Mbo's worden vrijer in samenstellen lespakket

Mbo-scholen mogen hun opleidingen voortaan afstemmen op de wensen van de regionale arbeidsmarkt. Scholen kunnen zo sneller vakken introduceren die studenten voorbereiden op een baan in de regio. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) dat dit mogelijk moet maken.

Zo wordt het voor scholen in de grensstreek bijvoorbeeld mogelijk om het vak Duits tot onderdeel van het lesprogramma te maken, terwijl scholen in de regio Groningen juist vakken programmeren die inspelen op de daar groeiende energiemarkt.

"Op dit moment kost het heel veel tijd om een nieuw vak te introduceren. Door de wet aan te passen kunnen scholen beter inspringen op de wensen van de regionale arbeidsmarkt", licht een woordvoerder van de bewindsvrouw toe.

De wet bepaalt op dit moment nog dat de opleidingen van mbo-scholen door heel Nederland aan een vaste reeks eisen moeten voldoen. Met het nieuwe voorstel wordt de wetgeving minder rigide. Scholen mogen een deel van het lesprogramma zelf invullen.

Studenten worden overigens niet verplicht de betreffende vakken te volgen. Zij mogen het keuzedeel invullen met vakken die de school aanbiedt.