Noorse biatletes zegevieren in Ruhpolding

De Noorse biatletes hebben in het Duitse Ruhpolding de estafette in een van de World Cup-klassiekers op de kalender gewonnen. Er werd veel van positie gewisseld, maar in de slotfase was duidelijk dat Noorwegen de beste ploeg was.

Lisa Vittozzi bouwde namens Italië een kleine voorsprong op, Susan Dunklee (VS), Julia Simon (Frankrijk) en Julia Schwaiger (Oostenrijk) sloten hun deel zo'n tien tellen later af en binnen een halve minuut volgden nog negen andere ploegen.

World Cup-rookie Michela Carrara haakte voor Italië af, Clare Egan (VS), Anaïs Bescond (Frankrijk) en Katharina Innerhofer (Oostenrijk) gingen door. Met schietproblemen haakte ook Innerhofer af, terwijl Bescond alleen de leiding nam. Het verschil met drie achtervolgende ploegen was wel weer gelijk: Egan, Franziska Preuss (Duitsland) en Yuliia Dzhima (Oekraïne) volgden op zo'n tien seconden.

Het stadion ontplofte na de vijfde schietbeurt, want bijna iedereen had moeite met schieten en Vanessa Hinz bracht Duitsland met vijf treffers naar de leiding, vrij ruim voor Valj Semerenko (Oekraïne) en Celia Aymonier (Frankrijk). Bij het staand schieten gooide Hinz het echter he-le-maal weg en met twee strafronden was Duitsland gezien.

Aymonier bracht Frankrijk weer naar de leiding, een geweldig optreden van Tiril Eckhoff bracht Noorwegen er vlak achter en ook Italië en Oekraïne volgden binnen tien seconden. De vier slotloopsters begonnen zo aan een spannende strijd, met respectievelijk Justine Braisaz, Marte Olsbu Røiseland, Federica Sanfilippo en Olena Pidhrushna als vertegenwoordigers van de vier topkandidaten.

Røiseland hield het hoofd uitstekend koel en nam na fouten van Braisaz de leiding, waarmee de Noorse zege eigenlijk binnen was. Lena Häcki was nog lekker bezig en opende de aanval op Braisaz, hoewel dat er niet echt meer in zit. Frankrijk eindigde achter Noorwegen (Karoline Offigstad Knotten, Ingrid Landmark Tandrevold, Eckhoff en Røiseland) als tweede, Zwitserland mocht met verder ook nog de gezusters Selina, Elisa en Aïta Gasparin het podium beklimmen.