FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 november 2014

Schiavone roept Hogenkamp halt toe in Limoges

De kwartfinale is voor Richel Hogenkamp het einde van het WTA-toernooi in Limoges gebleken. Francesca Schiavone schakelde de Doetinchemse vrijdag uit. De Italiaanse zegevierde met 6-4 en 7-6 (2).

Schiavone bleek op het Franse hardcourt vooral een stuk efficiënter. In de eerste set verzilverde ze haar twee breakkansen, terwijl Hogenkamp er drie van de vier liet liggen. Vervolgens won de Nederlandse in de tweede set tot de tiebreak meer punten, maar wist ze dat voordeel niet om te zetten in een beslissende voorsprong.

Hogenkamp was als lucky loser toegelaten tot het hoofdtoernooi. Voor haar nederlaag tegen Schiavone, die in 2010 Roland Garros won, hoeft ze zich niet te schamen. De Nederlandse staat 66 plekken lager op de wereldranglijst: 82 om 148.

Hollande staat achter mogelijk bid Parijs voor Spelen 2024

De Franse president François Hollande heeft aangeven achter een bid van Parijs te staan om de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 binnen te halen, mits Parijs die keuze zelf maakt.

De burgemeester van de Franse hoofdstad, Anne Hidalgo, liet daarop weten dat 'niks en niemand' ervoor kan zorgen dat zij de agenda of de methode rondom een mogelijk bid wijzigt. Het Franse Comité voor Internationale Sport (CFSI) publiceert naar verwachting in januari een rapport over de mogelijkheden van Parijs om zich kandidaat te stellen voor de Spelen.

Eerder liet de president van het Frans Olympisch Comité (CNOSF), Denis Masseglia, al weten dat het CNOSF zich met Parijs waarschijnlijk in de strijd om de Spelen zou willen mengen. Hidalgo vroeg vrijdag om geduld en respect voor het werk en onderzoek wat nu bezig is. "Ik wil hiervoor ook graag respect van de Parijzenaren zelf, er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor een bid."

Volgens Hidalgo hangt het wel of niet meedoen om de Spelen af van drie voorname factoren: Transparantie van het Internationaal Olympisch Comité over het proces rond de toewijzing, economisch verantwoorde plannen en het moet een milieuvriendelijk bid zijn. "Parijs was een kandidaat voor 1992 en verloor van Barcelona, Parijs was een kandidaat voor 2008 en verloor van Beijing, Parijs was een kandidaat voor 2012 en verloor van Londen...ik wil niet dat de droom opnieuw verpletterd wordt door de realiteit en dus moet het eventuele bid top zijn."

Koenders bezorgd over spanningen Jeruzalem

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is bezorgd over de toenemende spanningen in Jeruzalem. Hij roept de partijen op de kalmte te bewaren en geen dingen te doen die de situatie erger maken.

"De-escalatie in woord en daad is dringend nodig", stelde de minister vrijdag in een verklaring. Aanleiding daarvoor waren de aanslagen in de afgelopen weken in Jeruzalem en het plan van de Israëlische regering om illegale nederzettingen in Oost-Jeruzalem uit te breiden. "Ik roep partijen met klem op zich te onthouden van contraproductieve stappen, provocaties en retoriek die verdere escalatie in de hand werken", aldus Koenders.

Volgens hem is het belangrijk dat de partijen op het hoogste niveau met elkaar in gesprek blijven. Die boodschap heeft hij deze week ook overgebracht aan de Israëlische minister Avigdor Lieberman van Buitenlandse Zaken, die Koenders opbelde om hem met zijn nieuwe functie te feliciteren. Koenders spreekt binnenkort ook zijn Palestijnse collega.

Koenders vindt het "hoopvol" dat Israël donderdag voor het eerst sinds 2007 handelsverkeer heeft toegelaten van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever. Het ging om 8,5 ton komkommers. Die gingen bij Kerem Shalom de grens over via een containerscanner die door Nederland is betaald. "De handel in landbouwproducten is een eerste stap en hopelijk een opmaat naar meer", aldus Koenders. Volgens hem moeten uiteindelijk de grenzen van Gaza open voor al het handelsverkeer "met inachtneming van de veiligheidszorgen van Israël".

Uitslag Excelsior - FC Utrecht

Excelsior heeft door een goal in de laatste minuut van de reguliere speeltijd een punt gepakt tegen FC Utrecht. Carlo de Reuver, die vier minuten eerder was ingevallen, zette in Rotterdam de 2-2 eindstand op het bord. Christian Kum dacht Utrecht in de 84e minuut nog naar een overwinning te hebben gekopt.

De ploegen waren vrijwel de hele wedstrijd aan elkaar gelijkwaardig. Na 23 minuten schoot Tom van Weert de gelijke stand echter van het bord. Na een fraaie steekpass van Jeff Stans stuitte Luigi Bruins nog op de paal, maar Van Weert wist de bal in de rebound simpel in het doel te tikken: 1-0.

De gelijke stand werd niet veel later op enigszins kolderieke wijze hersteld door Mark van der Maarel. De vleugelverdediger werkte een mislukt schot van Kristoffer Peterson met zijn bovenlijf in het net en scoorde zijn eerste eredivisiedoelpunt.

In het vermakelijke duel kregen beide ploegen vervolgens kansen op de 2-1. Via Kum kwam Utrecht in de slotfase op voorsprong. De Duitse Nederlander kopte ongedekt een knappe vrije trap van Yassin Ayoub binnen.

De Reuvers moment van glorie kwam zes minuten later. De invaller werd slecht gedekt door de domstedelingen en kon een voorzet van Ninos Gouriye binnenschieten. Afgelopen zondag bezorgde De Reuver Excelsior ook al een punt. Op bezoek bij AZ schoot hij met zijn eerste balcontact de 3-3 tegen het net. FC Utrecht staat achtste met zeventien punten. Excelsior heeft er twee minder en bezet de dertiende plek.

Excelsior

2 - 2

FC Utrecht

 23' Van Weert
 90' De Reuver
   33' Van der Maarel
 84' Kum
 
 Gele kaart: Van Diermen, Kuipers (Excelsior)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.600
Arbiter: Van der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Karami
Fischer
Van Diermen (De Reuver/86)
Kuipers
Bruins (Vermeulen/63)
Varela
Stans
Auassar (Gouriye/80)
Botaka
Van Weert
  Verhoeven
Kum
Leeuwin
Markiet (Heerings/46)
Van der Maarel
Janssen
Rubin
Ayoub
Peterson
Boymans
Van Velzen (Diemers/58)

'Trijntje Oosterhuis naar Songfestival'

Trijntje Oosterhuis vertegenwoordigt Nederland volgend jaar op het Eurovisie Songfestival in Wenen. Dat heeft zangeres Anouk vrijdagavond laten doorschemeren in het tv-programma College Tour. Anouk zou zelf het liedje voor Trijntje wel willen schrijven.

Anouk leek overvallen door de vraag van presentator Twan Huys of Trijntje inderdaad naar Wenen gaat. "Ik denk dat we daar goed aan doen", aldus de Haagse, die zelf vorig jaar aan het liedjesfestijn deelnam met het lied Birds.

De Haagse zangeres heeft er zelf wel oren naar het liedje voor Trijntje te schrijven. "Ik zou dat heel graag willen doen", antwoordde ze na herhaaldelijk aandringen van Huys.

Geen alcohol of drugs in lichaam Robin Williams

Bij een autopsie op het lichaam van de overleden acteur Robin Williams zijn geen sporen van alcohol of illegale drugs gevonden. Dat deelde de sheriff van Marin County vrijdag mee. Williams pleegde in augustus zelfmoord in zijn woning in het noorden van Californië.

Uit de autopsie bleek dat Williams wel voorgeschreven medicijnen in zijn lichaam had. Het ging daarbij om 'therapeutische hoeveelheden'.

De lijkschouwer stelt dat Williams zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt en is overleden aan verstikking als gevolg van ophanging. Williams werd in de ochtend van 11 augustus gevonden in de slaapkamer van zijn huis.

Voorbeschouwing Grand Slam of Darts: Wie volgt Taylor op?

Vanaf morgen staan darters van de rivaliserende bonden PDC en BDO een week lang tegenover elkaar om te bepalen wie zichzelf zich tot 'Grand Slam of Darts kampioen' mag kronen. De 'GSoD' is een jaarlijks terugkerende major en biedt relatief onbekende spelers de kans om zich in de kijker te spelen, zo ook doen er liefst zes Nederlanders mee.

Het toernooi is anders dan anders omdat het met een poulesysteem werkt; net zoals op een wereldkampioenschap voetbal, plaatsen enkel de beste twee spelers zich voor de achtste finales. De poules zien er dit jaar als volgt uit:

Groep A Groep B Groep C Groep D
Michael van Gerwen Alan Norris Adrian Lewis Raymond van Barneveld
Kim Huybrechts Scott Waites Dave Chisnall Robert Thornton
Jan Dekker Terry Jenkins Keegan Brown Vincent van der Voort
Darren Webster Ronny Huybrechts Rowby-John Rodriguez Robbie Green
       
Groep E Groep F Groep G Groep H
Phil Taylor Peter Wright James Wade Stephen Bunting
Andy Hamilton Simon Whitlock Mervyn King Gary Anderson
Christian Kist Michael Smith Tony O'Shea Dean Winstanley
Richie George Brendan Dolan Jamie Caven Wesley Harms

 

In de Grand Slam heb je als speler dus de kans om 'in je spel te geraken', toch kan dit voor sommigen eerder een nadeel zijn. Zo gaf Michael van Gerwen tijdens de Masters van afgelopen week toe dat 'verlies van concentratie' hem parten kan spelen. Desalniettemin geven de Engelse wedkantoren een 15/8 waardering voor onze langenoot: voor elke 8 pond ingelegd, kun je er 15 verdienen. Verdedigend kampioen Phil Taylor wordt met 5/2 als tweede genoteerd; Masters kampioen James Wade wordt als outsider beschouwd: 9/1.

  

De laatste keer dat een Nederlander dit toernooi won was in 2012. Schakel morgenmiddag vanaf 2 uur naar de livestream van RTL7darts.nl en wees getuige van wellicht een nieuw stukje geschiedenis... 


 

Adviesraad: Saudische vrouwen moeten mogen rijden

De Saudische regering moet autorijden ook toestaan voor vrouwen. Dat heeft de Saudische Shuraraad geadviseerd aan koning Abdullah, zei een lid van het adviesorgaan vrijdag tegen Associated Press.

Voor vrouwen onder de 30 moet het huidige verbod in stand blijven, aldus de raad. Autorijden moet wel mogelijk zijn voor vrouwen boven die leeftijd, maar om 20.00 uur moeten ze van de weg zijn. Ook mogen ze achter het stuur geen make-up dragen. Bovendien hebben ze eerst toestemming van een mannelijke verwant - echtgenoot, vader of broer - nodig. ` Het advies van de raad is niet bindend voor de regering. De raad wilde zich jarenlang zelfs niet over de kwestie buigen, maar afgelopen jaar namen protestacties van vrouwen toe. Het Saudische rijverbod is uniek in zijn soort. Het is in het leven geroepen, omdat geestelijken in het strenggelovige land vrezen dat het tot 'losbandigheid' zal leiden als vrouwen achter het stuur kruipen.

Paralympische wereldrecordregen op NK zwemmen

Op het Nederlands kampioenschap kortebaan hebben de paralympische zwemmers flink uitgehaald. Er werd liefst negen keer een wereldrecord gezwommen, waarvan vier stuks op de 200 meter schoolslag bij de vrouwen.

In de klasse SB7 kwam Lisa den Braber daar tot een tijd van 3:24,61 minuten. De net veertienjarige Chantalle Zijderveld liet met 2:50,19 een nieuwe mondiale toptijd noteren in de klasse SB9, terwijl ook Liesette Bruinsma (3:04,04 in klasse SB12) en Magda Toeters (2:39,38 in klasse SB14) de snelste kortebaantijd ooit zwommen in hun categorie.

Met 2:14,37 minuten zwom Lisa Kruger op de 200 meter vrije slag een nieuw wereldrecord in de klasse S10. De 21-jarige Marlou van der Kulk verbrak op de 400 meter wisselslag met 5:14,92 de snelste tijd ooit in de klasse S14, waar ze in de finale met 5:12,59 nog eens ruim onder dook. Bij de mannen zwom Marc Evers op de 400 meter wisselslag een wereldrecord in de klasse SM14: 4:42,53, waarna hij ook op de 100 meter rugslag het record brak.

Bij de valide zwemmers maakte vooral Femke Heemskerk grote indruk. Zij won de titel op de 200 meter vrije slag in een toptijd van 1:51,75 seconden, ruim een halve seconde boven het wereldrecord. Heemskerk lijkt daarmee grote kans te maken op een WK-medaille, volgende maand in Doha.

Sijsling naar halve finale challenger Bratislava

Tennisser Igor Sijsling is vrijdag doorgedrongen tot de halve finale van het challengertoernooi in Bratislava. De als vierde geplaatste Amsterdammer versloeg Jimmy Wang uit Taiwan in de kwartfinale met 6-4, 3-6 en 6-3. Sijsling gaat met de Oezbeek Farruch Dustov of de Slowaak Norbert Gombos strijden om een finaleplek.

Voor Cindy Burger kwam een eind aan het ITF-toernooi van Equerdreville. De tennisster verloor in de kwartfinale van de thuisspelende Française Manon Arcangioli: 7-6 (3) en 6-4.

Nederlandse animatiefilm door eerste Oscarronde

Het Nederlandse A Single Life heeft een plek op de shortlist voor de Oscars bemachtigd. De productie behoort tot de tien titels die kans maken op een nominatie in de categorie korte animatiefilm. A Single Life overleefde een eerste selectie uit 58 inzendingen, maakte de organisatie achter 's werelds belangrijkste filmprijzen donderdag bekend.

De Nederlandse animatiefilm gaat over een mysterieuze single op vinyl. Als die wordt afgespeeld is het hoofdpersonage opeens in staat door de tijd te reizen. Of de film daadwerkelijk meedingt naar een Oscar wordt duidelijk op 15 januari, als de nominaties van de 87e Oscaruitreiking bekend worden gemaakt. De ceremonie vindt plaats op 22 februari.

Demian Bichir in Tarantino's The Hateful Eight

Demian Bichir krijgt een rol in Quentin Tarantino's nieuwe film The Hateful Eight. Dat heeft filmstudio The Weinstein Company donderdag bekendgemaakt aan Amerikaanse media. Het is nog niet duidelijk welke rol Bichir, bekend van films als The Heat, A Better Life en Machete Kills, gaat spelen.

De acteur sluit zich aan bij onder anderen Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins en Tim Roth, acteurs van wie de namen eerder werden bevestigd. Ook Channing Tatum heeft een rolletje in de film. Voor Bichir, Tatum en Leigh is het de eerste samenwerking met de regisseur.

Tarantino pende zelf het scenario voor The Hateful Eight, een officieus vervolg op zijn eerdere western Django Unchained, waarvoor hij een Oscar won voor beste script. De film moet ergens volgend jaar in de bioscoop verschijnen.

Caterham wil via crowdfunding naar Abu Dhabi

Het Formule 1-team Caterham wil via crowdfunding proberen om deel te nemen aan de laatste Formule 1-race van het seizoen 2014. De curatoren willen voor 14 november drie miljoen euro binnenhalen om de reis mogelijk te maken. Hiervoor is een speciale website opgezet.

Curator Finbarr O'Connell licht de plannen toe: "We werken non-stop om Caterham F1 Team te laten racen in Abu Dhabi en hopelijk is dat een opstapje naar een permanente racetoekomst onder een nieuwe eigenaar. Om dat te bereiken is crowdfunding nu ons meest bruikbare, innovatieve en effectieve optie."

Eerder vandaag werd het Formule 1-team Marussia failliet verklaard. Als Caterham in Abu Dhabi aan de start verschijnt dan neemt het de tiende plaats in het constructeurskampioenschap in. Hierdoor wordt meegedeeld in de winst die de sport dit seizoen boekt. Afgelopen seizoen leverde dit Caterham bijna zestig miljoen dollar op. Toch is dit bij lange na niet genoeg om een team te runnen.

Enkele uren na opening van de crowdfunding stond de teller al op bijna 400.000 euro. De minimum inleg bedraagt tien pond, ongeveer dertien euro. In ruil voor de inleg kunnen investeerders onderdelen van oudere Caterham Formule 1-wagens krijgen, maar ook een reis naar Abu Dhabi om de slotrace van het seizoen bij te wonen. Voor dit laatste moet ruim 57.000 euro gelapt worden.

Blizzard komt met nieuwe franchise: Overwatch

Blizzard heeft een nieuwe game aangekondigd genaamd Overwatch. Het spel is een multiplayer shooter waarin je speelt in teams. Het speelt zich af in een futuristische, cartoony wereld die een beetje doet denken aan Pixarfilms. In de game kun je kiezen uit allerlei verschillende 'heroes' om mee te spelen. Het is Blizzards eerste nieuwe franchise in zeventien jaar tijd.

De locaties waarin je kunt gaan knallen zijn erg divers. Denk bijvoorbeeld aan een futuristisch Londen, een Japanse tuin, of een Egyptische high-tech pyramide. Alle personages waar je uit kunt kiezen hebben verschillende vaardigheden en een uniek uiterlijk. Zo is er een enorme, bewapende gorilla, een eveneens zwaarbewapende gigantische Duitse soldaat en een Japanse huurmoordenaar. Er is keuze genoeg als je kijkt naar de berg aan personages in de trailers.

Mike Morhaime, de CEO en medeoprichter van Blizzard Entertainment, noemt het spel een 'geweldig FPS-ervaring die toeganklijk is voor een breed publiek, maar toch de actie en diepgang biedt die shooterfans verwachten'. Overwatch is een spel waarvoor het motto 'easy to learn, hard to master' geldt.

De bèta van Overwatch begint in 2015. Hieronder kun je de cinematic en gameplaytrailer bekijken.

BlizzCon gaat van start

BlizzCon, de conferentie voor alles wat te maken heeft met Blizzard-games, is van start gegaan. Zoals elk jaar worden er veel verschillende tournamenten gehouden, kunnen bezoekers deelnemen aan een 'voice acting'- of filmwedstrijd, vertellen ontwikkelaars van alles over hun werk in panels en nog veel meer. Of er een grote aankondiging wordt gedaan is nog even afwachten. 

De games waar BlizzCon voornamelijk om draait zijn Diablo III, Hearthstone, Heroes of the Storm, StarCraft II en World of Warcraft. Ook een presentatie over de aankomende Warcraft-film staat op het programma. Veel van de activiteiten op het programma zijn live te volgen via een online livestream. Een aantal onderdelen, zoals de panels, kan alleen bekeken worden als je een Virtual Ticket hebt gekocht.

Wil je de livestreams bekijken? Klik dan hier. De livestreams zijn ook te volgen via YouTube maar die streams laten op dit moment nog niet zo veel zien. Het meeste vindt helaas plaats wanneer het nacht is in Nederland. Het programma voor het hele evenement kun je hier vinden.

[upd] Britten claimen EU-overwinning met naheffingstruc

Groot-Brittannië claimt de overwinning in zijn strijd met de Europese Unie over een naheffing van 2,1 miljard euro. Volgens de Britse minister van Financiën George Osborne krijgt Londen uitstel tot ver na de algemene verkiezingen in mei. Ook hoeft het maar de helft te betalen en zou het geen rente verschuldigd zijn.

Maar volgens Osborne's Nederlandse collega Dijsselbloem is er wel een en ander af te dingen op die overwinningsclaim. Hij zegt volgens de NOS dat het land voor het gemak de korting meerekent die het toch al elk jaar krijgt op de EU-bijdrage. Die stamt nog uit het tijdperk van premier Margaret Thatcher.

'ParabobsleeŽn- en skeleton' debuteren in World Cup

Bobsleeërs en skeletonners met een fysieke beperking zullen komende winter voor het eerst uit kunnen komen in de World Cup, onder auspiciën van wereldbob- en skeletonbond FIBT. Voor het bobsleeën zullen speciaal omgebouwde sleeën gebruikt worden, het skeleton wordt gedaan met standaardmateriaal.

De wedstrijden zijn bedoeld voor sporters met beperkte spierkracht, vanwege ziekte of een dwarslaesie, beperkte bewegingsvrijheid, een missend of zeer slecht werkend ledemaat, verschil in beenlengte en voor spastische sporters. Ervaren coaches zullen ervoor zorgen dat de deelnemers genoeg ervaring en training krijgen op de betreffende banen.

Het bobsleeën zal gedaan worden in twee klasses: Eén voor atleten die de slee zelf aan kunnen duwen, zoals in het 'normale' bobsleeën, en één voor piloten die een zittende start nodig hebben. In die laatste klasse worden de deelnemers door assistenten op gang geduwd. Bij het skeleton zal iedereen één been gebruiken om af te zetten. Protheses mogen gebruikt worden, met uitzondering van protheses boven de knie in de bobklasse met staande start, vanwege veiligheidsredenen.

De World Cup voor het 'paraskeleton' zal al heel snel beginnen: Van 10 tot en met 14 november staat in het Amerikaanse Park City de eerste competitie gepland. Een week later volgen wedstrijden op de olympische baan van Calgary. In de tweede helft van januari staan er vervolgens wedstrijden gepland in het Oostenrijkse Igls en St. Moritz in Zwitserland. Bij de twee Europese wedstrijden strijden de parabobsleeërs voor het eerst om World Cup-punten, nadat ze in Park City een testwedstrijd hebben afgewerkt. Een aparte competitie voor mannen en vrouwen is er vooralsnog niet.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van BraziliŽ

Nico Rosberg heeft ook in de tweede vrije training voor de Formule 1 Grand Prix van Brazilië de snelste tijd gereden. De Duitser kwam op Interlagos met de Mercedes tot een tijd van 1.12,123 en was hiermee twee tiende van een seconde sneller dan teamgenoot en kampioenschapsleider Lewis Hamilton.

Kimi Räikkönen noteerde met de Ferrari verrassend de derde tijd. Teamgenoot Fernando Alonso kon de training niet afmaken, doordat hij zijn bolide rokend langs de baan moest parkeren. Ook Sauber-coureur Esteban Guttierez kampte met een auto die stilviel, evenals Jean-Eric Vergne die zijn Toro Rosso op het asfalt parkeerde. Force India-coureur Sergio Perez kwam helemaal niet in actie nadat testrijder Daniel Juncadella zijn bolide in de eerste vrije training in de bandenstapels geparkeerd had.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:12.123   36
2 L. Hamilton Mercedes 1:12.336 +0:00.213 35
3 K. Räikkönen Ferrari 1:12.696 +0:00.573 32
4 D. Ricciardo Red Bull 1:12.956 +0:00.833 24
5 V. Bottas Williams 1:13.035 +0:00.912 31
6 F. Massa Williams 1:13.099 +0:00.976 27
7 F. Alonso Ferrari 1:13.122 +0:00.999 20
8 D. Kvyat Toro Rosso 1:13.254 +0:01.131 35
9 S. Vettel Red Bull 1:13.333 +0:01.210 28
10 K. Magnussen McLaren 1:13.479 +0:01.356 33
11 P. Maldonado Lotus 1:13.497 +0:01.374 33
12 R. Grosjean Lotus 1:13.714 +0:01.591 37
13 N. Hülkenberg Force India 1:13.882 +0:01.759 32
14 E. Gutierrez Sauber 1:13.902 +0:01.779 25
15 A. Sutil Sauber 1:14.204 +0:02.081 36
16 J. Button McLaren 1:14.209 +0:02.086 31
17 J. Vergne Toro Rosso 1:17.171 +0:05.048 5
18 S. Perez Force India -:--.--- -:--.--- 0

WŁst wint prijs voor beste olympische atlete

Ireen Wüst is uitgeroepen tot beste atlete van de Olympische Spelen in Sochi door de internationale vereniging van olympische comités ANOC. De schaatsster veroverde in Rusland tweemaal goud en driemaal zilver, meer dan welke vrouwelijke atlete dan ook.

Wüst was op de 3000 meter en de achtervolging de beste in Sochi. Op de 1000, 1500 en 5000 meter won ze zilver. Door haar vele medailles werd Wüst de succesvolste Nederlandse olympische atleet ooit.

De geboren Goirlese toonde zich bij de prijsuitreiking in Bangkok dankbaar. "Het niveau van talent van vrouwelijke sporters in Sochi was fenomenaal", zei Wüst. "Dat was wat het tot zulke prachtige Spelen maakte. Dank aan mijn team in Sochi. Samen hebben we geschiedenis gemaakt."

Ole Einar Bjørndalen ging bij de mannen met de prijs aan de haal. De 40-jarige Noorse biatleet veroverde twee gouden medailles in Rusland. Met zijn twaalfde en dertiende olympische plak vestigde hij bovendien een record.

Van Gaal zes weken zonder Rojo

Louis van Gaal kan zo'n zes weken geen beroep doen op Marcos Rojo. Dat vertelde de Nederlandse trainer van Manchester United vrijdag op een persconferentie. Rojo raakte zondag in de stadsderby tegen Manchester City (0-1 verlies) geblesseerd aan zijn schouder.

Een specialist vertelde Van Gaal dat Rojo waarschijnlijk niet onder het mes hoeft. Als hij wel nog geopereerd moet worden dan staat hij twaalf weken aan de kant.

Het wegvallen van Rojo, die afgelopen zomer overkwam van Benfica, is een fikse tegenvaller, aangezien Van Gaal al mager in zijn verdedigers zit. Hij kan zaterdag thuis tegen Crystal Palace ook geen beroep doen op Phil Jones, Jonny Evans en Chris Smalling.

Rihanna organiseert bal voor goede doel

Rihanna houdt op 11 december een groots bal om geld op te halen voor het goede doel. Het Diamond Ball vindt plaats in Beverly Hills en de opbrengsten van de avond gaan naar haar Clara Lionel Foundation, die zich wereldwijd inzet voor meer onderwijs en kunst. Zo'n zeshonderd bekende en onbekende gasten zijn uitgenodigd.

"Er is niets waar ik trotser op ben en we zijn nog maar net begonnen", stelt de zangeres donderdag in een verklaring over haar in 2012 opgerichte organisatie, vernoemd naar haar grootouders Clara en Lionel. Volgens Rihanna wordt het gala, dat een jaarlijks evenement moet worden, 'elegant en inspirerend'.

Reijnierse haalt zes debutanten bij Jong Oranje

Remy Reijnierse heeft zes debutanten opgenomen in de 18-koppige selectie van Jong Oranje voor het oefenduel tegen Duitsland van donderdag. Het gaat om Maarten de Fockert (sc Heerenveen), Mohamed Rayhi (PSV), Wessel Dammers (Feyenoord), Derrick Luckassen (AZ), Rick Karsdorp (Feyenoord) en Vincent Janssen (Almere City FC). Reijnierse neemt de honneurs waar nadat Adrie Koster ruim een week geleden opstapte.

In vier wedstrijden wist Koster geen successen te boeken met Jong Oranje. Hij verloor de laatste twee wedstrijden van de EK-kwalificatiereeks en verspeelde zo de koppositie in de poule. In een play-off werd vervolgens twee keer van Jong Portugal verloren waardoor Jong Oranje het EK en de Olympische Spelen van 2016 misliep.

De oefeninterland tegen Duitsland is de eerste wedstrijd na de verloren tweeluik tegen de Portugezen.

De volledige selectie:

Doel: Maarten de Fockert (sc Heerenveen), Mickey van der Hart (Go Ahead Eagles)

Verdediging: Joost van Aken (sc Heerenveen), Nathan Aké (Chelsea), Sven van Beek (Feyenoord), Hans Hateboer (FC Groningen), Derrick Luckassen (AZ), Karim Rekik (PSV)

Middenveld: Rick Karsdorp (Feyenoord), Joris van Overeem (FC Dordrecht), Mohamed Rayhi (PSV), Daley Sinkgraven (sc Heerenveen), Tonny Trindade de Vilhena (Feyenoord), Jorrit Hendrix (PSV)

Aanval: Jean-Paul Boëtius (Feyenoord), Wessel Dammers (Feyenoord), Anwar El Ghazi (Ajax) en Vincent Janssen (Almere City).

Duitse spoorstaking eindigt voor Wende-herdenking

De vakbonden achter de omvangrijke spoorstaking in Duitsland beëindigen de werkonderbreking voordat zondag de 25e verjaardag van de val van de Berlijnse Muur wordt gevierd. Dat hebben de bonden vrijdag gezegd, meldt persbureau dpa.

De staking, die de afgelopen dagen tot veel verkeerschaos leidde, eindigt zaterdag om 18.00 uur, zei de leider van de machinistenvakbond de GDL. Aanvankelijk zou de staking tot maandag duren. Een rechter in Frankfurt had eerder nog geoordeeld dat de stakers in hun recht stonden het werk dagenlang neer te leggen.

De GDL eist een loonsverhoging van vijf procent en kortere werkdagen. De belangrijkste twistappel tussen de bond en de bedrijfsleiding is echter de eis van de GDL om ook ander treinpersoneel dan alleen machinisten te mogen vertegenwoordigen.

Vanuit de samenleving was er veel kritiek op de staking, met name omdat de stakers dreigden de viering van de Wende met hun protestactie te verstoren.

Drie verdachten faillissementsfraude langer vast

Drie mannen die worden verdacht van faillissementsfraude mogen twee weken langer worden vastgehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Er is genoeg bewijs dat de mannen via een bedrijf spullen hebben gekocht waarvan de rekeningen nooit zijn betaald. De schade wordt geschat op anderhalf miljoen euro.

De mannen van 59, 42 en 59 jaar werden dinsdag opgepakt bij een actie van de FIOD. De opsporingsdienst doorzocht elf locaties, waaronder vier in Alkmaar. De inval kwam eerder deze week in het nieuws omdat agenten ook binnenvielen bij het mediabedrijf van Peter Jan Rens in Stompetoren.

De voormalig tv-presentator is geen verdachte in de zaak. Hij is sinds deze zomer teruggetreden als eigenaar, stelde hij in het AD. Er waren al wel langer geruchten dat het bedrijf van Rens niet helemaal zuiver op de graat zou handelen. Bij de inval in het mediabedrijf zijn luxe auto's, computers en televisies in beslag genomen.

Bij faillissementsfraude of flessentrekkerij worden goederen ingekocht maar nooit betaald. Diezelfde spullen worden vervolgens spotgoedkoop doorverkocht. Het bedrijf dat de goederen in eerste instantie inkoopt gaat failliet, waarna de rekeningen niet meer kunnen worden betaald. De verdachten richtten na elk faillissement een volgend bedrijf op om hun praktijken voort te zetten, aldus het OM.

Botten zestiende-eeuwse Limburger blootgelegd

In Venlo zijn botresten uit de zestiende eeuw gevonden. Het gaat om resten van één mens, laat de Limburgse politie vrijdag weten.

De botten werden begin deze week gevonden bij werkzaamheden aan de gasleiding in de Hogeschoorweg en de Dokter Blumenkampstraat. Het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoerde lichtte de gemeente in, die op haar beurt het Nederlands Forensisch Instituut inschakelde. Na onderzoek werden de botten aan de stadsarcheoloog gegeven.

Laf Nickelodeon schrapt populair Sintprogramma

De Amerikaanse lafbekzender Nickelodeon zendt vanaf maandag een sinterklaasprogramma uit waarin geen Zwarte Pieten te zien zijn. In de show Nick’s Strooigoedparade komt slechts de Sint in beeld en kan derhalve met een gerust hart door de ouders worden doorgezapt.

Wellicht vervelender is het feit dat de halfbakken show het populaire Slot Marsepeinstein' van Studio 100 vervangt. Een woordvoerder van de zender zegt dat voor dat showprogramma is gekozen omdat hierin wel Zwarte Pieten ten tonele verschenen. 

Volgens de zegsman is de zogenoemde Zwarte Pietendiscussie iets voor volwassenen en niet voor kinderen. "De beslissing Slot Marsepeinstein niet uit te zenden is maanden geleden weloverwogen genomen. We wilden niet in de Zwarte Pietendiscussie terecht komen", stelt de woordvoerder. Het was voor de huichelzender echter geen enkel probleem om de kinderen wel gewoon de dupe te laten worden van hun laffe houding om dan Piet maar helemáál te schrappen.

Voor de mensen die Slot Marsepeinstein - mét Zwarte Piet - wél gewoon willen zien; verhuizen naar België is een optie. Niet alleen heeft de rechter in België bepaald dat Zwarte Piet NIET racistisch is (duh), maar op de eigen zender Studio100 TV wordt Slot Marsepeinstein gewoon uitgezonden.

Sintshow zonder pieten bij Nickelodeon
Sintshow zonder pieten bij Nickelodeon (Foto: ANP)

[upd][pic][nsfw] Het is de Dag van het Decolletť

Onze zuiderburen hebben het vrijdag goed voor elkaar. Het Belgische blad P-magazine heeft 7 november namelijk uitgeroepen tot Dag van het Decolleté, en roept alle vrouwen dan ook op om 'fier met hun decolleté naar het werk te gaan'.

Dames die op deze dag een foto van hun decolleté naar het blad mailen, of deze op Twitter of Instagram posten, maken kans op een jaar lang gratis lingerie. Op 14 november krijgt de actie een bescheiden vervolg, de tien finalistes verschijnen dan in het blad. Lezers kunnen daarna stemmen op het mooiste decolleté.

Benieuwd naar de foto's? Op Twitter en Instagram vind je ze met hashtag #pdecollete.

Update 18.30 uur:
In de loop van de dag bleven de foto's van decolletés binnenstromen. Hieronder nog eens een greep uit wat voorbij kwam. Gewoon, omdat het kan.

EO maakt uitzending over liefde voor moslims

De Evangelische Omroep (EO) organiseert op 20 november een symposium over moslims. In de radio-uitzending I Love Moslims!? staat de vraag centraal hoe christenen aan naastenliefde moeten doen, als angst, argwaan en onderlinge afstand realiteit zijn, laat de EO vrijdag weten.

Het programma wordt georganiseerd omdat 'er bijna geen dag voorbijgaat of negatieve verhalen over de islam bepalen het nieuws', aldus de EO. In het programma gaan onder anderen Kamerleden Gert-Jan Segers en Ahmed Marcouch met elkaar in gesprek.

In het symposium worden ook resultaten van een opiniepeiling bekendgemaakt. De centrale vraag in deze enquête is hoe christenen denken over de islam. Het symposium wordt gepresenteerd door Andries Knevel en Elsbeth Gruteke. Volgens Gruteke heeft de EO-achterban moeite met moslims, zo meldt ze op Twitter.

Explosie in chemicaliŽnfabriek ArgentiniŽ

Bij een explosie in een chemicaliënfabriek in Argentinië zijn meer dan zestig mensen gewond geraakt. Dat hebben functionarissen vrijdag gezegd. Het ongeluk vond plaats in de stad Alta Cordoba, zo'n zevenhonderd kilometer ten noordoosten van Buenos Aires.

De explosie donderdagavond werd veroorzaakt brand. Er vielen geen doden, maar twee mensen zijn er zeer slecht aan toe. Zij worden behandeld in een lokaal ziekenhuis.

Nederlandse producent brengt Hunger Games op toneel

Het Nederlandse bedrijf Imagine Nation brengt in samenwerking met filmmaatschappij Lionsgate The Hunger Games op de planken. Het theaterstuk is vanaf het voorjaar van 2016 te zien in een nog te bouwen theater bij het Wembley Stadion in Londen. Dat laat Imagine Nation, dat in Amsterdam de voorstelling Anne produceerde, vrijdag weten.

Het nieuwe theater moet in het najaar van 2015 opgeleverd. Voor het theaterstuk Anne werd in Amsterdam een speciaal theater gebouwd. Producent Robin de Levita vindt het een eer om met Lionsgate samen te werken. "De boeken van Suzanne Collins hebben een complexe gelaagdheid waarvoor het theater een zeer geschikt medium is", zegt hij in een verklaring.

De bedoeling is dat het stuk ook in landen als Duitsland, Japan en de Verenigde Staten wordt opgevoerd. The Hunger Games-trilogie is geschreven door Suzanne Collins. Van de boekenreeks zijn inmiddels twee films gemaakt met Jennifer Lawrence in de hoofdrol. De derde film draait vanaf deze maand in de bioscopen.

Het verhaal speelt zich af in de toekomst als Noord-Amerika is verdeeld in twaalf districten die onder een streng regime staan. Jaarlijks worden de hongerspelen georganiseerd, waarbij twee kinderen uit elk district worden afgezonderd en elkaar moeten doden. Zo worden de onderdanen eraan herinnerd niet in opstand te komen.

1600 nabestaanden bij herdenking MH17

Bij de nationale herdenking van rampvlucht MH17 maandag in de RAI in Amsterdam zijn 1600 nabestaanden aanwezig, onder wie enkele tientallen nabestaanden uit andere landen. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

Een belangrijk onderdeel is het oplezen van de namen van alle 298 slachtoffers. Vier nabestaanden nemen het woord. Een van hen draagt een gedicht voor. Namens het kabinet spreekt premier Rutte.

Prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn eveneens aanwezig. Van koning Willem-Alexander en koningin Máxima was al bekend dat zij bij de herdenking zijn. De ambassadeurs van Maleisië en Australië wonen de plechtigheid ook bij.

Gevechten in SyriŽ bij grens IsraŽl en Libanon

In de buurt van de door Israël bezette Golanhoogten en de Libanese grens zijn in Syrië gevechten uitgebroken. Dat hebben Syrische staatsmedia en activisten vrijdag laten weten. In de grensstreek wordt gevochten tussen het Syrische regeringsleger en rebellen.

Syrische staatsmedia meldden dat regeringstroepen 'een aantal terroristen hebben gedood en vele anderen hebben verwond' in het zuidwestelijk gelegen stadje Beit Jin. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten liet weten dat bij gevechten 26 militairen en veertien rebellen om het leven zijn gekomen. Syriërs probeerden elf gewonden de Libanese grens over te brengen, maar werden tegengehouden door het Libanese leger.

Ook in het betwiste grensgebied met Israël kwam het tot een gewapend treffen. De afgelopen weken is flink gevochten in de streek. Het aan al-Qaida gelieerde Nusrafront is bezig met een offensief in het gebied en heeft de stad Quneitra en een grenspost in handen.

Kleine winstgroei voor Van Lanschot

Van Lanschot heeft in het derde kwartaal een bescheiden winst geboekt. Ook wist de bank zijn kapitaalpositie te verbeteren. Dat meldde Van Lanschot vrijdag in een handelsupdate, zonder daarbij concrete cijfers te noemen.

De bank zag de core-tier-I-ratio toenemen naar 14,1 procent. Eind vorig jaar stond Van Lanschot nog op een kapitaalratio van 13,1 procent. Het totale vermogen van klanten nam toe naar 56,9 miljard euro. Dat is 800 miljoen euro meer dan in het eerste halfjaar en 3,4 miljard meer dan begin dit jaar.

Poetin en Obama volgende week mogelijk in gesprek

De Russische president Vladimir Poetin spreekt mogelijk volgende week met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama. Dat heeft het Kremlin vrijdag gezegd. Beide leiders wonen volgende week de regionale APEC-top in Peking bij en daarna de G20-top in Australië.

De laatste keer dat Poetin en Obama elkaar in de ogen keken was in juni, tijdens de herdenking van D-Day in Frankrijk. De betrekkingen tussen de twee grootmachten zijn onder andere vanwege de crisis in Oekraïne bekoeld tot een niveau dat doet denken aan de Koude Oorlog.

Volgens Poetins adviseur voor buitenlands beleid Joeri Oesjakov is er nog geen afspraak gemaakt, maar er is een 'goede kans' dat Poetin en Obama elkaar in de kantlijn van een van beide toppen spreken. Poetin loopt in ieder geval niet weg voor een dergelijk treffen, aldus Oesjakov.

Mogelijk eerste World Beach Games in 2017

In 2017 zouden de eerste World Beach Games gehouden kunnen worden, zo is deze week bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van de internationale vereniging voor nationale olympische comité's (ANOC).

Een gaststad- of land is nog niet bekend, maar verwacht wordt wel dat het plan voor het evenement deze week bevestigd wordt. Tijdens de Beach Games worden, zoals te verwachten valt, strandsporten beoefend. Daarbij valt te denken aan strandversies van onder meer atletiek, handbal, voetbal en sepaktakraw, maar ook voetvolley, jetskiën en waterskiën.

In Zuid-Amerika en Azië wordt het evenement al langere tijd gehouden. Volgende week start in het Thaise Phuket de vierde editie van de Asian Beach Games, waar verdeeld over 26 sporten liefst 196 titels verdeeld zullen worden onder ruim 2600 sporters.

Massagesaloneigenares vast voor pooierpraktijken

De 34-jarige eigenares van een Thaise schoonheids- en massagesalon in het Limburgse Brunssum is dinsdag aangehouden op verdenking van mensenhandel en seksuele uitbuiting. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Maastricht vrijdag bekend.

De verdenking is onder meer gebaseerd op de aangifte van een van de Thaise medewerksters. Zij verklaarde dat ze gedurende een aantal maanden onder dwang een happy ending, een erotische massage die wordt afgesloten met een orgasme, aan klanten moest geven. Ook zou ze zijn gedwongen seks met klanten te hebben.

De rechter-commissaris bepaalde vrijdag dat de Thais-Nederlandse vrouw nog zeker twee weken vast mag worden gehouden. Ze wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij verkrachting.

Nederland mag naheffing 'gespreid' betalen

Nederland mag de naheffing van Brussel 'gespreid' betalen. Dat is vrijdag in Brussel afgesproken, zo maakte minister Jeroen Dijsselbloem via een verklaring bekend. Nederland heeft een naheffing gekregen van een slordige 642 miljoen euro op de afdracht aan Brussel. Omdat Nederland hiermee keihard genaaid wordt mag deze rekening op de rug, gespreid betaald worden.

Nederland en Groot-Brittannië, dat een naheffing kreeg van meer dan 2 miljard euro maar hiervan 'maar' de helft hoeft te betalen, waren verbaasd over de hoogte van het bedrag en waren ook zeer ontevreden met de eis de naheffing voor 1 december te betalen. Nu is afgesproken dat de naheffing voor 1 september 2015 moet zijn overgemaakt. De landen mogen zelf bepalen in welke termijnen ze het geld overmaken.

Of Nederland gebruik gaat maken van gespreide betaling, is nog de vraag. Eerder deze week liet Dijsselbloem in het midden of het kabinet de optie zou gebruiken, maar stelde wel dat Nederland de mogelijkheid wilde om gespreid te betalen.

Dijsselbloem noemt de betalingsregeling 'een belangrijk politiek signaal'. Volgens de minister wordt hiermee bevestigd dat 'we met een zeer uitzonderlijke situatie te maken hebben, die in de toekomst moet worden voorkomen'. De Europese Commissie heeft volgens Dijsselbloem ook een evaluatie toegezegd 'om herhaling van deze gang van zaken te voorkomen'.

De naheffing is er gekomen omdat er een aanpassing is geweest van de gegevens over de grootte van het nationaal inkomen. De afdracht aan Brussel is namelijk een percentage van de omvang van de economie en omdat die groter is dan eerder berekend stijgt ook de afdracht.

Nederland heeft al aangegeven de naheffing te betalen als alle cijfers en berekeningen kloppen. Waarom er geen optie is Europa in gebukte houding te betalen vragen wij ons af.

Nederland mag naheffing gespreid betalen
Nederland mag naheffing gespreid betalen (Foto: ANP)

Agent 'peppert' per ongeluk schoolkinderen

Hij had een spray met water willen gebruiken, maar tijdens een demonstratie op een basisschool gebruikte een agent in Wales per ongeluk echte pepperspray. Hij spoot het prikkende goedje in de ogen van zijn jonge publiek, meldden Britse media vrijdag.

De 4 en 5 jaar oude kinderen hielden geïrriteerde ogen over aan hun les over politiewerk, maar de acht kinderen hoefden niet naar het ziekenhuis.

De politie verontschuldigde zich snel na het incident, dat op woensdag plaatsvond in het plaatsje Caerphilly. "Er wordt onderzocht hoe de vergissing kon plaatsvinden en agenten zullen geen demonstraties meer houden met pepperspray in scholen", aldus een woordvoerder.

Agent'peppert' per ongeluk schoolkinderen
Agent'peppert' per ongeluk schoolkinderen (Foto: ANP)

Uitslag eerste etappe Volvo Ocean Race

Bijna twee dagen nadat Abu Dhabi Ocean Racing als winnaar in de eerste etappe van de Volvo Ocean Race over de finish ging, zijn ook de laatste boten in Kaapstad aangekomen. Lange tijd leek het erop dat de damesboot van Team SCA als laatste in Kaapstad zou arriveren. Team SCA hield echter een noordelijke koers aan om zo de windstiltes bij de Tafelberg te omzeilen. Mapfre ging wel langs de Tafelberg en kwam in het windstille gebied terecht en zo pakte Team SCA alsnog de zesde plaats in deze etappe.


Uitslag etappe 1 Alicante - Kaapstad 6.487 zeemijl 

Pos Team Race tijd
1 Abu Dhabi Ocean Racing 25d 03u 10m 44s
2 Dongfeng Race Team 25d 03u 22m 48s
3 Team Brunel 25d 07u 33m 25s
4 Team Vestas Wind 26d 00u 48m 47s
5 Team Alvimedica 26d 13u 07m 38s
6 Team SCA 26d 23u 37m 49s
7 Mapfre 27d 00u 47m 32s

Tussenstand na etappe 1:

Pos Team punten
1 Abu Dhabi Ocean Racing 1
2 Dongfeng Race Team 2
3 Team Brunel 3
4 Team Vestas Wind 4
5 Team Alvimedica 5
6 Team SCA 6
7 Mapfre 7

Tweede etappe:

Zaterdag 15 november vind in Kaapstad de havenrace plaats om 13:00 Nederlandse tijd. De tweede etappe gaat van Kaapstad naar Abu Dhabi (6.125 zeemijl) en start op woensdag 19 november om 17:00 Nederlandse tijd.

Ziggo-helpdesk bereikbaar ondanks boze voetbalfans

De overbelasting die bij de helpdesk van kabelaar Ziggo zou zijn ontstaan door klachten over de sponsorovereenkomst met voetbalclub Ajax is 'schromelijk overdreven'. Klanten konden en kunnen de helpdesk 'gewoon' bereiken, meldt een woordvoerder van het bedrijf vrijdag desgevraagd.

Eerder op de dag regende het onder meer op Twitter klachten van mensen die de helpdesk niet of nauwelijks konden bereiken. Medewerkers van de helpdesk zeiden tegen verscheidene media dat de overbelasting kwam omdat veel mensen een klacht indienden tegen de sponsordeal.

Een woordvoerder spreekt dat tegen. "We krijgen niet meer meldingen dan anders. Het was een reguliere dag, met ook een regulier aantal opzeggingen, zo rond de tien. Er zijn ongeveer honderd klachten van boze fans geregistreerd."

De woordvoerder zegt dat de kabelaar de ophef wel had verwacht. "Je weet dat dit bericht emotie gaat oproepen. Daar hebben we dus wel rekening mee gehouden. Maar alles is relatief. Wat zijn honderd klachten op Twitter in vergelijking met onze miljoen klanten? Niet veel natuurlijk."

Vrijdag werd bekend dat Ziggo vanaf volgend jaar sponsor wordt van Ajax. Ziggo betaalt minimaal acht miljoen euro per jaar. De deal loopt tot 2019.

Lanceer babybavianen met bommen op Vita

Baboon! komt binnenkort naar de Europese PSN Store. In de game lanceer je babybavianen met bommetjes. Waarom? Om zoveel mogelijk bananen te verzamelen. Ook moet je obstakels en lava ontwijken, en wat is nou een betere manier om dat te doen dan een bom in je kont stoppen?

De game heeft allerlei verschillende soorten bommen. Ook is het niet alleen een kwestie van een bom neerleggen. Je moet zelf de kracht van de explosie en de richting bepalen. 

DLC aangekondigd voor Lords of the Fallen

De Dark Souls-achtige game Lords of the Fallen is net iets langer dan een week uit en er is nu al bekendgemaakt dat de game dit jaar nog DLC krijgt. De uitbreiding heet Ancient Labyrinth en bevat zo'n tweeënhalf uur aan gameplay. Dit bevestigt CI Games, de co-ontwikkelaar van het spel. 

Het verhaallijn in Ancient Labyrinth gaat over het verleden van Harkyn, de hoofdpersoon van de game. Het speelt zich af in een nieuw gebied, een doolhof vol met skeletten, en er is een nieuwe eindbaas om te verslaan. De nadruk ligt op puzzels oplossen en verkenning. 

Er zijn nog geen beelden van de aankomende uitbreiding, dus hieronder zie je gameplay van Lords of the Fallen.

Soapster (18) klust bij als hoer

De Tsjechische Diana Korbelova is een apart geval. Overdag is zij namelijk te zien als studente Maria in soapserie 'De Straat'. 's Nachts heet zij echter Ester, en schuimt de 18-jarige de straten van Praag af op zoek naar vleselijk contact.

Je zou denken dat soapie zijn wel een flink belegde boterham oplevert, maar niets blijkt minder waar. De mooie brunette leidt namelijk een dubbelleven.

Als lichtekooi Ester huurt ze een appartement in de Tsjechische hoofdstad en biedt ze haar diensten aan. Voor 30 euro mag je er een halfuurtje op. Heb je meer tijd nodig, dan ben je voor een uurtje omgerekend 60 euro kwijt.

Ze speelt nog maar een paar maanden de hoer, maar ze komt niet meer aan de bak op tv. Ze is tegen de lamp gelopen toen klanten opschepten over het feit dat ze een soapster aan hun spermaspeer hadden geregen. "Ze vertelde mij gek te zijn op haar bijbaan", laat een 54-jarige klant weten. "Zij had in twee maanden tijd al meer piemels gehad dan collega's die er al veel langer werken."

Een andere viezerik laat weten op 1 september gebruik te hebben gemaakt van haar diensten. Hij heeft er van genoten, en zou het zo weer doen. Televisiezender TV Nova heeft laten weten dat wat hen betreft Diana niet meer op de buis terugkeert.

Benieuwd naar de soapie? Hier zijn foto's en filmpjes van de gewezen soapster te zien

Ooievaarsnest legt treinverkeer plat

Het treinverkeer rond Rotterdam is vrijdag enkele uren stilgelegd omdat een ooievaarsnest boven het spoor moest worden verwijderd. Het nest, dat een aantal jaar geleden werd gebouwd op een stroomkabel boven het spoor, dreigde te kantelen. Dat meldt spoorbeheerder Prorail vrijdag. De treinen rijden inmiddels weer.

Door de operatie was tijdelijk geen treinverkeer mogelijk tussen Rotterdam Centraal en Rotterdam-Noord. Reizigers werden met bussen vervoerd. De vertraging liep op tot een halfuur.

Of het nest wordt herbouwd is nog niet duidelijk. "Dat ligt aan de ooievaars", aldus Prorail.

Investeerder koopt Felix Meritis voor 2,5 miljoen

Vermogensbeheerder Amerborgh heeft Felix Meritis voor tweeënhalf miljoen gekocht van de gemeente Amsterdam. Dat bevestigt een woordvoerder vrijdag naar aanleiding van berichtgeving van Het Parool. Van de zeven kopers had Amerborgh de beste invulling en prijs voor het voormalige debatcentrum aan de Keizersgracht.

De investeerder bezit ook Het Compagnietheater en cultuurhuis De Nieuwe Liefde. Het bedrijf van ondernemer Alex Mulder geeft Felix Meritis een indeling met vijf thema's: kunst, poëzie en taal, wereld, wetenschap en filosofie en psychologie. Daarbij wil het bedrijf het pand 'grondig renoveren'.

De programmering van Felix Meritis wordt ingevuld door De Nieuwe Liefde. Het eeuwenoude cultuurhuis opent zijn deuren in 2016 en moet voelen als 'de huiskamer van Amsterdam'. Daarnaast biedt het nieuwe Felix Meritis ruimte aan zakelijke en particuliere evenementen.

Felix Meritis kon de huur van het pand niet meer betalen en ging begin dit jaar failliet. De stichting was eigenaar van het grachtenpand en had een lening afgesloten waarvoor de gemeente garant stond. Na het faillissement kwam het pand in handen van de gemeente, die het meteen weer in de verkoop zette.

Schippers gelast extra controles op kweekvis

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaat extra controleren op geïmporteerde kweekvis uit Zuidoost-Azië die resistent zijn tegen verschillende soorten antibiotica. Dat gebeurt op verzoek van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

"Ik heb de NVWA gevraagd expliciet te gaan monitoren wat hier gebeurt en natuurlijk daarop te gaan handhaven", zei de bewindsvrouw vrijdag voor de camera van de NOS. Schippers is geschrokken van het bericht van Wakker Dier over de resistente vissen. "Antibioticaresistentie is een gevaar voor de gezondheidszorg. Natuurlijk schrik je dan."

Behalve controles kunnen consumenten ook veel doen om de risico's te verkleinen. Schippers gaf een aantal huishoudelijke tips. "Dingen die je oma vroeger ook deed: goed je handen wassen en vis apart houden van de groente." Daarmee kan het risico al worden verlaagd, aldus de bewindsvrouw. Een importverbod gaat haar overigens te ver.

Als vis met resistente bacterie niet goed wordt verhit, lopen mensen risico's als ze ziek worden, omdat antibiotica dan mogelijk minder goed of zelfs helemaal niet meer werken. Jaarlijks overlijden 25 duizend mensen in Europa als gevolg van infecties met multiresistente bacteriën.

Wakker Dier onderzocht 43 producten uit het visschap van groothandels en supermarkten, waaronder garnalen, tilapia en pangasius.

Anouk verdringt BZN uit top succesvolste acts

Anouk behoort sinds deze week tot de tien succesvolste Top 40-acts aller tijden. De zangeres stoot daarmee BZN uit de recordboeken. Dat heeft de Stichting Nederlandse Top 40 vrijdag bekendgemaakt.

Anouk sprokkelde met haar 31 noteringen sinds 1997 8400 punten bij elkaar, zeven meer dan BZN. De Volendamse band bereikte tussen 1968 en 2007 55 keer de Top 40. Het succes van de nummers wordt bepaald aan de hand van een rekensysteem op basis van de posities in de lijst.

De lijst van succesvolste artiesten wordt aangevoerd door Madonna met 13.428 punten, op afstand gevolgd door Rihanna en The Rolling Stones. In de top tien staan verder onder meer Marco Borsato, Michael Jackson, The Beatles en Golden Earring.

Malafide tandarts die moord bekende overgeleverd

De Haagse tandarts die heeft bekend zijn vrouw te hebben vermoord, mag worden overgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. De Fransen hadden om overlevering gevraagd omdat hij daar gebitten zou hebben verwoest.

De 50-jarige Mark van N. verzet zich tegen zijn overlevering. Hij heeft zelfmoordneigingen en 'genderproblematiek' en vindt dat hij daaraan alleen in Nederland kan worden geholpen. De rechtbank vindt echter dat hij best naar Frankrijk kan, mits er plek voor hem is in een psychiatrische zorginstelling.

Van N. werd in september in Canada opgepakt vanwege een Frans arrestatiebevel. Tijdens een verhoor zei hij zijn partner in 2006 te hebben vermoord. Tot nu toe werd aangenomen dat er geen opzet in het spel was bij haar dood.

Het OM in Den Haag onderzoekt de zaak nu. Mogelijk bekende Van N. alleen om te worden uitgeleverd aan Nederland. Hij zit sinds september in een Nederlandse cel nadat Canada hem had uitgezet. Bij aankomst werd hij aangehouden.

De tandarts werkte sinds 2008 in Frankrijk. Hij zou er onder meer tanden van gezonde patiënten hebben getrokken en delen van instrumenten hebben achtergelaten in tandvlees.

De Franse justitie verdenkt de tandarts van zware mishandeling, oplichting en fraude. Als hij in Frankrijk wordt veroordeeld tot een celstraf, dan mag hij die in Nederland uitzitten.

Disney kondigt vierde deel Toy Story aan

Disney komt met een vierde deel van de succesvolle animatiefilm Toy Story. De film moet in juni 2017 uitkomen en wordt net als de eerste twee delen geregisseerd door John Lasseter. Dat meldt het Amerikaanse blad The Hollywood Reporter. Het vierde deel gaat over een 'nieuw hoofdstuk' in het leven van speelgoedfiguurtjes Woody en Buzz Lightyear.

Volgens Lasseter wilden de makers eigenlijk niet meer aan een vervolg werken, tenzij het de vorige delen zou overtreffen. "Het verhaal van Toy Story 3 eindigde zo perfect dat we lange tijd niet eens hebben gepraat over een nieuw deel. Maar toen er een nieuw idee kwam, bleef ik er maar aan denken", aldus de regisseur. "Ik wist dat we dit moesten maken."

De eerste Toy Story verscheen in 1995, het volgende deel was in 1999 in de bioscoop te zien. In 2010 werd er een derde deel uitgebracht. De hele trilogie leverde Disney en Pixar ruim anderhalf miljard euro op.


Disney kondigt vierde deel Toy Story aan (Foto: Novum)

Belgische premier veroordeelt geweld demonstraties

De Belgische premier Charles Michel heeft het geweld dat donderdag bij een protestactie in Brussel uitbrak veroordeeld. Dat melden Belgische media. Michel noemt het geweld 'onaanvaardbaar' en roept op tot sociaal overleg en wederzijds respect.

Ongeveer honderdduizend mensen gingen donderdag de straat op om te betogen tegen regeringsplannen om de pensioenleeftijd te verhogen, lonen te matigen en te bezuinigen op overheidsvoorzieningen. Het protest begon vreedzaam, maar op een gegeven moment sloeg de stemming om. Betogers staken auto's in brand en bekogelden agenten met vuurwerk en straatstenen. De politie zette daarop traangas en waterkanonnen in. Zo'n vijftig mensen raakten gewond. Er werden dertig arrestaties verricht.

Michel heeft aangegeven dat de hervormingen nodig zijn om banen te scheppen, te voldoen aan Europese begrotingsregels en pensioenen en sociale zekerheid in België te kunnen blijven betalen. De regeringsleider heeft aangegeven dat er nog 'enorm' veel ruimte is voor onderhandelingen. Michel had na de protestmars een onderhoud met vakbondsleiders.

Frans Bauer weer boven aan albumlijst

Frans Bauer heeft de eerste plek in de Album Top 100 overgenomen. De volkszanger komt deze week nieuw binnen op de eerste plaats met Lieve Schat en scoort zodoende zijn veertiende nummer 1-notering in zijn carrière.

Voor Bauer is Lieve Schat zijn 37e notering in de verkooplijst. Daarvan bereikten er 27 de bovenste tien. De zanger blijft Damien Rice en Jett Rebel voor, die respectievelijk op twee en drie binnenkomen met My Favourite Faded Fantasy en Hits for Kids. Ook nieuw bij de bovenste tien zijn Bob Dylan en Eros Ramazzotti met hun nieuwe verzamelalbums.

In de singleslijst blijft Mr. Probz heer en meester. Hij staat voor de vierde week bovenaan met Nothing Really Matters. Hoewel hij iets van zijn voorsprong heeft ingeleverd op nummer twee Aronchupa, verkoopt de zanger nog altijd een kwart meer. De top drie wordt gecompleteerd door Ed Sheeran. Hij profiteert met Thinking Out Loud van zijn concert van maandag in de Ziggo Dome.

EU eens over uitstel naheffing

De Europese ministers van financiën hebben vrijdag in Brussel afgesproken dat de naheffingen aan de Europese Unie pas tegen 1 september 2015 volledig moeten zijn betaald.

"Dit is onder de gegeven omstandigheden een voor Nederland acceptabele afspraak", aldus minister Jeroen Dijsselbloem. "We verwachten nu meer openheid en zullen met de cijfers in de hand kijken hoe deze naheffing tot stand is gekomen."

Zonder deze afspraak had Nederland had al per 1 december 642 miljoen euro aan de EU moeten overmaken. Het Verenigd Koninkrijk kreeg een naheffing van ruim twee miljard.

Taakstraf voor doodsbedreiging Wilders op YouTube

De 29-jarige rapper Hozny heeft een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden gekregen voor het bedreigen van Geert Wilders. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag laten weten. De uitspraak komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Ook moet de rapper de videoclip waarin hij de PVV-leider met de dood bedreigt van YouTube halen.

De uit Sneek afkomstige rapper plaatste in maart een filmpje op YouTube waarin twee gemaskerde mannen een persoon onder schot houden die Wilders voor moet stellen. Daarna wordt het beeld zwart en is er een pistoolschot hoorbaar. De rechtbank oordeelde dat mensen uit het filmpje de conclusie kunnen trekken dat de PVV-leider vanwege zijn uitspraken wordt geëxecuteerd.

Hozny verweerde zich door te wijzen op de vrijheid van meningsuiting, maar volgens de rechtbank mag dit geen dekmantel zijn voor een doodsbedreiging.

Geert Wilders (Foto: Novum)
Geert Wilders (Foto: Novum)

Honderden illegale sites offline gehaald

Bij een grote internationale politieactie zijn ruim vierhonderd illegale websites uit de lucht gehaald. Daarbij zijn zeventien mensen opgepakt. De Verenigde Staten en zestien Europese landen, waaronder Nederland, hielpen mee aan de 'operatie Onymous', maakte Europol vrijdag bekend. De websites waren alleen toegankelijk via het Tor-netwerk, een anonieme variant van het internet.

Op de websites werd voornamelijk gehandeld in drugs, wapens en kinderporno. Ook konden er huurmoordenaars besteld worden. Betalen op deze illegale marktplaatsen ging eveneens anoniem, doorgaans met Bitcoins. Verder zijn er sites opgerold die gebruikt werden voor extremistische doelen.

Donderdag werd al bekend dat bij dezelfde politieactie de site Silk Road 2.0 offline is gehaald. Dat was de opvolger van het in 2013 opgerolde Silk Road.

Honderden illegale sites offline gehaald
Honderden illegale sites offline gehaald (Foto: ANP)

BuZa-minister van Letland komt uit de kast

De Letse minister van buitenlandse zaken Edgars Rinkevics is de eerste openlijk homoseksuele bewindspersoon in zijn land. Eerst betuigde hij donderdagavond in het Lets onder de hashtag 'Proudtobegay' op Twitter steun aan wettelijke erkenning van partnerschapsovereenkomsten tussen homo's, vervolgens liet hij in het Engels 'trots' weten dat hij zelf homo is.

De laatste tweet werd meer dan 1400 keer doorgestuurd en 1900 keer als favoriet aangemerkt. Op de meeste Twitterberichten van Rinkevics wordt doorgaans niet meer dan twintig keer gereageerd.

Het ministerie van buitenlandse zaken bevestigde vrijdag de echtheid van de tweets.

Net als in de meeste Oost-Europese landen zijn homopartnerschappen in Letland onwettig.

Hiddink stapt op bij puntverlies tegen Letland

Mocht het Nederlands elftal volgende week zondag van Letland verliezen, dan stapt Guus Hiddink op. Dat maakte de bondscoach vrijdag bekend op een persconferentie waarin hij zijn selectie toelichtte. Hiddink is met drie nederlagen in vier duels slecht begonnen aan zijn rentree bij Oranje, maar mag van de KNVB vooralsnog blijven.

Nederland speelt eerst woensdag een oefenduel tegen Mexico en treft vier dagen later Letland in EK-kwalificatieverband. Alleen als tegen de Letten wordt gewonnen, blijft Hiddink aan. "Een gelijkspel lijkt me ook niet voldoende."

Er was de laatste tijd veel over Hiddinks positie te doen. Na de nederlaag bij IJsland wenste directeur betaald voetbal Bert van Oostveen zo snel mogelijk om tafel te gaan omdat hij structureel slechte prestaties zag. Hiddink kondigde na het gesprek veranderingen aan. De aanpak moest 'overtuigender'.

Van Oostveen noemde het een plan van aanpak, Hiddink vond die term niet gepast. Op de persconferentie waren veel vragen over de beoogde aanpak van Hiddink, maar het bleef onduidelijk wat hij precies gaat veranderen. "We gaan ze confronteren met de beelden. Met wat er mis ging. Om te laten zien dat het anders moet. Ze moeten snel leren", aldus Hiddink.

De trainer besprak de situatie uitgebreid met zijn spelers. "Daarbij kreeg ik het gevoel dat het gevoel van revanche sterk aanwezig is." Twee spelers van Oranje kreeg hij niet te pakken.

De kritiek is Hiddink niet in zijn koude kleren gaan zitten, bekende hij. De keuzeheer constateert een tendens in de media dat de berichtgeving harder is geworden. "Als het minder gaat, is het logisch dat je getackeld wordt, al dan niet terecht. Dat moet ik accepteren. In gesprek met de jongens kreeg ik veel zin en energie om aan de slag te gaan. Dat is belangrijk."Als ik het gevoel had dat men mij niet meer hoeft, was ik al gestopt."

Guus Hiddink stapt op bij punt verlies tegen Letland (Pro Shots/Joep Leenen)
Guus Hiddink stapt op bij punt verlies tegen Letland (Pro Shots/Joep Leenen)

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van BraziliŽ

Nico Rosberg heeft de snelste tijd gereden tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. De Duitser reed op het circuit Jose Carlos Pace in Sao Paulo 1:12.764 en was daarmee twee tienden sneller dan zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Daniel Kvyat reed de derde tijd op negen tienden van Rosberg. Max Verstappen kwam wederom in actie. De Nederlander reed 1:13.827 en eindigde op een keurige zesde plaats. 

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:12.764   30
2 L. Hamilton Mercedes 1:12.985 +0:00.221 32
3 D. Kvyat Toro Rosso 1:13.723 +0:00.959 39
4 F. Alonso Ferrari 1:13.742 +0:00.978 30
5 F. Massa Williams 1:13.811 +0:01.047 28
6 M. Verstappen Toro Rosso 1:13.827 +0:01.063 26
7 P. Maldonado Lotus 1:14.034 +0:01.270 31
8 K. Räikkönen Ferrari 1:14.114 +0:01.350 32
9 K. Magnussen McLaren 1:14.136 +0:01.372 30
10 D. Ricciardo Red Bull 1:14.197 +0:01.433 27
11 A. Sutil Sauber 1:14.434 +0:01.670 31
12 F. Nasr Williams 1:14.522 +0:01.758 22
13 N. Hülkenberg Force India 1:14.678 +0:01.914 33
14 S. Vettel Red Bull 1:14.902 +0:02.138 24
15 R. Grosjean Lotus 1:15.109 +0:02.345 23
16 D. Juncadella Force India 1:16.030 +0:03.266 17
17 J. Button McLaren -:--.--- -:--.--- 1
18 E. Gutierrez Sauber -:--.--- -:--.--- 6

Opstelten pakt ziekteverzuim politie aan

Politiepersoneel kan maatregelen tegemoet zien om het hoge ziekteverzuim terug te dringen. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag gezegd in reactie op kritische rapporten over de reorganisatie die bij de politie gaande is. Daaruit blijkt dat zo'n zeven procent van de politie ziek thuiszit.

Opstelten liet donderdag al weten dat hij de aanbevelingen van de rapporten ter harte neemt. Hij wees er ook op dat de vorming van de Nationale Politie een megaoperatie is waar 65 duizend mensen bij betrokken zijn. Volgens Opstelten is er in de rapporten kritiek, maar bevatten ze ook positieve punten.

De omvorming van de 26 regionale politiekorpsen, die Nederland tot begin dit jaar kende, tot één grote Nationale Politie verloopt alles behalve soepel. Geplande bezuinigingen worden niet gehaald, computersystemen voldoen niet en de hele operatie is duurder dan gepland, zo kwam al eerder naar buiten.

Politie en bonden pleiten voor extra geld om te voorkomen dat het politiewerk bij nieuwe bezuinigingen nog meer onder druk komt te staan.

Ivo Opstelten (Foto: Novum)
Ivo Opstelten (Foto: Novum)

Bulgaarse regering goedgekeurd

Het Bulgaarse parlement heeft vrijdag formeel de nieuwe centrumrechtse regering van het Balkanland goedgekeurd. Honderdnegenenveertig parlementariërs stemden voor de benoeming van Boyko Borisov als premier, 85 stemden tegen. In een afzonderlijke stemming werd ook het kabinet goedgekeurd.

Borisov gaat leiding geven aan een minderheidskabinet van de centrumrechtse GERB-partij en het rechtse blok van Reformisten. De coalitie krijgt in het parlement gedoogsteun van het nationalistische Patriottische Front en de linkse ABV-partij.

Borisov was eerder premier van 2009 tot februari 2013. Hij zag zich toen genoodzaakt op te stappen vanwege landelijke demonstraties, waarbij gevechten uitbraken.

Regeringscoalities waren in Bulgarije de afgelopen jaren steevast wankel en werden verlamd door onenigheid. Dat maakt het de volgende regering nog moeilijker de reusachtige problemen op te lossen waar Bulgarije mee kampt. De economie van het Balkanland ligt op apegapen en heeft veel last van een ernstige bankencrisis.

Formule 1-team Marussia failliet

Het Formule 1-team Marussia is failliet, zo heeft curator FRP Advisory laten weten. Een laatste poging om het team van de ondergang te redden en de race in Abu Dhabi te halen heeft niet mogen baten. De 200 werknemers komen op straat te staan.

Marussia kwam in 2010 als een van drie nieuwe teams onder de naam Virgin Racing de Formule 1 binnen. Het team werd al vrij snel omgedoopt tot Marussia en dit seizoen boekte Jules Bianchi succes door in Monaco met een negende plaats twee punten te behalen en naar de negende positie in het constructeurskampioenschap te klimmen. In Japan crashte de Fransman tijdens de race zwaar, waardoor hij nog steeds in een kritieke, maar stabiele situatie ligt in een Japans ziekenhuis.

Het team schreef zich eerder deze week onder de naam Manor F1 in voor het seizoen 2015, maar zal van de inschrijving geen gebruik meer te kunnen maken. Er werd een poging gewaagd om het team te redden, maar de deadline van vandaag werd niet gehaald. Een eventuele nieuwe eigenaar had de schuld die naar verluidt ongeveer 38 miljoen euro bedraagt af moeten betalen.

Saunabezoeker overleden door legionellabesmetting

Een 69-jarige man uit Enkhuizen is overleden aan de gevolgen van een legionellabesmetting die hij had opgelopen bij een sauna in het Noord-Hollandse Avenhorn. Dat meldt RTV Noord-Holland vrijdag. Het is niet bekend of meer mensen besmet zijn geraakt.

De GGD Hollands Noorden startte vorige maand een onderzoek toen bleek dat de man aan legionella was overleden. Uiteindelijk werd in de sauna waar hij was geweest de bacterie gevonden. De GGD gaat ervan uit dat de man daar besmet is geraakt.

Mensen die in de laatste twee weken van oktober in Sauna Grosthuizen zijn geweest en ziekteverschijnselen hebben, wordt aangeraden zich bij hun huisarts te melden. Volgens de eigenaresse zijn er in de betreffende periode zo'n driehonderd bezoekers geweest. De sauna heeft inmiddels maatregelen genomen.

'Schietclub Tristan houdt zich niet aan regels'

De schietclub waar Tristan van der V. lid was, houdt zich meer dan drie jaar na de fatale schietpartij in Alphen aan den Rijn niet aan de aangescherpte regels. Dat brengt onderzoeksjournalist Alberto Stegeman zondag in zijn programma Undercover in Nederland aan het licht, meldt nu.nl vrijdag.

Behalve schietvereniging SV 't Groene Hart in Nieuwkoop nemen ook enkele andere schietverenigingen de aangescherpte regels niet zo nauw. Met name de regels voor het toelaten van nieuwe leden zijn strenger geworden na de daad van Van der V.

In april 2011 schoot hij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn zes mensen en zichzelf dood. Zeventien mensen raakten gewond. Vanwege zijn geestelijke toestand had hij nooit een wapenvergunning mogen krijgen.

SP-Kamerlid Nine Kooiman en PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zijn volgens nu.nl van plan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om opheldering te vragen over de kwestie.

'Massaschikking valutafraude op handen'

Britse en Amerikaanse toezichthouders staan op het punt een omvangrijke schikking te treffen met zeven grote banken. De banken krijgen in totaal een boete van meer dan een miljard pond omdat ze betrokken zijn bij het valutafraudeschandaal. De schikking wordt mogelijk binnen twee weken afgerond, meldden bronnen vrijdag aan The Wall Street Journal.

De toezichthouders deden achttien maanden onderzoek naar de wanpraktijken bij de banken, waarbij valutahandelaren mogelijk de valutagraadmeter in hun voordeel zouden hebben gemanipuleerd.

Het gaat om de Britse banken Barclays, HSBC en Royal Bank of Scotland. Ook het Zwitserse UBS en de Amerikaanse banken Citigroup, J.P. Morgan Chase en Bank of America koersen op een schikking af. De banken namen in veel gevallen al een voorschot op de boete door miljoenen opzij te zetten. Mogelijk zijn ook Deutsche Bank en Goldman Sachs bij de schikking betrokken.

Gasten Samson & Gert hoeven niet meer te kloppen

De gasten die regelmatig de deur platlopen bij Samson & Gert hoeven in de nieuwe reeks afleveringen niet meer te kloppen omdat de bel het niet doet. De bel werkt in ieder geval in de eerste uitzending, verklapte acteur Gert Verhulst vrijdagochtend op de Vlaamse radiozender MNM.

In de nieuwe reeks verruilen de pratende hond en zijn baasje hun vertrouwde woonkamer voor een vakantiehuisje in de Ardennen. Ook andere personages als de burgemeester en Alberto hebben een huisje gehuurd, die voorlopig dus gewoon kunnen aanbellen bij Samson en Gert. "Onze bel werkt nog ja, maar er gaat toch wel iets bijzonders gebeuren met die bel. Dat kon niet uitblijven."

Marlèneke, de onzichtbare vrouw waar Gert in de serie al jaren een oogje op heeft, is ook uitgenodigd in het boshutje van Samson en Gert. "Het huisje is groot genoeg", aldus de acteur en Studio 100-baas hoopvol. "Als er niets tussenkomt, gaat ze mee."

De 46-jarige Gert, die zijn zwarte haardos de afgelopen jaren langzaam grijs zag worden, is niet van plan om voor de nieuwe reeks een bezoek aan de kapper te brengen. "Denk je dat de mensen het verschil tussen Samson en mezelf niet meer kunnen zien? Ik zal mijn borsthaar kleuren maar daar blijft het bij", grapte hij.

De nieuwe afleveringen werden donderdag aangekondigd en worden volgend jaar uitgezonden. Gert werd volledig overrompeld door alle positieve reacties uit België en Nederland. "Dat had ik eigenlijk niet verwacht. Ik dacht we maken een paar afleveringen en de mensen gaan dat wel leuk vinden maar ik had niet verwacht dat daar zoveel reacties op zouden komen. Het is fantastisch natuurlijk."

Ministers bij aankomst slachtoffers MH17

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zijn zaterdag aanwezig op vliegbasis Eindhoven als daar een militair transportvliegtuig landt met stoffelijke resten van slachtoffers van vlucht MH17. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag gemeld.

Het vliegtuig landt rond 16.00 uur en heeft behalve menselijke resten ook persoonlijke bezittingen van de slachtoffers aan boord. Nadat het is geland, worden de stoffelijke resten onder politiebegeleiding naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum vervoerd. Daarbij wordt hetzelfde ceremonieel in acht genomen als bij de vorige keren dat slachtoffers werden overgebracht naar Nederland.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is aanwezig bij het vertrek van het vliegtuig uit Oekraïne. De bewindsman is daar komend weekend om te spreken met de Oekraïense regering over de 'samenwerking en alles wat nog moet gebeuren bij de afwikkeling van de ramp', aldus Asscher. De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint de komende dagen met het bergen van de eerste wrakstukken van MH17.

Asscher verving premier Mark Rutte (VVD) vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie en vertelde dat het de afgelopen week 'verschillende dagen' mogelijk is geweest om met een klein team op de rampplek van de vliegcrash aanwezig te zijn.

Mbo's worden vrijer in samenstellen lespakket

Mbo-scholen mogen hun opleidingen voortaan afstemmen op de wensen van de regionale arbeidsmarkt. Scholen kunnen zo sneller vakken introduceren die studenten voorbereiden op een baan in de regio. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) dat dit mogelijk moet maken.

Zo wordt het voor scholen in de grensstreek bijvoorbeeld mogelijk om het vak Duits tot onderdeel van het lesprogramma te maken, terwijl scholen in de regio Groningen juist vakken programmeren die inspelen op de daar groeiende energiemarkt.

"Op dit moment kost het heel veel tijd om een nieuw vak te introduceren. Door de wet aan te passen kunnen scholen beter inspringen op de wensen van de regionale arbeidsmarkt", licht een woordvoerder van de bewindsvrouw toe.

De wet bepaalt op dit moment nog dat de opleidingen van mbo-scholen door heel Nederland aan een vaste reeks eisen moeten voldoen. Met het nieuwe voorstel wordt de wetgeving minder rigide. Scholen mogen een deel van het lesprogramma zelf invullen.

Studenten worden overigens niet verplicht de betreffende vakken te volgen. Zij mogen het keuzedeel invullen met vakken die de school aanbiedt.

Claudia de Breij stopt met radiomaken

Claudia de Breij zegt haar baan als dj op. Ze wil voorlopig stoppen met het maken van radio. Dat maakte ze vrijdagmiddag bekend in haar show Claudia D'r Op op jongerenzender 3FM.

"Ik heb het altijd gezegd en dat heb ik ook gedaan toen ik begon bij 3FM: ik wil niet tot mijn veertigste op 3FM zitten. Ik vind dat ik gelijk had. Het is letterlijk mooi geweest", vertelde de 39-jarige De Breij.

De Breij is sinds 2002 te horen op de radiozender. In eerste instantie met En Dit Is Claudia, later met haar huidige programma. De show was tussen 2003 en 2007 van maandag tot donderdag te horen en sinds 2008 alleen op vrijdag.

Claudia D'r Op wordt op 12 december voor het laatst gemaakt. Wie De Breij's plek overneemt, is nog niet bekend.

Gewelddadige motorclub vestigt zich in hoofdstad

Een van de meest gewelddadige motorclubs ter wereld heeft zich gevestigd in Amsterdam. De outlawmotorclub Mongols is vorige maand in de hoofdstad neergestreken, zo is te lezen op een Duitse Facebookpagina van de club. Leden zijn volgens NRC Handelsblad onder meer veroordeeld voor drugshandel, afpersing, moord en mishandeling.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil het logo van de motorclub verbieden omdat de Mongols een criminele organisatie zouden vormen. De club komt van oorsprong uit Californië. De Nederlandse tak is vermoedelijk opgezet vanuit Duitsland.

De politie laat NRC weten dat de club 'in de gaten' wordt gehouden en dat ze op de hoogte zijn van de slechte reputatie. "Leden van deze club hebben zich veelvuldig schuldig gemaakt aan ernstige strafbare feiten", zegt een woordvoerder.

De Mongols zijn rivalen van de Hells Angels. De politie is daarom alert op spanningen, maar wil niet speculeren over uitingen daarvan. Toen motorclub Bandidos zich begin dit jaar in Nederland vestigde, leidde dat onmiddellijk tot acties. Er ontploften bommen bij huizen van verschillende leden.

Willems en Van Rhijn terug bij Oranje

Jetro Willems en Ricardo van Rhijn keren terug bij het Nederlands elftal. De vleugelverdedigers zijn door bondscoach Guus Hiddink opgenomen in de selectie voor de duels tegen Mexico en Letland, zo werd vrijdag bekendgemaakt. Willems kwam een jaar geleden voor het laatst uit in Oranje. Van Rhijn speelde drie maanden eerder zijn laatste interland.

Georginio Wijnaldum behoort ook tot de 23-koppige selectie. Hij zat niet in de voorselectie, waarvan Paul Verhaegh, Leroy Fer, Jeroen Zoet en Virgil van Dijk afvielen. Ajax en PSV zijn de hofleveranciers van de Oranje-selectie met elk vier spelers,

Bondscoach Guus Hiddink had na de slechte start van de EK-kwalificatiereeks al maatregelen getroffen. Jeremain Lens, Daryl Janmaat en Rafael van der Vaart werden gepasseerd en niet opgenomen in de voorselectie.

Nederland speelt woensdag een oefeninterland tegen Mexico en treft vier dagen later Letland voor de EK-kwalificatiereeks. De positie van Hiddink kwam na drie nederlagen in vier duels ernstig onder druk te staan. De Varssevelder mocht wel in het zadel blijven van de KNVB.

De selectie van 23 spelers:

Keepers: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Kenneth Vermeer (Feyenoord)

Verdedigers: Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain), Ricardo van Rhijn (Ajax), Joël Veltman (Ajax), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Lazio Roma), Bruno Martins Indi (FC Porto) en Jetro Willems (PSV).

Middenvelders: Nigel de Jong (AC Milan), Daley Blind (Manchester United), Jordy Clasie (Feyenoord), Davy Klaassen (Ajax), Ibrahim Afellay (Olympiakos), Georginio Wijnaldum (PSV) en Wesley Sneijder (Galatasaray).

Aanvallers: Arjen Robben (Bayern München), Luciano Narsingh (PSV), Robin van Persie (Manchester United), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Quincy Promes (Spartak Moskou) en Memphis Depay (PSV).

Dotan gepolst voor Songfestival

Dotan is officieel benaderd om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival volgend jaar in Oostenrijk. Dat bevestigt AvroTros vrijdag in De Telegraaf. Volgens de krant is de kans groot dat de zanger de opvolger wordt van The Common Linnets.

Afgelopen zomer werd de naam van Alain Clark nog veelvuldig genoemd maar inmiddels zou de omroep toch liever voor Dotan gaan. De zanger, bekend van de hit Home, zei in augustus al open te staan om naar het internationale liedjesfestijn af te reizen.

Volgens een woordvoerder van AvroTros is Dotan 'zeer geïnteresseerd en al aan het schrijven'. Naar verwachting maakt de omroep deze maand nog bekend wie de Nederlandse inzending van 2015 wordt.

Kleuter gaat 's nachts alleen op stap

Agenten stonden donderdagnacht voor een raadsel toen ze een meisje van ongeveer 4 jaar aantroffen in een snackbar in Amsterdam Zuidoost. Het meisje bleek ongemerkt de voordeur te zijn uitgelopen terwijl haar ouders sliepen en werd na een lange zoektocht weer met haar ouders herenigd.

De kleuter liep rond 00.25 uur in pyjama en op blote voeten voor een snackbar langs toen een man haar opmerkte. Hij alarmeerde de politie en haalde het meisje naar binnen, omdat het buiten erg koud was. De kleuter wist haar eigen naam te noemen en die van haar ouders, maar bij een buurtonderzoek lukte het agenten niet het adres op te sporen.

Terwijl de zoektocht naar het adres doorging, werd het meisje tijdelijk ondergebracht bij een pleeggezin. Toen de politie rond 05.00 poolshoogte ging nemen op het mogelijke adres van de kleuter stond de voordeur van het huis open. Na lang aanbellen en aankloppen kwam uiteindelijk een man geschrokken aanlopen. Hij bevestigde dat zijn dochter inderdaad het huis was uitgelopen. In de loop van vrijdagochtend konden de ouders hun dochter weer in de armen sluiten.

Brillenoorlog

Ze zeggen wel eens dat toeval niet bestaat, maar ik vraag me soms af of dat ook zo is. Zoals deze week. Ik had me weer eens zitten ergeren aan een reclame van Specsavers. Specsavers maakt wat mij betreft de meest irritante reclames. Er zit wel eens een leuke tussen, maar als je die iedere keer voorbij ziet komen als je de televisie aanzet, dan ben je er op een gegeven moment wel klaar mee.

Vakbonden willen 'reset' Nationale Politie

De strategische aansturing van de Nationale Politie moet op de schop. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet 'fors ingrijpen'. Dat vinden de politievakbonden. Het huidige ontwerp en de inrichting van de nieuwe organisatie moet wat hen betreft worden 'gereset'.

Op de huidige manier doorgaan leidt volgens de bonden tot 'verlies van draagvlak en legitimiteit van de Nationale Politie'. "Er is gebrek aan samenhang, grip en regie op het hele veranderingsproces" , schrijven ze vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Dat vormt een 'onaanvaardbaar risico'.

Aanleiding van de brief is berichtgeving van de NOS, die donderdag meldde dat de omvorming gepaard gaat met veel problemen. Geplande bezuinigingen worden niet gehaald, computersystemen voldoen niet, er zijn duizenden mensen te veel in dienst en de hele operatie is duurder dan gepland.

ACP, ANVP, NPB, en VMHP stellen dat fors ingrijpen noodzakelijk is. Ook moeten het ontwerp en de inrichting van de bedrijfsvoering en de operationele inrichting van de Nationale Politie worden herzien, vinden zij.

Aanklacht tegen AC/DC-drummer ingetrokken

AC/DC-drummer Phil Rudd wordt niet meer verdacht van het beramen van twee moorden. De autoriteiten in Nieuw-Zeeland hebben de aanklacht ingetrokken omdat er onvoldoende bewijs is om tot vervolging te komen.

Rudd wordt nog wel verdacht van poging tot moord en drugsbezit, wat hem een celstraf van ruim zeven jaar kan opleveren. Justitie ging er eerder vanuit dat de 60-jarige een huurmoordenaar zou hebben ingeschakeld voor het uit de weg ruimen van twee mannen.

De advocaat van Rudd, Paul Mabey, zei dat zijn cliënt enorme schade heeft opgelopen door de aanklacht. Hij overweegt stappen te nemen tegen de openbaar aanklager.

Rudd werd donderdag opgepakt maar kwam na verhoor op borgtocht vrij. Hij moet zich over drie weken weer in de rechtbank melden.

Deel proeftijd 'brave' Lindsay Lohan ingetrokken

De proeftijd van Lindsay Lohan naar aanleiding van het stelen van een dure ketting zit erop. De rechtbank in Los Angeles heeft het resterende deel geschrapt omdat de actrice zich de laatste tijd 'voorbeeldig' heeft gedragen, meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Lohan moet zich nog wel door haar proeftijd worstelen die ze opgelegd kreeg nadat ze onder invloed achter het stuur kroop en tegen de politie loog over een auto-ongeluk dat ze kreeg in 2012. De actrice heeft intussen ook bijna de helft van haar taakstraf van 240 uur volbracht. Ze werkt in Londen voor een organisatie die opkomt voor verwaarloosde kinderen.

In 2011 werd Lohan aangeklaagd wegens de juwelendiefstal. Ze had een ketting ter waarde van 2500 dollar gestolen uit een juwelierszaak in Los Angeles.

'Compromis over betaaldatum EU-heffing nabij'

Nederland en Groot-Brittannië krijgen waarschijnlijk meer tijd om de naheffing aan Brussel te betalen. De nieuwe Europese Commissie staat volgens het AD open voor een compromis. De als 'voorlopig' aangeduide bedragen liggen volgens de krant nog altijd vast, maar de uiterste betaaldatum van 1 december niet.

"Regels zijn regels", zegt een ingewijde tegen de krant, maar 'het is de eerste keer dat naheffingen zo hoog uitvallen. We begrijpen dat landen daarmee problemen hebben. We realiseren ons dat dit supergevoelig ligt.'

In totaal moeten negen lidstaten 3,3 miljard euro overmaken. Groot-Brittannië moet de hoogste naheffing betalen van 2,1 miljard. Nederland heeft een rekening van 642 miljoen gekregen. De Britse premier David Cameron wil dat het bedrag wordt verlaagd. Frankrijk en Duitsland, twee landen die geld terugkrijgen, steunen de Britten.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei woensdag in de Tweede Kamer uitstel van betaling te willen. Ook zei de bewindsman dat hij niet van plan is rente te betalen en dat de 642 miljoen euro niet wordt overgemaakt zolang niet duidelijk is waarop het bedrag is gebaseerd.

De naheffing wordt vrijdag besproken door de Europese ministers van financiën.

Vis uit AziŽ heeft vaak multiresistente bacterie

Op garnalen en andere populaire gekweekte vissoorten uit Zuidoost-Azië die worden verkocht in supermarkten en groothandels zijn bacteriën gevonden die resistent zijn tegen verschillende soorten antibiotica. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier.

Als vis met deze bacteriën voor het eten niet goed wordt verhit dan kunnen mensen besmet raken. Daardoor lopen ze risico als ze ziek worden, omdat antibiotica dan mogelijk minder goed of zelfs helemaal niet meer werken. Jaarlijks sterven volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie 25.000 mensen in Europa door infecties met multiresistente bacteriën.

Wakker Dier onderzocht 43 producten uit het visschap van groothandels en supermarkten, waaronder garnalen, tilapia en pangasius. De vis was afkomstig van kwekerijen in Zuidoost-Azië, waar antibiotica wordt gebruikt om ziekten te bestrijden en als groeibevorderaar.

Op meer dan de helft van de producten werden multiresistente bacteriën gevonden, waaronder de ESBL-bacterie. Die zit ook regelmatig in rund- en kippenvlees, maar was nog niet eerder op vis aangetroffen.

Wakker Dier wil dat de overheid de Aziatische vis die in de schappen ligt gaat controleren op de aanwezigheid van multiresistente bacteriën. Ook supermarkten, groothandels en viswinkels moeten hun verantwoordelijkheid nemen, aldus de waakhond. Zij zouden hun vis verantwoord moeten inkopen, door eisen te stellen aan hun afnemers.

Oude hits Simple Minds zijn 'van het publiek'

Voor Simple Minds voelen oude hits bijna niet meer als eigen. "Sommige liedjes gaan een eigen leven leiden. Het zijn nummers waar mensen een band mee hebben omdat ze het misschien ooit op een feestje hebben gehoord of met vrienden naar hebben geluisterd. De liedjes zijn van het publiek geworden", zegt frontman Jim Kerr tegen Novum Nieuws.

De band vindt het niet vervelend dat een deel van het publiek komt voor hits als Don't You (Forget About Me) en Alive and Kicking. "Dat hoort erbij. Als ik zelf naar een concert van mijn favoriete band ga dan wil ik ook bepaalde nummers per se horen", legt de zanger uit. "Ik was onlangs bij Kate Bush in Londen en ze speelde niets van mijn lijstje, daar baalde ik van."

Simple Minds vindt het ook belangrijk om de fans die voor de minder bekende nummers komen tevreden te houden. "Een goede setlist moet aan al die eisen voldoen." Gitarist Charlie Burchill is het daarmee eens. "Mensen begrijpen soms niet dat als je een concert hebt, het echt een optreden is. Alsof je in een toneelstuk staat. Elke show in elk land is anders. Ook al zijn het misschien dezelfde teksten en akkoorden, zo ervaren wij dat niet."

Van routine is na een carrière van bijna dertig jaar dan ook ook geen sprake. "Het belangrijkst is dat wij als geen ander weten hoe het publiek zich voelt. Mensen die naar een show in Eindhoven komen, zijn niet geïnteresseerd in het feit dat we drie dagen ervoor in New York optraden. Dit is hun avond en is het misschien wel de enige keer dat ze ons kunnen zien", legt de zanger uit.

Volgens de 54-jarige Burchill is toeren niet aan iedereen besteed. "Je moet een bepaald type zijn. Je moet van spelen houden, maar ook het geduld hebben dat je tussen het reizen door ook gewoon vaak aan het wachten bent", zegt de gitarist. Van dat wachten wordt de 55-jarige Kerr soms chagrijnig. "Ik ben nooit moe van het toeren maar vertragingen en al die onzin vind ik enorm irritant."

Simple Minds, die vorige week zijn zestiende studioplaat Big Music uitbracht, staat het liefst elke dag op het podium. "Je kunt even ontsnappen. Het maakt niet uit hoe slecht je je voelt, als je optreedt dan sta je op de maan. Het is het beste gevoel dat er is", zegt de zanger. "Het is niet uit te leggen wat het met je doet. We zijn ontzettend verwend."

'Tientallen Russische tanks rijden OekraÔne in'

Een colonne van 32 tanks is vanuit Rusland de grens met Oekraïne overgestoken. Dat heeft de Oekraïense regering vrijdag laten weten, meldt AFP.

Het Westen en Kiev beschuldigen Moskou er al maanden van de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne te steunen met manschappen en militair materieel. De Russische regering ontkent dit. Wel stuurde Rusland al meerdere colonnes hulpvoertuigen naar Oost-Oekraïne.

Schippers blij met lagere tandartstarieven

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is blij dat de tandartstarieven omlaaggaan. Dat zei ze vrijdag voor aanvang van de ministerraad. De Nederlandse Zorgautoriteit maakte eerder op de dag nieuwe maximumtarieven bekend die vanaf juli gaan gelden.

Dankzij de nieuw vastgestelde tarieven wordt er 'goed betaald, maar niet te veel', aldus de bewindsvrouw. Ze denkt niet dat de kwaliteit achteruitgaat. "De Zorgautoriteit is onafhankelijk, heeft de kwestie goed onderzocht en heeft ontdekt dat er ruimte is voor verlaging", stelde Schippers.

De meeste tandheelkundige zorg wordt zo'n vijf procent goedkoper. Voor het plaatsen van implantaten, zoals een klikgebit, is de consument zelfs negentien procent minder kwijt. De prijzen voor orthodontie gaan met anderhalf procent omlaag.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) vindt de tariefregulering niet in het belang van de patiënt. "Een tariefkorting van vijf tot twintig procent op de tandheelkundige zorg betekent risico's voor de toegankelijkheid van goede en gevarieerde mondzorg en remt de innovatie,' zegt KNMT-voorzitter en tandarts Rob Barnasconi.

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) heeft 'gemengde gevoelens' over het tarievenbesluit. De organisatie is blij dat er 'eindelijk' duidelijkheid is, maar maakt zich zorgen over de mogelijke invloed op de kwaliteit van de mondzorg.

[vid] 3-jarig jongetje doodgemarteld

De 3-jarige Scotty McMillan uit Chester County is door zijn moeder en haar vriendje dagenlang dusdanig mishandeld dat hij dit niet overleefde.

De jongen werd onder meer aan zijn voeten opgehangen, geslagen met een zweep, met zijn hoofd door de muur van de trailer geslagen, in zijn gezicht en maag gestompt en geslagen met een metalen staaf. De martelingen duurden drie dagen. Toen de jongen uiteindelijk in het ziekenhuis aankwam had hij diverse op elkaar liggende bloeduitstortingen en blauwe plekken over zijn gehele lichaam.

gary fellenbaum en jillian tateGary Fellenbaum en Jillian Tate

Volgens de aanklagers huilden de verpleegsters bij het zien van zijn toegetakelde lichaampje.

Moeder Jillian Tait en haar vriendje Gary Fellenbaum voerden de gruweldaden uit op de 3-jarige, om hem wat 'respect bij te brengen', aldus de aanklagers.

De avond dat de jongen stierf had het stel de jongen op een matras gelegd om 'te slapen'. Ze haalden een pizza en bij terugkomst was de jongen nog niet bij bewustzijn. Hij reageerde ook nergens op. Op dat moment besloot het stel seks te hebben en daarna een lekker dutje te doen.

Toen ze de volgende ochtend wakker werden en het jochie geen adem bleek te halen werd door de vrouw van Fellenbaum, die in dezelfde trailer woonde, alarm geslagen.

Polite heeft de zesjarige zoon van Tate, die ook met zijn hoofd door de muur zou zijn geslagen, en de 11 maanden oude baby van Amber Fellenbaum in veiligheid gebracht. De openbaar aanklager eist de doodstraf.

Sneak peek: terug in de tijd met Marvel's Agent Carter

Marvel Studios is niet alleen op filmgebied ambitieus bezig: ook op het kleine scherm heeft de comicboer grootste plannen. Naast de in ontwikkeling zijnde Netflix-series (waaronder Daredevil) en Agents of S.H.I.E.L.D., dat aan een stevig tweede seizoen bezig is, gaat in januari Agent Carter van start.

De serie, die wordt uigezonden in de acht weken waarin Agents of S.H.I.E.L.D. pauze houdt, is gebaseerd op de Agent Carter one-shot, die te zien is op de blu-ray release van Iron Man 3. De serie volgt Peggy Carter, bekend uit de twee Captain America-films, die in dienst is van de S.S.R., de voorloper van S.H.I.E.L.D.

Ter promotie van de serie, die vanaf 6 januari te zien is op de Amerikaanse zender ABC, heeft Marvel een clip uit de eerste aflevering vrijgegeven. In de clip is Carter te zien met Howard Stark (Dominic Cooper) en de oorsprong van Tony Starks virtuele butler, Edwin Jarvis.

Het eerste seizoen van Agent Carter is een achtdelige miniserie en zal worden geregisseerd door onder andere de Russo broers, die verantwoordelijk waren voor The Winter Solder en Louis D'Esposito, die de one-shot regisseerde. Naast Hayley Atwell, die opnieuw Peggy Carter speelt, zijn ook Lyndsy Fonseca, James D'Arcy en Enver Gjokaj te zien. Het is nog niet duidelijk of een Nederlandse zender de serie ook op zal pikken.

Becker blijft coach van Djokovic

Boris Becker is ook volgend seizoen trainer van Novak Djokovic. Dat vertelt de Duitser tegen Bild. "We hebben schriftelijk vastgelegd om met elkaar verder te gaan, hoewel in ons geval een handdruk eigenlijk genoeg is." Aan de hand van Becker won Djokovic Wimbledon en heroverde hij de eerste positie op de wereldranglijst.

Becker stapte begin van het jaar in en begeleidde Djokovic op de grote toernooien. De Slowaak Marián Vajda is de andere coach van de Serviër. Het tennisseizoen is bijna ten einde. Zondag beginnen de ATP World Tour Finals, het eindejaarstoernooi voor de beste acht tennissers van afgelopen seizoen.

Eredivisie: Preview speelronde 12

Vanaf vanavond is het weer hoog tijd voor voetbal. In de Eredivisie begint de twaalfde speelronde. Na dit weekend is er even geen Eredivisie-voetbal, vanwege interlandwedstrijden. Des te meer reden om komend weekend te zien hoe je ploeg het doet.

De twaalfde speelronde in de Eredivisie wordt vanavond afgetrapt door Excelsior en FC Utrecht. In het verleden gingen de teams in de Eredivisie zeventien keer de strijd met elkaar aan. De Domstedelingen waren tien keer de beste tegen drie zeges voor de Kralingers. De grootste uitslag van deze wedstrijd dateert uit 1984. Toen won FC Utrecht met 7-4 van Excelsior. Toch is een nieuwe zege voor de bezoekers niet zeker, aangezien de Rotterdammers de laatste drie duels ongeslagen zijn.


Rydell Poepon (l) vorig seizoen in duel met AZ speler Jeffrey Gouweleeuw. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Ook ADO Den Haag en Willem II kruisen morgenavond de degens. In de laatste drie thuisduels tegen de Tilburgse formatie wonnen telkens de Hagenezen. Toch presteert de bezoekende ploeg op dit moment beter. Uit de laatste vier duels pakte Willem II zeven punten. Bovendien staat de Tricolores er op de ranglijst een stuk beter voor, namelijk negende. ADO Den Haag bivakkeert op de vijftiende plaats en heeft zes punten minder dan de komende tegenstander.

Later op de tweede avond van speelronde twaalf neemt AZ het in Breda op tegen NAC Breda. De Bredanaars zijn na het ontslag van Nemanja Gudelj nog altijd op zoek naar een nieuwe trainer, dus leidt Eric Hellemons de training. Bij de Alkmaarder formatie heeft de wisseling van oefenmeester nog niet geholpen. John van den Brom speelde tot dusver vier wedstrijden. Drie duels eindigden in een gelijkspel en één keer werd verloren. Beide teams hebben de punten in elk geval hard nodig, dus een mooie confrontatie ligt in de lijn der verwachtingen.

Tot slot ook nog aandacht voor een ander mooi affiche: Vitesse - Feyenoord in de Gelredome. Het is de 30e keer, dat de ploegen tegenover elkaar staan. Liefst dertien ontmoetingen eindigden in een gelijkspel. De Arnhemmers waren zes keer de betere tegen tien keer voor de Rotterdammers. Vorig jaar won de ploeg uit de Kuip de wedstrijd in Arnhem met 2-1. Dat was ook het duel dat Theo Janssen zijn kruisband scheurde.


Ruud Heus (l) in duel met Rick Hilgers tijdens Feyenoord - Vitesse (0-0) in 1990. (PRO SHOTS/Jeroen van Bergen)

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
7 nov om 20.00 uur Excelsior - FC Utrecht FOX Sports 1
7 nov om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
7 nov om 22.55 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 2
8 nov om 18.30 uur ADO Den Haag - Willem II FOX Sports 1
8 nov om 19.45 uur sc Heerenveen - Go Ahead Eagles FOX Sports 3
8 nov om 19.45 uur PEC Zwolle - FC Groniongen FOX Sports 5
8 nov om 20.45 uur NAC Breda - AZ FOX Sports 1
8 nov om 22.40 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
9 nov om 00.50 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
9 nov om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
9 nov om 12.30 uur sc Cambuur Leeuwarden - Ajax FOX Sports 1
9 nov om 14.30 uur Vitesse - Feyenoord FOX Sports 1
9 nov om 14.30 uur FC Dordrecht - FC Twente FOX Sports 3
9 nov om 16.45 uur Heracles Almelo - PSV FOX Sports 1
9 nov om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
9 nov om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1

Moordverdachte Wales at oogbal bij inval

De van moord verdachte Brit die donderdag door de Britse politie werd getaserd en vervolgens overleed blijkt kannibaal te zijn geweest. De 34-jarige man deed zich net te goed aan de oogbal en het gezicht van zijn 22-jarige vrouwelijke slachtoffer toen de politie binnenviel, schrijft de Britse krant The Independent.

De dinerende man kreeg stroomschokken met een taser van 50.000 volt tijdens zijn arrestatie. Niet veel later raakte hij buiten bewustzijn en stierf, bevestigde de Britse politie. De beveiliging van de hostel, waar net vrijgelaten criminelen worden opgevangen, had de politie gebeld. Ze hadden zich toegang verschaft tot de kamer van de verdachte omdat hij de deur niet wilde openen.

Het slachtoffer was door de verdachte uitgenodigd voor een drankje in het opvanghuis. De 34-jarige Brit kwam twee weken gelden op vrije voeten na een straf van vijf jaar.

[vid] RTL-babe (22) steekt vriend neer

De Franse politie heeft afgelopen nacht Nabilla Benattia opgepakt wegens het neersteken van haar vriend. De rondborstige Zwitserse is wereldberoemd in Frankrijk vanwege een realitysoap op het Franse RTL. Het 22-jarige model noemt zichzelf dan ook wel de 'Franse Kim Kardashian'.

De politie van Boulogne-Billancourt, een voorstad van Parijs, was tegen half drie ter plaatse in een hotel aldaar. Hier troffen zij Nabilla aan, die zelf groot alarm had geslagen bij de receptioniste van het hotel.

De tv-ster vertelde de politie dat zij en haar vriend, mede-realityster Thomas Vergara, 's nachts door drie personen waren aangevallen. Toen Vergara haar wilde beschermen, werd hij meerdere malen in zijn borst gestoken, aldus Nabila.

De politie geloofde er echter geen snars van en sloeg de dame zelf in de boeien. Hierop sloegen bij haar alle stoppen door, waarna zij in het ziekenhuis werd opgenomen.

De tv-babe blijft voorlopig vastzitten. Zij loopt de kans te worden aangeklaagd wegens poging tot moord. Haar vriend is met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis.

Nabila werd bekend dankzij haar modellenwerk voor Jean Paul Gaultier en de RTL-show 'Angels of Reality TV'. Zij heeft neptieten, cupmaat E, en heeft vijf jaar geleden in haar thuisland Zwitserland al eens gezeten wegens fraude.

Een filmpje van de dame in kwestie, gekleed in een string

Werkstraffen geŽist voor vuurwerk bekerfinale

Zes verdachten van de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle in de Rotterdamse Kuip moeten een werkstraf van 120 uur krijgen. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam vrijdag geëist.

Ook eiste de officier van justitie een gebieds- en stadionverbod tot 2016 en moeten alle hooligans een gedeelte van de schade aan het stadion, 2100 euro per persoon, vergoeden. De zes, mannen tussen de 22 en 28 jaar oud, hebben bekend vuurwerk op het veld te hebben gegooid tijdens de wedstrijd in april. Daardoor moest de wedstrijd worden stilgelegd.

De twintigers gaven aan het vuurwerk zelf te hebben meegesmokkeld of in het stadion te hebben gekregen. Ze spraken van een 'uit de hand gelopen' actie. Ze gooiden het vuurwerk naar eigen zeggen 'om de sfeer te verhogen'. Het zou niets te maken hebben gehad met het feit dat de wedstrijd in de Kuip werd gespeeld, het stadion van Ajax' aartsrivaal Feyenoord.

Voor de ongeregeldheden zijn 38 mensen aangehouden. De eerste zes moesten zich vrijdagochtend verantwoorden, in de middag staan nog zes verdachten terecht. Volgende week en de week daarna zijn ook nog zittingen. De rechtbank doet waarschijnlijk op woensdag 19 november uitspraak in alle zaken.

Betere verkoop Puma leidt niet tot meer winst

Puma heeft in het derde kwartaal meer schoenen, kleding en accessoires verkocht. Door toegenomen kosten en negatieve wisselkoerseffecten werd desondanks minder winst geboekt. Dat meldde het Duitse sportmerk vrijdag.

De winst in het derde kwartaal bedroeg 29 miljoen euro, terwijl het merk vorig jaar nog 53 miljoen euro had overgehouden. Het operationeel resultaat kromp eveneens, van 80 naar 46 miljoen euro.

Doordat de kledingfabrikant wel meer verkocht, steeg de omzet met 6,4 procent naar 843 miljoen euro. Voor het eerst in zeven kwartalen verbeterden de verkoopcijfers van Puma's schoenendivisie, met twee procent. In alle regio's waar Puma actief is, verkocht het merk meer. Dat gold ook voor de kledingtak en accessoireafdeling.

De operationele kosten stegen naar 349 miljoen euro. Puma gaf meer uit aan marketing. Al met al presteerde het bedrijf volgens topman Bjørn Gulden 'beter dan verwacht'. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten bedroeg de omzet ruim 2,2 miljard euro, 2,4 procent meer dan vorig jaar.

Amsterdamse onderscheiding voor Henny Vrienten

Doe Maar-zanger Henny Vrienten heeft donderdagavond de Amsterdamse Andreaspenning gekregen. Hij kreeg de onderscheiding van burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de presentatie van zijn eerste soloplaat in 23 jaar in de Melkweg.

De Andreaspenning wordt uitgereikt aan mensen die voor Amsterdam veel betekend hebben. De gemeente looft de zanger en componist voor de Amsterdamse invloeden die regelmatig naar voren komen in zijn muziek.

De 66-jarige Vrienten is vooral bekend als boegbeeld van Doe Maar. Zijn soloplaat En Toch bevat veertien nieuwe liedjes die geproduceerd zijn door Daniël Lohues.

Brandweer trok er meer op uit voor mens en dier

Brandweerlieden zijn het afgelopen jaar vaker uitgerukt om mensen of dieren in nood te redden. Er werd ruim 52 duizend keer hulp geboden. Dat is twaalf procent meer dan in 2012 en 8 procent meer dan in 2011, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De rekenmeesters noemen het aantal verzoeken om hulpverlening 'opvallend' hoog. De verklaring ligt in de twee zware stormen die het afgelopen jaar over Nederland raasden. Met de oktober- en sinterklaasstorm moesten brandweerlieden daardoor ook veel bomen en takken van de wegen verwijderen.

Het aantal brandmeldingen kwam het afgelopen jaar uit op 87 duizend. Dat is een daling van bijna tienduizend meldingen. Bijna 51 duizend keer rukte de brandweer voor niets uit. Daarmee was bijna zestig procent van het aantal brandmeldingen loos alarm. Het aantal onterechte brandmeldingen nam met vijftien procent af ten opzichte van 2012.

De brandweer bestreed het afgelopen jaar verder vooral voor kleine binnenbrandjes en buitenbranden. De branden buitenshuis daalden sterk dankzij preventieve maatregelen zoals het sluiten van brievenbussen en afvalbakken met de jaarwisselingen. Het aantal kleine binnenbranden steeg licht. Aan de brandweer werd het afgelopen jaar in totaal 1,1 miljard euro uitgegeven.

Meer dan 500 schademeldingen aardbeving Zandeweer

Het aantal schademeldingen na de aardbeving bij het Groningse Zandeweer dinsdagnacht is gestegen naar 540. Het gaat vooral om schade aan pleisterwerk en scheuren in muren. Dat meldt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vrijdag. Donderdag stond de teller al op 340 meldingen.

De door aardgaswinning veroorzaakte beving van dinsdag had een kracht van 2,9 op de schaal van Richter. Het was al de vierde beving in Groningen dit jaar met een kracht van 2,5 of hoger. Alleen de aardbeving bij Leermens op 13 februari was met 3,0 sterker die van deze week.

Door aardgaswinning in Groningen doen zich in het gaswinningsgebied regelmatig bevingen voor. Meer dan twintigduizend Groningers hebben zich de afgelopen twee jaar bij de NAM gemeld met aardbevingsschade.

Hollande belooft 'geen nieuwe belastingen'

De Franse president François Hollande wil groei van de Franse economie stimuleren door veertig miljard euro aan lastenverlichtingen voor het bedrijfsleven en vijftig miljard euro aan bezuinigingen op de overheidsuitgaven tot 2017. Vanaf volgend jaar 'komen er geen nieuwe belastingen'. Dat heeft Hollande donderdagavond gezegd in een televisie-interview.

Ook beloofde Hollande om zondagopenstelling van winkels toe te zullen staan in steden waar veel toeristen komen.

Hollande gaf toe dat hij in 2012 een 'fout' heeft begaan door te beloven dat de werkloosheid eind 2013 omlaag zou gaan. In april verklaarde hij zich niet herkiesbaar te zullen stellen als de werkloosheid niet omlaag gaat, een belofte die hij donderdagavond herhaalde.

Volgens verwachtingen van de Europese Commissie blijft de werkloosheid in Frankrijk tot 2017 nog boven de tien procent. Het werkloosheidscijfer was 9,8 procent toe Hollande in mei 2012 zijn ambt aanvaardde en 10,1 procent in april. In opiniepeilingen is de populariteit van de president halverwege zijn ambtstermijn gedaald naar een nieuw dieptepunt, rond de twaalf procent.

'Groeimarkten belangrijker voor export dan gedacht'

Consumenten uit snelgroeiende economieën zoals China en de Verenigde Staten zijn belangrijker voor de Nederlandse export dan gedacht. Het belang van de Duitse en Belgische consument is daarentegen minder groot dan veelal wordt aangenomen. Dat stelt het economisch bureau van ING vrijdag in een onderzoek naar de export van Nederland.

Hoewel Nederland heel veel producten exporteert naar België en Duitsland blijft slechts een fractie van die uitvoer ook daadwerkelijk in die landen achter. In het gros van de gevallen gaat het om halffabricaten die in Duitsland of België worden verwerkt tot eindproducten. Die eindproducten worden vervolgens geëxporteerd.

Om te kijken welke landen belangrijk zijn voor de Nederlandse export is het volgens ING dus niet zinvol om naar de exportwaarde te kijken, omdat die geen onderscheid maakt tussen de halffabricaten en eindproducten. De economen stellen daarom voor om te kijken naar de waarde die aan een product wordt toegevoegd.

Met die bril op is Duitsland overigens nog steeds de grootste exportpartner van Nederland, met veertien procent van alle uitvoer. Dat is echter veel minder groot dan wanneer wordt gekeken naar exportwaarde. Dan is Duitsland goed voor een kwart van alle export.

Rockets blijven foutloos in NBA na zege op Spurs

Houston Rockets heeft zijn droomstart in de NBA een vervolg gegeven. De ploeg bond donderdag plaatselijke tijd ook titelhouder San Antonio Spurs aan de zegekar en is daardoor nog foutloos na zes duels. Dwight Howard vertolkte een hoofdrol in de 98-81 zege. Hij scoorde 32 punten en pakte zestien rebounds. De Spurs leden hun tweede nederlaag van het seizoen.

Ook Dallas Mavericks ging voor de tweede keer dit seizoen onderuit. Portland Trail Blazers was in eigen stadion met 108-87 te sterk. LaMarcus Aldridge droeg daarin met twintig punten flink bij.

Summoner's Rift gameplay-video

Seizoen 2014 voor League of Legends is al weer bijna afgelopen en met het einde van het seizoen in zicht gaan we dus bijna het preseason in.

Tijdens het preseason worden er traditioneel veel veranderingen doorgevoerd. Veel veranderingen qua items, maar de grootste is een nieuwe map. Summoner’s Rift is de map in League of Legends die het meest gespeeld wordt en deze krijgt een complete make-over. Riot heeft nu een gameplay video uitgebracht hierover.

 

NAVO: Afghanen leiden nu strijd tegen Taliban

Het aantal gedode Afghaanse militairen en veiligheidsmedewerkers is gestegen tot een recordhoogte omdat zij nu de strijd tegen de Taliban leiden. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg gezegd tijdens een bezoek aan Afghanistan. De NAVO-missie in het door conflict verscheurde land komt eind dit jaar ten einde.

Uit cijfers die deze week werden vrijgegeven blijkt dat dit jaar tot nu toe meer Afghaanse militairen en politieagenten bij gevechten om het leven zijn gekomen dan in het gehele voorgaande jaar. In heel 2013 stierven 4350 veiligheidsmedewerkers, dit jaar zijn dat er al 4634. Dat is een stijging van 6,5 procent. Volgens Stoltenberg komt de toename doordat het Afghaanse leger nu de leiding heeft over de strijd tegen de Taliban en andere strijdgroepen.

Na 2014 blijven twaalfduizend Amerikaanse en NAVO-militairen actief in Afghanistan. Zij gaan als onderdeel van een nieuwe missie Afghaanse troepen trainen en ondersteunen. Nederland levert honderd militairen aan de missie.

Sauber-teambaas niet bezorgd over juridische acties

Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn zegt zich geen zorgen te maken over eventuele juridische acties. De Formule 1-renstal legde voor het seizoen 2015 Marcus Ericsson en Felipe Nasr vast, terwijl coureur Adrian Sutil een doorlopend contract heeft en ook testrijder Giedo van der Garde naar verluidt al vastgelegd was.

Sutil is dan ook verbolgen over het besluit dat hij gepasseerd is en wil met Sauber om tafel om de huidige situatie te bespreken. Daarnaast heeft de Duitser laten weten dat het 'niet zomaar gezegd is dat die jongens ook daadwerkelijk voor het team gaan racen' en er twijfel bestaat of de Zwitserse renstal volgend jaar nog wel op de grid staat. Van der Garde uitte gisteren zijn verbazing en heeft daarna aan Blick laten weten dat zijn management en advocaten volgende week de zaak op gaan helderen.

Kaltenborn is zich ondertussen van geen kwaad bewust en vreest geen enkele juridische procedure. "Ik weet hoe de situatie is en ik weet wat ik heb gedaan en doe. We hebben onze coureurs voor 2015 bevestigd en verder is het een uitgemaakte zaak voor ons. Ik zeg verder niet dat er nog openstaande zaken zijn die nog opgelost moeten worden, maar zelfs al zou dat het geval zijn, dan zullen we dat intern doen, aangezien het dan om interne kwesties zou gaan."

De kans lijkt dan ook groot dat Sauber voor de rechter zal worden gesleept door Sutil of Van der Garde. Over Sutil is Kaltenborn in ieder geval duidelijk: "Ik heb dan ook geen idee waarom hij gezegd heeft wat hij heeft gezegd en ik zal Adrian later nog wel spreken om hem mijn kijk op de zaak duidelijk te maken."

[vid] NPO Lek: Hoofdpiet wordt diarreegeel

In het Sinterklaasjournaal, dat vanaf 11 november door ouders geboycot kan worden ten faveure van de Club van Sinterklaas waar Pieten gewoon Zwart zijn, zal in elk geval de Hoofdpiet een spetterpoepkleur krijgen. In een gelekte video die afkomstig lijkt te zijn uit te montagekamer is te zien hoe Erik van Muiswinkel er nogal 'bescheten' uitziet, nadat de stoomboot, zoals enkele jaren geleden al eens gebeurde - door een regenboog was gevaren.

Destijds kon de verhaallijn met gekleurde Pieten op weinig sympathie en begrip rekenen vanuit de ouders, waarna het idee van de raargekleurde Pieten snel overboord werd gegooid. Dit jaar heeft de NPO van uw belastinggeld echter in elk geval de dunnestrontpiet, in de vorm van Hoofdpiet Erik van Muiswinkel, teruggebracht.

Het lek werd verspreid door @NPOLek14, naar eigen zeggen een NPO medewerker die vindt dat de NPO moet stoppen met deze volksverlakkerij. Hij of zij heeft aangekondigd vannacht meer materiaal beschikbaar te maken. Wordt dus vervolgd. 

Kerncentrale Japan krijgt herstart ondanks zorgen omwonenden

Een lokale gouverneur heeft het opnieuw in gebruik nemen van een kerncentrale in Zuid-Japan vrijdag definitief goedgekeurd. Het is de eerste centrale die met nieuwe veiligheidsregels gaat opereren. Yuichiro Ito zei dat de twee reactors in de kerncentrale van Sendai worden herstart, ondanks zorgen van omwonenden.

De aankondiging van de ingebruikname op een bijeenkomst was nauwelijks hoorbaar omdat zo'n tweehonderd burgers in het publiek hun afkeuring luidkeels kenbaar maakten. Ze hielden borden met 'Nee!' omhoog en riepen leuzen als 'Bescherm burgerlevens' en 'Schaam je'.

Omwonenden maken zich vooral zorgen om de meerdere actieve vulkanen die rond de kerncentrale liggen. Een recente explosie in een vulkaan in Noord-Japan toonde weer eens aan dat uitbarstingen nauwelijks te voorspellen zijn.

Alle 48 werkzame reactoren in Japan liggen stil voor controle of reparatie sinds de kernramp bij Fukushima in 2011. Twee reactoren werden eerder tijdelijk opnieuw in gebruik genomen, maar Sendai is de eerste centrale die met een nieuw veiligheidsregime gaat werken. Premier Shinzo Abe probeert de kerncentrales al langer te herstarten om de Japanse economie minder afhankelijk van buitenlandse energiebronnen te maken.

Teaser voor Iron Sky-vervolg gaat de onderwereld in

De met crowdfunding gefinancierde Finse film Iron Sky, waarin Nazi's na tientallen jaren op de maan geleefd te hebben terugkeren naar onze planeet, krijgt een vervolg. De makers van de film, Iron Sky: The Coming Race geheten, hebben vandaag een teaser vrijgegeven.

De teaser pikt het verhaal op na de finale van Iron Sky, waarin onze planeet verwikkeld raakte in een wereldwijde oorlog. Deze oorlog vernietigt blijkbaar de mensheid, en dus besluit de president van de Verenigde Staten (gespeeld door Stephanie Paul en gebaseerd op Sarah Palin) te vluchten... naar het binnenste van de Aarde.

Iron Sky: The Coming Race vertelt hoe een buitenaards ras al miljoenen jaren op Aarde leeft en heeft geprobeerd het verloop van de geschiedenis te beïnvloeden. De film zal, net als zijn voorganger, worden gefinancierd door fans. De makers openden deze week een nieuwe campagne voor crowdfunding, nadat de ontwikkeling van het scenario (dat in oktober voltooid werd) en bovenstaande teaser al met een eigen campagne van financiële middelen was voorzien.

Een releasedatum voor de film is nog niet bekend.

Smilies zijn racistisch

Naast Zwarte Piet, Negerzoenen, Jodenkoeken en Blanke Vla is nu ook de smilie superracistisch. In de UTF-standaard voor deze - vaak ronde - gezichtjes zit namelijk geen enkele smilie met een donkere huidskleur. En daar waar enerzijds een donkere huidskleur standaard racistisch is, is dat anderzijds zo bij een geel gezichtje.

Om traumatische ervaringen tegen te gaan van mensen die naar een smilie kijken en zich racistisch bejegend voelen, heeft het Unicode Consortium het wijze besluit genomen om in de standaard voortaan vijf huidskleuren op te nemen, gebaseerd op de schaal van Fitzpatrick.

De werking zou zo moeten zijn dat je, bij het kiezen van een gele emoticon, een keuzemenu te zien krijgt waarin je de juiste huidskleur kunt kiezen. Het is de bedoeling dat dit in vrijwel alle apps en websites zo snel mogelijk wordt doorgevoerd. Het is nog niet bekend wanneer de emancipatiebeweging gelijke rechten voor vrouwen gaat eisen en voor elke Emoji zowel een mannelijke als vrouwelijke versie wil zien.

FOK! maakt overigens gebruik van niet-standaard smileys.

emoticons in verschillende kleuren
emoticons in verschillende kleuren. 

Ajax strikt Ziggo als nieuwe hoofdsponsor

Na lang zoeken heeft Ajax een nieuwe hoofdsponsor weten te strikken. Kabelexploitant Ziggo zal vanaf 1 januari 2015 op de shirts van de Amsterdamse voetbalclub prijken en is daarmee de opvolger van Aegon, dat de afgelopen jaren hoofdsponsor was van de club.

De landskampioen van de afgelopen vier seizoenen zal de komende vier en een half jaar zeker acht miljoen euro krijgen per seizoen. Dat kan oplopen tot tien miljoen, afhankelijk van de prestaties van de club. Het vaste bedrag valt twee miljoen lager uit dan het contract dat de club had met Aegon. Die zou Ajax eigenlijk tot eind vorig seizoen sponsoren, maar dat contract werd op verzoek van de Amsterdammers met een half jaar verlengd zodat de club langer de tijd had om te zoeken naar een nieuwe geldschieter.

"Met Ziggo hebben we een partner gevonden die echt bij Ajax past", zei algemeen directeur Michael Kinsbergen van de landskampioen. "Het is een modern, ambitieus bedrijf waar veel jonge mensen werken en dat midden in de maatschappij staat. Vanaf het eerste gesprek voelt het goed. Wij verheugen ons op een mooie samenwerking."

Wall Street in het groen

Wall Street is donderdag met winst gesloten na meevallend macro-economisch nieuws en de aangewakkerde hoop op nieuwe stimuleringen door de Europese Centrale Bank. De Dow Jones index sloot 0,4 procent hoger op 17.554,47 punten. Ook de breder samengestelde S&P500 index en techbeurs Nasdaq sloten 0,4 procent in het groen, op respectievelijk 2.031,21 en 4.638,47 punten.

De wekelijkse steunaanvragen daalden afgelopen week met 10.000 stuks naar 2780.000. Verder reageerden ook in Amerika beleggers met het nodige positivisme op het rentebesluit door de ECB. In zijn toelichting voedde voorzitter Mario Draghi de hoop op nieuwe stimuleringen.

Conform eerdere rentebesluiten herhaalde Draghi dat de ECB unaniem bereid is om onconventionele maatregelen te nemen, indien de huidige maatregelen onvoldoende blijken en de groei- en inflatieramingen blijven tegenvallen. Het beleidscomité gaf daarbij opdracht om deze maatregelen voor te bereiden.

De recente daling van de olieprijs zorgde ook bij oliekartel Opec voor de nodige nervositeit. Dit schreef althans The Wall Street Journal donderdag. Bij een prijs van minder dan zeventig dollar zal het kartel de productie willen beperken, om zo de prijs weer op te drijven, aldus de zakenkrant. Exxon Mobil en Chevron sloten meer dan een procent hoger, maar de olieprijs daalde verder.

Tesla Motors sloot bijna vier procent hoger, ondanks dat het donderdag nabeurs de productieprognose voor dit jaar neerwaarts bijstelde. Daar stond evenwel tegenover dat de omzet in het derde kwartaal grofweg verdubbelde op jaarbasis.

Maastunnel zeven nachten dicht wegens werkzaamheden

De Maastunnel is volgende week vijf nachten gesloten wegens werkzaamheden. Een week later gaat de tunnel nog eens twee nachten dicht omdat dan de periodieke schoonmaak staat gepland. Dat meldt de gemeente Rotterdam vrijdag.

Tijdens beide afsluitingen, die van 22.00 uur tot 06.00 uur duren, blijft verkeer van zuid naar noord mogelijk. Het verkeer van noord naar zuid wordt omgeleid via de Erasmusbrug. De tunnel wordt afgesloten van 10 tot en met 14 november en op 17 en 18 november.

ING heeft staatssteun afbetaald

ING staat niet meer in het krijt bij de overheid. Vrijdagochtend betaalde de bank de laatste 1,025 miljard euro van de tien miljard euro aan staatssteun uit 2008 terug. In totaal stortte ING bovenop die tien miljard nog eens 3,5 miljard euro rente terug, die als winst voor de schatkist kan worden beschouwd.

De bank had woensdag al gemeld vrijdag een streep onder de aflossing te willen zetten. ING betaalde sneller terug dan afgesproken omdat daar financiële ruimte voor was. De laatste aflossing heeft dan ook geen impact op de kapitaalratio van de bank.

Halo: The Master Chief Collection

Halo is de game die de originele Xbox heeft grootgemaakt. Het is daarom niet zo gek dat Microsoft en 343 Industries groots hebben uitgepakt met Halo: The Master Chief CollectionHalo had ook zo’n beetje alles wat een launchgame moet hebben: Een goede singleplayer, een prima co-op modus en een geweldige multiplayerervaring  Nu, zo’n dertien jaar later, kan iedereen weer genieten van de game die de Xbox groot heeft gemaakt, plus de drie volgende delen en heel, heel veel meer.

Duke Nukem: Megaton 3D Edition naar PS3 en PS Vita

It's Time To Kick Ass And Chew Bubblegum! Devolver Digital heeft vanochtend bekendgemaakt dat de Duke eindelijk naar de PlayStation 3 en PS Vita wordt komt. Duke Nukem 3D: Megaton Edition bevat de originele Duke Nukem 3D uit 1996, maar ook Duke Nukem 3D: Atomic Edition en de bijbehorende uitbreidingen.

Cocu tevreden: "Prima wedstrijd gespeeld"

PSV boog in Athene een achterstand om in een 2-3 zege op Panathinaikos in de Europa League. Coach Phillip Cocu had alle reden om content te zijn.

"Wij hebben echt een prima wedstrijd gespeeld. Wij hebben bijna de hele wedstrijd gedomineerd op twee momenten voor rust na, en dat leverde twee tegengoals op", reageerde de hoofdtrainer tegenover de NOS. Abdul Ajagun en Mladen Petric scoorden voor de Grieken, tussendoor was Memphis Depay trefzeker.

"In de rust merkte ik echter dat iedereen de overtuiging had dat wij zouden winnen", aldus Cocu. "Twee keer terugkomen van een achterstand in een Europese uitwedstrijd is heel knap." De eerste Europese uitwedstrijd van dit seizoen, tegen Dinamo Moskou, ging nog verloren.

PSV pakte na de pauze uiteindelijk de punten dankzij treffers van Luuk de Jong en Georginio Wijnaldum. "Wij hebben gewonnen en heel goede zaken gedaan", concludeerde Cocu. De Eindhovenaren hebben over drie weken tegen Estoril (uit) aan een gelijkspel genoeg om de tweede ronde te halen.

"En anders is er nog de laatste wedstrijd thuis tegen Dinamo Moskou, dat al zeker is van de volgende ronde. De stemming na afloop in de kleedkamer was dan ook heel goed. Er mag wel even gefeest worden."

Verbod op homohuwelijk in vier staten VS blijft

Wetten tegen het homohuwelijk in de Amerikaanse staten Ohio, Michigan, Kentucky en Tennessee blijven van kracht. Dat heeft een federaal gerechtshof in Cincinnati donderdag besloten. Waarschijnlijk zal het Hooggerechtshof zich over de kwestie moeten buigen.

Twee van de drie rechters van het gerechtshof waren van oordeel dat het verbod op het homohuwelijk in de vier genoemde staten van kracht moet blijven, ook al oordeelden andere federale gerechtshoven eerder anders over dezelfde kwestie. Het zou betekenen dat staten het recht hebben zelf regels op te stellen over het homohuwelijk.

Het ligt in lijn der verwachting dat het Hooggerechtshof zich over de kwestie zal buigen om te bepalen of staten inderdaad zelf kunnen bepalen het homohuwelijk te verbieden of dat homostellen onder de Amerikaanse grondwet een fundamenteel recht hebben in de echt te treden.

'Subsidieregeling medisch specialisten mislukt'

De subsidieregeling die medisch specialisten moest stimuleren om in vast dienstverband te treden, is mislukt. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) stelde de specialisten eerder dit jaar een bedrag van honderdduizend euro in het vooruitzicht als ze in loondienst gingen werken. Maar in slechts drie van 67 ziekenhuizen hebben de vrijgevestigde specialistenmaatschappen besloten zichzelf op te heffen in ruil voor een vast dienstverband.

Dat blijkt volgens de krant uit een rondgang van de Orde van Medisch Specialisten langs 67 van de 72 ziekenhuizen waar vrijgevestigde specialisten actief zijn. Nederland telt zo'n 21 duizend medisch specialisten. Bijna de helft daarvan werkt als ondernemer, meestal in een maatschap. Hun inkomens staan al jaren ter discussie.

Vanaf 1 januari mogen specialisten hun kosten niet meer rechtstreeks bij de verzekeraars in rekening brengen. Het kabinet hoopte de specialisten met een subsidie te verleiden om bij een ziekenhuis in vaste dienst te treden. Specialisten in loondienst verdienen namelijk minder dan hun vrijgevestigde collega's.

Maar vrijwel alle specialistenmaatschappen blijken voor een fiscale constructie te kiezen waarmee ze hun zelfstandigheid kunnen bewaren. Geld is niet hun drijfveer, maar de wens om zeggenschap over de bedrijfsvoering te houden wel, zegt vice-voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten Janko de Jonge in de Volkskrant. Als zelfstandigen zouden specialisten op gelijkwaardige basis kunnen overleggen met de ziekenhuisdirecties.

Een woordvoerder van minister Schippers benadrukt tegenover de krant dat de subsidieregeling vooral is bedoeld om specialisten een 'evenwichtige keuze te laten maken'. Bovendien zouden sommige specialisten van wie de maatschap zelfstandig doorgaat er alsnog voor kiezen in loondienst te treden.

'Tandarts moet prijzen verlagen van zorgautoriteit'

Een bezoek aan de tandarts wordt vanaf volgend jaar juli goedkoper. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeert na een kostenonderzoek dat de prijzen voor het vullen van een gaatje of het trekken van een kies best wat omlaag kunnen. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Vanaf 1 juli worden de maximumprijzen met ruim vijf procent verlaagd. Een periodieke controle kost straks maximaal twintig euro en voor een tweevlaksvulling moet de tandarts minder dan 55 euro rekenen, meldt de krant. De plaatsing van een implantaat wordt nog veel goedkoper. Het maximumtarief daarvoor gaat met ruim negentien procent omlaag, waardoor de plaatsing ruim honderd euro minder kost.

De nieuwe maximumprijzen die tandartsen mogen vragen, worden vrijdag gepresenteerd. De NZa verwacht dat de beroepsgroep met de lagere tarieven nog altijd kostendekkend kan werken en dat er voldoende marge overblijft.

In 2012 werden tandartsen vrijgelaten in het bepalen van hun tarieven, maar dat zorgde voor flinke prijsstijgingen. Daarom legde de zorgautoriteit vorig jaar weer maximumtarieven op.

Wii U aantrekkelijker dan PlayStation en Xbox

Reggie Fils-Aime, de baas van Nintendo in Noord-Amerika, heeft in een interview aangegeven dat hij liever in de positie van Nintendo zit, dan die van zijn concurrenten, waar het ruzieën over resoluties bij games langzamerhand standaard is geworden. Volgens hem heeft Wii U een aantrekkelijke positie in de consolemarkt.

Op de vraag hoe het zit met ondersteuning van andere uitgevers geeft Reggie aan dat hij graag meer van de grote titels zou zien op Wii U, maar dat alle multiplatform ook een probleem is voor Sony en Microsoft.

"Als je kijkt naar de andere twee concurrerende platforms, wat is fundamenteel het verschil?", zegt hij. "Ze hebben veel gedeelde content. Als je kijkt vanuit het standpunt wat ze niet hebben? Ze hebben onze spellen niet. Ze hebben geen Mario en Zelda. Ik zou veel liever zijn waar Nintendo is, met een onderscheidend platform, onderscheidende set-up ervaringen die we op unieke wijze kunnen bieden aan de consument."

Ondersteuning van third-party-uitgevers is al tijden een probleem voor Nintendo. Activision heeft dit jaar besloten geen Call of Duty meer uit te brengen op Wii U en ook Ubisoft is vergeten een port te maken van de Assassin's Creeds van dit jaar. Watch Dogs lijkt de laatste grote titel van Ubisoft te zijn die gaat uitkomen op de console. Nu Wii U beter verkoopt na de release van Mario Kart 8 hoopt Nintendo dat uitgevers weer interesse krijgen om games erop uit te brengen. Maar gezien een game ontwikkelen tijd kost zal dat niet snel te merken zijn.

Reggie

Ga zelf puzzelen in de testversie van The Talos Principle

Ontwikkelaar Croteam heeft een publieke testversie van de puzzelgame The Talos Principle op Steam uitgebracht, zodat iedereen kan zien wat en of het iets is.

The Talos Principle is niet een normale puzzelgame, maar een filosofische puzzelgame volgens de makers. Mocht je benieuwd zijn wat ze daar mee bedoelen, dan kun je de game vanaf nu uitproberen. Heb je helemaal geen idee, dan hebben we onlangs de testversie al aan de tand gevoeld en kun je de preview hier lezen.

De game is geschreven door by Tom Jubert, bekend van FTL en recentelijk The Swapper, en Jonas Kyratzes, bekend van Infinite Ocean. The Talos Principle komt uit op 11 december voor Windows, Mac en Linux en gaat 34,99 euro kosten. In het eerste kwartaal van 2015 verschijnt het spel op PlayStation 4 en Android-platform.

CD: The Voyeurs - Rhubarb Rhubarb

The Voyeurs, vroeger ook wel Charlie Boyer & The Voyeurs, komen met hun eerste officiële studioalbum, genaamd Rhubarb Rhubarb. Laatst speelden ze nog in onder meer Utrecht en Eindhoven. Het vijftal draait inmiddels al zo’n vier jaar mee in de muziekwereld. Inspiratie halen ze onder andere uit de bands Iggy Pop en de Glitter Band. Ook al komt de band uit Londen, de origine van sommige bandleden ligt hier ver vandaan.

Duizenden Filipino's hebben onderdak door 555

Dankzij het geld dat Nederlanders vorig jaar aan giro 555 gaven, hebben 125.000 mensen op de Filipijnen weer een dak boven hun hoofd. In de eerste 9 maanden na de verwoestende tyfoon Haiyan hebben de samenwerkende hulporganisaties 17,3 miljoen euro uitgegeven aan noodhulp en wederopbouw, ongeveer de helft van de 36 miljoen die werd gedoneerd.

Precies een jaar geleden liet Haiyan een spoor van dood en vernieling achter op de Filipijnen. Minstens 6000 mensen kwamen om het leven en ook de materiële schade was ongekend.

De hulporganisaties gaven vrijdag een tussentijds overzicht van hun uitgaven in de eerste 9 maanden na de ramp. Zo deelden ze 120.000 waterzuiveringskits uit, verspreidden ze 31.000 voedselpakketten en voorzagen ze in een later stadium 51.000 kinderen van schoolmateriaal.

Het geld dat nog rest wordt tot eind 2015 uitgegeven.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #104
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #143
special
AI Picture Gallery #113
©FOK.nl e.a.