024

NBA: Cavs en Mavs trekken stand gelijk, Nuggets en Pacers slaan terug

Donderdag- en vrijdagavond werd er weer volop gespeeld in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Er stonden weer vier playoffwedstrijden op het programma in de best-of-sevenseries in de halve finales van de conferences, die langzaam weer richting een ontknoping gaan.

Boston Celtics - Cleveland Cavaliers (1-0)
De eerste helft ging volledig gelijk op: 24-30 in het eerste kwart, 30-24 in het tweede kwart. In Q3 sloegen de Cavaliers toe met een 24-36 kwart en dat wisten ze in het vierde kwart nog flink uit te breiden naar een 94-118 overwinning, met onder meer 29 punten van Donovan Mitchell.

Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks (1-0)
Het was wel een spannende wedstrijd, maar de Mavericks hadden constant net de touwtjes in handen. Alleen vroeg in Q3 zat OKC er even bovenop, maar onder leiding van PJ Washington (29 punten, 11 rebounds) wisten de gehavende Luka Doncic en zijn Mavericks met 110-119 de winst te pakken en de serie gelijk te trekken.

Indiana Pacers - New York Knicks (0-2)
De Knicks begonnen met twee thuiszeges, maar in Indianapolis schoten de Pacers uit de startblokken. New York kwam beter in de wedstrijd en maakte er een ware thriller van, die pas in de allerlaatste minuten beslist werd: een drietje van Andrew Nembhard bracht de Pacers op 109-106 en vanaf de vrijeworplijn bracht Aaron Nesmith de Pacers naar een 111-106 overwinning.

Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets (2-0)
Nadat de Timberwolves twee keer wonnen in Denver, waren de Nuggets uiterst gemotiveerd om terug te slaan in Minnesota. Met 20-28 in het eerste kwart viel het nog wel mee, maar de Nuggets bouwden de voorsprong met de minuut verder uit en onder leiding van Nikola Jokic (24 punten, 14 rebounds en 9 assists) speelden de kampioenen zich met een 90-117 zege terug in de serie.

Speelschema
Zaterdag 11 mei, 15.30u (21.30u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 3; Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder (1-1)
Zaterdag 11 mei, 20.30u (02.30u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 3; Cleveland Cavaliers - Boston Celtics (1-1)

Zondag 12 mei, 15.30u (21.30u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 4; Indiana Pacers - New York Knicks (1-2)
Zondag 12 mei, 20.00u (02.00u NL) - Western Conference Semifinals, game 4; Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets (2-1)

Noorderlicht goed zichtbaar door grootste zonnestorm sinds 2003

Wie dacht dat je naar Lapland moest reizen om het noorderlicht te zien heeft het mis. De komende nachten verschijnt de aurora borealis gewoon boven ons land. De aarde ervaart namelijk haar eerste extreme geomagnetische storm sinds 2003. Zo meldt AT5

In ondermeer Amsterdam, Cuijk en Meterik was afgelopen nacht het noorderlicht te zien. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn er al bijzondere beelden gemaakt van felgekleurde luchten. En het is nog niet afgelopen. Dit weekend worden nog meer krachtige uitbarstingen van zonnevlammen verwacht

Historisch
Volgens de Amerikaanse instantie voor meteorologie en oceanografie is (NOAA) zijn er de afgelopen 24 uur zonne-uitbarstingen waargenomen tot een niveau van 5, een niveau dat wordt omschreven als extreem. De NOAA noemt het dan ook een "ongewoon en potentieel historisch evenement."

De zonnestorm wordt veroorzaakt door plotselinge explosies van energie en hebben mogelijk invloed op elektriciteitsnetwerken, ruimtevaartuigen, satellietnavigatie en hoogfrequente radio's.

Een mooi gevolg van al dit geomagnetisch geweld is dat het in ieder geval prachtige beelden oplevert. Door de zonnestorm is het noorderlicht waarneembaar op plekken die veel zuidelijker liggen dan de regio’s waar het natuurverschijnsel normaal gesproken te zien is.

'Schade van pro-Palestijnse demonstratie naar schatting ¤1,5 miljoen'

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week zo'n 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht aan bezittingen van de universiteit. Schade die is ontstaan aan eigendommen van de gemeente en bij bedrijven of particulieren is niet in deze schatting meegenomen, aldus de universiteit.

De UvA spreekt van “aanzienlijke schade” die is aangericht tijdens de protesten op de Roeterseilandcampus en de andere UvA-locaties Oudemanhuispoort en Binnengasthuis. Het is nog niet duidelijk of de universiteit de schade wil verhalen op de betogers. “In samenspraak met verschillende partijen” wordt gekeken “of en hoe die schade te verhalen is”, aldus de universiteit, die zegt daar later op terug te komen.

Eisen deels ingewilligd
De protesten begonnen maandagmiddag. De betogers stelden drie eisen aan de universiteit: de UvA moet open zijn over samenwerkingen met Israëlische instellingen en bedrijven, alle banden verbreken met Israëlische instituten die deelnemen aan “genocide, apartheid en uitbuiting van het Palestijnse volk en hun land”, net als contracten met bedrijven die hiervan profiteren. De UvA heeft inmiddels een deel van deze eisen ingewilligd door een overzicht met alle samenwerkingen waarin Israëlische wetenschapsgroepen deelnemen, te publiceren. Deze informatie was volgens de universiteit al openbaar.

De UvA stelt heel terughoudend te zijn met het beperken van institutionele en individuele samenwerkingen. "We zien in de samenwerking met individuele Israëlische medewerkers, mits de aard van de samenwerking in lijn ligt met onze academische missie, een kans om ook in tijden van oorlog en conflict een open lijn te houden, zogeheten science diplomacy", is te lezen op de website van de universiteit. "Het verbreken of opschorten van alle banden betekent ook het verbreken van relaties met onderzoekers die juist vaak de kritische stem in Israël vertegenwoordigen."

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag schortte de banden met een Israëlisch onderwijsinstituut op na eisen van de KABK Student Union, een studentenvereniging. Dit werd vrijdag bekend. Voor zover bekend gaat het om de eerste onderwijsinstelling in Nederland die banden met een Israëlische instelling verbreekt na eisen van studenten.

Vaccinaties hebben in de laatste vijf decennia 154 miljoen levens gered

In het kader van een speciale viering van de World Health Organization (WHO) hebben wetenschappers uitgevogeld hoeveel levens zijn gered door gebruik te maken van vaccinaties. Hieruit blijkt dat vooral jonge kinderen gebaat zijn bij de extra bescherming.

Deze maand heeft de World Health Organization (WHO) iets te vieren: het vaccinatieprogramma Expanded Programme on Immunization (EPI) is officieel 50 jaar geleden begonnen. De WHO vond dit dan ook een mooi moment om vast te stellen hoeveel levens het vaccinatieprogramma heeft weten te redden. Hieruit blijkt dat, sinds de totstandkoming van het programma in 1974, vaccinaties in totaal 154 miljoen sterfgevallen hebben weten te voorkomen. Wetenschapper Andrew Shattock heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij laat weten: “We denken dat het EPI uiteindelijk verantwoordelijk is voor de grootste toename in het overlevingspercentage van jonge kinderen. In 2024 heeft een kind dat jonger dan tien jaar is ongeveer 40% meer kans om de volgende verjaardag te halen vergeleken met 50 jaar geleden. Deze verhoogde overlevingskans zien we ook terug bij oudere mensen.” Het onderzoek is gepubliceerd in het blad The Lancet.

Vaccinatieprogramma
Voor het onderzoek hebben de wetenschappers gebruik gemaakt van een bonte verzameling aan wiskundige en statistische modellen. Tijdens de berekeningen hebben ze gekeken naar de invloed die het EPI heeft gehad op alle 14 ziekten waar het vaccinatieprogramma zich op heeft gericht. Uit de analyse naderhand bleek dat EPI uiteindelijk 154 miljoen sterfgevallen heeft weten te voorkomen. Wat hierbij erg opvalt is dat de onderlinge verdeling tussen leeftijdscategorieën erg scheef is. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat het EPI uiteindelijk veruit de meeste sterfgevallen heeft weten te voorkomen onder kinderen jonger dan 5 jaar. Het gaat dan om 146 miljoen geredde levens. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het bestrijden van de mazelen hier het meest aan bijdraagt, gevolgd door tetanus en kinkhoest. Shattock legt uit: “We ontdekten dat het vaccineren tegen de mazelen uiteindelijk voor 60% verantwoordelijk was voor het positieve effect dat EPI heeft gehad op de wereld. Dit was dan ook verreweg de grootste reden dat uiteindelijk zoveel levens zijn gered.”

Politieke steun
Volgens de wetenschappers zijn de resultaten significant, omdat hieruit blijkt hoe effectief vaccinatieprogramma’s kunnen zijn. De wetenschappers roepen in hun onderzoek dan ook op tot meer politieke steun voor dit soort programma’s. In hun oproep wijzen de wetenschappers op het feit dat de gemaakte gezondheidswinst erg snel kan vervliegen op het moment dat vaccinaties niet meer tijdig toegediend worden. Vooral tijdens de coronapandemie leek dit het geval te zijn, wat dan ook een grote reden is geweest voor de WHO om ‘The Big Catch-Up’ te starten: een initiatief binnen EPI dat zich focust op het inhalen van de opgebouwde ‘vaccinatieachterstand’ onder jonge kinderen.

Joost Klein gediskwalificeerd voor songfestival om 'dreigend gebaar'

AVROTROS heeft uitleg gegeven over het voorval met Joost Klein, wat hem een diskwalificatie opleverde.

Het voorval vond plaats nadat hij het podium had verlaten. Klein, die had verzocht niet gefilmd te worden, reageerde geïrriteerd en maakte een 'dreigend gebaar' naar de cameravrouw toen hij toch gefilmd werd. Het incident is door de cameravrouw bij de EBU en de politie gerapporteerd.

Na overleg met de EBU heeft AVROTROS meerdere oplossingen voorgesteld. Ondanks deze pogingen besloot de EBU tot diskwalificatie van Klein, een maatregel die volgens de omroep te ver gaat. Eerder gaf songfestivalpresentator Cornals Maas op X al aan dat het voorval nauwelijks iets voorstelde.

Inmiddels zijn er diverse landen die de regels van de EBU hebben overtreden door tijdens hun repetities 'free palestine' opmerkingen te maken. Of die ook allemaal geschorst worden zoals de regels voorschrijven moet nog blijken.

Pogacar ook de sterkste op Prati di Tivo in Giro d'Italia

Tadej Pogacar heeft alweer zijn derde etappe gewonnen in de Giro d'Italia. In de bergrit naar Prati di Tivo was de Sloveen in het sprintje bergop de sterkste voor Daniel Felipe Martinez en Ben O'Connor.

Na de tijdrit van vrijdag waar Tadej Pogacar wist te winnen stond zaterdag een bergrit van 152 kilometer met aankomst op Prati di Tivo op het programma. Vanuit de start moest er al geklommen en uiteindelijk vormde er zich een omvangrijke kopgroep van veertien renners, met Romain Bardet als best geplaatste renner in het algemeen klassement. De Fransman stond bij aanvang van de etappe op ruim vijf minuten van Pogacar en het was duidelijk dat UAE Emirates de kopgroep niet veel ruimte gaf.

De ploeg van Pogacar hield de kopgroep steeds rond de twee minuten en aan de voet van de slotklim Prati di Tivo was het verschil nog maar een halve minuut en de kopgroep werd op de klim van bijna vijftien kilometer ingerekend. Ook op de slotklim bepaalde de ploeg van Pogacar het tempo en pas in de laatste vier kilometer waren er een paar kleine aanvallen. Antonio Tiberi opende als eerste de aanval, maar direct zat Pogacar op het wiel van de Italiaan. Daarna waagde Thymen Arensman zijn kans, maar de Nederlander kreeg ook geen ruimte en er ging gesprint worden voor de dagzege waarin was Pogacar duidelijk de sterkste was. Hij won voor Daniel Felipe Martinez en Ben O'Connor en dat betekende alweer zijn derde ritzege in een week tijd.

Results powered by FirstCycling.com

Cornald Maas: 'incident van Joost stelde niets voor '

Het diskwalificeren van Nederland voor het Eurovisie Songfestival vanavond wordt niet door iedereen even goed ontvangen.

Cornald Maas, al jaren de presentator van het songfestival, weet te melden dat het voorval - waarover nog steeds weinig bekend is - niets te maken heeft met Israël of de Israëlische delegatie. Daarnaast stelt Cornald - die over insider info lijkt te beschikken - dat het hele voorval 'nauwelijks iets voorstelt'.

De AVROTros heeft zojuist verklaard dat Joost tegen de geldende afspraken in gefilmd werd nadat hij donderdag van het podium afstapte. Nadat hij de cameravrouw had gezegd dat hij niet gefilmd wilde worden en zij toch doorging zou Joost een 'dreigende beweging' naar haar camera hebben gemaakt zonder de camera of de vrouw aan te raken. Hier heeft de vrouw vrijdag een klacht over ingediend bij EBU en later aangifte bij de politie.

Diverse deelnemende en niet deelnemende Eurovisie landen hebben inmiddels gesteld dat ze vinden dat Klein gewoon mee moet kunnen doen. Ook laakt men het zogenaamde 'zero tolerance-beleid' waar de EBU mee schermt en stelt dat het uitermate selectief is als de zangeres van Israël lastiggevallen mag worden door onder meer de aanwezige pers en daarop geen enkele actie wordt ondernomen.

(Tweet @ Cornald Maas on X 11 mei 2024)

Joost Klein gediskwalificeerd, Nederland doet niet mee aan songfestivalfinale

Joost Klein, de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival, is verhoord door de Zweedse politie na een klacht van een vrouwelijke tv-medewerker over een incident dat donderdagavond plaatsvond. De zaak is doorgegeven aan de openbaar aanklager, die de verdere afwikkeling zal bepalen. De politie heeft zowel Klein als de klager verhoord, maar details over de aanklacht blijven onduidelijk.

De deelname van Joost Klein aan de finale van het Eurovisie Songfestival is onzeker. NPO-baas Frederieke Leeflang overlegt met AVROTROS en de EBU over zijn deelname. De geplande ontmoeting van Leeflang met Klein in zijn hotel in Malmö kreeg hierdoor een extra lading. AVROTROS meldde rond 10.00 uur nog niets van de EBU gehoord te hebben over de situatie.

De EBU heeft het stemmen op de finalekandidaten uitgesteld in afwachting van een definitieve beslissing over de Nederlandse deelname. Joost Klein heeft zich nog niet publiekelijk uitgesproken over het incident. Ondanks pogingen van een journalist bij zijn hotel om hem te spreken, bleef hij stil.

Update 12.20 uur
Nederland doet zaterdagavond niet mee. De organisatie van het Songfestival heeft bekendgemaakt dat Joost Klein gedurende het nog altijd lopende onderzoek niet mag optreden. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het songfestival dat een deelnemer gediskwalificeerd wordt. 

Update 10.44 uur
Volgens de NOS zou Klein de tv-medewerkster hebben bedreigd. De zaak ligt bij de officier van justitie. Behandeling van de zaak kan nog weken duren. Wat dat betekent voor Klein's deelname aan de finale vanavond is nog niet bekend. 

Bednarek snel op 200m, Dos Santos raast over horden in Doha

In het Qatarese Doha was het vrijdagavond weer tijd voor de Diamond League. Het werd een prima avondje atletiek in het Midden-Oosten, waar de Nederlander vertegenwoordiging vrij mager was: welgeteld één Nederlander stond er aan de start.

400m mannen
Steven Gardiner uit de Bahama's wordt maar zeer zelden verslagen en de olympisch kampioen liet dat ook nu niet gebeuren: hij snelde in zijn kenmerkende prachtige stijl naar de winst in 44,76 seconden, voor de jonge Zambiaan Muzala Samukonga (45,07) en Leungo Scotch uit Botswana (45,29).

Verspringen mannen
In de vierde ronde profiteerde Carey McLeod optimaal van een flinke windvlaag: de 8,52 meter zal niet als officieel persoonlijk record de boeken in gaan, maar was wel voldoende voor de winst. Miltiadis Tentoglou uit Griekenland sprong naar 8,36 meter, tienkamper Simon Ehammer uit Zwitserland werd met 8,30 meter derde.

800m vrouwen
Mary Moraa leek heel even te verslaan, maar de Keniaanse liep met haar kenmerkende eindschot weer naar een overtuigende zege in 1:57,91 minuten, tot grote vreugde van de enorme hoeveelheden Keniaanse fans in Qatar. De Britse Jemma Reekie werd in 1:58,42 tweede, voor Noélie Yarigo uit Benin (1:58,70).

200m mannen
Er stond geen maat op Kenneth Bednarek: 'Kung Fu Kenny' knalde naar een meer dan uitstekende beste wereldjaarprestatie én nieuw persoonlijk record van 19,67 seconden. Zijn Amerikaanse landgenoten Courtney Lindsey (20,01) en Kyree King (20,21) completeerden de top-3.

1500m vrouwen
Freweyni Haily maakte grote indruk: de Ethiopische pakte al halverwege de wedstrijd de leiding en liep de rest uit het spreekwoordelijke wiel. In de laatste meters was het nog even spannend, maar Hailu hield vol en won in 4:00,42 minuten, voor de Australische Jessica Hull (4:00,84) en de Keniaanse Nelly Chepchirchir (4:01,19).

Polsstokhoogspringen vrouwen
Een matige wedstrijd, waarbij Molly Caudery en Nina Kennedy beiden over 4,73 meter kwamen. Caudery deed dat zonder foutsprongen en dus pakte de Britse de winst, voor de Australische Kennedy. Plek drie ging met 4,63 meter naar de Sloveense Tina Sutej.

5000m vrouwen
Zeven Ethiopische dames in de top-8, maar de winst ging naar Kenia: Beatrice Chebet had het beste eindschot en sprintte naar de winst in 14:26,98 minuten. Ejgayehu Taye liep tactisch tamelijk dom en moest het in 14:29,26 doen met plek twee, voor Medina Eisa (14:34,11).

1500m mannen
De Kenianen stonden er bijzonder goed op, tot groot genoegen van de heerlijk feestende fans op de trillende tribunes. Met een ijzersterk eindschot was Brian Komen de rapste in 3:32,43 minuten, voor zijn landgenoten Timothy Cheruiyot (3:32,67) en Reynold Cheruiyot (3:32,96).

100m horden vrouwen
Een verrassende overwinning voor Ditaji Kambundji: de Zwitserse snelde in 12,49 seconden als eerste over de meet, voor de Amerikaanse Tonea Marshall (12,51) en de Poolse Pia Skrzyszowska (12,53). Nadine Visser zou van de partij zijn, maar werd ziek en kon niet starten.

Hoogspringen vrouwen
De nog altijd maar 18-jarige Angelina Topic pakte haar eerste Diamond League-zege: ze kwam foutloos tot en met 1,94 meter en dat leverde haar de winst op. De Oekraïnse Iryna Gerashchenko werd met 1,91 meter, voor de Australische Eleanor Patterson, die voor die hoogte iets meer pogingen nodig had.

100m vrouwen
De Britse Daryll Neita is in uitstekende vorm en dat bleek maar weer: ze pakte de winst in 10,98 seconden, één honderdste voor de Amerikaanse Tamari Davis, wiens landgenote Celera Barnes in 11,02 seconden tweede werd.

400m horden mannen
Alison dos Santos stal de show: de Braziliaan liep geweldig en snelde naar 46,86 seconden, de vijftiende tijd ooit - slechts vier mannen, inclusief hijzelf, waren ooit sneller.

3000m steeplechase mannen
De wedstrijd liep uit op een geweldige sprint tussen Samuel Firewu uit Ethiopië en de Keniaan Abraham Kibiwot en het was de Ethiopiër die nét wat sneller finishte: 8:07,25 - een beste wereldjaarprestatie - tegen 8:07,38 minuten. Plek drie ging in 8:09,69 naar de Ethiopiër Getnet Wale.

Discuswerpen mannen
Het was geen Diamond League-wedstrijd, maar men kreeg wel een topprestatie voorgeschoteld: Kristjan Ceh smeet de discus naar 70,48 meter. Achter de Sloveen maakte ook Matthew Denny uit Australië indruk met 69,02 meter, voor de 65,74 meter van de Duitser Henrik Janssen.

Speerwerpen mannen
Het werd een centimeterspel tussen Jakub Vadlejch uit Tsjechië en de Indier Neeraj Chopra en uiteindelijk was het de Tsjech die nét won: 88,38 meter tegen 88,36 meter. De derde plek ging met 86,62 meter naar Anderson Peters uit Grenada.

Wilders heeft premierskandidaat, noemt nog geen naam

Geert Wilders heeft al iemand in gedachten voor de functie van premier en heeft die persoon al benaderd. Dit verklaarde Wilders voordat er nieuwe onderhandelingen plaatsvonden met de VVD, NSC en BBB over het vormen van een nieuw kabinet.

Volgens Wilders zou het een gebrek aan professionaliteit tonen als hij nog geen kandidaat op het oog zou hebben, en nog niet met die persoon had gesproken. Hij weigert te onthullen om wie het gaat en wanneer hij de naam bekend zal maken aan de andere drie partijen.

De formerende partijen hebben afgesproken dat alle partijleiders in de Tweede Kamer blijven. Dit betekent dat Wilders, als leider van de grootste partij, geen premier zal worden. Het is echter aan hem om een andere persoon voor deze functie voor te stellen.

Wilders koos ervoor om ook op zaterdagochtend door te gaan met de formatie. Hij vindt het noodzakelijk om deze onderhandelingsronde vóór de deadline van 15 mei af te ronden.

"In de laatste fase wordt het steeds spannender", aldus Wilders. "Uiteindelijk moet je het over alles eens worden."

Op zondag is er geen onderhandeling. Dit heeft te maken met de christelijke achtergrond van sommige betrokkenen, maar ook met Moederdag, volgens BBB-voorzitter Caroline van der Plas. "We hechten veel waarde aan familie. Dus dan gaan we even de moeders in de watten leggen."

Stevent India af op een Hindoe-dictatuur?

De Indiase premier Narenda Modi streeft naar een derde termijn. Maar Indiase moslims en christenen maken zich hier grote zorgen over: het nationalistische en pro-hindoebeleid van Modi ondermijnt de rechten en vrijheden van religieuze minderheden. Sommigen vinden dat de grootste democratie ter wereld echt de verkeerde richting uitgaat.

Het meest bevolkte land ter wereld begon op 19 april met stemmen in een zevenfasige verkiezing waarin bijna een miljard mensen mogen stemmen, en de stembiljetten zullen op 4 juni worden geteld. 

Modi wil graag een derde termijn op rij regeren waarbij zijn hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Partij (BJP) tegenover een alliantie van ruim twintig oppositiepartijen staat. Uit onderzoek blijkt dat hij een comfortabele meerderheid zal behalen.

Modi bracht van de week zelf zijn stem uit in het kiesdistrict Gandhinagar, waar zijn nummer twee, minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah, de BJP-kandidaat is. Hij drong er bij de burgers op aan actief deel te nemen aan het ‘festival van de democratie’, en tegelijkertijd goed voor zichzelf te zorgen vanwege de momenteel extreem hoge temperaturen in India. Gekleed in saffraangeel en wit werd hij omringd door honderden supporters en partijleden, terwijl hij handtekeningen uitdeelde en met kinderen praatte op weg naar het stembureau.

Tijdens recente campagnebijeenkomsten heeft Modi moslims ‘infiltranten’ genoemd en gezegd dat ze ‘te veel kinderen hebben’, verwijzend naar een hindoe-nationalistische beweringen dat moslims meer kinderen voortbrengen met als doel het aantal hindoes in India te overtreffen. Hij heeft de rivaliserende partij van het Indian National Congress ook beschuldigd van plannen om de rijkdommen van de Hindoes van het land te 'plunderen' en deze te herverdelen onder de moslims, die 14% van de ruim 1,4 miljard inwoners van India uitmaken.

Giro: Etappe 8 - Tijd voor het betere klimwerk

Tadej Pogacar won op bijzonder overtuigende wijze de zevende etappe in de Giro d'Italia, in de tijdrit was hij vooral bergop ongekend sterk. De rozetruidrager mag vandaag weer aan de bak, hoewel de kans klein lijkt dat hij serieus moet gaan verdedigen, Pogacar is immers oppermachtig.

De heren vertrekken vandaag vanuit Spoleto en krijgen 152 kilometer voor de kiezen, met daarin maar liefst 3850 hoogtemeters. Tijd voor het betere klimwerk dus, wat vanaf de start al begint met een wat kleinere klim, gevolgd door de ruim zestien kilometer lange Forca Capistrello aan 5,6 procent gemiddeld.

We blijven daarna lange tijd op zo'n 700-900 meter hoogte rijden, tot we na honderd kilometer weer echt klimmen: de Croce Abblo, acht kilometer aan bijna vijf procent. De 25 kilometer daarna is het bergafwaarts, om vervolgens gelijk naar de finish te klimmen: Prati di Tivo, bijna vijftien kilometer aan zeven procent, behoorlijk lastig.

De etappe gaat om 12.45 uur van start, ook dit keer wordt de finish weer rond vijf uur verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Confrontatie wolf en hond in Austerlitz; provincie geeft aanlijnadvies af

De provincie Utrecht is een onderzoek gestart naar aanleiding van een melding waarbij er een confrontatie tussen een wolf en een hond is geweest in de bossen van Austerlitz. Hoewel de hond met de schrik vrij lijkt te zijn gekomen, neemt de provincie het voorval serieus. Zodoende is ook de deskundigheid ingeschakeld van wolvenexperts om zo goed mogelijk advies te krijgen over de ontstane situatie. 

De provincie realiseert zich dat dit soort meldingen onrust en zorgen kunnen oproepen in de omgeving. Men neemt deze zorgen serieus en staat in constant contact met gemeenten, deskundigenteams, instanties en terrein beherende organisaties over de situatie en ontwikkelingen.

Wees alert
De aard van de situatie zorgt ervoor dat Utrecht nogmaals het dringende advies herhaalt om tot nader orde alert te zijn en honden aan te lijnen in de natuur, ook in losloopgebieden, nu de wolf zich heeft gevestigd op de Utrechtse Heuvelrug. Het is belangrijk om waarnemingen van de wolf te melden aan het wolvenmeldpunt, om een zo feitelijk en compleet mogelijk beeld te krijgen van aanwezige wolven en hun gedrag.

VS: Israël met geleverde wapens mogelijk internationaal recht geschonden

De Amerikaanse regering ziet aanwijzingen voor schendingen van het internationaal recht door Israël in Gaza met wapens die door Washington zijn geleverd. In een rapport van het State Department aan het Congres staat dat de schendingen "waarschijnlijk" zijn, maar niet met zekerheid kunnen worden vastgesteld.

De Amerikaanse regering heeft al weken kritiek op het militaire optreden van Israël in de Gazastrook en heeft gewaarschuwd geen grondoffensief in Rafah te beginnen. President Biden heeft gedreigd de wapenleveranties aan Israël verder te beperken. De VS worden beschouwd als Israëls belangrijkste bondgenoot.

Frankrijk roept op tot beëindiging van de operatie in Rafah
Frankrijk heeft Israël opgeroepen zijn militaire operatie in de stad Rafah onmiddellijk te beëindigen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs dreigt er een catastrofale situatie voor de burgerbevolking in Gaza, die al meerdere keren heeft moeten evacueren en voor wie er geen veilige gebieden meer zijn in het kustgebied. Israël moet de onderhandelingen hervatten, volgens de fransen, omdat dit de enige manier is om de onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars en een duurzaam staakt-het-vuren te bereiken. De secretaris-generaal van de VN, Guterres, liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. De situatie in Rafah staat op scherp, zei hij.

Gisteren diende Zuid-Afrika opnieuw een dringend beroep in bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, ze eisen dat Israël zich onmiddellijk terug trekt uit Rafah.

VN wil meer Palestijnse rechten en roept op tot lidmaatschap 
Een stem van de Algemene Vergadering van de VN voor het versterken van de rol van de Palestijnen heeft geleid tot scherpe kritiek van Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Katz sprak van een absurde beslissing die een "eer voor Hamas" zou betekenen. Dit zou de "structurele vooringenomenheid" van de VN tonen, die onder secretaris-generaal Guterres was veranderd in een "irrelevante instelling". Daarentegen verwelkomde de Palestijnse president Abbas de stemming. Hij zei verdere inspanningen te doen om een volledig lidmaatschap van de VN te verkrijgen.

Eerder stemde de Algemene Vergadering met een meerderheid van 143 staten voor meer rechten voor de Palestijnen bij de Verenigde Naties. De Algemene Vergadering nam een resolutie aan die Palestina als waarnemerstaat een aanzienlijk uitgebreidere deelname aan de zittingen van de Algemene Vergadering van de VN verleent. Palestina krijgt echter geen regulier stemrecht. Het orgaan eiste dat de Wereldveiligheidsraad, die de beslissende stem heeft, het volledige lidmaatschap van Palestina "welwillend" zou overwegen. 25 landen onthielden zich van stemming. Een van de negen tegenstemmen kwam van de VS. Washington heeft al een veto aangekondigd in de Veiligheidsraad tegen een onbeperkt VN-lidmaatschap voor de Palestijnen.

Veroordeling van gewelddadige protesten bij hoofdkwartier UNRWA
De Verenigde Naties en de EU hebben ook kritiek geleverd op de gewelddadige protesten op het hoofdkwartier van de Palestijnse hulporganisatie van de VN (UNRWA) in Jeruzalem. Secretaris-generaal Guterres van de VN noemde de aanvallen op hulpverleners en humanitaire organisaties onaanvaardbaar.

De hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken, Borrell, schreef op X dat het de verantwoordelijkheid van Israël was om de veiligheid van hulpverleners te garanderen. 

UNRWA hoofd Lazzarini had eerder aangekondigd dat het hoofdkwartier van de hulporganisatie om veiligheidsredenen tot nader order gesloten zou blijven. Hij zei dat tijdens de rellen Israëlische demonstranten - die hij omschreef als extremisten - de locatie meerdere keren in brand hadden gestoken. De Israëlische regering beschuldigt UNRWA ervan dat verschillende personeelsleden betrokken waren bij de terreuraanslag van Hamas op Israël op 7 oktober. Een onafhankelijke onderzoekscommissie vond hier echter nog geen bewijs voor.

Roda JC grijpt naast promotie, Willem II kampioen

Roda JC is er niet in geslaagd om te promoveren naar de Eredivisie in een kolkende Euroborg. FC Groningen was met 2-0 te sterk en speelt na een jaar afwezigheid weer in de Eredivisie. Willem II was de vorige speelronde al zeker van promotie, deze hebben zij nu ook verzegeld met het kampioenschap.

Volgend jaar zijn Vitesse en FC Volendam te bewonderen in de Keuken Kampioen Divisie. Heracles, Excelsior en RKC Waalwijk strijden nog om directe handhaving in de Eredivisie, een van hen zal de nacompetitie moeten spelen en stroomt in de tweede ronde in. Roda JC, FC Dordrecht, ADO Den Haag, De Graafschap, NAC Breda en FC Emmen strijden voor een plaats in de Eredivisie.

FOK! Wat een weer: het lijkt wel zomer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend is het in het noorden en oosten van het land eerst bewolkt, maar deze bewolking verdwijnt snel en dat is het verder zonnig. Het blijft droog. Er waait een zwakke tot matige wind uit het noordoosten.

Vanmiddag is het zonnig en blijft het droog. In het zuiden komt ook wat bewolking voor. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C in het noorden tot plaatselijk 25°C in het zuiden. In het noordelijk kustgebied blijft de temperatuur enkele graden achter. De waait uit het oosten en is zwak tot matig, in het Waddengebied mogelijk vrij krachtig. Aan de kust kan de wind van zee gaan waaien.

Vanavond is het helder en droog. De wind is oostelijk en zwak tot matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig.

Vannacht is het droog en is er weinig bewolking. De minimumtemperatuur ligt tussen 9°C plaatselijk in het noorden tot 13°C langs de zuidwestkust. De wind uit het oosten is zwak tot matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   


Een laatste tulpenveld in de zuidoost Beemster (Foto: Pukeko)
Een laatste tulpenveld in de zuidoost Beemster (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

NHL: Canucks na thriller op 1-0, Rangers op matchpoint tegen Hurricanes

Het was de afgelopen dagen weer druk in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. In de tweede ronde van de playoffs, de halve finales van de conferences, werden zowel woensdag- als donderdagavond weer twee wedstrijden gespeeld.

Florida Panthers - Boston Bruins (0-1)
De Bruins begonnen nog best lekker dankzij een goal van Charlie Coyle in de eerste periode, maar in periode twee knalden de Panthers er overheen: Steven Lorentz, Aleksander Barkov en Gustav Forsling zorgden voor een 3-1 voorsprong. Eetu Luostarinen, Barkov en Brandon Montour breidden die voorsprong in de derde periode zelfs uit naar 6-1, waarmee de Panthers op gelijke hoogte kwamen in de serie: 1-1.

Vancouver Canucks - Edmonton Oilers
In de eerste wedstrijd van het Canadese onderonsje begonnen de Oilers goed: Zach Hyman opende de score en Mattias Ekholm zorgde voor 0-2. Dakota Joshua deed wat terug namens de Canucks, maar goals van Cody Ceci en Hyman zorgden voor 1-4. Elias Lindholm hield Vancouver in de wedstrijd en in de derde periode was het in een tijdsbestek van vijf minuten drie keer raak: JT Miller, Nikita Zadorov en Conor Garland scoorden allemaal voor de Canucks, die zo een 5-4 zege uit het vuur sleepten.

Carolina Hurricanes - New York Rangers (0-2)
Na twee thuiszeges kwamen de Rangers op bezoek bij de Hurricanes na tien minuten op achterstand dankzij Jake Guentzel. In de tweede periode trokken ze de stand dankzij Chris Kreider weer gelijk en in periode drie zette Alexis Lafreniere de Rangers op 1-2. Andrei Svechnikov tekende anderhalve minuut voor het einde voor de gelijkmaker en dus was overtime nodig, waarin Artemi Panarin binnen twee minuten de Rangers alsnog de winst bezorgde: 2-3 en de Rangers staan alweer op matchpoint.

Dallas Stars - Colorado Avalanche (0-1)
In het eigen American Airlines Center kwamen de Stars dankzij Miro Heiskanen op voorsprong in periode één. In de tweede periode walsten ze over Colorado heen met goals van Roope Hintz, Heiskanen en Tyler Seguin, maar de Avs gaven niet op. Joel Kiviranta, Brandon Duhaime en Valeri Nichushkin brachten de ploeg terug tot 4-3, maar met een empty netter bracht Esa Lindell toch de verlossing voor de thuisfans: 5-3 voor Dallas, dat de stand op 1-1 brengt.

Speelschema
Vrijdag 10 mei, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 3; Boston Bruins - Florida Panthers (1-1)
Vrijdag 10 mei, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference Semifinals, game 2; Vancouver Canucks - Edmonton Oilers (1-0)

Zaterdag 11 mei, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 4; Carolina Hurricanes - New York Rangers (0-3)
Zaterdag 11 mei, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference Semifinals, game 3; Colorado Avalanche - Dallas Stars

Random Pics van de Dag #1271

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1310
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
review
Doctor Who - Empire of Death: een iets te gemakkelijk, maar emotioneel einde van het seizoen
special
Random Pics van de Dag #1309
special
Random Pics van de Dag #1308
special
Random Pics van de Dag #1307
©FOK.nl e.a.