Vakbonden willen 'reset' Nationale Politie

Redactie

De strategische aansturing van de Nationale Politie moet op de schop. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet 'fors ingrijpen'. Dat vinden de politievakbonden. Het huidige ontwerp en de inrichting van de nieuwe organisatie moet wat hen betreft worden 'gereset'.

Op de huidige manier doorgaan leidt volgens de bonden tot 'verlies van draagvlak en legitimiteit van de Nationale Politie'. "Er is gebrek aan samenhang, grip en regie op het hele veranderingsproces" , schrijven ze vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Dat vormt een 'onaanvaardbaar risico'.

Aanleiding van de brief is berichtgeving van de NOS, die donderdag meldde dat de omvorming gepaard gaat met veel problemen. Geplande bezuinigingen worden niet gehaald, computersystemen voldoen niet, er zijn duizenden mensen te veel in dienst en de hele operatie is duurder dan gepland.

ACP, ANVP, NPB, en VMHP stellen dat fors ingrijpen noodzakelijk is. Ook moeten het ontwerp en de inrichting van de bedrijfsvoering en de operationele inrichting van de Nationale Politie worden herzien, vinden zij.