Schippers blij met lagere tandartstarieven

Redactie

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is blij dat de tandartstarieven omlaaggaan. Dat zei ze vrijdag voor aanvang van de ministerraad. De Nederlandse Zorgautoriteit maakte eerder op de dag nieuwe maximumtarieven bekend die vanaf juli gaan gelden.

Dankzij de nieuw vastgestelde tarieven wordt er 'goed betaald, maar niet te veel', aldus de bewindsvrouw. Ze denkt niet dat de kwaliteit achteruitgaat. "De Zorgautoriteit is onafhankelijk, heeft de kwestie goed onderzocht en heeft ontdekt dat er ruimte is voor verlaging", stelde Schippers.

De meeste tandheelkundige zorg wordt zo'n vijf procent goedkoper. Voor het plaatsen van implantaten, zoals een klikgebit, is de consument zelfs negentien procent minder kwijt. De prijzen voor orthodontie gaan met anderhalf procent omlaag.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) vindt de tariefregulering niet in het belang van de patiënt. "Een tariefkorting van vijf tot twintig procent op de tandheelkundige zorg betekent risico's voor de toegankelijkheid van goede en gevarieerde mondzorg en remt de innovatie,' zegt KNMT-voorzitter en tandarts Rob Barnasconi.

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) heeft 'gemengde gevoelens' over het tarievenbesluit. De organisatie is blij dat er 'eindelijk' duidelijkheid is, maar maakt zich zorgen over de mogelijke invloed op de kwaliteit van de mondzorg.