'Compromis over betaaldatum EU-heffing nabij'

Redactie

Nederland en Groot-Brittannië krijgen waarschijnlijk meer tijd om de naheffing aan Brussel te betalen. De nieuwe Europese Commissie staat volgens het AD open voor een compromis. De als 'voorlopig' aangeduide bedragen liggen volgens de krant nog altijd vast, maar de uiterste betaaldatum van 1 december niet.

"Regels zijn regels", zegt een ingewijde tegen de krant, maar 'het is de eerste keer dat naheffingen zo hoog uitvallen. We begrijpen dat landen daarmee problemen hebben. We realiseren ons dat dit supergevoelig ligt.'

In totaal moeten negen lidstaten 3,3 miljard euro overmaken. Groot-Brittannië moet de hoogste naheffing betalen van 2,1 miljard. Nederland heeft een rekening van 642 miljoen gekregen. De Britse premier David Cameron wil dat het bedrag wordt verlaagd. Frankrijk en Duitsland, twee landen die geld terugkrijgen, steunen de Britten.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei woensdag in de Tweede Kamer uitstel van betaling te willen. Ook zei de bewindsman dat hij niet van plan is rente te betalen en dat de 642 miljoen euro niet wordt overgemaakt zolang niet duidelijk is waarop het bedrag is gebaseerd.

De naheffing wordt vrijdag besproken door de Europese ministers van financiën.