FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 augustus 2017

Roxeanne Hazes volgt broertje niet meer

Roxeanne Hazes doet geen moeite meer om het leven van haar broertje André bij te houden. "In het begin volgde ik alles. Maar wat heb ik eraan?", vraagt de zangeres zich af in de Volkskrant.

"Mensen vroegen me: maar mis je dat kind dan niet, je neefje? Nee, want ik heb hem nooit gezien", zegt Roxeanne resoluut. "Ik vind het jammer, dat wel. Voor mij helpt het dat ik nu zo gelukkig ben met Erik. De slechte dingen komen niet meer in mijn auraatje."

Roxeanne en André praten al lange tijd niet meer met elkaar. De twee hebben naar eigen zeggen geen ruzie maar tot een verzoening is het nog niet gekomen. "Ik heb hem moeten loslaten, het allermoeilijkste wat er bestaat. Ik ben er niet meer elke dag verdrietig over, want dat heeft geen zin. Hij en zijn gezin willen geen contact. Denk ik."

De zangeres hield André tot dusver nog wel op de hoogte van de gebeurtenissen binnen de familie. "Ik heb ze altijd op de hoogte proberen te houden, van het aanzoek, van het feit dat het met mama niet goed ging. Ik heb het hem laten weten, maar kreeg geen antwoord", aldus Roxeanne. "Mama heeft een paar keer geprobeerd te bellen, maar hij hing op. Ik ga me niet meer gek laten maken, ook niet door mijn broertje."

Overigens zingen de kinderen van de in 2004 overleden volkszanger André Hazes net als hun pa Nederlandstalig repertoire, maar de critici lijken meer gecharmeerd van Roxeanne nadat ze bij het oorspronkelijk in hiphop gespecialiseerde label Top Notch onder contract kwam. Hieronder twee recente tracks van beiden.

Frankrijk helpt Irak met wederopbouw

Frankrijk gaat Irak helpen met de wederopbouw van het land, zo heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian laten weten na bespreking met de autoriteiten in Irak. Frankrijk is een van de belangrijkste coalitiepartners van de Verenigde Staten bij de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Een van de belangrijkste onderdelen van de hulp is een lening van 430 miljoen euro die Frankrijk aan Irak verstrekt. De Iraakse premier Hayder al-Abadi riep Fransen op te investeren in Irak.

Met de bevrijding van Mosul in juli is het kalifaat vrijwel verslagen. "We waren aanwezig in de oorlog en we zullen aanwezig zijn in vredestijd", zei Le Drian.

Frankrijk helpt Irak met wederopbouw
Frankrijk helpt Irak met wederopbouw (Foto: ANP)

Protesten tegen bruinkoolcentrales Duitsland

Zaterdag hebben demonstranten in Duitsland, net over de grens bij Limburg, actie gevoerd tegen bruinkoolcentrales. Een groep van honderden actievoerders is daar al een paar dagen actief. Ook enkele honderden Nederlanders hebben zich erbij aangesloten. Een woordvoerder zegt dat het doel voor zondag is bereikt: het blokkeren van een spoorlijn bij een bruinkoolcentrale.

De organisatie is in handen van Ende Gelände, een Duitse beweging die zich verzet tegen bruinkoolwinning omdat dat bijzonder milieuvervuilend is. Volgens de club is de bruinkoolindustrie in Rheinland-Pfalz de grootste bron van CO2-uitstoot in Europa. Volgens de woordvoerder van de Nederlanders, verenigd in Code Rood, zijn de acties vreedzaam, maar is er erg veel politie op de been en komt het hier en daar tot een opstootje. De krachtcentrale Neurath had de productie zaterdag tijdelijk iets teruggeschroefd

Code Rood voerde in juni nog actie in de Amsterdamse haven door een kolenoverslag stil te leggen.

Actie in Duitsland tegen bruinkoolcentrales
Protesten tegen bruinkoolcentrales Duitsland (Foto: ANP)

Foto vermiste zus gaat viral

Ewoud Plante heeft op Facebook een emotionele oproep gedaan om zijn zus te vinden. Inmiddels zou Ingrid al 13 jaar vermist zijn, maar haar broer heeft sterke aanwijzingen dat Ingrid, die inmiddels 50 jaar zou zijn, in de buurt van Amsterdam of Almere gezien zou zijn. 

Hij plaatste zijn bericht vrijdagochtend om 11:36 uur en inmiddels is de post meer dan 36.000 keer gedeeld. Echter er zijn ook mensen die zich afvragen waarom deze vermissing pas 13 jaar na dato in het nieuws komt. 

Onderstaand de bewuste Facebookpost met de 16 jaar oude foto van Ingrid. "Lieve Ingrid.. als je kan laat wat van je horen.. ik mis je zo.. ik heb je zo veel te vertellen... dagen zouden we kunnen kletsen met elkaar..." aldus Ewoud in zijn emotionele betoog. 

Herlings verslaat Amerikanen in hol van de leeuw

Zaterdag heeft Jeffrey Herlings deelgenomen aan de Ironman MX Nationals en maakte een ijzersterke indruk door beide races te winnen. De KTM-coureur nam deel aan deze laatste wedstrijd van het Amerikaanse kampioenschap als voorbereiding op de MXGP van Amerika die volgend weekend plaats vindt in Jacksonville, Florida.

In de training en kwalificatie was Herlings al op dreef door in alle sessies de snelste tijd neer te zetten. De vraag was of hij die lijn door kon trekken in de races. Omdat in tegenstelling tot het wereldkampioenschap het Amerikaanse kampioenschap op één dag verreden wordt hoefden de fans niet lang op het antwoord te wachten.

In de eerste race was kampioenschapsleider Eli Tomac als snelste weg, gevolgd door Herlings. Al in de eerste ronde wist Herlings de leiding over te nemen van de Kawasaki-coureur. Tomac wist de Nederlander onder druk te zetten tot een valpartij daar een einde aan maakte. De Amerikaan viel terug naar de vijfde plaats. Vervolgens was het de beurt aan Marvin Musquin om de aanval in te zetten op Herlings. De Franse KTM-coureur kwam dicht in de buurt maar na enkele foutjes moest hij afhaken. Uiteindelijk finishte Musquin op acht seconden van Herlings. KTM-coureur Blake Baggett werd derde.

Bij de start van de tweede race was Herlings ten val gekomen en moest vanaf de voorlaatste plaats aan een opmars beginnen. Na tien minuten wedstrijd was Herlings al opgeklommen naar de achtste plaats. Ondertussen ging Musquin met een kleine voorsprong op Baggett aan de leiding. Na twee derde race was de Nederlander derde op zestien seconden van de leider Musquin. In de slotfase nam Herlings de tweede plaats over van Baggett en dat leek het hoogst haalbare. Echter met nog twee ronden te gaan kwam de Fransman ten val en kwam Herlings alsnog aan de leiding. Net als in de eerste race finishte Baggett opnieuw op de derde plaats.

Uitslag Heracles Almelo - Excelsior

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Heracles Almelo en Excelsior. Het duel eindigde in een 2-2 gelijkspel. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Heracles Almelo

2 - 2

Excelsior

 15' Kuwas
 52' Gladon
   16' Bruins
 63' Caenepeel
 
 Gele kaart: Pröpper, (Heracles Almelo), Bruins, Koolwijk, (Excelsior)
 Rode kaart: , Hadouir (90 2) (Excelsior)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.067
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Pröpper
Hardeveld
v.Hintum
Niemeijer (Monteiro/46)
Pelupessy
v.Ooijen (Duarte/77)
Kuwas (Peterson/46)
Gladon
Darri
  Damen
Fortes
Mattheij
Faes
Massop
Faik
Messaoud (Vermeulen/78)
Koolwijk
Elbers (Caenepeel/24)
El Azzouzi
Bruins (Hadouir/88)

IS claimt steekpartij Brussel

Islamitische Staat heeft zaterdagavond de verantwoordelijkheid opgeëist voor de steekpartij in Brussel. Dat gebeurde zoals gebruikelijk via spreekbuis Amaq. Een "soldaat van IS" viel vrijdag in de Belgische hoofdstad militairen aan met een mes. Twee van hen raakten lichtgewond. De dader werd neergeschoten en overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het OM ging aanvankelijk niet uit van een terreurdaad maar stelde die mening bij nadat was vernomen dat de aanvaller een paar keer "Allahu akbar"riep. Het gaat om een 30-jarige Somaliër, die in 2004 naar België kwam en in 2015 werd genaturaliseerd. Hij woonde in Brugge.

IS claimt steekpartij Brussel
IS claimt steekpartij Brussel (Foto: ANP)

Hockeyvrouwen voor negende maal Europees kampioen

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn voor de negende maal Europees kampioen geworden. In de finale werden de Belgische vrouwen vanavond met 3-0 verslagen.

Oranje domineerde de wedstrijd vanaf het begin.In het eerste kwart was het Dirkse van den Heuvel die voor de 1-0 zorgde met een tip-in. Ook in het vervolg was Nederland sterker, maar het spel oogde in het tweede en derde kwart minder sprankelend.

In het vierde kwart was het Jonker die de 2-0 maakte uit een pass van Van Geffen. In de laatste minuten van de wedstrijd haalde de  coach van de Belgen doelvrouw D'Hooghe naar de kant om te proberen het tij te keren met elf veldspeelsters in plaats van tien. Echter zette dit geen zoden aan de dijk. Van den Assem bepaalde de eindstand op 3-0 door een strafbal nadat Van Geffen was geduwd door Fobe.

Nederlands elftal speelsters Marloes Ketels (l) en Kitty van Male met de beker. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)
Nederlands elftal speelsters Marloes Ketels (l) en Kitty van Male met de beker. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)

Estland wil eigen virtuele munt

Estland overweegt een eigen virtuele munt op te zetten, de estcoin. Daarmee zou de Baltische staat het eerste land in de wereld zijn met een digitaal betaalmiddel.

Estland, de huidige voorzitter van de Europese Unie, stort zich sinds zijn onafhankelijkheid op de digitale economie en innovatie. Het land heeft bekende bedrijven als Skype en Kazaa voortgebracht en bij parlementsverkiezingen kunnen burgers online stemmen.

Buitenlanders kunnen bovendien 'e-burger' van Estland worden. Tegen betaling krijgen ze een digitale identiteit, waarmee ze bijvoorbeeld een Europees bedrijf kunnen opzetten, zonder dat ze ooit in Estland hoeven te zijn. Ongeveer 22.000 mensen maken daar nu gebruik van. Het aanmeldingscijfer is hoger dan het geboortecijfer van Estland, aldus projectleider Kaspar Korjus op Medium.com. Hij denkt dat een 'estcoin' het project verder kan helpen.

Estland wil eigen virtuele munt
Estland wil eigen virtuele munt (Foto: BuzzT)

Uitslag ADO Den Haag - sc Heerenveen

ADO Den Haag staat na drie duels nog met lege handen. Thorsby sloeg namens sc Heerenveen na de rust twee keer toe in de residentie: 1-2. De Friezen hebben nu vijf punten na drie duels. 

ADO Den Haag

1 - 2

sc Heerenveen

 78' Johnsen    57' Thorsby
 66' Thorsby
 
 Gele kaart: Gorter, (ADO Den Haag), Thorsby,Woudenberg, (sc Heerenveen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 7902
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Bakker
Meijers
Immers
El Khayati (Meissner/76)
Gorter (Hooi/ 83)
Becker
Johnsen
Lorenzen (Duplan/ 64)
  v.d.Steen
Dumfries
Höegh
Pierie
Woudenberg
Kobayashi
Schaars
Thorsby (v.Amersfoort/84)
ödegaard
Ghoochannejhad (Veerman/79)
Zeneli (Vlap/89)

Uitslag PEC Zwolle - FC Twente

FC Twente heeft de dramatische seizoensstart in de Eredivisie zaterdag niet om kunnen keren. In Zwolle gingen de Tukkers onderuit, waardoor ze voor het eerst na drie duels op nul punten staan.

PEC koos vol voor de aanval, terwijl Twente bang verdedigde. Het leidde dan ook tot de verdiende voorsprong voor de Zwollenaren, met dank aan Youness Mokhtar. Diezelfde Mokhtar liet een grote kans op 2-0 liggen en dat zorgde voor wat hoop bij Twente. Tom Boere schoot van dichtbij over en een kwartier voor het einde viel de 2-0 dan toch: Dejan Trajkovski haalde Kingsley Ehizibue onderuit, waarna Bram van Polen de penalty verzilverde.

PEC staat zo na drie wedstrijden op een prima zeven punten, Twente bungelt onderin.

PEC Zwolle

2 - 0

FC Twente

 33' Mokhtar
 78' v.Polen(pen)
   
 
 Gele kaart: v.Polen, Nijland, (PEC Zwolle), v.d.Heyden, Trajkovski, Thesker, (FC Twente)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.800
Arbiter: Ed Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Marcellis
Sandler
v.Polen
E.Bakker
Saymak
Thomas
Namli (Koppers/71)
Parzyszek (Nijland/ 79)
Mokhtar (Dekker/87)
  Brondeel
v.d.Lely
Bijen
Thesker
Trajkovski
v.d.Heyden (Liendl/ 46)
F.Jensen
Holla
George (Kvasina/80)
Boere
Assaidi (Buckley-Ricketts/46)

Storing Facebook en Instagram voorbij

Instagram en Facebook kampen sinds 15.00 uur met een grote storing. Dat meldt de storingswebsite downdetector.com waar al duizenden meldingen staan van gebruikers die problemen ondervinden door de storing. Facebook heeft nog niet gereageerd.

Ondergetekende heeft vooralsnog nergens last van. Wie wel? 

Update 16:45 uur
De problemen lijken zich vooral voor te doen als je uitlogt en weer probeert in te loggen. Mocht je dus erg verslaafd zijn is het aan te raden om niet uit te loggen. 

Update 21:52 uur
Volgens Facebook is de storing verholpen. "Door een technische storing ondervonden mensen problemen om op Facebook te komen. We hebben direct onderzoek gedaan naar de oorzaak en inmiddels is Facebook vrijwel overal weer actief'', aldus een woordvoerster van het bedrijf.

Facebook down
Facebook down

Facebook down
Facebook down

Orkaan Harvey eist één leven op

Burgemeester Charles J. Wax van de Texaanse kustplaats Rockport heeft zaterdag bekendgemaakt dat in zijn gemeente een dode is gevallen door toedoen van de orkaan Harvey. De persoon kwam om het leven doordat brand was ontstaan in zijn of haar woning.

Het slachtoffer werd levenloos aangetroffen nadat de cycloon afgezwakt het land was ingetrokken. Wax gaf geen verdere details.

Burgemeester Rockport meldt dode door Harvey
Orkaan Harvey eist één leven op (Foto: ANP)

Andy Murray meldt zich af voor US Open met heupblessure

Andy Murray heeft zich alsnog afgemeld voor de US Open. De nummer twee op de wereldranglijst heeft te veel last van een voortdurende heupblessure. 

Murray heeft deze week diverse keren in New York getraind, maar na een week moet de Schot toch concluderen dat hij niet blessurevrij is. "Mijn heup doet te veel pijn. Ik heb te weinig tijd om te herstellen", liet hij weten op een persconferentie.

De 30-jarige Murray heeft geen wedstrijdbal meer geslagen sinds zijn verloren wedstrijd in de kwartfinales van Wimbledon. Sindsdien heeft hij last van zijn heup. De kampioen van 2012 zou op Flusing Madows aantreden tegen Tennys Sandgren. Murray zal komende week meer duidelijkheid geven of hij dit seizoen nog in actie gaat komen.

Geen US Open voor Andy Murray. (PRO SHOTS/Action Images)
Geen US Open voor Andy Murray. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag Vitesse - AZ

Vitesse heeft voor het eerst dit seizoen punten laten liggen. Na twee zeges was AZ in Arnhem te sterk: 2-1. Wout Weghorst opende al na drie minuten de score uit een vrije trap van Marko Vejinovic, maar de Alkmaarders lieten verder veel kansen liggen. Tim Matavz wist dat af te straffen door uit het niks de 1-1 binnen te koppen, maar in de slotfase kopte Weghorst AZ alsnog naar de overwinning.

Vitesse-speler Alexander Buttner (l) met AZ-speler Jonas Svensson (r). (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Vitesse-speler Alexander Buttner (l) met AZ-speler Jonas Svensson (r). (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Vitesse

1 - 2

AZ

 68' Matavz    3' Weghorst
 81' Weghorst
 
 Gele kaart: Miazga, (Vitesse), Vejinovic, Ouwejan, S.Wuytens, (AZ)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Kevin Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dabo
Kasjia
Kruiswijk (Miazga/46)
Büttner
Bruns (Castaignos/ 62)
Colkett
Foor
Rashica (Mount/77)
Matavz
Linssen
  Bizot
Svensson
Vlaar
S.Wuytens
Ouwejan
v.Overeem (Dos Santos/80)
Vejinovic
Til
Seuntjens (Hatzidiakos/ 90 3)
Weghorst
Jahanbakhsh (García/71)

Half miljoen mensen in mars tegen islamitisch terrorisme

In Barcelona hebben zaterdagavond honderdduizenden mensen, onder wie de Nederlandse ambassadeur uit Madrid, meegedaan aan de grote protestmars No tinc por (ik ben niet bang). Het motto stond op een enorm spandoek. De leus werd in verscheidene talen meegedragen, waaronder het Arabisch. De betoging was een antwoord op de islamitische terroristische aanslagen van negen dagen geleden op de Ramblas en in Cambrils. De politie schatte het aantal deelnemers op een half miljoen.

De mars, georganiseerd door winkeliers en bewoners van de Ramblas, begon op de prachtige boulevard Passeig de Gràcia en eindigde op Plaza de Catalunya. Op dat plein werd een herdenkingsceremonie gehouden. Vrijwilligers deelden bloemen uit. Veel mensen in de stoet hadden rode, gele en witte rozen bij zich ter nagedachtenis van de vijftien dodelijke slachtoffers door de islamitische terreurdaden. Ze lieten luid en duidelijk weten zich niet te laten intimideren door jihadisten en geweld te trotseren.

De Spaanse koning Felipe liep ook mee, gekleed in het zwart. Het was voor het eerst in de geschiedenis van de Spaanse monarchie dat de vorst deelnam aan zo'n massabijeenkomst. Niet iedereen stelde dat overigens op prijs, getuige het protestbord 'Felipe, mensen die vrede willen, handelen niet in wapens' dat de koning onder ogen kreeg. De Spaanse premier Mariano Rajoy kon wat sommige Catalanen betreft ook "oprotten".

Half miljoen mensen in mars tegen terrorisme
Half miljoen mensen in mars tegen terrorisme (Foto: ANP)

LTO wil NVWA voor rechter om fipronil

Land- en tuinbouworganisatie LTO wil een rechtszaak aanspannen tegen de NVWA. De pluimveehouders van LTO zijn niet te spreken over de handelwijze van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in de crisis rond de met fipronil besmette eieren. Eerder al kwam er ook vanuit de Tweede Kamer forse kritiek op de rol van de NVWA.

De NVWA moet waken over de voedselveiligheid maar heeft dat niet goed gedaan, zegt LTO-bestuurslid Hugo Bens, zelf pluimveehouder. "In november had de NVWA ons al kunnen waarschuwen, want het gebruik van fipronil was bij ze bekend. Dan hadden wij er als sector op kunnen anticiperen. Dat hebben ze niet gedaan."

In de nasleep van de eiercrisis bleek dat de NVWA al vorig jaar tips had gekregen over het gebruik van fipronil in kippenstallen, maar dat leidde toen niet tot ingrijpen. Het giftige bestrijdingsmiddel bleek in eieren terechtgekomen. Miljoenen eieren in Nederland en België moesten vernietigd en tientallen leghenbedrijven werden stilgelegd. De schappen in supermarkten bleven leeg. De twee eigenaren van het bedrijf Chickfriend, dat het middel gebruikte, zijn gearresteerd.

"Kennelijk is het zo dat je wel 180 bedrijven helemaal kunt stilleggen, maar dat je niet één bedrijf dat frauduleus handelt kunt aanpakken", zegt Bens. De boeren schatten de rechtstreekse schade op 50 miljoen euro.

LTO wil NVWA voor rechter om fipronil
LTO wil NVWA voor rechter om fipronil (Foto: ANP)

Gouden wissels Mourinho helpen United naar winst

Manchester United heeft ook de derde Premier League-wedstrijd van het seizoen gewonnen. In eigen huis werd Leicester City verslagen met 2-0.

Een stormachtig begin leek een doelpuntrijke avond op te gaan leveren op Old Trafford. The Red Devils vielen met Romelu Lukaku voorop furieus aan. Met vereende krachten bleven The Foxes overeind, met dank aan Kasper Schmeichel.

Leicester kreeg via Shinji Okazaki zelfs een grote kans, maar zag David De Gea in de weg van een zeker doelpunt staan. Namens United hadden Paul Pogba en Lukaku in het laatste kwart van de eerste helft kunnen scoren.

Marcus Rashford zorgde er twintig minuten voor het einde en kort na zijn invalbeurt voor dat de United-fans opgelucht adem konden halen. Mede-invaller Marouane Fellaini scoorde vervolgens ook nog eens de 2-0 voor de thuisploeg.

Softbalsters Olympia winnen Europa Cup 2, Terrasvogels grijpt naast Europa Cup 1

De softbalsters van Terrasvogels zijn er niet in geslaagd de Europa Cup 1 te winnen, tegenwoordig ook wel de Premiere Cup genoemd. In de finale in Haarlem ging de ploeg uit Santpoort onderuit tegen het Italiaanse Bussolengo.

De Terrasvogels wonnen de Europa Cup 1 liefst acht keer, maar het was al even geleden: tussen 1978 en 1986 waren er zeven titels, in 1996 kwam de achtste en laatste en in 1999 stond de club voor het laatst in de finale. Het toernooi is al sinds de eerste editie in 1978 een Nederlands-Italiaans feestje, want op de Oostenrijkse Dornbirn Sharx (2009) en de Tsjechische Eagles Praag (2013) gingen de titels altijd naar een Nederlandse of Italiaanse club.

Dit keer was Bussolengo, de winnaar van 2015, veel te sterk. Alle tien wedstrijden werden deze week gewonnen, de Italianen scoorden 64 runs en kregen er slechts zeven tegen, waarvan vijf in één wedstrijd. Na een 4-0 op Joudrs Praag stonden de Terrasvogels in de finale, maar ook zij waren niet opgewassen tegen het Italiaanse geweld: 8-0.

De Europa Cup 2 leverde wél Nederlands succes op. Olympia Haarlem pakte net als vorig jaar de titel in het tweede Europese toernooi, wat eveneens op twee edities na altijd een Nederlands-Italiaans feestje is. Mediterraneo werd in de finale in Haarlem met 2-0 verslagen, een stand die al na de eerste inning op het bord stond.

Bosz geeft interesse Borussia Dortmund in Dolberg toe

Coach Peter Bosz wil Kasper Dolberg graag naar Duitsland halen. De trainer van Borussia Dortmund ziet in de Deense spits van Ajax een goede opvolger van Ousmane Dembélé, die voor 105 miljoen euro naar Barcelona vertrekt.

Bosz bevestigde zaterdag voor het duel van zijn nieuwe club met Herha BSC de interesse in Dolberg. "We moeten wel nog even afwachten of het allemaal doorgaat," zei Bosz voor de camera van het Duitse Sky. "Het is nog niet honderd procent zeker. Directeur Watzke en ik gaan er mee aan de slag.''

De 19-jarige Dolberg debuteerde vorig seizoen onder Bosz in het eerste elftal van Ajax. Hij maakte zestien goals in 29 Eredivisie-duels. De negentienjarige aanvaller staat ook in de belangstelling van AS Monaco. Vorig week sloeg Ajax een bod van vijftig miljoen euro af van de Franse club.

Duitse beachvolleybalsters winnen World Tour Finals in eigen land

De Duitse beachvolleybalsters Laura Ludwig en Kira Walkenhorst hebben in Hamburg de World Tour Finals gewonnen. Het Duitse duo, kersvers wereldkampioen, rekende in de eindstrijd af met Ágatha en Duda uit Brazilië: 21-17, 19-21, 15-10.

Voor Ludwig en Walkenhorst was het het tweede jaar op rij dat ze de in 2015 ingevoerde Finals op hun naam schreven. In 2015 haalden ze de finale ook al, waardoor ze als enige duo drie keer de finale gehaald hebben.

De overwinning levert Ludwig en Walkenhorst, tevens regerend olympisch kampioenen, een kleine 85.000 euro op. Opvallend genoeg was het voor het Duitse duo, op het WK na, pas de eerste keer dit seizoen dat ze de halve finales van een World Tour-toernooi haalden.

Honkballers Vaessen verrassen tegen Neptunus

De honkballers van de Vaessen Pioniers hebben in de kampioensgroep van de Hoofdklasse hun eerste overwinning geboekt. In eigen huis in Hoofddorp werd Curaçao Neptunus de eerste nederlaag van de kampioensgroep toegediend. Na twee innings was de eindstand van 2-1 al bereikt en hadden de Pioniers de eerste zege binnen.

Mr. Cocker HCAW kon thuis in Brunssum niet verrassen tegen L&D Amsterdam. In de tweede inning nam HCAW wel een voorsprong, maar met goede scores in de vierde, zesde en zevende innings liep Amsterdam toch weg naar een 4-8 zege, waardoor zij nu de leiding in de groep in handen hebben.

RTL Late Night verder zonder sidekick

Na het vertrek van Marieke Elsinga bij RTL Late Night gaat de latenightshow verder zonder sidekick. Een woordvoerder van RTL zegt dat Marieke geen opvolger krijgt.

"Er komt geen nieuw persoon in de studio, we gaan daar op een andere manier invulling aan geven", laat de RTL-woordvoerder weten.

Marieke Elsinga maakte 214 afleveringen. Ze keert in oktober terug op televisie maar dan vroeger op de avond bij RTL Boulevard. Ze gaat het land in om reportages te maken op het gebied van entertainment, lifestyle, royalty en sport. Elsinga volgde in augustus vorig jaar Luuk Ikink op als sidekick van Humberto Tan in RTL Late Night. Luuk Ikink vervulde deze rol sinds augustus 2013.

RTL Late Night keert op maandag 4 september terug op RTL 4.

RTL Late Night verder zonder sidekick
RTL Late Night verder zonder sidekick (Foto: BuzzE)

Turner van Gelder niet naar WK

Yuri van Gelder is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor het WK turnen. Vandaag was in Zwijndrecht de laatste limietpoging. Na een val bij zijn afsprong kwam de ringenspecialist op 14,225 punten wat niet genoeg was voor plaatsing voor het WK.

Ook Anthony van Assche slaagde er niet in om plaatsing af te dwingen op de ringen. Hij kwam tot 14,525 punten. De limiet was een puntentotaal van 14,983.

Epke Zonderland voldeed op brug wel aan de limiet met 15,300 punten. Vorige week had hij zich al geplaatst op rek.

Op vloer haalden Bart Deurloo, eerder al zeker van rek, en Bram Verhofstad de limiet. Boudewijn de Vries deed hetzelfde op voltige.

De Boer's Crystal Palace verliest voor derde keer op rij

Crystal Palace-manager Frank de Boer heeft ook zijn derde Premier League-wedstrijd van het seizoen verloren. Swansea was met 0-2 te sterk.

Het begint met de week meer te rommelen bij de Eagles Glaziers, waarbij de voormalige Ajax-trainer de kop van Jut is. Een resultaat was dus nodig om de minicrisis in elk geval op papier te bezweren, want met nul punten uit twee was Crystal Palace gedeeld hekkensluiter.

De Boer zag zijn landgenoot bij Swansea, Leroy Fer, een assist geven aan Tammy Abraham, waardoor Palace vanaf de 44e minuut tegen een achterstand aankeek. Het was voor Swansea zelfs de eerste doelpoging, terwijl de thuisclub er al meerdere had ondernomen.

Bij Palace startten Timothy Fosu-Mensah en Patrick van Aanholt, terwijl Jaïro Riedewald moest toekijken vanwege een blessure. In de derde minuut na rust bezegelde Jordan Ayew het lot van de Londenaren met de 0-2, waardoor de drie punten mee naar Wales gingen.

Overige uitslagen
Huddersfield Town - Southampton 0-0
Newcastle United - West Ham United 3-0
Watford - Brighton & Hove Albion 0-0

9292.nl ligt nog steeds plat

Reisinformatieplanner 9292 kampt sinds vrijdagochtend met een storing. De storing heeft zowel de app als de website van de reisinformatieplanner getroffen, laat 9292 weten via Twitter.

Vanwege de storing is het niet altijd mogelijk reisinformatie op te vragen. In een reactie op de klachten op Twitter geeft de reisinformatieplanner aan dat de website door de storing niet kan laden. Allestoringen.nl meldt dat het euvel iets voor 10.30 uur ontstond. Sindsdien zijn er honderden meldingen gedaan.

9292 geeft aan hard te werken aan een oplossing en zodra er meer informatie bekend is, dit te zullen melden. De reisinformatieplanner adviseert nu gebruikers bij de vervoerder waarmee ze willen reizen de informatie op te zoeken.

Een klein lijstje van wat u kunt raadplegen is: Nederlandse Spoorwegen; RET, Connexxion; HTM, Arriva. Aanvullingen zijn welkom in de reacties. 

Update 26-08 18:19 uur
De website is nog steeds uit de lucht. De app (voor Android en iPhone) doet het sinds zaterdagmiddag wel weer. Het gaat volgens het bedrijf om een technische storing en er wordt hard aan een oplossing gewerkt.

9292ov.nl ligt plat (Foto: allestoringen.nl)
9292ov.nl ligt plat (Foto: allestoringen.nl)

Deignan wint GP de Plouay

Elizabeth Deignan heeft de GP de Plouay gewonnen. De renster van Boels-Dolmans was in een sprint met twee te sterk voor Pauline Ferrand-Prevot. De beide oud-wereldkampioenen op de weg waren in de slotfase weggereden uit het peloton.

De GP de Plouay is een wedstrijd die meetelt voor de WorldTour voor vrouwen. In de tussenstand gaat Anna van der Breggen aan de leiding. De Nederlandse stond ook aan de start van de Franse wedstrijd en zou uiteindelijk negentiende worden op tien seconden van haar ploeggenote.

Jonker wint met Wolfsburg, ook zege Bayern

Trainer Andries Jonker heeft met VfL Wolfsburg de eerste overwinning van het Bundesliga-seizoen op zak. De Nederlandse coach zag hoe Daniel Didavi in de 22e minuut de enige treffer maakte in het uitduel tegen Eintracht Frankfurt, waar Jetro Willems en Jonathan de Guzman beiden gewisseld werden. Paul Verhaegh stond bij Wolfsburg in de basis, Riechedly Bazoer viel in de tweede helft in.

Bayern München boekte de tweede zege in twee wedstrijden. Op bezoek bij Werder Bremen gebeurde niet veel: de thuisploeg kwam tot welgeteld nul schoten op doel, Bayern liet er zes noteren. Twee daarvan waren raak en beide keren kwam de goal op naam van Robert Lewandowski, die met goals in de 72e en 75e minuut de wedstrijd besliste.

Overige uitslagen
Bayer Leverkusen - 1899 Hoffenheim 2-2
FC Augsburg - Borussia Mönchengladbach 2-2
VfB Stuttgart - FSV Mainz 1-0

Alaphilippe wint achtste etappe, Froome verstevigt leiding

Julian Alaphilippe heeft de achtste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Fransman van Quick-Step Floors was in de slotfase te sterk voor Jan Polanc en Rafal Majka. Chris Froome en Alberto Contador pakte wat tijd op de andere klassementsrenners.

Na dertig kilometer ontstond er een kopgroep van 21 renners met daarbij twee Nederlanders: Daan Olivier (LottoNL-Jumbo) en Michel Kreder (Aqua Blue Sport). De twee hadden het gezelschap vanJesus Hernandez (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Loïc Vliegen (BMC), Nelson Oliveira (Movistar), Rafal Majka, Emanuel Buchmann, Christoph Pfingsten (Bora-Hansgrohe), Clément Chevrier (AG2R La Mondiale), Brendan Canty (Cannondale-Drapac), Alberto Losada (Katusha-Alpecin), Przemyslaw Niemiec, Jan Polanc (UAE Emirates), Sergei Chernetski, Laurens De Vreese (Astana), Bart De Clercq, Maxime Monfort (Lotto Soudal), Domen Novak (Bahrain-Merida), Serge Pauwels (Dimension Data) en Guillaume Bonnafond (Cofidis).

De kopgroep zou een maximale voorsprong van vijf minuten bij elkaar fietsen. Met nog twintig kilometer te gaan had de kopgroep nog een van vier minuten, waarmee het duidelijk was dat de winnaar in de kopgroep zat.

Op de steile slotklim naar Xorret de Catí viel de kopgroep uit elkaar. Buchmann zorgde voor het strakke tempo, waarna alleen Majka en Alaphilippe overbleven. Pauwels bleef nog het dichtst in de buurt van de twee, maar kon nooit de sprong naar voren maken. Polanc had de klim beter in gedeeld en kon in de korte afdaling terug komen bij de twee. De Sloveen van UAE Emirates probeerde het nog even met een aanval, maar Alaphilippe reageerde. In de laatste honderd meters was duidelijk dat Alaphilippe de sterkste was. De Fransman reed makkelijk weg bij zijn twee vluchtgenoten. Kreder kwam als zesde over de streep op 32 seconden van de Fransman.

In het peloton was Simon Yates die voor de eerste aanval zorgde op de slotklim. De Brit kreeg in eerste instantie Michael Woods mee, later zou ook Contador aansluiten. Froome bekeek het in eerste instantie vanaf de tweede rij, maar halverwege de klim versnelde de klassementsleider en reed samen met Esteban Chaves, Vincenzo Nibali en Ilnur Zakarin naar Contador bij. Bij een tweede versnelling van Froome moesten ze afhaken. Ook Contador moest enkele lengtes laten, maar hij kon net voor de top toch weer aansluiten bij Froome.

In de korte afdaling werkte de Brit en de Spanjaard goed samen en zouden zeventien seconden pakken op het groepje Nibali, Aru, Zakarin, Poels en Chaves. Tien seconden daarachter zat een groepje met Wilco Kelderman en Sam Oomen.

Marquez klopt Rossi en pakt zesde pole van het jaar

Marc Marquez heeft zijn zesde poleposition van het MotoGP-seizoen te pakken. De Spaanse Repsol Honda-coureur was op het circuit van Silverstone nipt te sterk voor Valentino Rossi.

Marquez liet op het Engelse asfalt een snelste tijd noteren van 1:59,941 minuten. Zijn Italiaanse concurrent Rossi kwam minder dan een tiende tekort om dat te verbeteren: 2:00,025 minuten. Ook daarachter was het verschil klein, want Cal Crutchlow gaf op zijn beurt weer minder dan een tiende toe op Rossi en completeert zo de eerste startrij.

Rij twee wordt zondag om 16.30 uur gevormd door Maverick Viñales, Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso. Dani Pedrosa, Johann Zarco en Aleix Espargaro mogen zich op de derde rij melden.

In de Moto2 ging de pole naar de Italiaan Mattia Pasini, die 0,222 seconden sneller was dan Alex Marquez. Ook Franco Morbidelli staat zondag op de eerste startrij, hij gaf 0,245 seconden toe op Pasini.

Orkaan Harvey neemt snel in kracht af

Orkaan Harvey verliest snel aan kracht sinds hij boven Texas is. Vrijdag was Harvey nog categorie 4, inmiddels heeft het National Hurricane Center (NHC) afgeschaald naar categorie 1. Waarschijnlijk wordt Harvey zelfs een tropische storm, voorspelt het NHC.

Harvey bereikte rond 7.00 uur Nederlandse tijd de kustplaats Corpus Christi. Hoewel Harvey de zwaarste storm is in jaren die Texas treft, lijkt de schade vooralsnog veel minder dan verwacht. Wel zijn verkeersborden en lantaarnpalen ontwricht en is er schade aan gebouwen. Er zijn voor zover bekend geen doden of gewonden gevallen.

Op verschillende plaatsen is de stroom uitgevallen, er zouden honderdduizenden mensen zonder stroom zitten. De meeste overlast wordt de komende dagen verwacht omdat de aanhoudende regenval overstroming gaat veroorzaken.

Orkaan Harvey is bijna een tropische storm
Orkaan Harvey neemt snel in kracht af  (Foto: ANP)

Bendsneyder 7e in Moto3-kwalificatie Silverstone

Motorcoureur Bo Bendsneyder start zondag als zevende aan de Britse Grand Prix in de Moto3. De jonge Rotterdammer kwam zaterdag in de kwalificatie tot de zevende tijd, gezien tweede en derde plek in de eerste trainingen een tikkeltje teleurstellend.

Bendsneyder kon in de laatste ronden geen goede slipstream meer vinden en moest met 2:13,5,78 genoegen nemen met de zevende stek. Hij eindigde daarmee zo'n driekwart van een seconde achter Romano Fenati, die de poleposition voor zich opeiste. Joan Mir en Gabriel Rodrigo completeren de eerste startrij voor de race die om 13.15 uur van start gaat.

John McPhee, Niccolo Antonelli en Andrea Migno staan op de tweede startrij, Bendsneyder wordt op rij drie vergezeld door Nicolo Bulega en Jorge Martin. De Belg Livio Loi kwalificeerde zich als dertiende.

Divinity: Original Sin 2 krijgt toch volledige voice-acting

Divinity: Original Sin 2 lanceert 14 september voor pc, maar dat betekent niet dat we al alles van de game weten. Larian Studios heeft in een Kickstarter-updat bekendgemaakt dat de game alsnog volledige voice-acting krijgt.

Een paar maanden geleden was de studio dit niet van plan vanwege de pure schaal van zo'n onderneming. Toch hebben ze het wel gedaan, wat betekent dat er zo'n tachtigduizend unieke voice-lines zijn opgenomen voor ruim 1000 NPC's en de speelbare personages. Een lastige onderneming, maar met een 'just do it'-houding is het ze toch gelukt.

'Clubs moeten tattoo's bij spelers verbieden'

Voetbalclubs zouden hun spelers moeten verbieden om tatoeages op hun huid te laten zetten. Dat is de mening van de Duitse professor Ingo Froböse.

Zijn mening heeft weinig te maken met het uiterlijk van de spelers, waarvan meerderen er als wandelende inkttentoonstellingen bij lopen, maar met de prestaties. Volgens de aan de Sporthogeschool van Keulen verboden Froböse gaan de fysieke prestaties van spelers simpelweg meetbaar achteruit na het laten zetten van een tattoo.

"Voetbalclubs besteden aandacht aan de kleinste dingen, maar om een echt verschil te maken moeten ze beter kijken naar de verantwoordelijkheden en de prestaties van de spelers", stelt Froböse. "Meerdere studies komen tot de conclusie dat voetballers, na het zetten van een tatoeage, zo'n drie tot vijf procent van hun fysieke vermogens verliezen."

Zo'n tweederde van de inkt zou volgens de professor via de huid in de bloedbaan terechtkomen en dat is allerminst bevorderlijk voor de prestaties. Daarnaast zou de warmte- en zweetregulering van het lichaam in de problemen kunnen komen door vooral grote tatoeages. "De huid is ons grootste orgaan en veel voetballers vergiftigen het gewoon met tatoeages", besluit Froböse.

Zouden clubs hun spelers daadwerkelijk contractueel moeten verbieden om tatoeages te laten zetten - in elk geval als achteruitgang van de prestaties wetenschappelijk bewezen is - of valt dit, zelfs als de prestaties meetbaar achteruitgaan, onder de eigen keuze?

Volleybalsters na zege op Slovenië naar WK

Het Nederlandse volleybalvrouwen team zich geplaatst voor het wereldkampioenschap van 2018 in Japan. In Rotterdam was de ploeg Jamie Morrison veel te sterk voor Slovenië: 25-16 25-11 25-16.

Slovenië begon nog wel goed aan de wedstrijd. Bij de eerste technische time-out stonden ze aan de leiding, maar bij een stand van 12-12 kwam Nederland langszij. Mede door het goed serveren van Celeste Plak en Yvon Beliën liep Oranje uit naar een voorsprong van 19-13. Nederland zou de set uiteindelijk met 25-16 winnen.

In set twee en drie kwam Nederland niet meer in de problemen tegen Slovenië. Topscorers aan Nederlandse kant waren Celeste Plak en Nika Daalderop met twaalf punten.

Zondag speelt Oranje nog tegen Bulgarije, dat nog in de race is voor het laatste ticket. De Bulgaarse vrouwen kunnen later op zaterdag deelname aan het WK veiligstellen tegen België. Mocht dat niet lukken, dan is het duel met Oranje van belang.

Bijzondere felicitaties voor Hamilton

Lewis Hamilton veroverde vanmiddag op Spa de 68e pole in zijn loopbaan. Hiermee evenaarde hij het record van Michael Schumacher.

Na afloop van de kwalificatie werd de Brit op start-finish toegesproken door Ross Brawn, de sportief directeur van de Formule 1. "Ik ben hier met een zeer bijzondere boodschap namens de familie Schumacher, vooral zijn vrouw Corinna. Ze willen je namelijk feliciteren met je evenaring van het record. Michael zelf zei altijd dat records er waren om verbroken te worden. Dat heb je nu dus gedaan."

Hamilton raakte geëmotioneerd door de woorden van Brawn. "Spa is mijn favoriete circuit, dus het is een droom om dit hier te doen. Het is zo speciaal om Michaels record te evenaren, ik ben zo dankbaar. Ik bid veel voor hem en zijn familie. Vroeger heb ik veel met hem geracet, ook op de kartbaan. Ik ben vereerd met de evenaring, maar hij blijft een van de beste coureurs aller tijden."

Overigens geeft de zoon van Michael Schumacher, Mick, morgen op Spa een demonstratie in de Benetton F1-bolide waarmee zijn vader zijn eerste wereldtitel in 1994 won.

Boksers Van der Pas en Lacruz door op WK

Boksers Max van der Pas en Enrico Lacruz zijn het wereldkampioenschap boksen in Hamburg begonnen met een overwinning.

Van der Pas stond in de klasse tot 75kg tegenover Lester Martinez uit Guatemala, die de Nederlander op punten aan de kant schoof. In de achtste finales wacht zondag Kamran Shakhsuvarly uit Azerbeidzjan, vorig jaar goed voor brons op de Olympische Spelen.

Lacruz begon aan zijn toernooi in de klasse tot 60kg tegen de Amerikaan Delante Johnson en dat leverde geen enkel probleem op. De volgende ronde zal aanzienlijk moeilijker worden: maandag bokst Lacruz tegen de Cubaan Lazaro Alvarez, drievoudig wereldkampioen en winnaar van olympisch brons in 2012 en 2016.

Roy Korving opent zijn toernooi zondag.

Zeilster Bouwmeester pakt wederom wereldtitel

Voor de derde maal in haar loopbaan heeft zeilster Marit Bouwmeester de wereldtitel gepakt in de Laser Radial-klasse. Vandaag stonden de twee laatste races op het programma, maar vanwege windgebrek werd er op het IJsselmeer niet gevaren.

Het zag er overigens in het begin van het WK niet naar uit dat Bouwmeester mee kon strijden om het goud. Na de eerste dag stond ze 60e. De Friezin herstelde zich echter sterk. Ze won drie van de resterende acht races en eindigde daarnaast nog driemaal in de top drie.

Bouwmeester in april dit jaar in actie (Foto:Pro Shots / Watersportverbond )

City in 97e minuut langs Bournemouth, wereldgoal Daniels

Manchester City heeft de eerste overwinning van het Premier League-seizoen binnen. Makkelijk ging het op bezoek bij AFC Bournemouth allerminst, want pas diep in de blessuretijd kwam de winnende treffer op het bord.

Bournemouth, met Nathan Aké in de basis, begon prima. Na minder dan een kwartier kwam de thuisclub zelfs op voorsprong door een weergaloos schot van Charlie Daniels, maar nog geen tien minuten later trok Gabriel Jesus de stand weer gelijk. 

Bij Manchester City debuteerde Benjamin Mendy, de voor bijna zestig miljoen euro van AS Monaco overgekomen Fransman. Mendy kreeg overigens een van de maar liefst twaalf gele kaarten die scheidsrechter Michael Dean uitdeelde.

In de 97e minuut werd Bournemouth dan toch in rouw gedompeld: Raheem Sterling werkte de beslissende 1-2 in de touwen. Overigens was dat nog niet het einde, want nog eens twee minuten later kreeg diezelfde Sterling zijn tweede gele kaart in krap vijf minuten en dus moest hij het veld net wat eerder af dan de rest.

Trump verleent omstreden sheriff gratie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag gratie verleend aan een omstreden voormalige sheriff van Arizona die een maand eerder nog was veroordeeld.

De 85-jarige Joe Arpaio stond bekend als de "hardste sheriff van de VS". De veteraan uit de Koreaanse Oorlog is een overtuigd patriot en aanhanger van Trump.

Hij was omstreden vanwege zijn harde opstelling tegenover illegale immigranten. In juli werd hij veroordeeld vanwege het moedwillig negeren van een gerechtelijk bevel.

De rechter had eerder bepaald dat Arpaio en zijn agenten moeten stoppen met het willekeurig aanhouden en opsluiten van immigranten op verdenking van illegaliteit. De sheriff legde dat bevel naast zich neer.

Het is de eerste keer dat president Trump gebruikmaakt van zijn recht om gratie te verlenen. "Hij hield Arizona veilig!", verklaarde de president op Twitter het pardon.

Trump verleent omstreden sheriff gratie
Trump verleent omstreden sheriff gratie (Foto: ANP)

Aanvaller Brussel had nepwapen bij zich

De man die vrijdagavond drie militairen in Brussel aanviel met een mes, had ook een namaakvuurwapen en twee korans bij zich. Hij werd neergeschoten en overleed in een ziekenhuis. De dader is een Somalische Belg. Zijn huis in Brugge is in de nacht van vrijdag op zaterdag doorzocht. In het belang van het onderzoek wilde justitie niet zeggen wat de doorzoeking had opgeleverd.

De man was met het mes in zijn handen naar de militairen gerend op de Émile Jacqmainlaan, aan de rand van het Brusselse centrum, niet ver van de beroemde Grote Markt. Twee militairen raakten lichtgewond. De dader riep twee keer "Allahu akbar". Justitie behandelt het als een terreurdaad. De burgemeester van Brussel, Philippe Close, verklaarde dat het een geïsoleerde daad is van een enkel individu.

De dader is in 1987 geboren in Somalië. Hij kwam in 2004 naar België en kreeg in 2015 de Belgische nationaliteit.

Aanvaller Brussel had nepwapen bij zich
Aanvaller Brussel had nepwapen bij zich (Foto: ANP)

Kamer dringt aan op nieuwe evaluatie Uruzgan

Het kabinet moet de missie in Uruzgan nogmaals tegen het licht houden. Daarop dringt een meerderheid van de Tweede Kamer aan. Nu er zeven jaar zijn verstreken, kan in kaart worden gebracht wat er van de inspanningen van de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie terecht is gekomen.

Volgens CDA'er Raymond Knops wil de Kamer minister Jeanine Hennis houden aan een belofte van het vorige kabinet dat grote missies na een jaar of vijf nog eens worden geëvalueerd, bevestigde hij na berichtgeving van Reporter Radio. Nu pas kunnen we overzien "wat er onomkeerbaar is bereikt op het gebied van onderwijs, infrastructuur, veiligheid et cetera", stelt Knops.

Sommige partijen zien liever een onafhankelijk onderzoek, maar Knops wijst erop dat aan een nieuwe evaluatie al deskundigen van buiten zouden meewerken. De christendemocraat denkt dat minister Hennis weinig voelt voor het sturen van nieuwe onderzoekers naar Uruzgan omdat ze het daar nu te gevaarlijk vindt. Hennis wil nog niet reageren.

De missie in Uruzgan kostte 25 Nederlandse militairen het leven. Na afloop gleed de provincie weer snel af in geweld en bloedvergieten. Veteranen vrezen dat veel van de geboekte vooruitgang teniet is gedaan.

Kamer dringt aan op nieuwe evaluatie Uruzgan
Kamer dringt aan op nieuwe evaluatie Uruzgan (Foto: ANP)

Aboutaleb: afgelasten concert geen overreactie

Burgemeester Ahmed Aboutaleb verdedigt het besluit het optreden van de Amerikaanse band Allah-Las in Rotterdam af te gelasten. Hij staat er nog altijd achter, zei hij in radioprogramma Kamerbreed. Naderhand is de vraag gerezen of terroristen het inderdaad op het concert hadden voorzien of dat van echt gevaar geen sprake was.

"Je kunt niet zeggen dat er niets aan de hand was", zei Aboutaleb. "Het onderzoek loopt nog." Hij wijst erop dat een Brabantse jongeman, die is opgepakt omdat hij volgens ingewijden een dreigend Telegram-bericht over het optreden had verstuurd, nog altijd vastzit. "Dat gebeurt niet als er niets aan de hand is."

Hij wijst erop dat er niet zomaar een burger alarm had geslagen, maar de Spaanse politie. De melding was heel gedetailleerd en maakte daardoor een serieuze indruk. Ook "was de band echt bang" en dan moet je je volgens hem afvragen of het concert nog wel kan slagen. Vervolgens vond de politie een Spaans bestelbusje met gasflessen en was de maat vol.

Aboutaleb heeft de band gevraagd alsnog in Rotterdam te komen optreden, maar dat gaat waarschijnlijk niet door. Een terugkeer naar de Maasstad zou niet in het tourschema passen.

Aboutaleb: afgelasten concert geen overreactie
Aboutaleb: afgelasten concert geen overreactie (Foto: BuzzE)

Hamilton evenaart Schumacher's polerecord, Verstappen vijfde

Lewis Hamilton begint zondag vanaf poleposition aan de Grand Prix van België. De Brit stuurde zijn Mercedes op het circuit van Spa-Francorchamps naar de snelste tijd ooit gereden op het circuit: 1:42,553 minuten.

Sebastian Vettel leek bij lange na niet in de buurt te komen, maar een geweldige laatste sector bracht hem op slechts een dikke twee tienden van een seconde naar de tweede plek, voor Hamilton's teamgenoot Valtteri Bottas. Die vertrekt zondag naast landgenoot Kimi Räikkönen.

De Finse Ferraricoureur was nipt sneller dan Max Verstappen, die met plek vijf best of the rest was, opnieuw ruim voor teamgenoot Daniel Ricciardo. Jolyon Palmer leek op weg naar een geweldig resultaat, maar zijn Renault gaf er de brui aan en de Brit moest genoegen nemen met de tiende plek.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van België

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:42.553   7
2 S. Vettel Ferrari 1:42.795 +0:00.242 7
3 V. Bottas Mercedes 1:43.094 +0:00.541 7
4 K. Räikkönen Ferrari 1:43.270 +0:00.717 5
5 M. Verstappen Red Bull 1:43.380 +0:00.827 6
6 D. Ricciardo Red Bull 1:43.863 +0:01.310 6
7 N. Hülkenberg Renault 1:44.982 +0:02.429 3
8 S. Perez Force India 1:45.244 +0:02.691 4
9 E. Ocon Force India 1:45.369 +0:02.816 4
10 J. Palmer Renault -:--.--- -:--.--- 1
11 F. Alonso McLaren 1:45.090   5
12 R. Grosjean Haas F1 1:45.133 +0:00.043 6
13 K. Magnussen Haas F1 1:45.400 +0:00.310 6
14 C. Sainz Toro Rosso 1:45.439 +0:00.349 6
15 S. Vandoorne McLaren -:--.--- -:--.--- 4
16 F. Massa Williams 1:45.823   7
17 D. Kvyat Toro Rosso 1:46.028 +0:00.205 6
18 L. Stroll Williams 1:46.915 +0:01.092 5
19 M. Ericsson Sauber 1:47.214 +0:01.391 6
20 P. Wehrlein Sauber 1:47.679 +0:01.856 6

Verdachte 'Buckingham Palace' had enorm zwaard

De man die vrijdagavond agenten bij Buckingham Palace heeft aangevallen, had een enorm zwaard van ruim een meter lang en schreeuwde herhaaldelijk 'Allahu Akbar' (Allah is groot). Dat heeft de Londense politie bekendgemaakt.

De man reed met een blauwe Toyota Prius naar een politiebusje met ongewapende agenten. Toen de agenten de man aanspraken op zijn gedrag, zagen ze dat hij naar een enorm zwaard greep dat naast hem in de auto lag. De drie politiemensen kwamen direct in actie en wisten de man te overmeesteren met hulp van traangas. Twee agenten liepen een paar schrammen op.

De man is 26 en komt uit Luton. Het incident wordt behandeld als een terroristische daad. Volgens de politie handelde de man alleen. Vrijdagavond vond een gelijksoortige aanval plaats in Brussel. Daar viel een Somalische Belg militairen aan, de man werd neergeschoten en overleefde dat niet.

Verdachte 'Buckingham Palace' had enorm zwaard
Verdachte 'Buckingham Palace' had enorm zwaard (Foto: ANP)

Mayi verruilt N.E.C. voor Stade Brestois

Kévin Mayi gaat N.E.C. verlaten. De aanvaller tekent een contract bij het Franse Stade Brestois. Bij N.E.C. had Mayi nog een contract tot juli 2019.

Mayi kwam in de zomer van 2016 over van de Corsicaanse club Gazalec Ajaccio, dat in Mayi’s eerste seizoen uitkwam in Ligue 2 en het seizoen daarop in de hoogste klasse van Frankrijk.

De spits kwam vorig seizoen tijdens 31 officiële duels van N.E.C. in actie, waarin hij vijf keer scoorde en drie assists gaf.

Nederlandse tennisser geschorst wegens dopingovertreding

De Nederlandse tennisser Jake Mak is door de internationale tennisfederatie ITF voorlopig geschorst. De 28-jarige Mak weigerde aan het begin van het jaar bloed af te staan voor een dopingcontrole.

Een bijster indrukwekkende loopbaan heeft Mak overigens niet in het tennis. In 2007 speelde hij drie futuretoernooien in Nederland, in 2009 kwam daar nog één deelname bij, allen zonder succes. Dit jaar kwam Mak pas weer in actie in een professioneel toernooi en wel op het futuretoernooi van Vale do Lobo in Portugal.

Dat toernooi begon op 25 februari en een dag eerder moest Mak een bloedmonster afstaan, wat hij dus niet deed. Hij won overigens twee wedstrijden in het kwalificatietoernooi, alvorens in de derde wedstrijd onderuit te gaan. Mak stond na zijn futuretoernooien in 2007 op de 1461e plek op de wereldranglijst.

In afwachting van een definiteve uitspraak is Mak voorlopig geschorst.

Linksradicale tak van indymedia weer online

De verboden linksextremistische website linksunten.indymedia.org staat toch weer online. De website werd uit de lucht gehaald op last van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken als reactie op de rellen rond de G20-top in Hamburg.

Volgens minister De Maizière van Binnenlandse Zaken was linksunten.indymedia.org de invloedrijkste site in Duitsland voor linkse extremisten. Vrijdag deed de politie invallen in Freiburg, vermoed wordt dat beheerders van de website daar wonen.

De website wordt nu gehost in Canada in plaats van Frankrijk.

Linksradicale tak van indymedia weer online
Linksradicale tak van indymedia weer online (Foto: BuzzT)

Zaalvoetballers 't Knooppunt naar hoofdtoernooi UEFA Futsal Cup

De zaalvoetballers van 't Knooppunt hebben zich zaterdag overtuigend geplaatst voor het hoofdtoernooi van de UEFA Futsal Cup, het voornaamste Europese clubtoernooi in het zaalvoetbal.

In het Noorse Tromsø speelde de Amsterdamse club deze week in de kwalificatie, waarin de eerste twee wedstrijden gewonnen werden. Zaterdag stond 't Knooppunt tegenover het Schotse TMT Futsal Club en dat leverde weinig problemen op.

De overmacht was duidelijk: de Schotten kwamen tot negen doelpogingen, waarvan er vijf op doel waren, tegenover maar liefst 59 pogingen - waarvan 26 op doel - van 't Knooppunt. Iliass Bouzit en Mohamed Attaibi kwamen beiden twee keer tot scoren en hielpen de Amsterdammers zo richting een 2-7 overwinning. 

In oktober staat de club in de eerste ronde van de Futsal Cup. Dan wordt in het Slowaakse Bratislava gespeeld om de groepswinst, tegen Slov-Matic Bratislava, het Georgische STU Tulasi en een nog nader te bepalen club - Rekord Bielsko-Biala uit Polen of Kopenhagen uit Denemarken.

Verstappen na trainingen: "We zijn gewoon te langzaam"

Max Verstappen eindigde tijdens de vrije trainingen voor de Grand Prix van België drie keer als vierde, maar de Nederlander verwacht niet dat hij dat ook in de kwalificatie voor elkaar kan krijgen.

Volgens Verstappen is Red Bull in Spa-Francorchamps simpelweg niet snel genoeg om de Ferrari's en Mercedessen te kloppen. Zo was hij zaterdagochtend al ongeveer een seconde langzamer dan de Ferrari's en Lewis Hamilton. 

"Het ging redelijk goed, eigenlijk zoals verwacht. De afstelling van de auto kan nog iets beter, maar we zijn gewoon te langzaam hier op Spa-Francorchamps. We kunnen nog iets veranderen aan de vleugelafstelling, maar daarmee maken we niet een seconde goed", aldus de Nederlander op Verstappen.nl.

Een vierde plek in de kwalificatie verwacht hij niet, ook al was hij zaterdag sneller dan Valtteri Bottas. “Nee, in de kwalificatie verwacht ik P5 of P6. Hoe verder naar voren op de startopstelling hoe beter, dat geldt altijd. Ik ga mijn best doen.”

Vettel nog drie jaar bij Ferrari

Sebastian Vettel heeft zijn contract bij Ferrari met drie jaar verlengd. De Duitser had een aflopende verbintenis bij de Italiaanse renstal.

Vettel, leider in de stand om de wereldtitel met veertien punten voorsprong op de nummer twee Lewis Hamilton, is bezig aan zijn derde seizoen bij Ferrari. Daarvoor reed de viervoudig wereldkampioen zes jaar voor het team van Red Bull.

Vettel vrijdag in actie op Spa (Foto:Pro Shots / Action Images)

Ferrari bovenaan in derde training Spa, Verstappen vierde

Kimi Räikkönen heeft de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van België als snelste afgesloten. De Finse Ferrari-coureur dook als eerste ooit onder de 1:44 minuten en bleef teamgenoot Sebastian Vettel zo nipt voor.

Lewis Hamilton, op vrijdag nog de grote man, moest één duizendste van een seconde toegeven op Vettel en eindigde daarmee op plek drie. Het gat naar de rest, aangevoerd door Max Verstappen, was groot: de Nederlander zag zijn naam op de vierde plek terug, maar wel op bijna een seconde van Hamilton. Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo stonden daar dan weer achter.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van België

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:43.916   17
2 S. Vettel Ferrari 1:44.113 +0:00.197 15
3 L. Hamilton Mercedes 1:44.114 +0:00.198 11
4 M. Verstappen Red Bull 1:45.034 +0:01.118 13
5 V. Bottas Mercedes 1:45.230 +0:01.314 18
6 D. Ricciardo Red Bull 1:45.286 +0:01.370 18
7 J. Palmer Renault 1:45.491 +0:01.575 11
8 S. Perez Force India 1:45.857 +0:01.941 14
9 C. Sainz Toro Rosso 1:45.942 +0:02.026 18
10 F. Alonso McLaren 1:46.060 +0:02.144 12
11 N. Hülkenberg Renault 1:46.064 +0:02.148 11
12 E. Ocon Force India 1:46.179 +0:02.263 14
13 R. Grosjean Haas F1 1:46.196 +0:02.280 14
14 S. Vandoorne McLaren 1:46.300 +0:02.384 14
15 L. Stroll Williams 1:46.620 +0:02.704 18
16 F. Massa Williams 1:46.667 +0:02.751 22
17 K. Magnussen Haas F1 1:46.690 +0:02.774 13
18 D. Kvyat Toro Rosso 1:47.903 +0:03.987 7
19 P. Wehrlein Sauber 1:48.296 +0:04.380 17
20 M. Ericsson Sauber 1:48.300 +0:04.384 6

Giana Sisters naar THQ

THQ Nordic heeft alle aandelen van ontwikkelaar Black Forest Games opgekocht. Dat geeft THQ Nordic meteen de rechten over games als Giana Sisters, Giana Sisters: Twisted Dreams, Giana Sisters: Dream Runners, Rogue Stormers en Helldorado. Black Forest Games is desgevraagd erg tevreden over deze nieuwe stap.

In een kort vraaggesprek met FOK! blijkt het vooral de zekerheid van inkomen en de vrijheid die ze krijgen bij het ontwikkelen van games hetgeen waar Black Forest blij over is. Voorlopig wordt er niet gekeken naar een vervolg op Giana Sisters, ook een uitgave op andere platforms zoals Nintendo Switch is niet aan de orde. Black Forest is bezig met een openwereld game, maar mocht nog niet loslaten of dit een actie-avontuur of juist een puzzelgame wordt.

Giana Sisters

F1 2017

Een nieuw seizoen met vele veranderingen in de Formule 1. Van de bredere auto’s en achterbanden, tot de terugkeer van sharkfins en de knalroze Force India’s. Uiteraard heeft Codemasters al deze veranderingen doorgevoerd in hun nieuwste F1-game, dat en meer. Hoe verhoudt deze game zich tot zijn voorgangers?

Awamiyah is verwoest

Niet geheel verrassend heeft Saoedi-Arabië zich in Jemen opnieuw schuldig gemaakt aan zware oorlogsmisdaden. De Soennitische coalitie, strak bewapend door onze Angelsaksische vrienden, hebben een woonwijk gebombardeerd waar Houthi-strijdkrachten (Sjiieten) zich zouden schuilhouden. Zeker 14 mensen vonden hierbij de dood, waaronder kinderen.

De dam in Amsterdam stond vandaag dan ook om die reden helemaal vol met verontwaardigde activisten die het oorlogsgeweld van het Wahabistische land zwaar veroordeelden. Morgen zijn er in diverse steden in Europa demonstraties gepland in het kader van 'tot hier en niet verder'. Duizenden mensen hebben aangegeven mee te gaan lopen om op te komen voor het door oorlog geteisterde land en zijn murw gebeukte bewoners. Ook de VN laat zich niet onbetuigd; er is een extra vergadering gepland en het zit er dik in dat de Saoedi's opnieuw zware resoluties aan hun broek krijgen. 

De Houthi's, gesteund door -het eveneens Sjiitische- Iran, bezetten een deel van het noorden van het land. Dit alles na een conflict met de Soennitsche regering. Buurland Saoedi-Arabië heeft daarop wat andere landen (die stomtoevallig dezelfde islamitische stroming aanhangen) bij elkaar getrommeld om de Houthi's mores te leren. Dit geweld duurt nu al twee jaar en heeft duizenden slachtoffers geëist. Alleen al deze week zijn er zo'n 42 doden gevallen bij verschillende bombardementen.

Ook in eigen land verloopt de strijd tegen de Sjiieten naar wens. Na vier maanden belegering lijkt het erop dat de stad Awamiyah volledig met de grond gelijk is gemaakt. De huizen die niet zijn gebombardeerd, worden alsnog naar de grond gewerkt door graafmachines en bulldozers. Mensen die zich verzetten tegen de deportatie en het militaire geweld overleven dit vaak niet. In tegenstelling tot Syrië lijkt de journaille blind te zijn voor het conflict in het oosten van het Arabische schiereiland. Nieuws over de toestand in Awamiyah is nauwelijks te vinden.


Update 26-8-2017.

"De nachtmerrie is voorbij. Uit de puinhopen van Awamiyah, zal een moderne stad herrijzen waar rust en vrede heerst", aldus een woordvoerder van de oostelijke provincie waar de stad binnen valt. De verwoesting is compleet en de bevolking is 'geëvacueerd'. Vanmorgen nog werd een Sjiitische moskee met de grond gelijk gemaakt.

Zoals hierboven al werd aangegeven is het de bedoeling om op de 1888.0000 vierkante meter van de plaats waar ooit Awamiyah stond, een compleet nieuwe stad te bouwen. Er zijn bronnen die beweren dat dit onderdeel is van een vooropgezet plan van de Saoedische regering: men ambieert een toeristische trekpleister aan de Perzische golf en de opstandige Sjiieten waren al langer een doorn in het oog. Een win-winsituatie. Awamiyah was de residentie van Nimr al-Nimr, een Sjiitische sjeik die regelmatig kritiek op Ryadh had, Samen met 46 sympathisanten werd de geestelijke begin 2016 geëxecuteerd. Zijn neefje, Ali Ahmad al-Faraj, werd in 2011 op 16-jarige leeftijd opgepakt wegens het meelopen in een demonstratie tegen de regering. Hem wacht de dood door onthoofding, waarna hij gekruisigd zal worden.

De regering heeft aangegeven dat de personen die vrijwillig de stad hebben verlaten hiervoor gecompenseerd zullen worden. Er is hier ongeveer 200 miljoen euro voor gereserveerd.

Naar schatting woonden er voor de deportaties 25.200 zielen in Awamiyah.

Jong Ajax, Jong AZ en Oss winnen weer in Jupiler League

Na de tweede speelronde in de Jupiler League, die in zijn geheel op vrijdagavond gespeeld werd, zijn er nog drie clubs over die louter overwinningen op zak hebben. FC Oss speelde thuis tegen FC Volendam en na 75 minuten was het Thijs van Pol die de enige treffer van de wedstrijd liet noteren: 1-0.

Jong AZ kreeg het in weinig indrukwekkende vorm verkerende RKC Waalwijk op bezoek en na nog geen kwartier spelen was de lol er weer af. Jamie Jacobs opende namens de thuisploeg na vier minuten de score op aangeven van Jeremy Helmer, Nöel de Graauw bracht vijf minuten later de gelijkmaker op het bord. Nog eens drie minuten later waren bij Jong AZ de rollen omgedraaid: Helmer scoorde op aangeven van Jacobs de 2-1 en zo was het na twaalf minuten al gedaan met de goals.

Ook in Amsterdam lag de eerste goal al snel in het doel, want bij Jong Ajax opende Matteo Cassierra de score na een luttele 47 seconden. Robert Muric verdubbelde de score tien minuten later en deed er kort voor rust nog een schepje bovenop: 3-0. Perr Schuurs en Lisandro Semedo waren geenszins van plan om Fortuna te zien verliezen en zorgden voor de terugkeer van de spanning: 3-2. De van Heerenveen overgekomen Noor Dennis Johnsen gooide de boel op aangeven van Muric na 75 minuten op slot: 4-2.

De samenvattingen van alle tien wedstrijden zijn hier te vinden.

Overige uitslagen
FC Dordrecht - Jong FC Utrecht 2-1
Go Ahead Eagles - N.E.C. 1-1
De Graafschap - SC Cambuur 2-0
Almere City - FC Den Bosch 1-1
Telstar - MVV Maastricht 0-0
Helmond Sport - Jong PSV 1-2
FC Emmen - FC Eindhoven 1-1

De stand na twee speelronden (Bron: NOS-TT)
De stand na twee speelronden (Bron: NOS-TT)

As van doodgeboren dochter blijkt van hond te zijn

Twee jaar geleden ging de zwangerschap van de Amerikaanse Jennifer Dailey helemaal mis: haar dochtertje werd dood geboren en Jennifer en haar man besloten de overleden baby te laten cremeren.

Twee jaar later besloot het stel om de as van hun dochter op een mooi plekje uit te strooien. Jennifer had nog nooit in de urn gekeken, want dat kon ze niet aan. Op het moment dat ze het wel deed kwam ze tot een opvallende ontdekking: een metalen plaatje met de woorden Butler Pet Cremation.

Aangezien hun dochter op zeker geen huisdier was besloot men vragen te stellen en inderdaad, ze hadden al twee jaar een urn met de as van een hond thuis staan. Het crematorium, waar zowel mensen als huisdieren gecremeerd worden, heeft toegegeven de verkeerde urn overhandigd te hebben.

Daar staat uiteraard tegenover dat iemand anders niet de as van zijn of haar geliefde Fikkie, maar van een doodgeboren meisje op de mantel heeft staan. Althans, dat zou je denken, maar dat blijkt toch weer niet het geval: de ouders hebben nu een nieuwe urn gekregen, waarvan het crematorium zegt dat het echt de goede is. Die stond dus vermoedelijk nog ergens op de plank.

Of het inderdaad de as van hun dochter is moet een DNA-test uitwijzen, terwijl de ouders juridische stappen overwegen.

Toornstra: "Ik ben geen natuurlijke leider"

Jens Toornstra behoort met zijn 28-jarige leeftijd tot de oudere spelers van Feyenoord. Toch voelt hij zich niet geroepen om als leider op te staan.

Met het vertrek van Dirk Kuyt nam Feyenoord afscheid van zijn aanvoerder. Karim El Ahmadi heeft de aanvoerdersband overgenomen, maar ook Toornstra behoort tot de oudere spelers die de leiding kunnen nemen.

"Ik ben geen natuurlijke leider en wil dat ook helemaal niet per se zijn", vertelt Toornstra in gesprek met de NOS. "Ik blijf gewoon mezelf en ga nu niet meer op de voorgrond treden of mensen neerzetten. Ik blijf liever mezelf. Dan komt het vast goed."

"Karim vervult zijn rol als aanvoerder goed. Natuurlijk is er een nieuwe dynamiek, maar de sfeer is nog steeds dezelfde en we zijn nog steeds hongerig. We weten wat het kampioenschap heeft losgemaakt en willen dat nog een keer."

Feyenoord is het seizoen begonnen met twee overwinningen, maar Toornstra ziet dat er nog veel verbeterd kan worden. "Het spel kan beter, maar als we blijven winnen, kunnen we daar rustig aan blijven werken. Andere automatismen creëren heeft tijd nodig."

Libië verwelkomt minister Boris Johnson met verschrikkelijk volkslied

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, is in Libië gearriveerd voor een bezoek aan generaal Haftar. Die regeert vanuit Benghazi in het oosten van het land en heeft schijt aan de door de VN erkende eenheidsregering. Johnson is de eerste westerse minister die Haftar bezoekt, waarbij hij op zal roepen tot samenwerking.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar bij zo'n bezoek hoort ook een goede ontvangst. Haftar en zijn mannen hadden een kapel opgedragen om het Britse volkslied te spelen voor Johnson, zoals te doen gebruikelijk. Dat ging echter niet helemaal goed: de kapel klonk nog erger dan je 5-jarige zusje die voor het eerst op de blokfluit speelt of op de piano loopt te jengelen. Johnson's reactie op de hemeltergend slechte wanvertoning is helaas niet vastgelegd.

Hier wordt Johnson niet vrolijk van, of misschien ook eigenlijk wel (Bron: YouTube)

Ex-kankerpatiëntes strijden om plek op US Open

Een van de kwalificatiewedstrijden voor het damesenkelspel op de US Open kende vrijdag een bijzonder verhaal. De 22-jarige Allie Kiick speelde om een plekje in het hoofdschema tegen de 21-jarige Victoria Duval, die in 2013 als 17-jarige Samantha Stosur verrassend versloeg in de eerste ronde.

Kiick en Duval kennen elkaar al jarenlang: ze wonen in Orlando praktisch naast elkaar op de tennisacademie, trainen dagelijks samen en voor de wedstrijd deden ze hun warm-ups dan ook gewoon samen. Daarnaast hebben ze nog iets anders gemeen: zowel Kiick als Duval zijn ex-kankerpatiënten. 

Kiick werd vorig jaar behandeld voor een huidmelanoom op haar rug, Duval onderging in 2014 chemotherapie voor de ziekte van Hodgkin. Ook destijds kenden ze elkaar overigens al goed: Kiick reed heel Florida door om Duval in het ziekenhuis te bezoeken en haar te helpen de tijd tijdens de chemotherapie een beetje te doden.

Overigens hebben de twee niet alleen met kanker te maken gehad. Duval heeft haar knieband al eens volledig afgescheurd, Kiick heeft aan beide knieeën al twee operaties ondergaan, terwijl ze ook nog te kampen had met de ziekte van Pfeiffer. Daarnaast heeft ze privé een moeilijke periode, want haar vader is in rap tempo achteruit gegaan dankzij Alzheimer.

Van juli 2015 tot juni 2017 speelde Kiick geen enkele competitieve tenniswedstrijd en in de kwalificaties van de US Open had ze in eerdere jaren nog nooit een wedstrijd gewonnen. Dat lukte nu wel, met als hoogtepunt het duel om een plek in het hoofdschema tegen haar vriendin. Dat werd echter toch nog een beetje een anticlimax: Duval moest vroeg in de tweede set geblesseerd opgeven, bij 6-3, 1-0.

Sunweb zet Barguil uit Vuelta na weigering om Kelderman te helpen

Team Sunweb moet het in de Vuelta a España verder doen zonder Warren Barguil. Dat ligt niet aan een blessure of iets dergelijks, maar aan een gevalletje werkweigering van de Franse klimmer.

Laat in de zevende etappe reed kopman Wilco Kelderman lek, waarna onder meer Barguil de opdracht kreeg zich af te laten zakken om de Nederlander weer terug naar het peloton te helpen. Dat deed hij echter simpelweg niet en daar was men bepaald niet van gediend.

De eenmansactie van Barguil past naar verluidt niet bij 'het beleid van de ploeg', waar alles volledig op het team gericht is. De Fransman zou in een bespreking hebben aangegeven zichzelf in de Vuelta niet te zien als knecht.

In het klassement stond Barguil op de dertiende plek, voor ploeggenoten Kelderman en Sam Oomen. Of hij nog voor Sunweb gaat rijden is nog niet bekend, want eerder werd al bekendgemaakt dat de Fransman na dit jaar overstapt naar Fortuneo.

De Gamescom Awards zijn verdeeld

Tijdens Gamescom zijn veel games getoond en zoals elk jaar worden er Awards verdeeld onder de aanwezigen. Denk aan 'Best Action Game', 'Best Game on Platform' en 'Best Multiplayer Game'.

Super Mario Odyssey mag zich de grote winnaar noemen met de winst in maar liefst vijf categorieën: 'Best of Gamescom', 'Best Console Game on Nintendo Switch', 'Best Action Game', 'Best Family Game' en 'Most Wanted'. De rest van de awards zijn meer verdeeld. Zo pakt Destiny 2 de awards voor 'Best Multiplayer' en 'Best Social/Online Game', is Xbox One X verkozen tot 'Best Hardware' en heeft EA de beste booth van Gamescom. Het volledige lijstje vind je hieronder.

A.Category group: Best of Gamescom
Best of Gamescom award:

  • Super Mario Odyssey (Nintendo)

 B. category group: Gamescom global awards
Gamescom award for best add-on/DLC:

  • Battlefield 1: In The Name Of The Tsar (EA)

Gamescom award for best booth:

  • Electronic Arts gamescom Booth 2017 (EA)

 C. Category group: Platform

Best Console Game Sony PlayStation 4:

  • Assassin’s Creed Origins (Ubisoft)

Best Console Game Microsoft Xbox One:

  • Middle-Earth: Shadow Of War (WB Games)

Best Console Game Nintendo Switch:

  • Super Mario Odyssey (Nintendo)

Best PC Game:

  • Kingdom Come: Deliverance (Deep Silver)

Best Mobile Game:

  • Metroid: Samus Returns (Nintendo)

 D. Category group: Genre

Best Role-Playing Game:

  • Ni No Kuni II: Revenant Kingdom (Bandai Namco)

Best Racing Game:

  • Forza Motorsport 7 (Microsoft)

Best Action Game:

  • Super Mario Odyssey (Nintendo)

Best Simulation Game:

  • Project CARS 2 (Bandai Namco)

Best Sports Game:

  • PES 2018 (Konami)

Best Family Game:

  • Super Mario Odyssey (Nintendo)

Best Strategy Game:

  • Mario + Rabbids Kingdom Battle (Ubisoft)

Best Puzzle/Skill Game:

  • God’s Trigger (Techland)

Best Social/Online Game:

  • Destiny 2 (Activision)

Best Casual Game:

  • Hidden Agenda (Sony)

Best Multiplayer Game:

  • Destiny 2 (Activision)

Best Virtual Reality Game:

  • Fallout 4 VR (Bethesda)

Best Hardware:

  • Xbox One X (Microsoft)

 E. Category group: Consumer award

Gamescom ‘Most Wanted’ Consumer award:

  • Super Mario Odyssey (Nintendo)

 F. Category group: Indie award

Gamescom Indie award:

  • Double Kick Heroes (Headbang Club)

Glory 44: Groenhart doet wat Holzken liet liggen

De kampioensgordel in het weltergewicht bij kickboksorganisatie Glory is weer terug in Nederland. Murthel Groenhart versloeg in een leuk gevecht over vijf ronden de kampioen Cedric Doumbé op punten.

Beide vechters begonnen even sterk aan dit gevecht en Doumbé verloor geen moment zijn bekende bravoure, maar Groenhart verloor geen moment zijn focus en bleef stug zijn puntjes pakken zodra Doumbé weer aan het dollen was. Vooral na ronde twee kwam de Amsterdammer op stoom waarin hij een aantal keiharde stoten en knieën uitdeelde. Doumbé kwam ook een aantal keer goed door met onder andere zijn low-kicks op de benen van Groenhart en een spannende vijfde ronde maakte dat de winst voor geen van beide vechters zeker was.

Het verlossende woord kwam dan toch en uiteindelijk waren twee van de drie juryleden het eens met elkaar; Groenhart heeft na zijn K-1-titel nu ook de titel bij de huidige grootste kickboksorganisatie Glory. Een prestatie die alleen vechtsportlegende Sem Schilt ooit behaald heeft.

'Ik ben nu de kampioen, nu wordt het oorlog, iedereen zal mij willen verslaan', aldus een dolenthousiaste Groenhart na afloop. 'Ik vertel het je nu, ik blijf voor lange tijd kampioen, het maakt niet uit wie er komt, ik ontwijk niemand.'

Groenhart had zich danig goed voorbereid op de mentale spelletjes die Doumbé graag speelt. 'Hij probeert je altijd uit je concentratie te halen door bijvoorbeeld intimiderend heel dichtbij je te staan of over je heen hangen als ik op de grond terecht kwam, maar ik dacht alleen maar handen omhoog en gaan.' Zelf wist de Amsterdammer het spel van Doumbé te ontregelen. 'Hij kon mij nooit counteren en dat is zijn sterke punt. Mijn strategie was deze keer heel anders dan al zijn vorige tegenstanders. Ik bleef combinaties uitdelen en bewoog erg veel. We hebben hem goed geanalyseerd.'

Tiffany van Soest vs Meryem Uslu
'Je bent pas kampioen als je je titel een keer verdedigd hebt.' Of dit een sneer is naar de tweevoudig UFC-kampioen Conor McGregor, die nooit één behaalde titel heeft verdedigd, weten we niet, maar aan de hand van deze definitie kunnen we wel stellen dat Glory een waardig bantamgewichtkampioene heeft.

 Alhoewel Uslu zich niet optimaal kon voorbereiden op dit titelgevecht, slechts enkele dagen, bleef ze toch redelijk stand houden tegen Time Bomb. Pas in de vierde ronde wist Van Soest de Duitse goed te raken en het gevecht voortijdig te beslissen. Voor de tweede keer kreeg ze de kampioensgordel om, een enorme gordel die bij de kleine bantamvechter bijna tot aan haar oksels kwam.

Overige uitslagen
Finale weltergewichttoernooi:
Harut Grigorian verslaat Antoine Pinto door jurybesluit (29-28, 29-28, 30-27)
Eerste halve finale weltergewichttoernooi:
Antoine Pinto verslaat Zach Bunnel door jurybesluit (29-28, 29-28, 30-27)
Tweede halve finale weltergewichttoernooi:
Harut Grigorian verslaat Karim Benmansour door jurybesluit (30-27, 30-27, 29-28)
Richard Abraham verslaat Daniel Morales door jurybesluit (30-26, 30-26, 30-26)
Michal Turynski verslaat Cătălin Moroșanu door jurybesluit (30-27, 28-29, 30-27)
Dustin Jacoby verslaat Sean Choice by TKO in ronde 1.
Robert Thomas verslaat Warren Thompson door KO (stoten) in ronde 3.
Nate Richardson verslaat Rafal Dudek door jurybesluit (30-27, 29-28, 29-28)
Victor Pinto verslaat Adrian Maxim door jurybesluit (29-28, 27-30, 29-28) 

Gavrilova schakelt Radwanska uit in halve finales New Haven

Tennisster Daria Gavrilova heeft zich voor de derde keer in haar loopbaan en de tweede keer dit jaar geplaatst voor de finale van een WTA-toernooi. De Australische rekende in New Haven in de halve eindstrijd af met de Poolse titelverdedigster Agnieszka Radwanska: 6-4, 6-4.

In de finale neemt Gavrilova het op tegen de Slowaakse Dominika Cibulkova. De nummer twee van de plaatsingslijst had niet al te veel moeite met de Belgische qualifier Elise Mertens, die eerder Kiki Bertens uitschakelde. Cibulkova won met 6-1, 6-3 en gaat op voor haar negende WTA-titel. Gavrilova won nog nooit een WTA-toernooi.

Sociedad wint opnieuw in La Liga, Guardado belangrijk voor Betis

Real Sociedad heeft ook haar tweede wedstrijd in La Liga gewonnen. In eigen huis werd Villarreal met 3-0 aan de kant geschoven. De Basken kwamen na 25 minuten op voorsprong door Willian José, terwijl Xabi Prieto de score krap tien minuten later verdubbelde. Nog voor de rust was de eindstand al bereikt met dank aan Juanmi: 3-0.

Real Betis begon het seizoen uit bij Barcelona, niet bepaald een garantie voor succes, maar vrijdag werd dan toch de eerste zege geboekt. Betis ontving Celta de Vigo, dat na tien minuten op voorsprong kwam door Maximiliano Gomez. De van PSV overgekomen Andres Guardado bleek erg belangrijk voor de thuisploeg, want in de 31e en 77e minuut tekende hij voor een assist: Sergio Leon en Zouhair Feddal maakten daar dankbaar gebruik van en hielpen Betis met 2-1 naar de eerste drie punten.

Orkaan Harvey aan land in Texas

Orkaan Harvey heeft de kust van Texas bereikt. Hij kwam vrijdagavond laat (lokale tijd) aan land bij de kustplaats Corpus Christi, met windsnelheden van 210 kilometer per uur.

De orkaan blijft waarschijnlijk dagen boven de staten Texas en Louisiana hangen. Het waterpeil wordt meters opgestuwd door de wind en er zal ook veel regen vallen. Dat kan leiden tot grote overstromingen. Harvey lijkt een van de zwaarste orkanen in twaalf jaar tijd te worden.

In de plaats Rockport zijn meerdere gebouwen zwaar beschadigd. Veel inwoners zijn vertrokken. De achterblijvers kregen van de burgemeester het advies om hun naam en burgerservicenummer op hun arm te schrijven, zodat ze makkelijker te identificeren zijn.

Op Twitter laat president Donald Trump weten dat de federale overheid aanwezig is om te helpen. Volgens hem is de storm veel krachtiger en groter geworden dan vooraf werd geschat.

Verschillende olieraffinaderijen in de staat zijn uit voorzorg gesloten. Ook het personeel van verschillende boorplatforms voor de kust is geëvacueerd.

Op het forum wordt Harvey op de voet gevolgd. 

Orkaan Harvey aan land in Texas
Orkaan Harvey aan land in Texas (Foto: ANP)

Aldi roept salmonella-kruidenmix terug

Aldi is een terughaalactie begonnen voor Mama Nature Biologische Kruidenmix 70G. In dit artikel van producent Merschbrock-Wiese kan de salmonellabacterie zitten, wat bij consumptie gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

Het gaat om drie smaken: wok kruidenmix (houdbaarheidsdatum 01-03-2020), kerriepoeder (tot 17-10-2019 en 01-03-2020) en Ras el hanout (houdbaar tot 01-03-2020). Klanten krijgen hun geld terug.

De salmonellabacterie kan vooral een gevaar vormen voor zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem.

Van der Sar: "De selectie is goed genoeg"

Supporters en spelers van Ajax schreeuwen om versterkingen, maar Edwin van der Sar vindt dat de huidige selectie goed genoeg is.

Ajax nam dit seizoen onder andere afscheid van Davinson Sánchez, Davy Klaassen, Kenny Tete en Jaïro Riedewald. Ondanks de verkopen, werden er tot nu toe amper directe versterkingen voor het eerste elftal aangetrokken. De uitschakeling voor de Europa League zorgt er niet voor dat Ajax los gaat op de transfermarkt.

"Ik erken dat Ajax financieel gezond is, maar we hebben bepaald dat we geen exorbitante bedragen gaan neertellen voor transfers of salarissen", schrijft Van der Sar in zijn column voor De Telegraaf. "Deze selectie is goed genoeg."

De afgelopen weken is de kritiek op het bestuur en het Technische Hart van de club toegenomen. Van der Sar vertelt echter dat er weinig gaat veranderen. "We hebben er als club voor gekozen om een bepaalde lijn aan te houden. Die lijn bracht ons drie maanden geleden nog de finale van de Europa League. Van die lijn wijken we dus niet af."

"Daarmee zeg ik niet dat we nu niets gaan doen. We gaan zoals altijd alles goed evalueren. Er gaan dingen goed, maar als we constateren dat bepaalde zaken moeten wijzigen binnen Ajax schromen we niet om daaraan gevolg te geven. Maar de lijn, zeg ik nogmaals, zal hetzelfde blijven."

Bertens tegen Sakkari, Haase treft Edmund op US Open

Als Kiki Bertens en Richèl Hogenkamp hun eerste ronde doorkomen bij de US Open dan spelen ze in de tweede ronde tegen elkaar. Bertens is als 24ste geplaatst in New York en neemt het in de eerste ronde op tegen de Griekse Maria Sakkari, de nummer 94 van de wereld.

Hogenkamp speelt in de eerste ronde tegen Arina Rodionova. De Australische is de nummer 134 van de wereld en is heeft van de organisatie een wildcard gekregen. 

Lesley Kerkhove, die zich via de kwalificaties heeft geplaatst voor het hoofdtoernooi neemt het in de eerste ronde op tegen Sorana Cirstea. De Roemeense is de nummer 54 van de wereld, terwijl Kerkhove op plaats 171 staat.

Bij de vrouwen leverde de loting meteen een topper in de eerste ronde op. De als tweede geplaatste Roemeense Simona Halep speelt tegen Maria Sjarapova. De Russische oud-winnares is via een wildcard toegelaten.

Bekijk hier de loting van het enkelspel in het vrouwentoernooi op de US Open.

Robin Haase stuit in de eerste ronde op de Brit Kyle Edmund. De Hagenaar is de nummer 32 van de plaatsingslijst op de US Open. Hij doet voor het eerst als geplaatste speler mee aan een Grand Slam. Edmund is de nummer 45 op de wereldranglijst. De Brit haalde deze week de halve finale van het Edmund Winston-Salem Open. 

Bekijk hier de loting van het enkelspel in het mannentoernooi op de US Open.

Primeur voor tennisser Dzumhur, Rojer pakt ATP-titel

Damir Dzumhur staat in de finale van het ATP-toernooi in het Amerikaanse Winston-Salem. In de halve eindstrijd versloeg hij de Brit Kyle Edmund met 1-6, 7-5 en 6-3. Dzumhur is met het bereiken van de finale de eerste Bosnische tennisser die dat doet.

Dzumhur is de nummer 67 van de wereld en won al zeven challengers in zijn loopbaan. In de finale treft de 25-jarige tennisser de als eerste geplaatste Spanjaard Roberto Bautista die in de andere halve finale Jan-Lennard Struf met 6-2 en 6-4 versloeg.

De Nederlander Jean-Julien Rojer won samen met Horia Tecau de titel in het dubbelspel. In de finale wonnen ze van Julio Peralta en Horacio Zeballos met 6-3 en 6-4.

Vloet: "Veel over me heen gehad"

Rai Vloet maakte vrijdag zijn eerste doelpunt voor NAC Breda. Daarmee sloot hij een tumultueuze week positief af.

Er kwam nogal wat los bij Vloet nadat hij NAC tegen Sparta Rotterdam op 2-0 had gezet. "Zeker na afgelopen week, waarin ik veel over me heen heb gehad", tekent Voetbal International op uit de mond van Vloet. De middenvelder, overgekomen van PSV, kreeg kritiek na een harde overtreding op PSV'er Marco van Ginkel.

"Ik heb na zondag heel veel reacties gehad. De jongens van PSV namen me gelukkig niks kwalijk. Ik heb het er met Marco tijdens de wedstrijd ook al over gehad. Ik schrok er zelf ook van." 

Vloet had een ongebruikelijk weekje door de overtreding.S "Ik woon zelf in Eindhoven, dus toen ik door de Albert Heijn liep en op social media kreeg ik veel negatieve reacties. Het was daarom fijn om zo'n week af te sluiten met een doelpunt, maar ik had liever drie punten gehad."

Sparta kwam namelijk in de laatste twintig minuten terug tot 2-2. "Ik denk dat het hele stadion na de 2-0 het idee had dat er niks aan de hand was", aldus Vloet. "Wij moeten heel snel gaan leren. Als de tegenstander opportunistischer gaat voetballen, moeten wij daar niet in meegaan maar zelf juist blijven voetballen. Daar ligt onze kracht en dat zullen we blijven doen."

PSG schudt Saint-Étienne van zich af, Cavani weer op dreef

Paris Saint-Germain is na vier speelronden in de Ligue 1 nog altijd zonder averij. Edinson Cavani was met twee goals belangrijk tegen Saint-Étienne.

PSG, na drie speelronden met negen punten bovenaan, kwam na een wat trage start tegen Saint-Étienne in de twintigste minuut op voorsprong. De Zwitser Saidy Janko hing aan het shirt bij Cavani, wat hem op geel kwam te staan en de Uruguayaan de kans gaf vanaf elf meter de score te openen. Cavani faalde niet, maar schoot de bal laag en snoeihard langs Stephane Ruffier: 1-0.

Vijf minuten later kreeg Saint-Étienne dé kans op 1-1, maar de thuisploeg mocht doelman Alphonse Areola op de blote knieën danken. De keeper stak een been uit en voorkwam zo een doelpunt van Jonathan Bamba. PSG was nog niet klaar met de bezoekers die ook een kans kregen via de Noor Ole Kristian Selnæs.

Vroeg in de tweede helft verdubbelden de Parijzenaren de score. Een vrije trap van Neymar werd niet goed gecontroleerd door Marquinhos, maar die legde de bal wel netjes klaar voor de inlopende Thiago Motta die zo kon afdrukken voor 2-0.

Nadat Ángel di María de paal had geraakt kreeg Bamba nog een grote kans op de aansluitingstreffer, hij hoefde alleen nog de keeper te verslaan, maar zijn inzet ontbeerde de echte kracht. PSG miste daarna nog vier kansen en namens Saint-Étienne kregen invaller Vincent Pajot nog een grote kans op een ertreffer. Cavani tikte op aangeven van Thomas Meunier nog zijn vijfde van het seizoen binnen, waardoor de Uruguyaan na vier wedstrijden alweer volop meedoet om de topscorerstitel (3-0).

Van Drongelen en HSV op kop in Bundesliga

Hamburger SV mag zich in elk geval één dag de koploper in de Bundesliga noemen. De club opende vrijdag de tweede speelronde op bezoek bij FC Köln en boekte de tweede zege op rij.

Met de jonge Rick van Drongelen in de basis brachten Andre Hahn en Bobby Wood HSV in de eerste helft op voorsprong. Kort na rust moest scheidsrechter Felix Brych het veld geblesseerd verlaten, waarna vierde official Sören Storks hem verving. Krap twee minuten later gaf hij Mergim Mavraj van HSV zijn tweede gele kaart en dus moesten de bezoekers het met tien man doen.

In de 97e minuut maakte Frederik Sørensen de 1-2 en dus mocht de thuisploeg nog even hopen, maar drie minuten later gooide Lewis Holtby de boel definitief op slot: 1-3.

Zeilster Bouwmeester op IJsselmeer naar WK-leiding

Zeilster Marit Bouwmeester heeft op het wereldkampioenschap in de Laser Radial-klasse de leiding gepakt. Op het IJsselmeer bij Medemblik kende de olympisch kampioene vrijdag een uitstekende voorlaatste dag.

Bouwmeester zeilde naar de vijfde en derde plek op vrijdag. Dat was uiteraard minder goed dan de twee zeges die ze een dag eerder boekte, maar de Belgische leidster Evi van Acker leverde met een vierde en vijftiende plek veel in.

Bouwmeester staat inmiddels op 22 punten, Van Acker heeft er 33. De andere Nederlandse dames deden het ook bijzonder goed: Maxime Jonker, tweevoudig wereldkampioene bij de junioren, hield stand op plek zes, terwijl Daphne van der Vaart door onder meer een zege steeg naar de zevende plek.

Aleksandr Moliakov leverde bij de mannen een plekje in en staat elfde. Zaterdag worden nog twee races gezeild, daarna is bekend wie zich wereldkampioen mag noemen. 

Xbox One X is snelst verkopende Xbox pre-order ooit

Zondagavond is in Duitsland de Xbox One X Project Scorpio Edition onthuld en de preorders lopen als een malle laat Microsoft weten in een persbericht.

De Xbox One X Project Scorpio Edition is een speciale editie van de console. Binnen enkele dagen zag Microsoft dat de console al uitverkocht is in veel landen over de hele wereld. In de eerste vijf dagen zijn er meer Xbox One X Project Scorpio Edition-consoles besteld dan ooit van eerdere consoles in de Xbox-geschiedenis.

De Scorpio Edition zal lastiger te vinden worden, maar volgende maand zullen de details bekendgemaakt worden van de volgende ronde van de Xbox One X standard edition pre-orders.

Vuelta: Etappe 8 - Met een muur aan het einde

Voor de derde dag op rij ging de dagzege naar een vroege vluchter. In de rit naar Cuenca reed al snel een grote groep weg en in tegenstelling tot de vorige dagen had er nu helemaal niemand zin om te achtervolgen. Sky reed plichtsgetrouw op kop, maar deed nooit een poging om de voorsprong van de koplopers beperkt te houden. Andere ploegen namen niet over, zelfs niet toen de wind een rol leek te gaan spelen.

Even werd het nerveus, maar niemand durfde echt waaiers te trekken. Door al dat nerveuze gedoe ontstonden er wel wat valpartijen, waar onder meer KUDUS slachtoffer van werd. Zijn Vuelta zit er helaas op, mijn hart bloedt. Vooraan leek Jetse Bol even op weg naar de rode trui, voor de tweede keer tijdens deze Ronde van Spanje. De voorsprong groeide naar negen minuten en dat was genoeg geweest voor Bol, ware het niet dat hij op de slotklim in de straten van Cuenca niet meekon met een aantal van zijn vluchtgenoten. Ook versnelde het peloton richting diezelfde klim, waardoor de rode droom toch bedrog bleek te zijn.

Voor de slotklim op de steentjes in Cuenca was Matej Mohoric al weggereden met Gougeard. De Fransman moest al snel lossen, maar Mohoric hield aardig stand. Daarachter was alleen Rojas in stand om naar de jonge Sloveen toe te rijden, waarna later Poljanski en De Gendt ook nog de oversteek wisten te maken. Na de klim was het een aantal kilometer vlak en op dat vlakke stuk probeerde de onstuimige Mohoric weer weg te rijden. Dat leek eerst niet te lukken, maar toen de weg wat meer naar beneden begon te lopen was de vogel gevlogen.

Mohoric, met zijn kenmerkende daalstijl, is een van de beste dalers van het peloton en daar was de rest niet tegen opgewassen. Hij liep steeds verder uit en hield ook in de vlakke laatste kilometer stand. Zo lost hij eindelijk een deel van zijn belofte in. Hij werd achter elkaar wereldkampioen bij de junioren en de beloften, daarna dacht iedereen dat we met een nieuwe wereldtopper te maken hadden. Dat bleek tegen te vallen, maar hij liet nu zien dat hij alsnog behoorlijk goed kan fietsen. Achter Mohoric kreeg Rojas het voor elkaar om de sprint te verliezen van Poljanski, ook best een prestatie.

Op meer dan acht minuten kwam het peloton binnen, hoewel die groep nog maar uit 35 man bestond. Bijna alle klassementsrenners waren van de partij, alleen Kelderman had de aansluiting verloren na een lekke band. Al met al weer een geschiedenisloze dag voor het klassement, maar daar gaat nu verandering in komen. In het weekend krijgen we twee lastige ritten, met aan het eind twee bijzonder steile en lastige beklimmingen.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
De rit start in Hellín, een stad met een kleine 32.000 inwoners in de provincie Albacete, regio Castilla-La Mancha. De renners hebben een aardige reis achter de rug, want we bevinden ons hier op meer dan 200 kilometer van Cuenca, de finishplaats van de vorige rit. Is toch lekker, net de langste rit van de Vuelta achter de rug en dan ook nog eens die afstand in de bus mogen afleggen. Na die lange reis komt men aan in Hellín, een plaats zonder veel geschiedenis in de Vuelta.

Slechts één keer eerder kwam de koers hier langs, tien jaar geleden. In de Vuelta van 2007 zou de 12e rit het peloton van Algemesí naar Hellín brengen, over een vlak parcours. Het werd een sprint in de straten de stad, met Alessandro Petacchi als winnaar. Hij won zijn tweede rit op rij. Eén dag later zou er een rit vertrekken vanuit Hellín, met aankomst in Torre-Pacheco. Deze rit werd gewonnen door niemand minder dan wegkapitein Tom Stamsnijder. Oké, eigenlijk won Andreas Klier, maar die was in die jaren een beetje stout geweest waardoor al zijn prestaties na 2005 zijn geschrapt. Stamsnijder werd oorspronkelijk tweede in die rit en heeft 'm nu dus eigenlijk gewonnen.

Over de stad zelf valt weinig te vertellen, er is niet veel te beleven. Het hoogtepunt van het jaar is altijd de Semana Santa, de heilige week. Dan hebben ze hier van die processies waar ze een of andere gouden kist die normaal in de kerk staat ronddragen. Gekke jongens, die katholieken. Alles wat interessant is in deze omgeving kom je ver buiten de stad tegen. Zo kom je een aantal kilometer verderop de Pitón Volcánico de Cancarix tegen, een oude vulkanische koepel. Een nogal opvallende berg, die in schril contrast staat met de verder behoorlijk vlakke omgeving.

Ook kom je buiten Hellín nog een oude archeologische vindplaats tegen. Tolmo de Minateda, een heuveltje met wat overblijfselen van de Contestani, een oud Iberisch volk, dat hier al een tijdje verbleef, voordat de Romeinen en de Grieken echt een ding werden. In de stad zelf moeten ze het doen met een arena voor het verderfelijke stierenvechten en een lullig pleintje met een kerkje en een fonteintje.

Het oude centrum van Hellín (Foto: Panoramio)
Het oude centrum van Hellín (Foto: Panoramio)

De route
Van Hellín rijden de renners in het begin van de rit richting het noordoosten, over brede en rechte wegen. Direct na de start is het parcours al licht glooiend, met in de eerste 13 kilometer richting Albatana een aantal korte klimmetjes. Zo is er in het begin meteen een klimmetje van een kilometer aan 5%, met niet lang daarna nog een aantal korte klimmetjes aan een procentje of drie. In Albatana slaat het peloton linksaf en daarna gaat het een aantal kilometer vals plat omhoog. Er wordt over een rechte, brede weg gefietst naar Fuente-Álamo. De renners hebben 16 kilometer nodig om dit plaatsje te bereiken en in deze 16 kilometer komen we 200 meter hoger uit. Stelt niet gek veel voor, maar aan het eind van de eerste week begint waarschijnlijk alles al pijn te doen. We rijden overigens door een bijzonder open omgeving, met vooral veel boomgaarden langs de kant van de weg.

Na Fuente-Álamo loopt de weg nog 10 kilometer licht omhoog, waarin we 150 hoogtemeters overwinnen. Het gaat vrij geleidelijk, er zijn maar weinig steile stroken onderweg. Na 40 kilometer koers is dit vals platte deel gedaan en gaat het een aantal kilometer naar beneden. Als we kijken naar het profielkaartje van de rit zou deze afdaling heel spectaculair moeten zijn. Op het kaartje staat dat we recht naar beneden gaan, lekker blundertje weer. In de praktijk valt het gelukkig allemaal mee, er is slechts een korte afdaling van vijf kilometer aan 3% richting Montealegre del Castillo. Deze afdaling vindt plaats over een rechte weg, met weinig bochten.

Na 45 kilometer rijden de renners door Montealegre del Castillo, waar helaas nog maar weinig sporen van een castillo te vinden zijn. Het oude kasteel is bijna volledig verdwenen, alleen de fundamenten zijn nog zichtbaar. Na de doortocht in dit dorpje gaat het nog een aantal kilometer heel licht naar beneden, maar zo licht dat het eigenlijk gewoon vlak is. We slaan in Montealegre rechtsaf en gaan op weg naar het zuiden. Dit doen we over een brede en kaarsrechte weg, door een bijzonder open gebied.

We komen alleen wat wijngaarden tegen langs de kant van de weg, want er wordt koers gezet richting Yecla. Dit is een stad waar ze al eeuwenlang bezig zijn met het produceren van veelal rode wijn. Ondertussen passeren we na 54 kilometer, als we de provincie Murcia binnenrijden, ook nog de Monte Arabí. Dit is een behoorlijk hoog bergje, met op de flanken een aantal zeer opvallende rotsen en ook grotten, waarin nog wat oude wandschilderen zijn aangetroffen. Cantos de Visera is een van die opvallende rotsen.

Grotten op de Monte Arabí (Foto: Panoramio)
Grotten op de Monte Arabí (Foto: Panoramio)

In deze omgeving stuiten de renners ook nog op Cerro de los Santos, waar ook weer wat overblijfselen te vinden zijn van een oude Iberische nederzetting. Verder is het tot Yecla dus niet heel spannend. De wegen blijven breed en recht en het loopt ook nog steeds licht naar beneden. Na Yecla, waar de koers na 74 kilometer passeert, gaat het bijna 20 kilometer volledig rechtdoor, tot het volgende stadje van enige betekenis. Het is eerst zes kilometer vlak, maar daarna gaat het weer een aantal kilometer voorzichtig naar beneden. De snelheid zal hier door de rechte en brede wegen best hoog liggen. Door het feit dat het terrein volledig open is kan het nog wel eens behoorlijk nerveus worden, als de wind er is en ook nog eens een beetje goed staat.

Nadat het acht kilometer naar beneden is gegaan wordt het weer vlak, terwijl de renners in de buurt komen van Villena. De laatste keer dat we aankwamen op Xorret de Catí, was dit de startplaats van de rit. Ook toen deden we de twee klimmetjes aan die nu gaan volgen. Richting dit stadje, wat we na 97 kilometer passeren, loopt het anderhalve kilometer vals plat omhoog, waarna het weer even vlak is. Heel even, want we zijn in de buurt van de voet van de eerste echte klim van de dag. Na 105 kilometer koers begint de Puerto de Biar, een klim van zes kilometer aan 3,4%. Niet echt een heel spannend klimmetje.

Het gaat een aantal kilometer omhoog aan minder dan 3%, totdat men door het mooie dorpje Biar rijdt. In dit dorpje staat boven op de heuvel een kasteel dat er wel mag zijn. In de omgeving kom je nog meer mooie gebouwen tegen, zoals een aquaductje in de vallei. Buiten Biar begint de weg iets steviger omhoog te lopen, aan 4 à 5% richting de top. De coureurs komen na 111 kilometer boven op dit bergje van de derde categorie.

Het aquaduct bij Biar (Foto: Panoramio)
Het aquaduct bij Biar (Foto: Panoramio)

Na de Puerto de Biar volgt er slechts een korte afdaling van twee kilometer, zonder veel lastige bochten. Aan het eind van dit korte afdalinkje is er wel een wat lastigere bocht naar links, waarna het weer een aantal kilometer rechtdoor gaat, over een licht dalende weg. We rijden naar Onil, waar de volgende klim zo ongeveer gaat beginnen. Het is een kilometer of zeven zo goed als vlak, waarna de weg omhoog begint te lopen.

De Puerto de Onil is aan de beurt, een klim van zeven kilometer aan 3,8%. Dit is overigens je reinste misleiding, want we beklimmen helemaal niet de echte Puerto de Onil. Als je vanuit Onil direct linksaf slaat beklim je de Puerto de Onil, maar dat doen we niet. We rijden nog een stukje rechtdoor en slaan daarna pas rechtsaf, waar de weg ook omhoog begint te lopen. Voor de klim die de renners nu gaan bedwingen moeten ze even een nieuwe naam verzinnen, want nu was ik een tijd in de veronderstelling dat we de echte Puerto de Onil gingen beklimmen, die met 5% gemiddeld een stuk interessanter is. Enfin, dit geheel terzijde.

De Puerto de Onil is op deze manier niet zo bijzonder, de klim wordt nooit steil en is grotendeels veredeld vals plat. Na 127 kilometer komen de renners boven en daarna volgt er een afdaling in meerdere schuifjes. Het gaat eerst drie kilometer naar beneden, zonder veel lastige bochten. Daarna loopt het heel kort omhoog, tot de renners rechtsaf slaan, waarna ze op een enorm brede en rechte weg terechtkomen, richting Alcoy. Het gaat nu zeven kilometer heel licht naar beneden, maar eigenlijk is het zo goed als vlak. Pas in de buurt van Alcoy, als de coureurs langs het Castillo de Barchell rijden, gaat het weer een aantal kilometer wat harder naar beneden. Hoewel dat ook weer weinig voorstelt, aangezien de weg nog steeds breed is en er ook maar weinig bochten zijn.

Na 142 kilometer rijden de renners door Alcoy, een stad waar de Vuelta wel vaker langskomt. In 2010 bijvoorbeeld, toen was er een aankomst in de stad. De winst ging naar David Lopez, die een vlucht succesvol wist af te ronden. Alcoy, of Alcoi, is een stad met twee gezichten. Een mooi historisch centrum, maar ook vooral heel veel industrie. Dat merken de renners ook als ze de stad binnenrijden.

Een blik op Alcoi (Foto: WikiCommons)
Een blik op Alcoy (Foto: WikiCommons)

Buiten Alcoy gaat het twee kilomer vals plat omhoog, daarna is het kilometer vlak en vervolgens gaat het weer acht kilometer heel licht omhoog. In totaal komen we ongeveer 300 meter hoger uit, waardoor het gemiddeld in ieder geval minder dan 3% is. Een paar stukjes weg lopen wel wat steviger omhoog, maar worden dan weer afgewisseld door vlakke stroken. Op een aantal kilometer van de tussensprint komen we boven op dit ongecategoriseerde klimmetje en daarna is het een aantal kilometer min of meer vlak, tot Ibi. In deze stad is na 159 kilometer de tussensprint van de dag.

We rijden weer eens over rechte en brede wegen, die heel subtiel naar beneden lopen. De komende 20 kilometer krijgen we te maken met hetzelfde scenario. Over een brede weg gaat het verder, door een redelijk groen landschap. Het is enigszins bochtig en het gaat vooral vaak licht naar beneden. Af en toe een heel kort knikje naar boven en ook wat vlakke stroken tussendoor. Het is niet direct een heel enerverend deel van de rit. We zullen voor spektakel moeten wachten op de slotklim, die de renners in de verte wel al kunnen zien liggen.

Na 171 kilometer rijden de renners langs Tibi en hier krijgen we eindelijk eens te maken met wat echte variatie in het parcours. Een korte klim van 2,5 kilometer aan 4%, waarna het een aantal kilometer vlak is. Het gaat dan heel kort weer naar beneden over een rechte weg, waarna diezelfde rechte weg vier kilometer licht omhoog loopt aan een procentje of twee gemiddeld. We rijden nu terug naar de plaats van de tussensprint, Ibi.

Vlak voor we dit stadje weer zouden bereiken slaan de renners linksaf, richting Castalla. Deze weg is drie kilometer lang vlak, waarna het in de buurt van Castalla toch weer heel minimaal omhoog gaat. Op 11 kilometer van het einde komt de koers door Castalla, waar ze, hoe kan het ook anders, een kasteel hebben.

Het kasteel in Castalla (Foto: Panoramio)
Het kasteel in Castalla (Foto: Panoramio)

In Castalla slaat het peloton rechtsaf, waarna men op weg gaat naar de slotklim. Richting Xorret de Catí is het nog een kilometer of vier vlak, waarna op zeven kilometer van de finish de klim begint. Volgens de organisatie begint de klim een kilometer eerder, want zij tellen een relatief vlakke kilometer aan 2% mee bij de klim. Als we die kilometer meenemen is de slotklim vijf kilometer lang aan 9%. Zonder die kilometer is het vier kilometer lang, aan 11% gemiddeld. Een gruwelijk zware klim dus, uitermate geschikt voor de Vuelta.

De renners rijden over een smalle en redelijk slechte weg, die direct heel steil wordt. Voor de gezelligheid gaat het meteen aan 15% omhoog. De eerste echte kilometer van de klim stijgt aan 8% gemiddeld, met na die strook van 15% ook nog een stukje aan 12% verderop. In de tweede kilometer van de klim gaat het aan 11% gemiddeld omhoog, met uitschieters richting 17%. Op vijf kilometer van de streep en twee kilometer van de top wordt het pas echt leuk, dan gaat het omhoog aan 15% gemiddeld, met enkele stroken boven 20%. Zelfs een stuk aan 22%, dat is wat we willen zien.

Dat het hier aan 22% stijgt vinden de fans blijkbaar ook wel leuk, tijdens een vorige aankomst op Xorret de Catí is dat op de weg gekalkt, om iedere renner die met zijn hoofd tussen zijn kader hangt nog even extra te pesten. Met een beetje geluk heeft het de tand des tijds doorstaan en staat het nog steeds op de weg. In de slotkilometer van de klim gaat het aan 10,5% gemiddeld omhoog, met ook nog een aantal stroken aan 17%. Na deze enorm zware klim komen de coureurs op drie kilometer van de streep boven, waarna een afdaling van twee kilometer volgt.

In de eerste kilometer van deze korte afdaling gaat het niet bijzonder steil naar beneden en zijn er ook niet veel bochten. In de tweede kilometer gaat het wel wat steviger naar beneden, met ook nog een paar bochten. Een redelijk simpele naar rechts, daarna weer een makkelijke naar links, even verderop gevolgd door een wat scherpere naar rechts. Daarna gaat het rechtdoor tot de boog van de slotkilometer. In de laatste kilometer volgt er een nogal abrupte bocht naar rechts, waarna de weg ook weer voorzichtig wat omhoog begint te lopen.

In de laatste kilometer krijgen de renners nog met vier bochten te maken, de laatste op amper 100 meter van de finish. Op een meter of 500 van de finish loopt de weg ook nog even kort naar beneden, waarna het in de laatste 200 meter weer vals plat omhoog loopt. Aangezien alles al uit elkaar is geslagen na de zware klim is deze finale meestal wel goed te doen, ondanks al die bochten. Na 199,5 kilometer zit deze rit er vervolgens op.

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Xorret de Catí, wat in het verleden altijd door het leven ging als Xorret del Catí, is een natuurgebied in de provincie Alicante, regio Valencia. Het hele jaar door komen er mensen richting Xorret de Catí, voor een wandeling in de natuur, een tochtje met de mountainbike, of om een van de steile bergwanden te beklimmen. Toch kennen we Xorret del Catí vooral vanwege de koers. Vijf keer eerder kwam de Vuelta hier langs, voor het eerst in 1998. De betreurde José María Jiménez zou de eerste winnaar worden op Xorret del Catí en daardoor werd de klim ook meteen bijzonder populair. Het was een van de vier overwinningen van Chaba Jiménez in die Vuelta, uiteindelijk zou het zijn beste Ronde van Spanje blijken te zijn. Op Xorret del Catí komen we ook een monument tegen, opgedragen aan Jiménez.

In 2000 kwam de Vuelta terug naar Xorret del Catí. Het werd weer een Spaans feestje, met weer een Jiménez als winnaar. In plaats van José María gingen de bloemen nu naar Eladio, die Roberto Heras net te snel af was. Vier jaar later keerde de koers weer terug naar deze steile klim en weer ging de overwinning naar Eladio Jiménez. Wel op een iets andere manier, in plaats van Roberto Heras af te houden won hij het nu van Stuart O'Grady, Oscar Freire en Erik Zabel. Eladio was dus de beste van een kopgroep.

In eerste instantie wilden de klassementsrenners zich nog wel tonen op Xorret del Catí, maar in de jaren daarna ging de zege steeds naar een vroege vluchter. Zo ook in 2009, toen de Vuelta na een onderbreking van vijf jaar terugkeerde naar deze berg. Na enkele jaren in de marge rondgereden te hebben brak Gustavo Cesar Veloso in 2008 door, toen hij de Ronde van Catalonië wist te winnen. Daarna lukte er alleen niet gek veel meer bij Cesar, tot de negende rit van de Vuelta van 2009.

Op Xorret del Catí schitterde hij en hij won glansrijk, in dienst van het legendarische Xacobeo-Galicia. Na die overwinning verdween hij weer in de anonimiteit, tot Xacobeo-Galicia na een aantal schandalen ophield te bestaan, waarna hij op zoek moest naar een andere ploeg. Via Andalucia kwam hij terecht in het Portugese circuit en de rest is geschiedenis.

Cesar Veloso werd de eerste niet-Jiménez die wist te winnen op Xorret del Catí, maar het bleef in ieder geval wel een Spaanse berg. Daar kwam een jaar later, tijdens de voorlopig laatste aankomst op de klim, verandering in. In die jaren was David Mouncoutié altijd goed voor een paar lange vluchten die hij dan ook vaak succesvol wist af te ronden. En passent pakte hij dan ook de bergtrui mee. Een rit winnen en ook de bergtrui mee naar huis nemen lukte hem vier jaar achter elkaar.

In de Vuelta van 2010 koos hij de achtste rit uit om nog eens ten aanval te trekken. Dat lukte weer, hij reed op de slotklim van iedereen weg en zijn voorsprong kwam in de laatste kilometers niet meer in gevaar. Daarachter maakten de favorieten voor de eindzege er een harde strijd van. Een elitegroepje bleef over, met Joaquim Rodriguez, Vincenzo Nibali, Igor Anton, wijlen Xavi Tondo en Carlos Sastre. Op de streep bleven de eerste drie bij elkaar, waardoor Anton de leiderstrui overnam van Philippe Gilbert, die natuurlijk moest lossen op deze lastige klim. Xorret del Catí is dus een prachtige klim, niks mis mee.

Moncoutie wint op Xorret del Catí (Foto: Getty)

TV & het weer
In startplaats Hellín wordt het echt afgrijselijk heet, 34 graden in de middag. Bovendien geen druppel regen, maar nog wel een klein zuchtje wind. In de omgeving van de finish wordt het iets minder heet, maar nog steeds boven de 30 graden. Ook daar geen kans op regen en ook nog eens minder wind. Een bijzonder onprettige dag voor de meeste coureurs, lijkt me.

De rit begint om 12:34 en Sporza is er pas om 15:00 weer bij. Eurosport nog later, volgens de gids. Die zenden blijkbaar eerst motorsport uit en daarna pas om 17:00 de koers. HOME OF CYCLING. Misschien dat de Spanjaarden er eerder bij zijn, maar anders wordt het gewoon kijken naar Sporza, dat inschakelt als de renners in de buurt van Villena zijn, na een kleine 100 kilometer koers. Na dit plaatsje beginnen de twee klimmetjes van derde categorie, dus dat is geen slecht moment om in de koers te vallen. De finish wordt uiteindelijk verwacht tussen 17:25 en 17:57.

Prachtig uitzicht in deze omgeving (Foto: Panoramio)
Prachtig uitzicht in deze omgeving (Foto: Panoramio)

Voorspelling & favorieten
De laatste aankomsten op Xorret del Catí waren steeds een prooi voor een vluchter. Dat sluit goed aan bij de Vuelta die we tot nu toe meemaken. Al drie dagen achter elkaar heeft er een vluchter gewonnen. Dan wordt de kans steeds groter dat de klassementsrenners zich weer een keer in gaan spannen, maar het is de vraag of dit daarvoor de geschikte rit is. De rit van zondag lijkt me eerder terrein waar de klassementsrenners om de zege gaan strijden.

Zal nu wel voor de vierde dag op rij voor de vluchters worden, ook omdat niemand tot nu toe zin heeft om die lange ritten te controleren. Ja, Sky misschien. Maar als Sky weer een halve snipperdag neemt is dit voor wat vluchters dus ga ik maar even vijf willekeurige namen noteren. Mocht het toch tussen de klassementsrenners gaan dan krijgen we de verwachte namen vooraan. In ieder geval de herboren Contador, ook zeer zeker Froome, aangevuld met Chaves, Aru en natuurlijk Michael Woods.

1. Majka. Slecht begonnen aan de Vuelta door ziekte. Daardoor al snel op een aardige achterstand gezet, waardoor zijn klassement al naar de vaantjes is. Staat 48e op bijna 20 minuten, dan wordt het dus tijd voor een ander plan. Zijn land- en ploeggenoot Poljanski heeft het goede voorbeeld gegeven. Twee dagen achter elkaar in de aanval en twee keer tweede, dat is niet zo slecht. Toch zou Majka dat beter kunnen doen, zoals hij in het verleden al heeft laten zien. Vrijbuiten ging hem in de Tour de France altijd goed af. Hij gaat tijdens de rest van deze Vuelta ongetwijfeld nog een aantal keer in de aanval en dan is een ritzege met zijn kwaliteiten al snel een mogelijkheid.

2. Soler. Rustig in de bus binnengekomen op een minuut of 12. Dat is natuurlijk met het oog op een nieuwe aanvalspoging. In de rit naar Ermita Santa Lucia kwam hij al behoorlijk dichtbij, hij werd daar derde. Als Movistar nog iets van deze hopeloze Vuelta wil maken zal hij nog vaker in de aanval moeten. Lijkt me voor Movistar de grootste kans om nog iets te bereiken, aangezien Soler ondanks zijn mindere vorm toch nog iets speciaals heeft. Zou me niet verbazen als hij gedurende de Vuelta steeds beter voor de dag gaat komen.

3. Mas. Nam na zijn aanval richting Sagunt een snipperdagje in de rit naar Cuenca. De beentjes hebben dus wat kans gehad om te herstellen. De vlakke finale in Sagunt was niet echt in zijn voordeel, deze finale zou hem beter moeten liggen. Mas moet het voorlopig toch vooral van de steile en zware klimmen hebben, dan is hij hier dus aan het juiste adres.

4. Suaza. Nog zo'n Colombiaantje van Manzana Postobon. Een van de weinige renners van die ploeg die nog niet in beeld heeft gereden. Een aantal jaar terug won hij nog de Giro delle Valle d'Aosta, een bijzonder lastige koers voor beloften. Daar winnen is meestal een goede voorbode, maar Suaza heeft het tot nu toe niet echt waar kunnen maken. Daar zou tijdens deze Vuelta verandering in kunnen komen.

5. Tolhoek. Lotto Djumbo gaat sinds het falen van Kruijswijk in de aanval en dat is maar goed ook. Anders zagen we die jongens nooit in beeld rijden. Nadat Bennett, Olivier en De Tier het al geprobeerd hebben is het nu de beurt aan Tolhoek. Na zijn valpartij in de ploegentijdrit komt hij er nu langzaam door en begint hij iedere dag beter te rijden. Tijd om eens in de aanval te gaan dus.

Goku en Vegeta van god los in Dragon Ball Fighter Z

Bandai Namco heeft aangekondigd dat Super Saiyan Blue Goku en Super Saiyan Blue Vegeta in Dragon Ball FighterZ te spelen zijn, en laten in een trailer zien waar ze toe in staat zijn. Als je de game preordert zijn de twee personages in 'Super Saiyan God Super Saiyan'-vorm meteen speelbaar, anders moet je ze unlocken door te spelen.

In de game is Android 16 weer terug en wil overduidelijk wraak. Alsof dat niet genoeg is, is er nog een kloonleger met het uiterlijk van de superhelden die de wereld wil vernietigen. Het verhaal wordt door middel van animaties verteld, terwijl de gevechten in 2D zijn met 3D-effecten. Je vecht in teams van drie personages, die je in de arena kunt verwisselen tijdens het vechten. Er is zelfs een partymodus voor zes spelers waarbij elke speler een van de tagleden onder zijn of haar hoede neemt.

Dragon Ball FighterZ komt volgend jaar in februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Demo Danganronpa 3 beschikbaar op Steam en PSN

Er is een demo uitgekomen voor Danganronpa V3: Killing Harmony voor PlayStation 4 en PlayStation Vita. Je hoeft niet bang te zijn voor spoilers in dit wel erg aparte detective-spel: er is een apart onderzoek gemaakt zodat je bij release niets weet van de moorden in de complete game.

De demo voor pc is hier te vinden, die voor de twee PlayStation-platformen hier. In de demo vind je personages uit eerdere games, zoals Makoto Naegi, Yasuhiro Hagakure en Hajime Hanata. Deze komen straks niet voor in de complete game, er is een nieuwe klas die last gaan krijgen van de kwaadaardige beer Monokuma en zijn liefde voor moorden. Hij kidnapt een klas en de enige manier om te onstnappen is te moorden zonder dat men erachter komt wie de moordenaar is. Aan jou de taak om de moordenaar niet ongestraft weg te laten lopen. Dat doe je door onderzoek, ondervragingen en uiteindelijk je conclusies trekken in een rechtszaak met alle betrokkenen. Er zullen meerdere zaken zijn die steeds lastiger worden om de juiste dader aan te wijzen. In de demo kun je ervaren hoe de nieuwe gameplay-elementen zoals 'Panic Debate' en 'Brain Drive' werken.

Danganronpa V3: Killing Harmony komt 26 september uit voor pc. Vanaf 29 september mogen PlayStation 4- en Vita-eigenaren de Sherlock uithangen.

Kabinetsformatie een-na-langste ooit

De kabinetsformatie duurt zo lang dat het ene na het andere record dreigt te sneuvelen. Sinds afgelopen weekeinde regeert het aftredende kabinet langer dan al zijn voorgangers, en sinds dit weekend is er nog maar één formatie die langer duurde dan deze.

De Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart zijn zaterdag 158 dagen geleden. Daarmee evenaart en passeert deze kabinetsformatie die van 1973. Als de onderhandelaars nog tot begin oktober de tijd nemen, komt zelfs de eerste plaats in het vizier. Maar daar wil geen van de betrokkenen aan denken.

De formaties van de jaren zeventig leken tot voor kort onaantastbaar recordhouder. De vorming van het kabinet-Den Uyl in 1973 kostte 158 dagen, en die van het kabinet-Van Agt vier jaar later zelfs 201. Maar de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben dus inmiddels het zilver te pakken. En, ook al klonken ze de afgelopen dagen optimistisch, hameren ze erop dat de klus nog zeker niet is geklaard.

Kabinetsformatie een-na-langste ooit
Kabinetsformatie een-na-langste ooit (Foto: ANP)

'KPN heeft interesse in beveiliger Fox-IT'

KPN heeft interesse in beveiligingsbedrijf Fox-IT. Dat meldde De Telegraaf zaterdag op basis van ingewijden. Het bedrijf uit Delft is onder meer verantwoordelijk voor de beveiliging van staatsgeheimen.

KPN ziet Fox-IT naar verluidt als een goede aanvulling op het bestaande portfolio aan diensten op het gebied van cybersecurity. De interesse zou zich nog in een vroege fase bevinden en er is nog geen toenadering gezocht met NCC Group, de huidige eigenaar van Fox-IT.

De betreffende bedrijven wilden niet reageren tegen de krant.

'KPN heeft interesse in beveiliger Fox-IT'
'KPN heeft interesse in beveiliger Fox-IT' (Foto: BuzzT)

Oud-techneut Volkswagen moet jaren de cel in

Een voormalig medewerker van Volkswagen moet veertig maanden de gevangenis in voor zijn rol in het dieselschandaal bij de Duitse automaker. Ook heeft de federale rechter in het Amerikaanse Detroit hem een boete opgelegd van 200.000 dollar.

Het gaat om de techneut James Liang. Hij is een van de acht voormalige medewerkers van Volkswagen die in de Verenigde Staten zijn aangeklaagd en de eerste die daadwerkelijk is veroordeeld.

Volgens de aanklagers wist Liang van de fraude, maar verzuimde hij zijn verantwoordelijkheid te nemen. Eerder bekende Liang al schuld in de kwestie. Vanwege zijn medewerking aan het onderzoek was tegen hem niet de maximale straf van vijf jaar geëist.

Sjoemelsoftware
Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn. De affaire kostte de Duitsers al vele miljarden.

Ook de hooggeplaatste ex-bestuurder Oliver Schmidt, die er tot maart 2015 voor verantwoordelijk was dat het Duitse concern in de VS aan alle milieuregels voldeed, riskeert nog een flinke celstraf. Bij hem zou het maximaal kunnen gaan om zeven jaar. Schmidt heeft eveneens schuld bekend en in zijn zaak wordt naar verwachting later dit jaar uitspraak gedaan.

Oud-techneut Volkswagen moet jaren de cel in
Oud-techneut Volkswagen moet jaren de cel in (Foto: ANP)

Talpa Radio: geen interesse meer in Stenders

Talpa Radio heeft "geen interesse meer" in Rob Stenders. De dj, die vanaf september zijn middagshow op Radio 2 kwijt is, zei vrijdag dat hij is benaderd door John de Mol. Dave Minneboo, radio directeur van Talpa Radio, spreekt die berichten tegen.

"Rob Stenders heeft Talpa Radio benaderd, in tegenstelling tot wat hij beweerd. Er zijn gesprekken geweest tussen Rob Stenders en mij als radio-directeur op zijn initiatief." Volgens Minneboo zijn "de opties besproken". "Maar er is vanuit ons geen interesse meer. Bovenal zijn we er niet van gediend dat we gebruikt worden voor het genereren van publiciteit of ten behoeve van de onderhandelingen met andere partijen."

Rob zei in zijn Radio 2-programma Stenders Platenbonanza dat er mogelijk op een van de radiozenders van Talpa - 538, Veronica, Radio 10 en Sky Radio - plek was voor zijn programma. Andere opties waren blijven bij de NPO, hoewel Stenders nog niet weet wat hem daar wordt aangeboden, of "lekker underground gaan" en internetradio maken.

Stenders raakt zijn middagprogramma op Radio 2 kwijt nadat hij eerder deze zomer opstapte bij AVROTROS. Annemieke Schollaardt, die overstapt van 3FM, is vanaf september elke werkdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur te horen op Radio 2.

Talpa Radio: geen interesse meer in Stenders
Talpa Radio: geen interesse meer in Stenders (Foto: BuzzE)

Laatste trein over oude Botlekbrug

De laatste trein gaat zaterdag na 62 jaar over de oude Botlekbrug. Rijkswaterstaat en Prorail gaan een nieuwe spoorverbinding en een verbinding voor voetgangers en (brom)fietsers over de nieuwe Botlekbrug aanleggen. De oude brug wordt gesloopt. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind volgend jaar klaar.

De nieuwe Botlekbrug kan meer weg- en treinverkeer aan dan de oude brug. Het nieuwe exemplaar wordt 14 meter hoog, 6 meter hoger dan de oude brug. Ook beschikt hij over twee doorvaartopeningen van ruim 87 meter breed. Hierdoor hoeft hij minder vaak open: van vijftig naar twintig openingen per dag. Na de sloop van de oude brug kunnen schepen de brug aan beide kanten passeren.

Het spoorverkeer wordt tijdens de werkzaamheden omgeleid via de Botlekspoortunnel waardoor de hinder voor de goederenvervoerders beperkt is. Schepen kunnen te maken krijgen met stremmingen en hinder op de vaarweg. Schepen lager dan 14 meter kunnen in de meeste gevallen onder de dichte brug doorvaren.

Laatste trein over oude Botlekbrug
Laatste trein over oude Botlekbrug (Foto: ANP)

Noord-Korea vuurt meerdere projectielen af

Noord-Korea heeft zaterdag drie korteafstandsraketten afgevuurd aan de oostkust van het land. Volgens het Amerikaanse leger zijn de tests mislukt en explodeerden de ballistische raketten in de lucht en eentje vrijwel direct bij lancering.

Volgens het Zuid-Koreaanse leger werden de projectielen afgevuurd vanuit de zuidelijke kustprovincie van Noord-Korea. De projectielen legden uiteindelijk een afstand af van zo'n 250 kilometer in noordoostelijke richting en kwamen terecht in de Japanse Zee.

De raketten vormden geen bedreiging voor Guam in de Grote Oceaan, melden de VS. Noord-Korea had eerder gedreigd met een raketaanval op het Amerikaanse eiland. De spanningen tussen de twee landen liepen vervolgens hoog op.

Noord-Korea vuurt meerdere projectielen af
Noord-Korea vuurt meerdere projectielen af (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: weer zonnig

Trekken de zwaluwen voor deze dag weg, dan duidt dit op een vroege winter.

10 jaar geleden
Op 26 augustus 2007 was het licht bewolkt. Het was droog, de zon scheen uitbundig en de temperatuur was ongeveer 25 graden.

Terugblik
Het was gisteren wederom prima weer. Het was zonnig en droog en de temperatuur liep uiteen van 20 aan de kust tot 23 graden in het binnenland. De afgelopen nacht kwam er hier en daar hoge bewolking voor en in het zuidoosten zou er wat regen gevallen kunnen zijn. Zeer lokaal kan er ook grondmist of een mistbank ontstaan zijn.

Vooruitblik
Vandaag wordt het een zonnige dag. De temperatuur loopt uiteen van 21 graden in het noorden tot 26 graden in het zuiden. In het zuiden of het oosten zou wat regen kunnen vallen.

De komende dagen is er weinig verandering. Zonnig, weinig kans op regen en maximumtemperaturen boven de 20 graden.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:41
Zon onder: 20:42
Zonkracht: 5/3

De Botanische tuin van Birmingham (Foto: bazbo)
De Botanische tuin van Birmingham (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.