Griekspoor plaatst zich voor Australian Open en debuteert op Grand Slam

Tallon Griekspoor heeft zich voor het eerst in zijn loopbaan geplaatst voor een hoofdtoernooi van een Grand Slam. De Nederlander won in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn beslissende kwalificatieduel op de Australian Open.

Griekspoor had ruim anderhalf uur nodig om af te rekenen met de zeventienjarige Lorenzo Musetti: 6-4 en 7-6 (8). De geboren Haarlemmer gaf geen enkel breakpoint weg aan de jonge Italiaan, die vorig jaar in Melbourne de beste was bij de junioren. De huidige nummer 175 van de wereld rekende op weg naar de finaleronde al overtuigend af met de ervaren Spanjaard Guillermo García-López en de Australiër Rinky Hijikata.

De 23-jarige Griekspoor deed in zijn loopbaan zes keer eerder mee aan de kwalificatie voor een Grand Slam-toernooi, maar redde het tot nu nooit tot het hoofdtoernooi. In augustus vorig jaar ging hij in de finaleronde van de US Open ten onder.

In de eerste ronde zal Griekspoor aantreden tegen Taylor Fritz (ATP-32). De 22-jarige Amerikaan reikte vorig jaar tot de derde ronde op de Australian Open en moest daarin zijn meerdere erkennen in Roger Federer. Griekspoor is de enige Nederlander die vertegenwoordigd is in het mannentoernooi. Robin Haase wilde in Thailand Challengers spelen en ontbreekt voor het eerst sinds 2009 op de Australian Open.

Bij de vrouwen waren Kiki Bertens (WTA-10) en Arantxa Rus (WTA-89) dankzij hun ranking rechtstreeks geplaatst voor de Australian Open. Maandag begint het hoofdtoernooi.