'Influencers inzetten om geweld onder jongeren te voorkomen'

Het afgelopen jaar werd Amsterdam zorgwekkend vaak opgeschrikt door ernstige geweldsincidenten onder jongeren, met meerdere dodelijke slachtoffers tot gevolg. Het Openbaar Ministerie wil deze geweldspiraal doorbreken en vraagt daarbij nu de hulp van een opvallende groep: influencers.

Vlogger Baba Tori Mang Yaga maakte een video nadat zijn 18-jarige neef Jay-Ronne Grootfaam in september 2019 werd doodgestoken. "Ik had een uitzondering gemaakt op mijn onderwerpen omdat geweld in Zuidoost nu voor onze deur stond. We hebben honderdduizenden mensen bereikt. Ik zeg niet dat het door mij komt, maar twee mensen hebben zich wel bij de politie gemeld. Dat doet je toch wel goed."


Anti-geweldvlog van Baba Tori Mang Yaga (Bron: YouTube)

Verbinding zoeken
Bij het Openbaar Ministerie hopen ze dat dit vaker gebeurt. "We willen heel graag de zwijgcultuur doorbreken", zegt persofficier Katelijne den Hartog. "We denken dat het voor een deel te maken heeft met gebrek aan vertrouwen, naast angst voor represailles. We willen heel graag de verbinding zoeken en laten weten waar we voor staan en wat we doen. En in dat kader is één van de mogelijkheden die is geopperd om ook in contact te treden met influencers."

Jongerenwerker Joel Ricardo, organisator van de marsen tegen geweld in Amsterdam Zuidoost, denkt niet dat het inzetten van influencers dé oplossing is, maar dat het wel iets kan bijdragen. "Ik denk niet doordat influencers een video maken en zeggen 'praat over incidenten', dat het dan gaat gebeuren. Dat denk ik niet. Maar ik denk wel dat als iedereen een bepaald geluid maakt, in eenheid, dat dat wel wat stappen kan maken."

Een eigen plek
Baba Yaga vindt dat er vooral moet worden ingezet op buurthuizen, waar echte gesprekken kunnen plaatsvinden met jongeren. Vlogs zijn volgens hem niet genoeg. "Ik heb 400.000 mensen bereikt met een positief droevig filmpje. En de week daarop was er weer iemand dood. Dus je kunt roepen wat je wil. Maar die plek, ze missen gewoon een plek."

Halsema
Ook burgemeester Halsema is op zoek naar mensen die jongeren kunnen bereiken. "Wat we het komend jaar gaan doen is mensen opleiden die in de wijken actief kunnen zijn, die de jeugdcultuur begrijpen, er diep in kunnen zitten en eigenlijk de jongeren eruit kunnen plukken die het grootste gevaar voor anderen zijn", zei Halsema gisteren in het AT5-programma 'Het Gesprek met de Burgemeester'.

In de drugsaanpak van Halsema wordt daarbij de inzet van credible messengers genoemd. Of influencers daarbij ook een rol gaan spelen, is nog niet duidelijk.