Metroid Prime 2 Laser Event

Singleplayer
Het was tijd om MP2 eens aan een nadere inspectie te onderwerpen. Op de E3-previewdag had ik er al even mee gespeeld, maar toen waren er nog geen levels af. Je liep rond in een soort demolevel waarin je allerlei nieuwe features kon testen, zoals de dark- en lightworld. Nu kon je gewoon vooraan in het spel beginnen en dus het uiteindelijke spel testen.

Het lijkt wel een trend te worden, naast Fable en Star Wars: KOTOR draait ook MP2 om zwart en wit; maar nu gaat het niet om de keuzes die je maakt in de game, Metroid heeft nog nooit echte karakterontwikkeling gekend. Nee, het principe zwart en wit wordt op de wereld zelf toegepast. Zo heb je een donkere en een lichte wereld, een donker en een licht wapen en dito vijanden. Donkere vijanden maak je vanzelfsprekend het beste af met je lichte wapen en vice versa. In de donkere wereld valt ook niet te overleven zonder een speciaal pak, dat natuurlijk weer ergens anders in de game gevonden moet worden.



Foute roze pakjes gecombineerd met foute danspasjes... Een stille verwijzing
naar de ultrageheime nieuwe discodansgame \\\"Get your Groove on\\\"?

<\/center>

Wat meteen opvalt is de grimmige sfeer die in de game hangt. Net als in deel een kom je aan op een verlaten basis (volgens mij een van dé constantes in de Metroidgames); maar waar deze omgevingen in eerdere delen vooral leeg waren, liggen er nu overal lijken van spacetroopers die qua uiterlijk erg op Samus lijken. Zachtzinnig zijn ze niet aan hun einde gekomen, want de meeste liggen erbij alsof ze wanhopig probeerden te ontsnappen of zonder succes terugvochten.

Natuurlijk krijg je ook weer een uitgebreide introductie in de wereld en worden je stap voor stap alle functies van je spacesuit uitgelegd. Nadat je de intro hebt gehad raakt vanzelfsprekend weer je suit defect en kun je alleen nog maar de standaard functies gebruiken. Alle coole functies zul je gaandeweg weer moeten vinden en verdienen, wat ook weer erg Metroidiaans is.



Ook in dit deel zul je weer adembenemende en vreemde landschappen tegenkomen.
<\/center>

Multiplayer
Tot zover de singleplayer, dat geloofde ik allemaal wel: tijd voor de multiplayer! Ja, het is echt waar, deze Metroid is de eerste die een multiplayermode heeft. Verstokte Metroidfans hoeven niet te schrikken, want de mulitplayer is nog best leuk om te doen. Ik heb alleen 1-tegen-1multiplayer gespeeld en ik moet zeggen dat ik zeer verrast was. Door de arena’s klein te houden en vol te stoppen met power-ups is Nintendo er toch in geslaagd om een leuke multiplayer te creeëren. Je komt elkaar om de haverklap tegen, zodat het een waar fragfestijn wordt.

Wat wel opviel is dat mensen die MP2 voor de eerste keer speelden geen enkele kans maakten. Wil je winnen met multiplayer, nodig dan je stoere neefje die alleen maar een PlayStation heeft uit: gegarandeerd succes! MP2 is geen game waarbij je zomaar even de controller oppakt en kunt beginnen met spelen. Hey, er zit niet voor niks een uitgebreide tutorial bij waarin je je spacesuit leert te gebruiken. De controls van MP2 wijken zo af van een normale shooter dat de meeste beginners als een dronken leprapatiënt rond zullen strompelen. Het wordt pas echt leuk als je tegen iemand kunt spelen die ook helemaal thuis is in de wereld van MP2, dan is de multiplayer echt de moeite waard.



Multiplayer: zeker geen vluggertje van Nintendo.
<\/center>

Het is overigens geen verstandig plan om de game alleen voor de multiplayer te kopen. Je moet het meer zien als een leuke extra dan als een essentieel onderdeel van de game. Als je de achtergrond van de wapens en alle andere truukjes niet kent is het toch een stuk minder leuk om de multiplayer te spelen; het is dan verstandiger om je geld te investeren in een echte multiplayer-game. Het draait in MP2 toch vooral om de singleplayer, die dan ook zeker de moeite waard is. De meeste gamers zullen MP2 kopen voor de singleplayer, en dan is het leuk om af en toe je skills te kunnen testen tegen een medegamer in de multiplayermode.

Conclusie
Het lijkt erop dat Metroid Prime 2 weer een heel solide deel wordt in de Metroidserie. Verwacht echter geen wereldschokkende veranderingen ten opzichte van zijn voorganger, want in principe is het gewoon Metroid Prime in een nieuw jasje. Natuurlijk zijn er ook nieuwe vijanden, wapens en omgevingen, maar echt wezenlijke veranderingen in de gameplay of het leveldesign lijken er niet in te zitten. Gamers die deel een helemaal geweldig vonden en verlangen naar meer Metroid kunnen deze game zonder gevaar aanschaffen, gamers die deel een niks vonden moeten ook deze maar laten liggen. De multiplayer is een leuke toevoeging, maar moet meer gezien worden als een extraatje, het draait toch vooral om de singleplayer.