Malafide tandarts die moord bekende overgeleverd

De Haagse tandarts die heeft bekend zijn vrouw te hebben vermoord, mag worden overgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. De Fransen hadden om overlevering gevraagd omdat hij daar gebitten zou hebben verwoest.

De 50-jarige Mark van N. verzet zich tegen zijn overlevering. Hij heeft zelfmoordneigingen en 'genderproblematiek' en vindt dat hij daaraan alleen in Nederland kan worden geholpen. De rechtbank vindt echter dat hij best naar Frankrijk kan, mits er plek voor hem is in een psychiatrische zorginstelling.

Van N. werd in september in Canada opgepakt vanwege een Frans arrestatiebevel. Tijdens een verhoor zei hij zijn partner in 2006 te hebben vermoord. Tot nu toe werd aangenomen dat er geen opzet in het spel was bij haar dood.

Het OM in Den Haag onderzoekt de zaak nu. Mogelijk bekende Van N. alleen om te worden uitgeleverd aan Nederland. Hij zit sinds september in een Nederlandse cel nadat Canada hem had uitgezet. Bij aankomst werd hij aangehouden.

De tandarts werkte sinds 2008 in Frankrijk. Hij zou er onder meer tanden van gezonde patiënten hebben getrokken en delen van instrumenten hebben achtergelaten in tandvlees.

De Franse justitie verdenkt de tandarts van zware mishandeling, oplichting en fraude. Als hij in Frankrijk wordt veroordeeld tot een celstraf, dan mag hij die in Nederland uitzitten.