FOK!games kijkt vooruit naar 2005

2005 zal voor gamers en de gamesindustrie een bewogen jaar worden. Vooral op hardwaregebied staat er veel te gebeuren. Zo zullen Microsoft, Sony en Nintendo met informatie over hun nieuwe generatie consoles naar buiten treden. Er gaan zelfs geruchten dat de XBox 2 eind 2005 al zal verschijnen! Zal het Nintendo en Microsoft eindelijk lukken om de Sony in te halen? Daarnaast gebeurt er ook genoeg op de handheldmarkt. Zowel de Nintendo DS als de Sony PSP verschijnen in Europa. Zal de hegemonie van Nintendo eindelijk doorbroken worden en wordt de PSP een succes?

De vraag wie de winnaar van alle deze \\\"hardware-oorlogen\\\" wordt kunnen we in elk geval al beantwoorden: de gamers. Door de noodzaak om zich te onderscheiden van de concurrentie zullen de hardwareproducenten nieuwe technologieën sneller in hun nieuwe consoles implementeren voor een nog scherpere prijs.

Dat gamers altijd de winnaars zullen zijn is minder zeker bij nieuwe zorgwekkende ontwikkelingen op het gebied van uitgevers. Zal EA in 2005 blijven groeien door het overnemen van andere uitgevers en ontwikkelstudio\\\'s? Zal de nadruk blijven liggen op een goede marketing in plaats van een goede game? Hopelijk blijft er in 2005 plaats voor uitdagende en originele games en zullen we niet langer bedolven worden onder dezelfde meuk met een nieuw jaartaal erachter. Goede games krijg je door te investeren in de creativiteit van mensen, niet door ze af te beulen en games te ontwikkelen op basis van een Excel-sheet gevuld door middel van marktonderzoek.

Tenslotte blijven we ons afvragen of \\\"fanboyz\\\" in 2005 eindelijk zullen uitsterven. En of warez hopelijk nagenoeg zullen verdwijnen door nieuwe vormen van distributie, het afsluiten van IP adressen, zwaardere beveiligingen en de steeds hardere aanpak van illegale software op internet.

Bovenstaande ontwikkelingen zijn natuurlijk de moeite waard om in 2005 te volgen en uitgebreid over te discussiëren. Maar het belangrijkste in 2005 zijn natuurlijk de games! 2004 was een topjaar wat games betrof, ik kan me in elk geval niet herinneren dat ik in een jaar zoveel games heb gekocht en uitgespeeld. Ook 2005 ziet er veelbelovend uit. Games als Brothers in Arms, Conker\\\'s Bad Fur Day, de nieuwe Legend of Zelda, Jade Empire, Star Wars: Knight of the Old Republic II en Okami zullen waarschijnlijk allemaal hun weg vinden in één van mijn consoles. Toch moest ik voor dit stukje drie games uitkiezen waar ik het meest naar uit kijk. Het was moeilijk maar toch staan ze hieronder opgesomd:

3) Wanda to Kyozou (PS2)
Wanda to Kyozou, ook wel bekend als Wanda and the Colossus, is de opvolger van ICO. Het is geen direct vervolg maar een heel nieuw spel dat zich in dezelfde wereld als ICO afspeelt. De geweldig mooie dromerige artstyle uit ICO is ook overgenomen. Over het spel zelf is nog niet zoveel bekend. Het doel lijkt het verslaan van gigantische vijanden te zijn. De speler moet deze vijanden beklimmen om de zwakke plekken te kunnen bereiken en elke vijand wordt zo als het ware een \\\"level\\\" waar actie- en platformgedeeltes mekaar afwisselen. Als de makers erin slagen ook maar een klein deel van de magie, sfeer en vooral de ziel van ICO te reproduceren wordt Wanda to Kyozou zeker een topper.



<\/center>

2) Resident Evil 4 (GC)
Het langverwachte nieuwe deel van Resident Evil zal in 2005 verschijnen. Na de vorige delen (en de remakes daarvan) was het bestaande concept van zombies, enge landhuizen en wazige puzzels redelijk uitgekauwd. Ook de gebrekkige besturing en statische camera waren eigenlijk niet meer van deze tijd. Capcom heeft dan ook het moedige besluit genomen om niet de bestaande, makkelijke, weg te blijven volgen maar met dit nieuwe deel een nieuwe richting in te slaan. De nadruk lijkt met een betere besturing, third person camera en snellere vijanden in dit deel meer op actie gericht te zijn. Toch lijkt het spel de onheilspeilende sfeer uit de vorige delen behouden te hebben. Voorlopige informatie van Capcom lijkt er echter toch op te duiden dat Umbrella ook bij de gebeurtenissen in dit deel een flinke vinger in de pap heeft. Ik ben in elk geval al heel lang Resident Evil-fan en ik kan niet wachten om dit deel te spelen! En Capcom verdient hulde en respect dat het met dit deel een origineel spel aflevert (letten we op EA?).



<\/center>

1) Dragon Quest VIII (PS2)
Na het teleurstellende Star Ocean en het uitmelken van Final Fantasy VII komt Square-Enix eindelijk weer eens met een grootse RPG. Dragon Quest in een RPG-reeks die in Europa nooit eerder is verschenen maar in Japan mateloos populair is. Dit deel heeft in Japan dan ook alle verkooprecords gebroken. Het verhaal schijnt episch te zijn, en de gamewereld gigantisch. Het is nu mogelijk om, net als bij Grand Theft Auto, tussen verschillende locaties te reizen zonder gebruik te maken van een worldmap. Tenslotte ziet de game er prachtig uit door de cell-shaded graphics.

Het nieuwe deel uit de Final Fantasy-reeks zal waarschijnlijk pas 2006 verschijnen. Maar ik hoop dat Square-Enix in 2005 zorgt voor een westerse release van Dragon Quest VIII. Nasynchroniseren hoeft wat mij betreft niet eens; gooi er maar gewoon ondertiteling bij en ik ben al tevreden. Ik zal hem in elk geval meteen importeren, en ik wil ook de bijpassende controller!



<\/center>

Bij deze rest mij alleen jullie een heel gelukkig en fantastisch gamejaar 2005 te wensen.