Stemacteur The Simpsons stopt vanwege racismegedoe rond personage Apu

De stemacteur die Apu Nahasapeemapetilon in de populaire tv-serie The Simpsons zijn stem geeft, houdt ermee op. Hank Azaria voelt zich niet meer comfortabel om de Aziatische eigenaar van de Kwik-E-Mart nog van zijn karakteristieke stem te voorzien. Azaria blijft wel de overige stemmen, waaronder kroegeigenaar Moe Syzslak en politiechef Clancy Wiggum, vormgeven.


Hank Azaria (Foto: Matt Winkelmeyer/Getty Images)

"Of ze moeten het karakter op één of andere manier in een andere vorm gieten", zo legde hij zich nog niet neer bij een definitief einde, maar de acteur merkte op dat de makers van de serie de mogelijkheid hebben overwogen om iemand van Indiase afkomst zijn rol te vervangen. Een blanke acteur die met een hevig Indiaas accent een fictief tekenfilmkarakter vormgeeft kan blijkbaar heden ten dage niet meer.

"Wat ze met Apu gaan doen is aan hen", ging Azaria verder, die benadrukte dat de beslissing om te stoppen een gezamelijke was. "De bal ligt bij hen en ze zijn er nog niet over uit. Het enige waar we het over eens waren was dat ik beter kon stoppen."

Docu 'The Problem With Apu'
De controverse rond Apu startte nadat komiek Hari Kondabolu in 2017 een documentaire maakte die zich verdiepte in de stereotyperingen waar de Zuid-Aziatische gemeenschap in de Verenigde Staten mee te maken kreeg.

Nadat deze documentaire 'The Problem With Apu' bekender en bekender werd, gaf Azaria tijdens talkshows al aan een einde te zien voor Apu in The Simpsons. "Ik denk dat het belangrijkste is dat we moeten luisteren naar Zuid-Aziatische mensen, Indiase mensen. Over wat ze voelen en hoe ze denken over dit personage en wat hun Amerikaanse ervaring ervan is geweest."

Matt Groening
De maker van The Simpsons, Matt Groening, heeft het personage in meerdere interviews verdedigd. Als reactie op de kritiek rond Apu zei Groening tegen Amerikaans dagblad USA Today dat "ik denk dat we ons in een periode in onze cultuur bevinden, waarin mensen graag doen alsof ze beledigd zijn."

In april 2018 leek een aflevering te verwijzen naar het debat over het personage Apu. Tijdens de show verwijst Lisa naar de afgezwakte versie van een verhaaltje voor het slapengaan en klaagt ze bij haar moeder Marge dat 'iets dat decennia geleden is begonnen en dat toen werd toegejuicht en als onschadelijk werd gezien, nu politiek incorrect is.' Daarna werpt ze een veelbetekende blik op een foto van Apu.


Trailer doc 'The Problem With Apu' (Bron: YouTube)