Grote nederlaag voor Oranje tegen India in Hockey Pro League

Het duurde elf seconden voor India om indruk te maken bij hun debuut in het tweede seizoen van de Hockey Pro League. De rode vuurpijlen schoten de lucht in na de bizar snelle 1-0 na defensief geschutter bij de Nederlandse hockeyers. Oranje kwam sterk terug, leek op voorsprong te kunnen komen, maar zag door defensieve missers en sterke Indiase acties het thuisland met 5-2 langszij komen. Grote domper was het uitvallen van Floris Wortelboer, die weer een schouderblessure opliep.

De gedachten gingen tijdens de wedstrijd vooral uit naar het snelle uitvallen van Wortelboer, die al het WK in Bhubaneswar miste door een schouderblessure. Ook gingen de gedachten naar de twee Sanders van Oranje, Sander de Wijn en Sander Baart, de twee echte verdedigers die werden gemist in het Kalinga Stadium.

India scoort na elf seconden
Het begin van Oranje aan het nieuwe seizoen van de Pro League leek op een nachtmerrie. In het schitterende Kalinga Stadium schonk het Nederlands elftal hun oude assistent-coach Graham Reid met zijn India het perfecte debuut in het tweede seizoen van de Pro League. Seve van Ass verspilde knullig de bal, waarna de Indiase aanvaller Mandeep Singh er vandoor ging, richting het goal van de weer teruggekeerde Pirmin Blaak. Gurjant Singh kon na elf seconden de 1-0 binnentikken en ervoor zorgen dat er toch een heerlijke sfeer was in het stadion, dankzij de rode vuurpijlen en het gekrijs van de Indiase supporters.

Verdedigend had Oranje de zaken niet op orde tegen een fel India, dat via Lalit een paar keer vrij de bal mocht aannemen in de cirkel. Alleen Lars Balk kon zich verdedigend onderscheiden, door vallend de bal af te pakken van een gevaarlijke Sunil. De wedstrijd werd echt vervelend, toen Wortelboer – die het WK in Bhubaneswar al miste door een schouderblessure – naar zijn schouder greep na een op het oog onschuldige actie zonder contact met andere spelers. Hij kwam niet meer in actie.

De enige meevaller in het eerste kwart voor Oranje, dat na een minder 2019 met frisse moed het olympische jaar wil starten, kwam nadat Billy Bakker een strafcorner forceerde. Jip Janssen klaarde het klusje vanaf de kop cirkel en was daar uitzinnig over. Zijn vuist schoot door de lucht. Hij was er nog niet bij toen Nederland hier het WK speelde. Dit was zijn eerste goal ooit in het machtige Kalinga Stadium en het betekende veel voor hem. De 2-1 was de aansluitingstreffer.

Gekkenhuis op tribune
Hoewel het stadion nauwelijks voor de helft was gevuld, bleek dat geen probleem om de echte Indiase sfeer op te wekken. Elke keer als een Indiase speler de bal had voorbij de middenlijn, kwam er een orkaan van geluid vanaf de tribunes. Het geluid ging door merg en been en herinnerde iedereen eraan waarom het zo prettig is dat het hockeygekke India eindelijk ook deelneemt aan de Pro League. Los van het potentiële kijkerspubliek van 1,3 miljard Indiërs.

Nadat de Indiase storm wat was geluwd, nam Oranje nadrukkelijk de controle over. De bal ging weer makkelijker van stick tot stick. Er was meer rust en minder balverlies. Bjorn Kellerman viel op met zijn acties en was op dat moment de gevaarlijkste aanvaller. Na een goede aanname was het ook de aanvaller van Kampong die de 2-2 op zijn stick had, maar het net niet kon vinden. Oranje hield de linies beter gesloten, nadat er eerst flink gecoacht werd onderling om alles goed neer te zetten. Via een prima actie van Bob de Voogd kwam de bal bij Hertzberger, die van dichtbij knap de 2-2 aantekende. Daarna was het vooral Oranje dat aanspraak mocht maken op meer, maar de sleeppush van Mink van der Weeren werd knap met de klomp gered door de Indiase keeper.

Gemis van ‘echte verdedigers’
Op basis van het tweede kwart leek Oranje de touwtjes stevig in handen te hebben. Toen was het tijd voor India om weer gas te geven. Nederland verdedigde zwak, alsof het een oefenwedstrijd op een zomeravondtoernooi was. Mandeep Singh mocht de bal aannemen in de cirkel, een paar meter lopen en daarna vrij uithalen in de hoek, langs Blaak. Daarna was het Gurjant Singh die bijna 4-2 maakte, omdat Jonas de Geus in de eigen cirkel uitgleed. Toen Valentin Verga op de cirkelrand makkelijk werd uitgespeeld door Harmanpreet Singh, kon Lalit daarna eenvoudig de 4-2 scoren. Het gemis van echte verdedigers als Sander de Wijn en Sander Baart leek Oranje op te breken tegen de behendige en fitte Indiërs, die maar bleven gaan.

Het werd in het laatste kwart nog erger, toen keeper Blaak een sleep, recht door het midden, van specialist Rupinder Singh niet tegen kon houden. Billy Bakker onderschepte een voorzet, maar raakte een eigen Nederlandse voet in de cirkel, waardoor India weer mocht aanleggen voor een strafcorner. Een corner die er slim werd uitgehaald door Lars Balk, die zag dat de Indiërs een variant speelden.

Geen ramp
De 5-2 zege van India is geen ramp voor Oranje, dat eigenlijk alleen in het tweede kwart controle had. Het is pas de eerste wedstrijd van de Pro League, in het jaar dat alles in het teken staat van de Olympische Spelen van Tokio. Maar zoals bondscoach Max Caldas al voor de wedstrijd zei: hij wil elke Pro League-confrontatie top zijn, omdat Oranje door het clubhockey relatief minder tijd met elkaar heeft dan andere landen. Dan valt de 5-2 nederlaag en het defensieve optreden na een trainingsweek in Kuala Lumpur tegen. Het is vooral te hopen dat de blessure van Wortelboer meevalt.