FOK!games kijkt vooruit naar 2005

Het leven van een gamer is goed

Het aankomende jaar kan het gamesaanbod van 2004 niet overtreffen. Dat betekent niet dat 2005 een kutjaar wordt, integendeel, er is genoeg om naar uit te kijken. Straks hebben we een leuk voorjaarsaanbod aan games, de E3 staat voor de deur en er komen twee nieuwe handhelds. Aan de schandpaal dus met mensen die denken dat 2005 een slecht jaar wordt! Ik vervloek en verafschuw jullie. Maar nu ter zake.<\/center>

PCgamers hebben het qua gamesaanbod het meeste onder te lijden in 2005. Die moeten niet alleen om de zoveel tijd zorgen dat ze hun computer volproppen met nieuwe hardware, maar daarnaast ook de games zelf nog aanschaffen. En geloof me, het wordt een zwaar jaar: Splinter Cell 3, Kotor 2, WoW, Brothers in Arms, S.T.A.L.K.E.R...Nou, er is in ieder geval genoeg aanbod. Nu alleen de tijd nog zien te vinden om alles uit te spelen.
Alle graphics-hoeren komen ook aan hun trekken. Games als Pariah en FEAR kunnen Half-Life 2 en Doom 3 grafisch overtreffen. Nu is al dat grafische geweld allemaal leuk en aardig, maar ik zie liever vernieuwing in multiplayeropties. Free Radical Design (Timesplitters) verzint vaak de leukste dingen, waarom kunnen andere developers dat niet? Is het zo moeilijk iets anders te bedenken naast Capture the Flag, Domination en (Team)Deathmatch? Of vinden gamers vernieuwing op dat gebied helemaal niet interessant?
Op het gebied van strategie hebben gamers niets te klagen. Vorig jaar al Rome: Total War en Rise of Nations: Thrones and Patriots, nu Age of Empires 3, een Rome expansie en Close Combat. Nu is van AoE 3 niet duidelijk of het enige gereleasde plaatje ervan een screenshot of een render is, maar het is wel duidelijk dat Nederland een speelbare faction wordt. W00t! Als ik ernaast zit eet ik, hoe oubollig ook, mijn schoen op.

Van de PC springen we over op de consoles. De PlayStation 2 heeft een goed begin in het nieuwe jaar met Gran Turismo 4. Tegen de tijd dat je die hebt uitgespeeld liggen MGS3, Brothers in Arms, Devil May Cry 3, en Splinter Cell 3 alweer in de winkels. Ik ben bang dat al deze topgames een grote leegte achter zich zullen laten richting de zomer. Maar gezien het aanbod op de PlayStation 2 zal het niet zo erg worden als bij Nintendo.
Over Nintendo gesproken: ik voorspel dezelfde situatie als een jaar geleden. Een slechte planning zorgt ervoor dat alle grote titels uitkomen in de eerste vier maanden van 2005. Dat betekent dat we weer tot na de zomer kunnen wachten op nieuwe toptitels. Een schrale troost is het feit dat een van de meest veelbelovende games van 2005 in maart op de GameCube gelanceerd wordt: Resident Evil 4. Ik ben een grote fan van de serie en verheug me op dit vernieuwde zombieknalfestijn. En ik wacht met gematigd enthousiasme ook op Mario Baseball, Mario Power Tennis, Starfox Assault, Geist en Timesplitters 3. Had je niet verwacht hè? Wat? Iemand die naast kleurrijke partygames ook smult van shooters en genocide in strategiegames? Ja mensen, ontwikkel een brede smaak en je hebt twee keer zoveel om naar uit te kijken.

Misschien dat de leegte van Nintendo opgevuld kan worden met de DS. In 2005 gaat deze handheld wereldwijd de strijd aan met de PSP. De fanboykampen hebben hun tentjes alweer opgezet: het wordt weer ouderwets (on)gezellig. Ik kan bijna niet wachten op de DS. Ik verkies deze handheld boven de PSP omdat ik liever voor innovativiteit ga dan voor mooie graphics. Dat betekent niet dat ik niet onder de indruk ben van de PSP; als ik er geld voor had zou ik deze zeker aanschaffen. Maar ik speel liever de beste platformer ooit, Mario 64, in een nieuw jasje met drie andere mensen.
Die innovativiteit is allemaal wel leuk, maar ik moet eerst nog zien hoe developers met dat tweede scherm en de andere nieuwe opties omgaan. Als ze het enkel gaan gebruiken voor statistiekjes, map-overzichten en andere crap dan ga ik nog eens nadenken over het aanschaffen van een DS. Toch heb ik er vertrouwen in dat er allerlei originele ideeën, voornamelijk van Nintendo zelf, gebruikt zullen worden voor het apparaatje. Als ik een winnaar moet voorspellen gok ik op Nintendo. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen en ze zullen daarom alles doen om Sony dwars te zitten. Fight!

In mei krijgen we de E3. Daar zien we wat de toekomst voor ons in petto heeft. Waarschijnlijk worden de nieuwe consoles geshowed. De aanloop naar de E3 zal dus net zo spannend worden als de vorige keer toen deze generatie consoles daar op het toneel stond. Een paarse GameCube wtf!!!!1?
Het is allemaal nog vaag wat we kunnen verwachten, maar ik ben, net als jij, heel erg benieuwd. Niet alleen naar het design, maar ook naar de kracht van de consoles zelf.
Naast de nieuwe generatie consoles wil ik dolgraag weten wat er met Operation Flashpoint 2 gaat gebeuren. Eigenlijk zou deze überrealistische shooter al op de vorige E3 te zien zijn, maar dat is op het laatste moment gecancelled. En wat te denken over de nieuwe Zelda, Mario 128, de toekomst van de GBA? Hopelijk worden alle vragen over een paar maanden beantwoord.


Tenslotte zal ik nog een top 3 geven van de games waar ik het meest van verwacht:

1: Resident Evil 4
Ik heb alle filmpjes bekeken en alle screenshots gezien. Niet alleen de graphics, maar ook de gameplay zullen van deze game een klassieker maken. Ik ben blij dat Capcom het survival-horror genre vernieuwd heeft en ik verwacht niets anders dan lof en grote verkoopcijfers. Nog drie maanden!
2: Zelda
De nieuwe Zeldatrailer op de vorige E3 bezorgde alle fans kippenvel. Men snakt naar een Ocarina of Time opvolger. Stiekem vind ik het jammer dat de game niet meer cell-shaded is, want The Wind Waker had zoveel sfeer. Ik zie deze game concurreren voor de GOTY titel, mits Nintendo de puzzels vernieuwd en nieuwe gameplayelementen invoert. Zonder die twee elementen zal deze Zelda-game te voorspelbaar worden.
3: S.T.A.L.K.E.R.
Ik verlang naar een mooie shooter met RPG-elementen. Het spel ziet er veelbelovend en origineel uit. De makers hebben zich nog een het Tsjernobyl-rampgebied begeven, kanker riskerend, om deze game zo leuk mogelijk te maken. Wat kun je nog meer voor je toekomstige fans doen?<\/center>