Persconferentie EA

De voorbereiding
Binnen liepen wat mensen van EA rond, die lichtelijk in paniek begonnen te raken. De developers die wat zouden gaan vertellen over de games stonden in een file; ze hadden namelijk eerder op de dag ook al een persconferentie in België gehad. Daarbij stonden ze er erg van te kijken dat de pers voor de verandering op tijd was. Waarschijnlijk lag dat aan het jeugdig enthousiasme, want de gemiddelde leeftijd lag met geluk begin 20. Snel werden bier, zoutjes en consoles klaar gezet om de verzamelde pers rustig en tevreden te houden. Op een Xbox kon men al een eerste indruk krijgen van de Urbz, en een Playstation 2 werd opgesteld met Fifa2005. Meteen verzamelde zich een boel reporters rond de Xbox om the Urbz aan een eerste test te onderwerpen. Ik keek er even naar en geloofde het toen wel; tijdens de presentatie zou ik er vast meer van meekrijgen. Niemand wist eigenlijk wat nou precies de bedoeling van de game was omdat je er middenin gedropt werd. Tijd voor een potje Fifa tegen MrSubtle dus. Deze game zag er zeer netjes uit; ik was er eigenlijk aangenaam door verrast. Na een paar overtredingen en geen doelpunten was het tijd voor de presentaties; de developers waren gearriveerd en de vertraging viel gelukkig nogal mee.



Met games hou je de meeste wel rustig.


Goldeneye: Rogue Agent
Als veelbelovend 00-agent die op het slechte pad is geraakt, word je gerekruteerd door Auric Goldfinger, die in een keiharde strijd is verwikkeld met Dr. No, met als inzet de macht over de Bond-onderwereld. Bij een meedogenloze ontmoeting met Dr. No verlies je een oog, maar Goldfingers technici maken een goudkleurige oogprothese voor je, waardoor je de bijnaam ‘Goldeneye’ krijgt. Laat een spoor van vernieling achter terwijl je in de organisatie opklimt, en pas je schurk aan je eigen criminele smaak aan.

De lokaties en karakters in de game zijn allemaal gebaseerd op het Bond-universum. Zo sta je oog in oog met Oddjob, Scaramanga en nog veel meer bondschurken. Lokaties die je bezoekt zijn onder andere Fort Knox (Goldfinger) en Dr. No’s schuilplaats in de Caraïben. Bij het ontwikkelen van het leveldesign heeft men de hulp van Ken Adam ingeschakeld: een van de scheppers van het Bonduniversum. Men hoopt dat hierdoor de game de typische Bondsfeer kan grijpen. Het verhaal zal zich in typische Bondstijl ontwikkelen, met genoeg plotwendingen en dan waarschijnlijk ook minstens één spectaculaire ontsnapping. James Bond zelf kom je ook nog tegen in de game, om de spoilers beperkt te houden zal ik lekker niet verklappen of je nou eindelijk een einde aan zijn gevatte opmerkingen kunt maken of dat je nog jarenlang gekweld zal worden.



Neckshot!


Singleplayer
Zo, dat was het promotiestukje, nu wordt het tijd om zelf een oordeel te geven over de game. De presentatie werd gestart met een promotiefilmpje, daarna liet een developer stukjes van de singleplayer zien. Een van de belangrijkste features van de game is dat het loont om slecht te zijn. Hoe gemener je bent tegen je vijanden, hoe hoger je ‘Rogue Score’. Een echte slechterik scoort bijvoorbeeld zoveel mogelijk headshots, of duwt simpelweg zoveel mogelijk mensen van het gebouw af.

Een andere belangrijke feature in de game is je gouden oog. Het is niet alleen maar een balletje edelmetaal, het heeft ook nog echt een functie. Je kunt je oog bijvoorbeeld gebruiken om door muren te kijken, een schild te genereren dat kogels terugkaatst of om wapens van je vijand te saboteren. Multifunctioneel dus. Alleen jammer dat ermee gepronkt werd alsof het een of andere vernieuwende en nooit vertoonde feature is, want had Samus in Metroid Prime niet ook al verschillende nacht-, hitte- en röntgenvisieren? En er zullen vast wel meer games zijn die gebruik hebben gemaakt van beeldveranderende/verbeterende items.

Alhoewel de developer door de game raasde (godmode), is het spel eigenlijk meer bedoeld als tactische shooter. Het is de bedoeling dat je voorzichtig een kamer betreedt, en dan vanuit dekking probeert je tegenstanders uit te schakelen. Jammer dat hij niet even speelde zoals het hoorde, nu was het moeilijk in te schatten of de vijanden wel echt zo slim reageren als er beweerd werd.



Hoezo overkill?

Er zitten dertien verschillende wapens in de game, waarvan je er meestal twee tegelijk kunt gebruiken; je maakt namelijk gebruik van allebei je handen. Dit truukje gaat natuurlijk niet op als je een stevige bazooka hebt die je met twee handen vast moet houden. Je kunt met ieder wapen onafhankelijk herladen, waardoor je de vijand met een constante kogelstroom kunt lastig vallen. Als de tegenstand je dan toch te hevig wordt, kun je een schuldige omstander gebruiken als levend schild.

Het mysterie van de verdwenen tegenstander
Wat opviel was dat de tegenstanders meteen verdwijnen als ze geraakt worden. Sommige verdwenen al voordat ze de grond raakten. Toen gevraagd werd waarom hiervoor gekozen was, zei de developer dat die keuze gemaakt was zodat de game een lagere agerating zou krijgen. Als je lijken op de grond op de grond laat liggen, dan heeft dit blijkbaar nogal een invloed op die rating. Het doel was om te proberen om in ieder geval dezelfde agerating als de films te krijgen, anders kunnen/mogen jonge Bondfans de game niet spelen. Op zich een leuk argument, maar ik denk niet dat de keuringscommissie zo streng is dat de lijken de grond niet eens mogen raken. Wat het meeste invloed heeft op de rating is volgens mij nog steeds het feit dat je tegenstanders moet omleggen, en dat onderdeel zit nog steeds in de game. Ok, als je tegenstanders minuten blijven liggen en je kunt ze nog lekker volpompen met lood waardoor ze in hapklare brokjes uit elkaar spatten, dan kan ik begrijpen dat dit de minimumleeftijd flink opschroeft. In Rogue Agent lijkt het er echter op dat de lijken zo snel verdwijnen om een stukje animatie en processorkracht te besparen, het ageratingverhaal kwam op mij een beetje als een slap smoesje over.