Franse biatleten domineren en breken Noorse zegereeks

De Franse biatleten hebben met grote overmacht de World Cup-estafette in het Duitse Ruhpolding gewonnen. Eigenlijk was de wedstrijd vanaf het begin al niet echt spannend, in elk geval wat de winst betreft, en dat werd gedurende de wedstrijd alleen maar minder. Het is de eerste keer sinds een jaar - Ruhpolding 2019 om precies te zijn - dat Noorwegen een mannenestafette níet wint.

Emilien Jacquelin begon namens Frankrijk sterk en pakte met één extra patroon de leiding, maar achter hem was het opvallend: China, met het oog op Beijing 2022 getraind door twee van de grootste biatleten ooit, lag op de tweede plek. Cheng Fangming schoot tien keer raak en gaf in de slotronde welgeteld één seconde toe op Jacquelin, waardoor China als tweede wisselde, voor de fenomenaal snel langlaufende jonge Noor Johannes Dale en de Oostenrijker Dominik Landertinger.

De tweede Fransman, de grote Martin Fourcade, schoot alles raak en breidde de voorsprong gigantisch uit naar een minuut en twintig seconden. Noorwegen volgde: Erlend Bjøntegaard had net als Dale vier extra patronen nodig, maar was snel genoeg en wisselde bijna gelijk met de Oostenrijker Simon Eder. Rusland, Slovenië en Wit-Rusland volgden op zo'n twintig seconden, de tweede Chinees - Yang Xingyuan - lag na zijn tweede schietbeurt nog geweldig derde, maar zakte op de ski's toch flink weg naar de achtste plek.

Simon Desthieux hield Frankrijk zonder enige problemen ver voor de rest, de Noor Tarjei Bø schudde Felix Leitner uit Oostenrijk van zich af en wisselde als tweede. Dik vijftien tellen achter Leitner werkte de Duitser Arnd Peiffer zich naar de vierde plek, bijna gelijk met de dankzij Mikita Labastau nog altijd zo verrassende Wit-Russen, die op de voet werden gevolgd door Slovenië en Rusland. Zo maakten zes landen nog kans op de tweede en derde plek, terwijl Frankrijk in principe onbedreigd was.

De Franse slotloper Quentin Fillon Maillet had het even wat lastig met het schieten, maar hield zijn hoofd koel genoeg en dus konden de ogen op de strijd om plek twee gericht werden. Daar zijn we snel mee klaar, want dankzij Vetle Sjåstad Christiansen kwamen de Noren daar niet meer in gevaar. De Oostenrijker Julian Eberhard wist uitgerekend bij het schieten zeven seconden afstand te nemen van de Rus Alexander Loginov en die twee zouden in de slotronde nog kunnen strijden om plek drie - de Duitser Benedikt Doll had net teveel achterstand, tot teleurstelling van het grote thuispubliek.

Frankrijk won uiteraard, Noorwegen eindigde op ruim meer dan een minuut op een vrij eenzame tweede plek en Oostenrijk kwam dankzij een prima slotronde van Eberhard als derde over de meet, voor de Russen. België ging lange tijd mee in de top-20 en komt uiteindelijk ook als twintigste in de uitslag, nadat de jonge slotloper Cesar Beauvais op een ronde gezet werd en dus uit de wedstrijd moest stappen.