Battlefield 2 launchparty

Zondag 12 juni was het zover: vroeg uit de veren voor een uitje met de crew van FOK!Games. Samen met MrSubtle en Vagere_Hein ging ik richting station Driebergen/Zeist alwaar we medecrewleden Fliepke en Leejow zouden ontmoeten. Van daaruit gingen we naar een geheime lokatie waar Battlefield 2 zou worden gepresenteerd. Wat ons te wachten stond wisten we nog niet dus nieuwsgierig keken we uit naar de rest van de dag. We kwamen aan op een landgoed met een stuk bos. Zaten we hier wel goed? Opeens zagen we twee militairen bij een wegversperring. Ah, Nederland is niet in oorlog dus hier moest het zijn. Toen we aankwamen op een terreintje met banken, legertenten, trucks, een hoop kabels, honderd kerels en twee vrouwen wisten we zeker dat we goed zaten. Bij aankomst rende iedereen naar een tent waar een vertrouwde gloed uitkwam. Dat was vast de tent waar Battlefield 2 getest kon worden en ja hoor, een stuk of 32 PC\'s blonken ons tegemoet. Al snel waren alle plaatsen bezet en begonnen de gamers enthousiast de game op te starten. Iets te enthousiast misschien, want door de plotselinge piek in het stroomgebruik viel de stroom uit. Tijd dus om even uit te rusten van de reis op een bankje en de boel maar de boel te laten.



Aan sommige dingen herken je meteen dat je onder de gamers bent.

Mijnenveger
Gelukkig was BF2 niet het enige waarmee men zich kon vermaken: twee programma\'s met een militair tintje konden gevolgd worden: het ene programma was een snelcursus mijnen herkennen en ruimen en het andere schieten met een zware buks. Altijd leuk om te doen tussen het gamen door. Wij gingen maar eens kijken bij het mijnengedeelte. Na een uitgebreide uitleg van een ietwat autoritaire ex-militair mochten we zelf aan de slag. MrSubtle voorop met de metaaldetector, daarachter Fliepke met het prikstokje om te voelen waar de mijnen lagen, dan Vagere_Hein met de markeervlaggetjes, ik met een stukje touw en Leejow met de kaart als commandant, zo gingen we op pad. Al snel waren de eerste mijnen gelokaliseerd en werden er ijverig vlaggetjes gezet. Iets te ijverig misschien, aangezien Vagere_Hein vrolijk op een pas ontdekte mijn stapte om de volgende te merken. Kan iemand me op deze special wijzen als ik ooit de oorlog in wil gaan met de gamescrew? Opeens begon een kerel \"Gas gas\" te roepen en moesten we zo snel mogelijk een eerder uitgedeeld gasmasker opzetten. Naast het nodige geklungel leverde dit natuurlijk ook een hoop leuke plaatjes op.



Na de uitleg ging ons team ijverig aan het werk.

Don\'t shoot the messenger!
Ondertussen was de stroomvoorziening weer opgelapt en kon er begonnen worden met waar we eigenlijk voor gekomen waren: gamen! Nu ben ik niet zo bekend met FPS en al helemaal niet met MMFPS. Voorzichtig zette ik dan ook mijn eerste schreden in de wereld van Battlefield 2. Ah, een vliegtuig! Even testen. Dat was dus niet zo makkelijk en ik plantte de straaljager dan ook meteen in een gebouw. De tweede poging eindigde tegen een berg en de derde keer crashte ik midden in het gebied. Tot zover de vliegtuigen dus. Tijd voor een tankje. Dit ging al beter totdat ik een ander voertuig tegenkwam. Ik trok mijn gebruikelijke tactiek uit de kast: er keihard tegenop rijden (en ja, dit is ook mijn tactiek in racegames, daarom ben ik daar zo slecht in). Weer dood. Terug in het basiskamp zag ik iemand met een FOK!-tagje rondlopen, het was een van de prijswinnaars: NLboy! Tijd voor de eerste teamkill dus en triomfantelijk keek ik rond of er meer slachtoffers waren. Helaas werd ik opeens laf aangevallen door defaultplayer3. Een snelle blik in de tent leverde al snel een ondeugend giechelend Fliepke op dus de schuldige was snel gevonden. Prijswinnaar Slomy die naast me zat was al snel het tweede slachtoffer van Fliepke. Toen had ik het wel weer gezien en maakte maar plaats voor een van de andere gamers die met verbijstering naar mijn \'aparte\' speelstijl stond te kijken.

Hierop volgde een wedstrijd tussen de echte Battlefield gamers. We mochten plaats nemen in een andere tent waar een beamer stond opgesteld en waar we de strijd konden volgen. Tenminste, nadat er een oplossing was gevonden voor het probleem dat de spectator mode niet aanwezig was/is/opgestart kon worden. Een cameraman werd gedropt in de game die live verslag zou gaan doen. Na een eerste mislukte poging om op te stijgen met de helikopter konden we dan toch de troepen zien strijden. Helaas voor ons en de cameraman maakten de spelers geen onderscheid tussen neutrale cameramensen en soldaten. Al snel volgde er een hittezoekende raket en kon er weer gewacht worden op de respawn van de cameraman en de tweede poging tot camerawerk. Door het gepiel met het camerawerk en omdat de map eigenlijk te groot was voor het aantal spelers was de strijd niet echt spannend om te volgen en gingen we maar weer eens verder kijken.



Het echte werk
Buiten kwamen we tot een verontrustende ontdekking. De verschillende aanwezige groepjes pers waren ingedeeld in teams en moesten tegen elkaar gaan strijden in een competitie.

...

Daar stonden we dan als FOK!Gamescrew: ik trommel het liefst een deuntje in Donkey Konga en de laatste shooter die ik gespeeld heb is Unreal Tournament, Fliepke is onze Xboxfanaat die af en toe afgeslacht wordt in een FPS, Vagere_Hein en Leejow behoren niet echt tot de doorgewinterde Battlefield-spelers en MrSubtle, de hoofdredacteur waarvoor de lol pas echt begint na een welgemikt schot in de rug van een teamlid/redacteur.

En de tegenstanders? Die hadden thuis en de hele dag op lokatie geoefend, namen eigen toetsenborden en headsets mee en zaten gehele strategiën uit te tekenen. We zouden eerst beginnen tegen de crew van gamer.nl, al een vrij moeilijke tegenstander. Uiteindelijk werd er een andere tegenstander toegewezen. Mijn grijns van opluchting verdween al snel toen ik hoorde dat we nu tegen de jongens van BF-news moesten aantreden. Die naam voorspelde al niet veel goeds...

Snel werd onze tactiek bepaald: verwarring, chaos en paniek werden ingezet met een flinke dosis verbaal geweld, hysterisch gegil, volstrekt onlogische tactieken en natuurlijk veel teamkills. Een kort wedstrijd verslag: MrSubtle reed met Leejow in een buggy van de kaart af, Fliepke was druk bezig met het voor n00bs uitmaken van de tegenstander na iedere kill, Vagere_Hein prutste wat met een helikopter waar ik dus ook niet meer bij instap en ik kwam erachter dat een tank geen amfibievoertuig is, een handgun niet veel doet tegen een heli en dat het als medic best leuk is iemand neer te schieten en hem dan weer op te lappen met een defibrillator. Onderweg naar de straaljager werd ik in de rug geschoten door, hoe verrassend: MrSubtle. Dit beloonde ik kort daarna door met een buggy over hem heen te crossen. Dat zal hem leren! En onze tegenstanders? Die zaten supergeconcentreerd naar het scherm te staren en pasten hun tactiek steeds aan op de situatie. Blijkbaar hadden ze niet door dat we niet geheel serieus bezig waren, het mooiste waren de verschrikte kreten als we per abuis een vlaggetje innamen of als er weer iemand een straaljager had gebruikt om uit te stappen boven hun basis en dan met parachute te landen. Wij daarentegen waren beter te vergelijken met een losgeslagen klasje op schoolreis. Uiteindelijk verloren we natuurlijk, maar de schade was nog beperkt gebleven: een paar seconden hebben we zelfs voorgestaan!


Na dit fiasco was het tijd om de strijdbijl te begraven (die gebruikt was om binnen ons eigen team wat rekeningen te vereffenen) en huiswaarts te keren na een zeer geslaagde dag. En de game? Geen idee of die een beetje goed is, ik heb me er in ieder geval kostelijk mee vermaakt. Voor een oordeel verwijs ik geïnteresseerden door naar de preview of de review die binnenkort verschijnt; ik was blij dat ik na een half uur eindelijk een beetje de knopjes kon vinden en enigszins effectief kon rondlopen. Het wordt tijd dat er eens een Mario Party-dag wordt georganiseerd.


Prijsvraag!
En we zijn niet met lege handen vertrokken, we hebben nog een aantal prijzen weg te geven! Wat het precies is blijft nog even een verrassing. Post bij deze special met wie jij wel de oorlog in zou durven en maak kans op een van deze prijzen. Je kunt reageren tot aankomende zondag 23:59.