CD: Pink Floyd - The Endless River

dekatophetspek

Vandaag is een album verschenen waar velen al jarenlang op zaten te wachten. 20 jaar na Division Bell neemt de legendarische Britse band Pink Floyd afscheid met haar imponerende zwanezang The Endless River. Op het grotendeels instrumentale dubbelalbum horen we nog eenmaal waarom Pink Floyd tot op de dag van vandaag een grote onuitputbare inspiratiebron is gebleken voor ontelbaar veel andere artiesten. Vanaf de jaren zestig tot aan de jaren negentig van de vorige eeuw was Pink Floyd niet weg te denken geweest uit de wereldwijde hitlijsten. In de jaren zestig was de groep met Syd Barrett één van de smaakmakers van de psychedelica, gevolgd door de zeventiger jaren waarin diverse mijlpalen in de geschiedenis van de moderne popmuziek werden neergezet, de duistere tachtiger jaren toen Roger Waters het heft in handen nam en natuurlijk de jaren negentig toen Gilmour de rol van leider in de groep overnam. 47 jaar na het verschijnen van The Piper At the Gates of Dawn schittert de groep nog eenmaal met hun 15e studioalbum The Endless River.

Pink Floyd - The Endless River
Pink Floyd - The Endless River

The Endless River is een album dat grotendeels is opgebouwd uit opnames die over waren gebleven na het opnemen van de plaat The Division Bell. Van de 18 composities op dit album werden er 12 mede door toetsenist Richard Wright geschreven. Daar de aandacht van de media meestal naar Waters en Gilmour uitging bleef de rol van Wright in de groep vaak onderbelicht. Niet terecht, uitgaande van het feit dat deze beste man wel verantwoordelijk was voor prachtige tijdloze composities zoals 'Echoes', 'Great Gig in the Sky', 'Shine On You Crazy Diamond' en niet te vergeten zijn aandeel aan een aantal tracks op Division Bell. Een rol die te vergelijken was met die van George Harrison in The Beatles. Op 2 juli 2005 zagen we de band inclusief Roger Waters nog eenmaal optreden op het Live 8 concert in Londen en daarna leek het tijdperk van Pink Floyd voorbij te zijn. Nadat Richard Wright op 15 september 2008 aan de gevolgen van kanker overleed bleek het afscheid definitief te zijn.

The Endless River is een album geworden dat ons meeneemt op een muzikale reis door het rijke oeuvre van de groep. Zo horen we duidelijk het oude Pink Floyd geluid terug als Wright even vol op het pijporgel gaat in 'Autumn '68', een muzikale knipoog naar het nummer 'Summer '68' op Atom Heart Mother. Openingstrack 'Things Left Unsaid' en het daaropvolgende 'It’s What We Do' nemen ons mee terug naar de tijd van het meesterwerk Wish You Were Here, terwijl we bij 'Sum' en het door een piano en saxofoon gedomineerde 'Anisina' fraaie composities te horen krijgen die ook zo op het legendarische Dark Side of the Moon hadden kunnen staan. 'Louder Than Words', het enige liedje met zang op dit album dat eveneens op single is uitgebracht, is dan ook het enige nummer dat echt aan de band Pink Floyd uit het tijdperk na Waters doet denken.

 

Met deze zwanezang neemt Pink Floyd op een zeer indrukwekkende wijze afscheid van haar fans. Nu zullen er altijd azijnpissers blijven die zullen beweren dat Pink Floyd al ophield te bestaan toen Roger Waters de band verliet, maar de echte fans van de groep zullen moeten beamen dat The Endless River simpelweg het pareltje is geworden zoals wijlen Rick Wright voor ogen had als laatste plaat voor de groep. The Endless River heeft op het moment dat de plaat is verschenen in Nederland al een gouden status en bewijst daarmee dat er nog steeds velen zijn voor wie de prachtige muziek van Pink Floyd na al die jaren nog steeds niks aan kracht heeft ingeboet. 2014 is een jaar geworden die veel muziekliefhebbers zullen herinneren als het jaar dat het laatste epische album van Pink Floyd verscheen. Een plaat die in veel eindejaarslijstjes zal gaan opduiken vermoeden we. Een zwaar nostalgische zwanezang van een supergroep die nog vaak in de speler terecht zal komen.