Interview Danny Trejo: nog lang geen tijd voor pensioen

Afgelopen weekend was het weer tijd voor Heroes Dutch Comic Con in de Jaarbeurs te Utrecht. Dit was de grootste editie tot nu toe. Een Comic Con kan natuurlijk niet bestaan zonder de komst van een aantal bijzondere gasten. Eén van die bijzondere gasten was Danny Trejo, bekend van natuurlijk Machete, maar ook een bekende boeventronie in tal van andere films als From Dusk Till Dawn, Breaking Bad en Predators. Tijdens Comic Con kregen wij de kans om even met Danny bij te praten.

Welkom op de Comic Con. Hoe ervaar jij zelf deze bijzondere fan events?

Ik ben er gek op. Hier heb ik wat tijd om bij mijn fans te zijn. Zij zijn hier om een handtekening te krijgen. Ik ben hier om een handtekening te geven. Het is hier niet dat ik onderweg ben naar de wc en wordt vast gegrepen met de vraag om een handtekening of foto. We zijn hier allemaal voor hetzelfde en dat is heel comfortabel. Ik maak met iedereen een foto, ook op straat, maar soms is het wat onhandig. En hier is het allemaal relaxt.

Met welke projecten ben jij de laatste tijd zoal bezig geweest?

Ik ben net klaar met de film 1521, een film over de Spanjaarden die de Fillipijnen binnenvallen. Komend jaar komen nog 5 films met mij uit. Ik maak er ongeveer 5 per jaar en ze blijven komen. Ik doe ook veel tekenfilms, zoals Big City Greens, Spongebob Squarepants en Minions

Danny Trejo thumbs up

Kun je ons vertellen hoe je in de filmindustrie bent beland?

Ik was en ben een drug counselor. Ik help mensen met het afkicken van cocaïne. Ik was een sponsor van iemand en die belde me op een avond op dat die veel moeite had om van de cocaïne af te blijven. Dit was in 1985. Ik ging 's avonds bij hem zitten. Dit was op de filmset 'Runaway Train' en iemand vroeg me of ik een extra wilde zijn. Een extra? Extra wat? Nou, hij vroeg me of ik een gedetineerde kon spelen. Gezien ik al vier keer in de gevangenis had gezeten, dacht ik dat dat me wel zou lukken. Ik deed mijn shirt uit en liet mijn tattoo's zien. Ik werd herkend van mijn boks-verleden in de gevangenis waarna men mijn vroeg of ik nog bokste. Nee, zei ik, ik ben 44. Toen werd me wel gevraagd of ik één van de acteurs kon trainen. Natuurlijk vroeg ik eerst wat het betaalde. Als extra verdiende ik niet veel, maar als trainer zou ik 320 dollar per dag krijgen. Ik heb toen Eric Roberts geleerd te boksen. En de crew zag dat ik deze filmster aankon. Dit zijn vaak niet de makkelijkste mensen om mee samen te werken. En sindsdien ben ik al in 300 films de 'bad guy' geweest.

Hoe word jij nou gecast? Doe je nog auditie of wordt je gevraagd?

Ik heb geluk, ik hoef geen auditie te doen. Maar als het zou moeten, zou ik dit gewoon doen. Acteurs haten het doen van auditie, maar mij maakt het niet uit. Ik besef me dat auditie een soort meet & greet met de regisseur is. Als je niet geschikt bent voor die ene rol, dan ken je de regisseur en denkt die hopelijk weer aan je voor een andere rol.

Wat is nou het beste personage dat je ooit gespeeld hebt?

Machete was echt mijn favoriet, ook omdat hij in Spy Kids zat. Maar ook in Heat zat ik en dat gaf me echt een duwtje richting bekendheid. Ik kon werken met DeNiro, Pacino, Kilmer en Jon Voight. Ik kon toen echt samenwerken met de 'big guys'.

En wordt Machete Kills Again in Space nou ooit nog gemaakt?

Ik probeer Robert Rodriguez echt aan de slag te krijgen om deze film nog eens te gaan maken. Ik zeg ook tegen iedereen om hem hierover te mailen.

Afgelopen jaar maakte je je debuut in het Star Wars universum in The Book of Boba Fett. Ik ga ervanuit dat Robert Rodriguez je hiervoor gevraagd heeft. Hoe was dit?

Ja, ik was de Rancor bewaker. En ik moet zeggen: Star Wars was echt een trip richting de toekomst van filmmaken. Ik zag ongelooflijke technologie, ik begreep er niks van.

En zien we je binnenkort nog in een ander universum verschijnen?

Dat zou weleens tijd worden.

Danny Trejo interview
Danny Trejo interview

Welk droomproject wil je nog weleens doen?

Ik zie mijn werk soms als een schilder. Ze vragen aan de schilder om het huis te schilderen en dat doet die. Als ze vragen om een boom te schilderen, dan doet die dat. Zo sta ik er ook in. Ik kies zelf ook de rollen niet. Mijn agenten krijgen 15 scripts per week. Hun kiezen de beste 3 uit. Ik vraag altijd eerst gewoon welke rol het best betaald. Ik heb zoveel geluk dat ik betaald wordt om te doen wat ik leuk vindt.

En wat is nu jouw favoriete film?

Een oude, Mexicaanse film met de naam Viva Zapata. Zapata was een Mexicaanse held in de revolutie. Helaas speelde Marlon Brando de rol van Zapata. En hoewel ik nog maar 12 was, vond ik het vreemd dat Brando niet Mexicaans was. Maar dát zou ik graag nog eens doen als een latino. Zo had je ook Valdez is Coming. De Amerikaanse acteur die Valdez speelde (Burt Lancaster, red.) speelde de rol met een vreselijk nep Mexicaans accent. Dat zou ik graag nog eens over doen.

Je spreekt hier over representatie in films. Vindt je dat dat nu beter gaat?

Toen ik in 1984 begon, hadden ze Ricky Schröder die een Mexicaan moest spelen. Maar nu blijven ze trouwer aan cultuur. Er was ook die film, Training Day, waarin een Nieuw-Zeelander een Mexicaan moest spelen. Dat vond ik echt niet goed. Ik zou ook graag Ray Charles spelen, maar dat gaan we natuurlijk niet doen. Denzel was trouwens geweldig in Training Day.

Welke superheld zou jij nog willen spelen?

Ik zal het nog één keer zeggen: Rodrigeuz zou Machete moeten maken. Er is geen Mexicaanse superheld bij Marvel, maar het zou zoiets als Machete moeten zijn. Ik vond het echt geweldig. Toen Machete was uitgekomen en ik deed de deur open deed tijdens Halloween, stonden er opeens kinderen voor de deur verkleed als Machete. Dat was zo cool!

Danny Trejo nam ruim de tijd voor ons. Het was een leuk gesprek. Hier bij FOK! blijven we uit kijken naar Machete Kills Again In Space!