Werkstraffen geëist voor vuurwerk bekerfinale

Zes verdachten van de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle in de Rotterdamse Kuip moeten een werkstraf van 120 uur krijgen. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam vrijdag geëist.

Ook eiste de officier van justitie een gebieds- en stadionverbod tot 2016 en moeten alle hooligans een gedeelte van de schade aan het stadion, 2100 euro per persoon, vergoeden. De zes, mannen tussen de 22 en 28 jaar oud, hebben bekend vuurwerk op het veld te hebben gegooid tijdens de wedstrijd in april. Daardoor moest de wedstrijd worden stilgelegd.

De twintigers gaven aan het vuurwerk zelf te hebben meegesmokkeld of in het stadion te hebben gekregen. Ze spraken van een 'uit de hand gelopen' actie. Ze gooiden het vuurwerk naar eigen zeggen 'om de sfeer te verhogen'. Het zou niets te maken hebben gehad met het feit dat de wedstrijd in de Kuip werd gespeeld, het stadion van Ajax' aartsrivaal Feyenoord.

Voor de ongeregeldheden zijn 38 mensen aangehouden. De eerste zes moesten zich vrijdagochtend verantwoorden, in de middag staan nog zes verdachten terecht. Volgende week en de week daarna zijn ook nog zittingen. De rechtbank doet waarschijnlijk op woensdag 19 november uitspraak in alle zaken.