Kerncentrale Japan krijgt herstart ondanks zorgen omwonenden

Een lokale gouverneur heeft het opnieuw in gebruik nemen van een kerncentrale in Zuid-Japan vrijdag definitief goedgekeurd. Het is de eerste centrale die met nieuwe veiligheidsregels gaat opereren. Yuichiro Ito zei dat de twee reactors in de kerncentrale van Sendai worden herstart, ondanks zorgen van omwonenden.

De aankondiging van de ingebruikname op een bijeenkomst was nauwelijks hoorbaar omdat zo'n tweehonderd burgers in het publiek hun afkeuring luidkeels kenbaar maakten. Ze hielden borden met 'Nee!' omhoog en riepen leuzen als 'Bescherm burgerlevens' en 'Schaam je'.

Omwonenden maken zich vooral zorgen om de meerdere actieve vulkanen die rond de kerncentrale liggen. Een recente explosie in een vulkaan in Noord-Japan toonde weer eens aan dat uitbarstingen nauwelijks te voorspellen zijn.

Alle 48 werkzame reactoren in Japan liggen stil voor controle of reparatie sinds de kernramp bij Fukushima in 2011. Twee reactoren werden eerder tijdelijk opnieuw in gebruik genomen, maar Sendai is de eerste centrale die met een nieuw veiligheidsregime gaat werken. Premier Shinzo Abe probeert de kerncentrales al langer te herstarten om de Japanse economie minder afhankelijk van buitenlandse energiebronnen te maken.