Hiddink stapt op bij puntverlies tegen Letland

Mocht het Nederlands elftal volgende week zondag van Letland verliezen, dan stapt Guus Hiddink op. Dat maakte de bondscoach vrijdag bekend op een persconferentie waarin hij zijn selectie toelichtte. Hiddink is met drie nederlagen in vier duels slecht begonnen aan zijn rentree bij Oranje, maar mag van de KNVB vooralsnog blijven.

Nederland speelt eerst woensdag een oefenduel tegen Mexico en treft vier dagen later Letland in EK-kwalificatieverband. Alleen als tegen de Letten wordt gewonnen, blijft Hiddink aan. "Een gelijkspel lijkt me ook niet voldoende."

Er was de laatste tijd veel over Hiddinks positie te doen. Na de nederlaag bij IJsland wenste directeur betaald voetbal Bert van Oostveen zo snel mogelijk om tafel te gaan omdat hij structureel slechte prestaties zag. Hiddink kondigde na het gesprek veranderingen aan. De aanpak moest 'overtuigender'.

Van Oostveen noemde het een plan van aanpak, Hiddink vond die term niet gepast. Op de persconferentie waren veel vragen over de beoogde aanpak van Hiddink, maar het bleef onduidelijk wat hij precies gaat veranderen. "We gaan ze confronteren met de beelden. Met wat er mis ging. Om te laten zien dat het anders moet. Ze moeten snel leren", aldus Hiddink.

De trainer besprak de situatie uitgebreid met zijn spelers. "Daarbij kreeg ik het gevoel dat het gevoel van revanche sterk aanwezig is." Twee spelers van Oranje kreeg hij niet te pakken.

De kritiek is Hiddink niet in zijn koude kleren gaan zitten, bekende hij. De keuzeheer constateert een tendens in de media dat de berichtgeving harder is geworden. "Als het minder gaat, is het logisch dat je getackeld wordt, al dan niet terecht. Dat moet ik accepteren. In gesprek met de jongens kreeg ik veel zin en energie om aan de slag te gaan. Dat is belangrijk."Als ik het gevoel had dat men mij niet meer hoeft, was ik al gestopt."

Guus Hiddink stapt op bij punt verlies tegen Letland (Pro Shots/Joep Leenen)
Guus Hiddink stapt op bij punt verlies tegen Letland (Pro Shots/Joep Leenen)