Wall Street in het groen

Redactie

Wall Street is donderdag met winst gesloten na meevallend macro-economisch nieuws en de aangewakkerde hoop op nieuwe stimuleringen door de Europese Centrale Bank. De Dow Jones index sloot 0,4 procent hoger op 17.554,47 punten. Ook de breder samengestelde S&P500 index en techbeurs Nasdaq sloten 0,4 procent in het groen, op respectievelijk 2.031,21 en 4.638,47 punten.

De wekelijkse steunaanvragen daalden afgelopen week met 10.000 stuks naar 2780.000. Verder reageerden ook in Amerika beleggers met het nodige positivisme op het rentebesluit door de ECB. In zijn toelichting voedde voorzitter Mario Draghi de hoop op nieuwe stimuleringen.

Conform eerdere rentebesluiten herhaalde Draghi dat de ECB unaniem bereid is om onconventionele maatregelen te nemen, indien de huidige maatregelen onvoldoende blijken en de groei- en inflatieramingen blijven tegenvallen. Het beleidscomité gaf daarbij opdracht om deze maatregelen voor te bereiden.

De recente daling van de olieprijs zorgde ook bij oliekartel Opec voor de nodige nervositeit. Dit schreef althans The Wall Street Journal donderdag. Bij een prijs van minder dan zeventig dollar zal het kartel de productie willen beperken, om zo de prijs weer op te drijven, aldus de zakenkrant. Exxon Mobil en Chevron sloten meer dan een procent hoger, maar de olieprijs daalde verder.

Tesla Motors sloot bijna vier procent hoger, ondanks dat het donderdag nabeurs de productieprognose voor dit jaar neerwaarts bijstelde. Daar stond evenwel tegenover dat de omzet in het derde kwartaal grofweg verdubbelde op jaarbasis.