'Twee op de drie nu voor algeheel vuurwerkverbod'

Twee op de drie Nederlanders zijn nu voor een algeheel vuurwerkverbod, waar dat in november nog 50 procent was. Ongeveer 85 procent vindt het niet langer verantwoord om op de oude manier door te gaan met het afsteken van vuurwerk.

Slechts 44 procent vindt vuurwerk nog een mooie traditie, een daling van vijftien procent in vergelijk met 2016. Politiek gezien lijkt er voor een politieke partij geen gevaar meer om een vuurwerkverbod te steunen, kiezers van bijna alle partijen steunen het vuurwerkverbod meer en meer.

Dat betekent dat gemeenten aan de slag moeten, aangezien ruim zeventig procent van de Nederlanders een professionele vuurwerkshow als alternatief willen. Onder de huidige vuurwerkafstekers is er berusting. Bijna 65 procent zegt te zullen stoppen of denkt eraan om te stoppen met vuurwerk afsteken in geval van een vuurwerkverbod.

In december bleek uit onderzoek dat het animo onder jongeren om zelf vuurwerk af te steken minder wordt. Ten opzichte van 2018, toen 45 procent van de jongeren zei waarschijnlijk vuurwerk af te steken, dacht in 2019 nog maar 32 procent hetzelfde te doen.