Rechtbank wil 'zeilbootzaak' dit jaar inhoudelijk behandelen

De rechtbank Midden-Nederland wil de zogenoemde ‘zeilbootzaak’ dit jaar inhoudelijk behandelen. Een rechtshulpverzoek aan de Colombiaanse autoriteiten wordt niet afgewacht. De rechtbank vindt dat afronding van deze zaak zwaarder weegt dan het horen van een nieuwe ‘getuige’, dat mogelijk nog enkele jaren zou kunnen duren.

De 54-jarige Nederlandse Durdana de Bruijn stierf op 19 september 2015 op een zeilboot voor de kust van Colombia. Zij was op dat moment met haar 64-jarige echtgenoot Peter P. op wereldreis met hun zeilboot ‘Lazy Duck’. De echtgenoot, inmiddels weer in Nederland, is destijds door justitie in Colombia aangemerkt als verdachte. Ook het Openbaar Ministerie in Nederland verdenkt de man ervan dat hij zijn vrouw heeft omgebracht.

In een tv-uitzending van John van den Heuvel in september 2019 wordt een Colombiaanse vrouw geïnterviewd. Volgens de vrouw was er op de dag dat de Nederlandse vrouw stierf ruzie aan boord van het schip van het echtpaar. Het Openbaar Ministerie wil de vrouw horen als getuige en heeft daarom een rechtshulpverzoek gedaan aan de Colombiaanse autoriteiten. De rechtbank is van oordeel dat afronding van deze strafzaak binnen een afzienbare termijn zwaarder weegt dan het horen van deze nieuwe – mogelijke – getuige.

De ervaring leert dat zulke getuigenverhoren in een land waarmee Nederland geen rechtshulpverdrag heeft soms wel jaren kunnen duren. Ondanks dat waarheidsvinding van groot belang is zal de rechtbank dit in dit specifieke geval niet afwachten. Bovendien is het erg onduidelijk wat de waarde voor het bewijs is van de verklaringen van deze vrouw. Als de vrouw voor de inhoudelijke behandeling toch door de Colombiaanse autoriteiten wordt gehoord in het kader van het rechtshulpverzoek dan moet dat plaatsvinden in aanwezigheid van de, Nederlandse, rechter-commissaris. Ook moet de verdediging dan de gelegenheid krijgen om daar bij aanwezig te zijn.

De rechtbank is voornemens de strafzaak tegen de Utrechtse verdachte in september van dit jaar inhoudelijk te behandelen. Voor de inhoudelijke behandeling vindt nog een aantal onderzoeken plaats. Zo krijgt het NFI de opdracht om te onderzoeken of met nieuwe technieken meer informatie te halen is uit gevonden DNA. Ook zal een deskundige onderzoek doen naar de loggegevens van het automatisch identificatiesysteem (AIS) van de zeilboot en wordt een poloshirt van de verdachte opnieuw onderzocht.

Daarnaast zal er in Nederland een schouw plaatsvinden op een soortgelijk type boot als de ‘Lazy Duck’. Het schip van de verdachte ligt nog in een haven in de Caraïben. Verder worden enkele medewerkers van de Nederlandse politie die zich bezig hielden met het onderzoek in Colombia gehoord als getuige.