Skiër Feuz wint prachtige afdalingsklassieker Wengen

In het Zwitserse Wengen was het zaterdag weer tijd voor één van dé klassiekers op de World Cup-kalender in het alpineskiën: de afdaling op de Lauberhorn, de langste afdaling van de hele kalender met meer dan 2:20 minuten aan afdalingstijd.

Dat was dit keer echter niet het geval, want wegens hevige sneeuwval gedurende de nacht werd het bovenste deel van de piste dusdanig beschadigd dat er niet geskied kon worden. De beroemde Russisprung en Traversenschuss konden zo niet doorgaan, de start werd een kleine 200 meter lager neergezet, waar op vrijdag de afdaling van de alpinecombinatie ook van start ging.

Daarmee bleef overigens nog wel een fraaie piste over, met gelijk al de beruchte sprong van de Hundschopf en de spectaculaire overgang direct daarna naar de Minschkante, gevolgd door onder meer de Kernen-S, waar menigeen de netten raakte, de lange Langentreien en de bloedsnelle Hanneggschuss, het snelste stuk op de hele World Cup-kalender. Na de hevige sneeuwval was het overdag in elk geval stralend weer in het altijd mooie Berner Oberland en dus kon de wedstrijd verder zonder problemen doorgang vinden.

De Zwitser Mauro Caviezel zette een prima tijd neer, maar zag hoe Thomas Dressen uit Duitsland daar 0,11 seconden onderdoor dook. Vervolgens was het de beurt aan de grote man op de afdaling dit seizoen, de Italiaan Dominik Paris. Hij was snel onderweg en de Süd-Tiroler was op de finish welgeteld twee honderdsten van een seconde sneller dan Dressen, maar daarmee was het natuurlijk nog niet gedaan.

Als negende stond Beat Feuz aan de start, de grote Zwitserse hoop van de dag. Hij knalde er vanaf het begin vol op en dat betaalde zich uit: Kugelblitz dook aan de finish 0,29 seconden onder de tijd van Paris door en nadat aanvallen van onder meer Matthias Mayer (+0,38; 4e) en Aleksander Aamodt Kilde (+0,48; 6e) af werden geslagen kon het feest op de Lauberhorn losbarsten. Voor Feuz was het na 2012 en 2018 al zijn derde overwinning in de klassieker, zondag staat er een slalomwedstrijd op het programma.

Volgende week staat een van de andere twee grote afdalingsklassiekers op het schema: die van de beruchte Streif in Kitzbühel. Waar Wengen de langste afdaling van het seizoen is, normaal gesproken dan, is die op de Hahnenkamm in Kitzbühel de moeilijkste.

Feuz naar de winst (Bron: YouTube)